Seuraa 
Viestejä1887

Niin, mikähän mahtaa olla tarkalleen se mekanismi, joka saa silmät kipeiksi ja ihon palamaan, jos mig-hitsaa ilman suojaimia. Sama pätee kyllä kaikkiin hitsausmuotoihin, jossa hitsataan sähköllä.

Nimittäin tuossa viime viikolla piti vähän hitsailla, ja kypärä oli rikki (panta haljennut), joten hitsasin ensin ilman maskia, tosin hyvin vähän aikaa. Ja seurauksena oli odotetusti armoton kipu silmissä yhden yön verran.

Tästä viisastuneena, otin vanhan hitsauslasin, jota pidin vasemmalla kädellä silmien edessä, ja hitsasin näin sitten enemmänkin. Useamman tunnin yhteensä. Seurauksena oli ja on vieläkin, iho palanut koko naaman alueelta. Pikkuhiljaa iho on alkanut kuntoutua, mutta hitsauksen jälkeisenä päivänä se oli erittäin punainen ja erittäin kipeä.

En hitsannut kovin suurella virralla, koska hitsattavina kappaleina oli 1.5mm seinämävahvuuksilla oleva "huonekaluputki". Joskus pentuna mulla oli alvariinsa silmät kipeänä hitsauksesta, koska en mukamas nähnyt hitsata kypärä päässä. Joten tunne silmien palamisesta "hiekkaa silmissä" oli tuttu, mutta muistaakseni lapsuuden töpeksimisissä ei ihoni palanut.

Mutta itse asiaan: Minkämuotoinen säteily tuossa sähköllä hitsatessa polttaa ihon. Ainakaan normaali valo se ei mielestäni voi olla, koska loppujen lopuksi hitsausliekki ei ole edes kovin kirkas. Ja kaasulla hitsatessa liekki on silmämääräisesti arvioiden suurinpirtein yhtä kirkas, ja kaasulla hitsatessa ei iho pala, eikä mene ns "sähköä silmiin".

Tietääköhän kukaan, mistä johtuu tarkalleen ottaen tuo ihon palaminen???

Onneksi alkuviikon toilailuista viisastuneena ostin uuden maskin, samanlaisen kuin edellinenkin oli eli semmoinen, josta näkee aivan normaalisti läpi silloin kun ei hitsaa, mutta joka tummentuu heti, kun aloittaa hitsauksen. On muuten erittäin kätevä kampe tuommoinen varsinkin tarkkuuta vaativiin töihin, joissa sauman täytyy olla aloituspisteestä lähtien kokonaisuudessaan ehjä ja sopivasti tunkeutunut.

Ps. hitsasin auton moottoriin imuputkistoa, irrallaan olevina pätkinä tosin, mutta hitsauksien pitää silti olla ehdottoman tiiviitä ja ns. saumattomia, koska pienikin vuoto sotkee auton suihkutusjärjestelmän. En jättänyt yhtään railoa, mistä syystä jouduin hitsaamaan suuremmalla virralla kuin normaalisti 1.5mm paksua tavaraa hitsatessa. Normaalisti olisin jättänyt 0.5mm railon, mutta koska putkiston osat piti hitsata hyvin monenlaisesta juuri tuohon taivutetuista pätkistä, olisi putkiston koko ja muoto saattanut muuttua liikaa. Tämän pitää olla juuri oikeanlainen, koska toinen pää tulee kiinteästi moottorissa kiinni olevaan kaasuläppään, niin sen täytyy olla juuri oikealla kohdalla. Toinen pää taas tulee puskurin alaosassa olevaan leveään ilmanottoaukkoon. Ja välissä on muutama kiintesti kiinnitetty osa. Esim ilmanputsarinkotelo ja sitten notkeammin kiinnitetty ilmamassamittari.
Kuulostaa oudolta tavalta, mutta noin 1-2" pitkistä pätkistä jouduin hitsaamaan tuon, koska siinä on monenlaista mutkaa ja lisäksi muutamaa erilaista kartiokkuuttakin. Enkä piirustuksissa ottanut railoa huomioon ollenkaan, niin siksi käytin tavallista enemmän virtaa.

Ps2: tulipas pitkä Ps.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Sivut

Kommentit (28)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887

Eli siis ultravioletti.
Niin itsekin arvelin.
Mutta en ollut varma, onkohan tuommoinen kuin tehokas uv-lähde verrattuna esim. auringonvaloon verrattuna.
Ja ilmeisesti tuo uv-valo on sitä voimakkaampaa, mitä suuremmalla virralla hitsataan.
Mutta vaikka hitsauskoneesta säätää virrantuoton ihan minimiin, silti se polttaa silmät hyvin nopeasti.

Onkos muut töllöttänyt hitsaussaumaa joskus.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Goswell
Seuraa 
Viestejä13832

Euromaski jossa vaalea suuri lasi ja sitten se tumma hitasauslasi, no se vaalea oli paskana, vain tumma hitsauslasi jäljellä ja pakkorako korjata kone. Migillä vetelin puolisen tuntia, seuraavaa yötä en unohda koskaan, ihan helvettiä, silmät täynnä "hiekkaa" ja komea rusketus, no punoitus poskissa paremminkin.. Vaikka silmien suojana oli se hitsauslasi, kait se heijasteli silmiin jostakin.

Minun mielestä noin.

Miten on mahdollista että olet hitsannut koko ikäsi etkä tiennyt hitsauksessa syntyvästä uv-valosta? Uv polttaa ihoakin noin tehokkaasti, niin voit kuvitella mitä se tekee silmille. Se on vaarallisempaa kuin aurinkoon tuijottaminen.

Jos on pakko niin aurinkolasien kanssa voi hitsata ns pisteitä sulkien silmät kun valokaari syttyy. Niissä on UV suodatus. Kasvot voi suojata hupulla.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
kabus
Miten on mahdollista että olet hitsannut koko ikäsi etkä tiennyt hitsauksessa syntyvästä uv-valosta? Uv polttaa ihoakin noin tehokkaasti, niin voit kuvitella mitä se tekee silmille. Se on vaarallisempaa kuin aurinkoon tuijottaminen.Olen yleensä käyttänyt suojavarusteita, jotenka näin aikuisiällä, kun on ollut erilaisia projekteja, en ole vain ajatellut asiaa. Yleensä hitsatessa käytän parempia hanskoja, takkia, monesti käytän myös semmoista paksua nahkaista "hitsausessua", jos joutuu hankalissa asennoissa hitsaamaan.

Nyt vaan sattui tosiaan hajoamaan yleensä käyttämästäni maskista se panta, joten se ei pysynyt päässä vaikka yritin tehokkaasti sitä jeesusteipillä korjatakin.

Joten tuli oireita, mitä ei ole kymmeniin vuosiin tullut.

Kaikki, jotka on hankalissa asennoissa hitsannut, vaikkapa auton alla hitsannut auton pohjaa, niin suojavarusteet on kaiken a ja o, jos siellä ei ole essua päällä, niin ei tunnu kivalta ne sulaa rautaa olevat 5mm halkaisijaltaan olevat "pisarat", jotka tippuu ja sulaa suoraan normaalivaatetuksesta läpi ja raivaavat tiensä kohti lattiaa vierien vaatetuksen sisällä: ei kiva!

Mihin muuten tarkkaan ottaen perustuu tuo sähköllä hitsaaminen.
Esim puikkokoneella voi hitsata vaikka pyöränpinnalla, jos laittaa riittävästi virtaa ja osaa liikutella sitä "puikkoa" juuri oikein.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1772
JuurikinNiin

Tästä viisastuneena, otin vanhan hitsauslasin, jota pidin vasemmalla kädellä silmien edessä, ja hitsasin näin sitten enemmänkin. Useamman tunnin yhteensä.Mites se sanonta meni..: tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

Oikeasti jos yleistietämys on tuota tasoa niin parempi kun jätät ne metallihommat muille ja keskityt johonkin vähemmän vaaralliseen harrastukseen, esim origameihin. Elät pitempään.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
tietää
Jos on pakko niin aurinkolasien kanssa voi hitsata ns pisteitä sulkien silmät kun valokaari syttyy. Niissä on UV suodatus. Kasvot voi suojata hupulla.No jos niissä on uv-suodatus, niin miksi pitää silmät laittaa kiinni?
Muuten kyllä, jos heftaa jotain tai muuten vain laittaa aina pisteen kerrallaan, niin altistus on aika pientä. Monesti teen itsekin nykyäänkin niin - varsinkin jos kohde on semmoinen, että heftillä pitää kiinnittää hyvin tarkasti kohdalleen jotain- niin laitan migin "suuttimen oikealle kohtaa ja silmät kiinni ja hefti.

Noin olen heftannut jo vuosia, esim, jos päivän aikana joutuu laittamaan vaikkapa 40 heftiä ja jokaisessa pitää silmät kiinni, niin oireita ei tule.

Toisaalta ihan viime vuosina, kun kiinnitystyökalut ovat parempia kuin ennen. Niin heftitkin voi laittaa maski päässä juuri ennen lopullista hitsusta.

Nimittäin nykyään saa lukkopihtejä hyvinkin monenlaisia, niitä voi itsekin muotoilla. Mutta vielä parempia on nämä kertapainaisulla lukittuvat puristimet, varsinkin pienessä koossa olevat. On hyvin käteviä. Ei moisia 20v sitten ollut. Ainakaan mulla...

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
Mr. Bauglir
JuurikinNiin

Tästä viisastuneena, otin vanhan hitsauslasin, jota pidin vasemmalla kädellä silmien edessä, ja hitsasin näin sitten enemmänkin. Useamman tunnin yhteensä.Mites se sanonta meni..: tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

Oikeasti jos yleistietämys on tuota tasoa niin parempi kun jätät ne metallihommat muille ja keskityt johonkin vähemmän vaaralliseen harrastukseen, esim origameihin. Elät pitempään.
Mistähän sinä mahdat tietää minun yleistietämykseni?
Monetkohan luokat sinä olet hitsannut?

Sitäpaitsi minähän sanoin tuossa, että arvelin sen olevan uv-valoa.

Mutta sinullahan on loistava yleistietämys, niin kerroppa atomitasolta lähtien, miten hitsauksessa syntyvä uv-valo vaurioittaa silmiä. Aina lähtien uv-valon syntymisestä silmän soluvaurioihin.

Dorka!

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
tietää
Miksikö silmät kiinni? Valo on niin kirkas että sokaistut.

Eihän sillä valon kirkkaudella (siis näkyvän valon spektri) pitänyt olla väliä, koska uv-valosta johtuu vammat. Ja jos uv-valo suodatetaan pois, niin eihän silloin pitäisi oireita tulla.

Tämä meni minun puolestani saivarteluksi, sillä toki tajuan, ettei voi hitsata aurinkolasit päässä, koska tuskin niissä on 99% uv-suodatus. Jos niissä on 99% uv-suodatus, niin silloinhan niillä voisi hitsata silmät auki ilman, että tulisi vammoja. Eikös vaan.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Jos panet hyvin kirkkaan valon siihen hitsauskohtaan niin silmäsi säätyvät niin ettei hitsin valo sokaise niitä. Valokaaren katsominen on tarpeetonta jos et seuraa sulan muodostumista.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
tietää
Jos panet hyvin kirkkaan valon siihen hitsauskohtaan niin silmäsi säätyvät niin ettei hitsin valo sokaise niitä. Valokaaren katsominen on tarpeetonta jos et seuraa sulan muodostumista.Sulan muodostumista pitää juurikin tarkkailla, varsinkin jos ei ole kunnon juurta, kuten mun tapauksessa ei ole. Eikä juurta hitsata kuin jostain 8mm tavarasta eteenpäin.

Mutta tuommosta 1.5mm tavaraa pystyy hitsaamaan helpoiten siten, että tavallaan pistää vaan pisteitä nopeasti peräkkäin, siinä joutuu tarkkailemaan sulaa jatkuvasti, jotta saumasta tulee tiivis.

Nytkin kävin äsken hitsaamassa yhden alipaineliittimen, eli tein 10mm putkesta 90asteen kulman ja se pää johon tulee alipaineletku. Se piti sorvata semmoiseksi, kun nuo letkuliittimet yleensä on. Eli loivasti otetaan tavaraa pois kohti puken päätä ja tehdään semmoinen 1mm pyöreähuippuinen kaulus.

Noita liitäntäntöjä pitää vielä tehdä pari kappaletta, sitten on tuo kondiksessa.

Ps.

Alkuperäinen imuputkisto oli suunniteltu 170hv tehoille 50-53mm kaasuläpälle, nyt siihen tulee aftermarket 70/75mm kaasuläppä, ja siihen sopiva imuputkisto. Käytössä on modattu alkuperäinen ilmanputsarinkotelo (alkuperäisen ilmanoton rinnalla on 75mm putki joka menee tosiaan sinne ilmanottoaukolle) ja k&n suodatin siellä boxissa. Tuo suodatin on hyvä, siinä on elinikäinen takuu. 30 tkm välein vain puhdistaa sen. Pitää vielä bensaputkistojakin vähän muutella, koska tällään saäädettävän bensanpaineregun. vakiosta 3bar paineesta nostaa 4.5bar, sillä konstin vakio suuttimet riittänee johonkin 210hv tasolle. Mutta nyt on ostossa isommat turbo-bemarin suuttimet.
Koneessahan on sitten nämä st200-mallin bolt-on osat. Oli aika kalliit, mutta takaa tehontuoton sinne 200hv paremmalle puolelle. Nokkien ja pakopuolen modauksen jälkeen tavoitteena 100hv/litra ja max teho jossain 7000rpm. Suunnitelen jotain 50hv märkää foggeria tuohon seuraavaksi kesäksi. Pitää näyttää vanhalla perheautolla ratapäivillä närhen munat noille uusille gti-autoille...

Siis mondeo farkku kyseessä...

Ei mikään maailman tehokkaimman näköinen peli...

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Ite ammatiksenki hitsaan, puikolla ja tigillä. Luokat haponkestäville ja cromoille.
Mutten kyllä tajunnu mittään tuosta juuri asiasta, siis mitä tarkoitat ettei juurta hitsata kuin 8 mm tavarasta eteenpäin?

Sitten tuohon suojautumiseen, itselle ei tulis koskaan eikä missään tilanteessa pienen mieleenkään hitsata ilman maskia. Ei saakeli niin tärkiää vehettä maa päällään kanna ettei jostaki ehtis maskia hommata päähän.
Mutta siinähän sitä oppii ku kärvistellee yön seudut silmät paahtuneina.

Muisti pettää
Seuraa 
Viestejä89

Mun hitsausjälki on hemmetin huonoa ja olen varmaan sortunut useimpiin virheisiin sekä niin turvallisuuden että laadun alueella. Ai pitää hitsata volframia - Kyllä onnistuu

Tulevaisuudessa HDR (High Dynamic Range) maskit ovat kuin tehty minua varten. "Can't see shit Cap'n" probleema poistuu viimeinkin kokonaan ja sula metalli näkyy kaikessa komeudessaan. Eikä pala naama tai silmät kun kamera suodattaa fotonit ja antaa vain lempeää OLED hekua verkkokalvoille.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... gcm0AQXX9k
Augmented Reality Welding Helmet Prototype

Jos on ihan pakko hitsata ilman maskia, niin vihjeeksi: peukalo lähellä hitsattavaa kohdetta tekee aika ison varjon, jonka vaikutusalueelle jää umpiluisinkin pää .
Maailma on maskeja täynnä, eikä käyttö ole vaikeaa. Eikö tule mieleen, että toistuva altistuminen uveelle voi aiheuttaa solumuutoksia ihossa(naamassa) ja diagnoosi voi olla melanooma.

Tuo aikaisempi kummastelu hitsarilta: juuren hitsaamisella tarkoittanee juuripalkoa.

Niin käsitin kyllä että tarkoittaa juuripalkoa, mutta en sitä minkä opin mukaan juuri hitsataan vain 8 millin tavarasta ylöspäin.
Jos jotaki hitsataan hyvin, niin ainahan siihen juuri pitää silloin hitsata, jos siis on kyse putki taikka levy liitoksesta, pienahitseihinhän ei juurta hitsata.
Hän siis ilmeisesti taitaa tarkoittaa monipalko hitsejä.. Kait.

en ole koskaan hitsaillut luokkia,joten en voi sanoa olevani ammattilainen, mutta isoilla virroilla ~150A tulee maatilan koneita värkkäiltyä, migillä tai pikkuisella tasavirtakoneella harvemmin.

Menen nyt aavistuksen ohi aiheen,mutta kaipaan silti oikeaa tietoa alan ammattilaisilta, joita täällä on!?

Tuollanen nykyaikainen esim.motonet-tyylinen automaattisesti valosta tummuva hitsauslasi tummenee 0,3ms:ssa. Aivojen havaitsema aika on keskimäärän 0,6ms. joten tästä syystä ihminen ei havaitse kirkasta valoa/säteilyä.

Mutta jos mietitään valon nopeutta joka on ~300 000 000 m/s. eli luokkaa 300 000 metriä yhdessä millisekunnissa. Se on melko paljon enemmän mitä normaali hitsausetäisyys!

eli valosäteily saavuttaa silmän kevyesti ennen maskin tummumista, mutta eivot ei tajua siitä mitään hitaan sytytyksen takia,niin voiko silmä vaurioitua pitkällä tähtäyksellä näiden uuden tyyppisten lasien/maskien kanssa?

Ammattilaismaskit ovat testattuja joten sanotaan että ei voi, mutta samaa sanottiin asbestistakin 50vuotta sitten..

Onko kukaan huomannut automaattilaseilla pidemmällä aikavälillä muutoksia silmissä/päänsäryssä/silmien ympärillä tms?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat