Seuraa 
Viestejä11

Mm. taloussanomat on kirjoittanut menneinä vuosina useita uutisia, jotka käsittelevät asunnon viilentämiseen liittyviä kosteus/homeriskejä. Uutisointi on ollut aika alhaista tasoa, eikä niissä ole muuta kuin varoitettu "Viilentäminen homehduttaa talosi" -tyylisillä otsikoilla. Syitä ei ole juuri kerrottu, joten ajattelinkin että täällä voitaisiin puida miksi se talo voi homehtua ja miten oikeaoppisesti viilennetään talo.

Ongelma liittyy nimenomaan ULKOilman kastepisteeseen, eli siihen pisteeseen missä ilmankosteus alkaa tiivistyä pisaroiksi. Ulkoilman kastepiste tyypillisesti lämpimässä kesäsäässä on jotain 13-20 °C mutta varmasti joinakin päivinä jopa 21-22 °C. Aivan muutama päivä sitten paikallinen sääasema näyttikin hetken 21 ° kastepistettä. Jos kastepiste on noinkin korkea, niin silloin on jo varsin tukala ilma jonka voi itsekin aistia. 22 °C ja korkeammat on jo kuvailtavissa "välimerelliseksi ilmaksi", eli varsin kosteaa ja kuumaa.

Useat luulevat virheellisesti esim. ILP:llä viilentäessä että eihän siitä voi olla vaaraa kun kerran viilennys samalla poistaa kosteutta. Helposti Mattimeikäläiset voivatkin käsittää että kosteuden puolesta sitä parempi mitä enemmän viilentää. VÄÄRIN!
Ongelmana ei ole sisäilman kosteus, vaan nimenomaan ULKOilman kosteus ja Suomessa tyypillisesti käytetty rakennustapa, joka ei sovellu kovalle viilennykselle. Ongelmana on muovinen kosteussulku eli muovikalvo seinän sisällä, joka on hyvin typillinen 70-luvulta tähän päivään. Poikkeuksiakin on ja rakenne voi olla myös hengittävä, mutta en puutu siihen (joku viisaampi voi kertoa onko hengittävissä rakenteissa ongelma kuinka paljon pienempi vai olematon?)

Oletetaan ääritilanne jotta asia olisi helpoin ymmärtää. Asunto on viilennetty +18 asteeseen ja ulkoilman kastepiste on 21 °C, ulkoilman ollessa esim. tänäkin kesänä tuttu 28 °C. Lämpötila muuttuu seinän sisällä 18-28 asteeseen, eli jossain seinän sisällä on kohta jossa lämpötila on kastepisteessä, joka tälläkertaa oli 21 °C. Nyt onkin hyvin todennäköistä että ilmankosteus tulee lämpöeristeen läpi siihen muoville, ja kun kosteus ei pääse eteenpäin se tiivistyy siihen!

Kun kosteutta kerääntyy muovin ja eristeen väliin eikä se pääse sieltä pois yhtä helposti kuin on sinne tullut, on vaara siitä homehtumisesta mistä "Talsakin" uutisoi.

Lueskelin pari vuotta sitten avaamaani ketjua Siirrettävät ilmastointilaitteet ja pelästyin kun joku kirjoitti viilentävänsä kämppäänsä 20-asteiseksi, josta sainkin hyvän syyn tehdä tällaisen keskustelunavauksen, ettei yksikään tietämättömyyttään tuhoa omaa tai vuokra-asuntoa.

Muut voikin sitten etsiä tarinani virheet ja kertoa miten oikein tehdään oikeaoppinen talo jota saa kylmentää mielinmäärin.

Sivut

Kommentit (30)

ratz
Seuraa 
Viestejä11

Siirsin tuolta "siirrettävät ilmastointilaitteet" ketjusta kommentin tänne, sillä haluan että tässä ketjussa käydään läpi otsikon mukaiset asiat ettei tarvi monessa ketjussa hyppiä (laitoin sinne lyhyen kommentin aloitusviestistäni)

Odotinkin vastaavaa kommenttia

installer

Suomessa viilentämistä tarvitaan niin lyhyen jakson ajan että se taitaa olla yksi lysti millaiset rakenteet talossa ovat.

Niin justiinsa.. Säädatan mukaan tasan 2vko ollut yhteenmittaan vrk keskilämpötila yli 20 °C ja tiedote ei ihan heti lupaa viileämpää. (Eikä se 18-20 °C keskilämpökään hirveän kylmä ole mitä sitä ennen oli.) Ei se kosteus kokoaikaa tietty sinne kerry mutta mitähän tekee parikin tuntia päivässä otollisissa olosuhteissa vaikkapa kuukauden ajan? Eihän sinne VOI kertyä kosteutta noin lyhyessä ajassa. Ajatteles kauanko kestää jääkaappikylmältä kaljalta kastella alusensa? Sitten pidät samaa kokoajan kylmänä pysyvää ihmekaljaa 2h kosteutta keräämässä siinä pöydällä. Ja sitten sen kuukauden. Ja vuoden-parin tai vaikka vasta kolmenkin päästä - ihana määrä vettä mikä ei pääse siitä pöydältä eli seinän sisältä pois. ..ihan miten vaan jos on oma mökki eikä aiketa myydä.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5036

Jos tehdään riittävän paksu, mieluummin kiviseinä, jonka eristyskyky heikkenee ulospäin mentäessä, ja joka päästää kosteuden liikkumaan rakenteissa (vaikka hitaastikin), ei tarvitse laskea korkeammalla matematiikalla, mihin kosteus tiivistyy ja ilmanvaihtokin hoituu ikkunaa raottamalla ja kastepisteen muodostumiset voi unohtaa.

Jos on ilmatiiivis muovitus seinissä ja katoissa niin sitten pitäisi olla runkokin muovia.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ei ole tullut toistaiseksi esiin missään kokemusperäisesti tätä ongelmaa. ILP-laitteen suurin vaara on itse laitteen kondenssivesi. Jos sen johtamisessa hutiloidaan, voi tulla iso ongelma. Myös lämmityskäytössä. Ja nimenomaan siinä. Laite kerrostaa jäätä allensa ja jossain tapauksissa jää voi nousta sokkelikorkeuden yli. Siinä vaiheessa on vedellä mahdollisuus päästä sokkelin päälle alapuuhun ja sen ali myös lattiarakenteisiin. Seinälautoihin asti ulottuvia jäävuoria on jo nähty.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Herää kysymys onko suomessa koemökkejä joissa testataan niitä rakenteita ja laitteiden kombinaatioita jotka on hyväksytty yleisesti kaupan? Kaikkia kosteus ja lämpötilaoloja voi simuloida vaikkapa jäljittelemällä autenttisen perheen toimintarytmejä. Karsiutuisi väärät materiaalit, rakenteen ja käyttötavat, kuten muovisulku ja ylipaksut eristeet yhdistelmät yms.

Vanhoissa hengittävissä puu, puru, kartonkiseinissä ei tunnettu homeongelia. Ne tuli myöhempien rakenteiden myötä.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Cogida
Seuraa 
Viestejä161

Perineisillä tuulettimilla saa mukavan viilentävän tunteen mitään sen kummoisempia järjestelmiä ei tavallisessa asunnossa tarvita eikä paikat homehdu.

Maailman kiusana on se, että typerät ovat ehdottoman varmoja ja viisaat täynnä epäilystä. (Bertrand Russell)

ratz
Seuraa 
Viestejä11
Paul M
Laite kerrostaa jäätä allensa ja jossain tapauksissa jää voi nousta sokkelikorkeuden yli. Siinä vaiheessa on vedellä mahdollisuus päästä sokkelin päälle alapuuhun ja sen ali myös lattiarakenteisiin. Seinälautoihin asti ulottuvia jäävuoria on jo nähty.

Ei voi olla kyllä hirveän valveutunut asukas jos ei ymmärrä laittaa mitään ämpäriä alle tai edes kangella tuossa vaiheessa mätkiä jäätä pois. Mutta uskon aivan täysin että näitä tapauksia on.

Jodi
Kaikkia kosteus ja lämpötilaoloja voi simuloida vaikkapa jäljittelemällä autenttisen perheen toimintarytmejä. Karsiutuisi väärät materiaalit, rakenteen ja käyttötavat, kuten muovisulku ja ylipaksut eristeet yhdistelmät yms.

Vanhoissa hengittävissä puu, puru, kartonkiseinissä ei tunnettu homeongelia. Ne tuli myöhempien rakenteiden myötä.

Mitenkäs nykyään ihan uudet talot tehdään? Mainitsemasi ylipaksut eristeet on varmasti mutta onko ollenkaan höyrynsulkumuovia? En oikein usko että olisi täysin hengittäväkään nykyenergiansäästönormeilla..

Muovinen sulku ei ole paras ratkaisu, mutta kun tiedostaa rajoitteet niin ei tule onglemia. Leijonanosa noistakin taloista on edelleenkin täysin kunnossa ja ongelmat voi alunperin johtua monesta muustakin syystä kun siitä muovista. Yksi esimerkki idiotismista on laittaa räystäslaudat aivan yhteen niin että vintillä lämpö ei karkaa ja ilma ei kierrä..

Vuosikymmeniä käytetylle rakennustekniikalle ei voi mitään kun ei niitä taloja tulla sen takia alaskaan repimään. Sen kanssa on pakko elää ja olla sen mukaan, eli älkää edelleenkään yliviilentäkö kämppiänne! Itse en edes tunne tarvetta viilentää alle 23-24 asteen. Se jo tuntuu mukavalta ja kylmemmässä tulee jotenkin epämukava olo.

laiskimus
Seuraa 
Viestejä1861

Entäs jos ilmanvaihdon säätää paineistamaan kämpän lievään ylipaineeseen alipaineen sijasta, silloin kun jäähdyttää lämpöpumpulla. Silloin kaikki ilmavuoto seinässä kuivaa rakennetta kuljettaessaan kuivaa sisäilmaa rakenteeseen, jolloin kastepistettä ei enää esiinny.

Pitäisi tietysti automatisoida tuo niin, ettei unohdu kääntää ilmanpaineita toisinpäin kun viilennyskausi loppuu, sillä silloin homehtuu varmasti.

 

Muovieristeisessä kivitalossa ei myöskään liene mitään ongelmaa jäähdytellä olipa ilmanvaihto mitenpäin tahansa, kun ilmanvuoto seinien läpi on käytännössä nollassa joka tapauksessa.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477

Koneellinen ilmanvaihto myös rakenteisiin? Se vois olla sellainen käytetään tarvittaessa ja kosteushälytin tms lauetessa oliis mahdollisuus kuivattaa. Vaatii tietystyi kalliimmat rakenteet ja monimutkaisemman eristyksen, joten tuskimpa kannattaa. Mutta jos mietitään tiivistyvää vettä höyrysulkuun, niin siinä molemmin puolin vois olla tyhjätila.

Vaihtoehto olisi myös tehdä kuten uusissa kaasutäyttöisissä ikkunoissa nykyään, eli ulko- ja sisäpintojen välissä ei olisikaan ilmaa vaan suojakaasua. Kun ei ei ole vettä, niin ei vesi myös tiivisty. Kallista tosin tämäkin.

installer
Seuraa 
Viestejä9908
ratz

Siirsin tuolta "siirrettävät ilmastointilaitteet" ketjusta kommentin tänne, sillä haluan että tässä ketjussa käydään läpi otsikon mukaiset asiat ettei tarvi monessa ketjussa hyppiä (laitoin sinne lyhyen kommentin aloitusviestistäni)

Odotinkin vastaavaa kommenttia

installer

Suomessa viilentämistä tarvitaan niin lyhyen jakson ajan että se taitaa olla yksi lysti millaiset rakenteet talossa ovat.

Niin justiinsa.. Säädatan mukaan tasan 2vko ollut yhteenmittaan vrk keskilämpötila yli 20 °C ja tiedote ei ihan heti lupaa viileämpää. (Eikä se 18-20 °C keskilämpökään hirveän kylmä ole mitä sitä ennen oli.) Ei se kosteus kokoaikaa tietty sinne kerry mutta mitähän tekee parikin tuntia päivässä otollisissa olosuhteissa vaikkapa kuukauden ajan? Eihän sinne VOI kertyä kosteutta noin lyhyessä ajassa. Ajatteles kauanko kestää jääkaappikylmältä kaljalta kastella alusensa? Sitten pidät samaa kokoajan kylmänä pysyvää ihmekaljaa 2h kosteutta keräämässä siinä pöydällä. Ja sitten sen kuukauden. Ja vuoden-parin tai vaikka vasta kolmenkin päästä - ihana määrä vettä mikä ei pääse siitä pöydältä eli seinän sisältä pois. ..ihan miten vaan jos on oma mökki eikä aiketa myydä.

 

Ei nyt ole niin lämmintä ollut että meikäläinen olisi viilennystä taloon halunnut.

Mukavan lämmintä mutta ei liiaksi.

 

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
ratz

Ei voi olla kyllä hirveän valveutunut asukas jos ei ymmärrä laittaa mitään ämpäriä alle tai edes kangella tuossa vaiheessa mätkiä jäätä pois. Mutta uskon aivan täysin että näitä tapauksia on.

 

Ei ole valveutunut ei. Jos ihmiset eivät ymmärrä patteritermostaatin tarkoitusta, niin miten sitten tällaisia?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Puurangan voisi käsitellä homeenestolla jo rakennusvaiheessa ja pitää huoli että villat ei likaannu jolloin ne eivät myöskään homehdu vaikka kostuisivat. Rankaa voisi myös eristää villan suoralta kosketukseltakin hengittävällä eristeellä. Pinnan hiillettäminen torjuu hometta sekin. Se vain pitäisi tehdä hallitusti ennen puuosan kiinnitystä.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5036
Jodi

Puurangan voisi käsitellä homeenestolla jo rakennusvaiheessa ja pitää huoli että villat ei likaannu jolloin ne eivät myöskään homehdu vaikka kostuisivat. Rankaa voisi myös eristää villan suoralta kosketukseltakin hengittävällä eristeellä. Pinnan hiillettäminen torjuu hometta sekin. Se vain pitäisi tehdä hallitusti ennen puuosan kiinnitystä.

Juu, ja mansikkahilloon voisi lisätä syankaliumia niin ei tulisi siihenkään hometta. Problem solved?

Villoihin voisi asentaa myös suuttimet joista automaattisesti ruiskutetaan homemyrkkyä rakenteisiin kosteusanturien hälyttäessä.

Kosteudenpoistoon voisi lisäksi alajuoksun päälle asentaa salaojan ja putken päähän keräävän vesisäiliön.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
ROOSTER
Jodi

Puurangan voisi käsitellä homeenestolla jo rakennusvaiheessa ja pitää huoli että villat ei likaannu jolloin ne eivät myöskään homehdu vaikka kostuisivat. Rankaa voisi myös eristää villan suoralta kosketukseltakin hengittävällä eristeellä. Pinnan hiillettäminen torjuu hometta sekin. Se vain pitäisi tehdä hallitusti ennen puuosan kiinnitystä.

Juu, ja mansikkahilloon voisi lisätä syankaliumia niin ei tulisi siihenkään hometta. Problem solved?

Villoihin voisi asentaa myös suuttimet joista automaattisesti ruiskutetaan homemyrkkyä rakenteisiin kosteusanturien hälyttäessä.

Kosteudenpoistoon voisi lisäksi alajuoksun päälle asentaa salaojan ja putken päähän keräävän vesisäiliön.

Montako ruuviasi putosi? Homeenestoa on jokaisessa kaupan hillopurkissa. Että haise pahalle.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Diam
Seuraa 
Viestejä3177

ILP-asennukset pitäisi tehdä samaan tapaan kuin KVV-työt, eli vastaava mestari 5 te ja kaivinkoneella eristetyt putket suojaputkessa maan alla sisään. Sisäyksikön alle viemäripiste ja rassaus pakolliseksi joka vuosi palotarkastaja käy tutkimassa johdot. Pihan puolelle liittymä kunnallisviemäriin ja sulatuslaitteisto, mistä etäyhteys hälytyskeskukseen.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
NieVei3a
BCK

Toinen haistatelluista on näemmä "perinnerakentamisen asiantuntija" - tämä kertookin kuinka paljon ko. huurupään mielipiteisiin on luottaminen...

Luulisi, että nimenomaan perinnerakentamisen asiantuntija jotain tietäisi ainakin siitä, miten taloja ei ainakaan pidä rakentaa tai "korjata" käyttökelvottomiksi. Perinerakentamiseen ei kuulu muoviset kosteussulut yms. rakenteet, jotka homehduttavat taloja. Käsittääkseni monet yli sata vuotta vanhat talot toimivat edelleenkin siltä osin, etteivät homehdu (lämpöä eivät toki pidä välttämättä), kun taas 70-luvun pullotaloja on pitänyt jo purkaa homeen takia.  http://www.rytmirakennus.fi/2012/03/07/mika-on-pullotalo/

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Tuon rytmitalon seli oli huono. Hengittävyys ei tarkoita hataraa. Tietysti sahanpuru painuu ja hirret ravistuu joka on noiden tapojen ongelmia. Niihin on tehtävissä korjauksia ja etuna on ettei asukkaat invalisitoidu tai kuole homeeseen. Pullotalokin voi olla hatara niin että nurkista vetää ja toisaalla homehtuu.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

z
Seuraa 
Viestejä2918
BCK
NieVei3a

Toinen haistatelluista on näemmä "perinnerakentamisen asiantuntija" - tämä kertookin kuinka paljon ko. huurupään mielipiteisiin on luottaminen...

Luulisi, että nimenomaan perinnerakentamisen asiantuntija jotain tietäisi ainakin siitä, miten taloja ei ainakaan pidä rakentaa tai "korjata" käyttökelvottomiksi.

Valitettavan yleisesti vain nämä ko. "asiantuntijat" ovat yksisilmäisiä kiivailijoita, joiden mielestä mikään vuoden 1899 jälkeen keksitty ei kelpaa rakentamiseen.

Perinerakentamiseen ei kuulu muoviset kosteussulut yms. rakenteet, jotka homehduttavat taloja. Käsittääkseni monet yli sata vuotta vanhat talot toimivat edelleenkin siltä osin, etteivät homehdu (lämpöä eivät toki pidä välttämättä), kun taas 70-luvun pullotaloja on pitänyt jo purkaa homeen takia.  http://www.rytmirakennus.fi/2012/03/07/mika-on-pullotalo/

Tässä on vain sellainen bias, että ne huonot yli sata vuotta vanhat talot on jo aika päiviä sitten lahonneet ja jäljellä on vain sellaiset, jotka tuurilla on satuttu rakentamaan sopivaan paikkaan ja sattumalta riittävän oikein - ja tietysti ne, joita on suurilla rahasummilla  kunnostettu ja ylläpidetty vuosikymmenien saatossa.

Myös käsitys joistain terveistä ja hengittävistä rintamamiestaloista on myytti - niissä kun tuppaa olemaan enemmän kosteusvaurioita kuin missää 70-luvun tasakattoisissa pullotaloissa.

Sinänsä tuo linkittämäsi sivu on oikein hyvä - pullotalo tarvitsee kunnossa olevan ja jatkuvan koneellisen ilmanvaihdon. Suurin ongelma 70-luvun taloissa oli/on se, että samanaikaisesti päälle iski energiakriisi ja käsittämätön "hinnalla millähyvänsä" energiansäästövimma - tämän seurauksenahan koneellinen ilmastointi laittettiin usein pois päältä ja pahimmat taulapäät kait vielä varmuuden vuoksi teippasivat ilmanvaihtoventtiilit tukkoon.

zz

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Tarkoitit rintsikoiden kondensoivia vesijohtoja, vuotavia kattoja ja jälkikäteen tehtyjä kosteuseristämättömiä suihkuja, ja tuulettamattomia alapohjia? Mikä tahansa lahoaa noilla virheillä. Se että niitä taloja on suomi täynnä kertoo että ne kestää kaikenlaista. Seitkytlukuinen lättähättu täytyy tuupata nurin jos samat vaivat iskevät, niin että lastulevyt lentää. Juuri kun niiden formasldehydi alkoi olla loppuun haihtunut.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat