Kommentit (4)

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6055

Eiköhän tässä nyt ole väärä vastaus. Vain yhden lajin lehtiä syövän toukan elimistössä on suurempia pitoisuuksia tietyn viherkasvin myrkkyä, joten kyseinen toukka maistuu pahemmalta ja on epäterveellisempi kuin monien kasvien lehtiä syövä toukka. Linnut jättävät tällaiset toukat mieluiten siis syömättä, jos voivat valita. Ja usein linnuilla on valinnanvaraa, koska ruuan riittävyys ei ole ongelma. Isompi ongelma usein on pesäkolojen riittävyys. 

Kyse on vähän samasta asiasta, että ihmiset eivät tykkää syödä etanoita, koska ne maistuvat pahalta. Mutta jos etanaa pidetään joitain päiviä tai viikkoja esimerkiksi viljadietillä, niin suurin osa viherkasvien myrkyistä huuhtoutuu etanan elimistöstä pois, jolloin etanan maku myös paranee. 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245

Puuhevonen, vasta nyt tajusin, että hahmotin kritiikkisi suunnan väärin. Et kritisoinutkaan uutisointiamme vaan tutkijoiden tuloksistaan tekemää päätelmää.

Lienee hyvinkin mahdollista, että mainitsemillasi makueroilla oli osuutensa tuloksiin, mutta aineistostaan tutkijat joka tapauksessa löysivät yhteyden juuri toukkien yksipuolisen ravinnon ja naamioitumistehokkuuden välillä:

"dietary specialization was associated with increased crypsis (camouflaged species only) and more stereotyped resting poses (camouflaged and warningly signaled species)"

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6055

Ilman muuta naamioitumisella voi olla oma osuutensa, mutta en usko, että se on dominoiva tekijä. Naamioituminen kuitenkaan ei hämää kovin tehokkaasti nälkäistä lintua. Kyse on vain muutamien prosenttien valintaeduista. Mutta evoluutio on hyvin herkkä ja pienetkin valintaedut korostuvat.

Mutta se että tuomenkehrääjäkoi saa mellastaa ihan vapaasti, koska on erikoistunut syömään vain yhden puun lehtiä johtuu ihan siitä, etteivät linnut halua niitä syödä, koska kasvien myrkkyjen pitoisuudet on niin korkeita ja etsivät mieluiten paremmalta maistuvia toukkia.

Kasvissyöjänisäkkäätkin välttävät yleensä yhden lajin syömistä (Koala ja Panda ovat ilmeisiä poikkeuksia!), koska sillä tavalla niiden on helpompi tehdä myrkkyjä vaarattomiksi. 

 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat