Seuraa 
Viestejä45973

Tiede-lehden viime numeron Sveitsin demokratiaa käsittelevästä artikkelista tuli mieleeni ajatus "Proxy-demokratiasta".

Mitenköhän toimisi suomessa puolue, jonka jäsenet voisivat äänestää kaikesta ajankohtaisesta verkossa puolueen nettisivuilla. Puolueen kansanedustajat/valtuutetut olisivat sitoutuneet noudattamaan jäsenien tahtoa kaikissa äänestyksissä.

Näin ollen äänestyksissä puolueen edustajat olisivat tietotekniikkatermein vain tyhmiä proxyja. Puolueen jäsenet saisivat todella jotain vastinetta jäsenmaksuilleen ja samalla osa varainhankinnastakin tulisi ratkaistua.

Kaikki poliittiset lehmänkaupatkin tulisivat läpinäkyviksi, koska nekin olisi näin ollen alistettava nettiäänestykselle - "Äänestetäänkö asiassa B kyllä jos puolue x lupaa antaa tukea asiassa A".

Myönnän toki, että kuvantunlainen puolue olisi vaikea yhteistyökumppani koska erilaisten linjauksien tekeminen olisi sille vaikeaa. Eikä siitä varmaan hallituksen muodostajaksi olisi

Tavallaan ajatus mahdollistaisi suoran demokratian kokeilemisen käyttäen nykyjärjestelmän rajapintoja.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Muutos 2011 puolue varmaan yrittää jotain vastaavaa. Tosiaan linjauksia puolueen olisi vaikea tehdä, joskin sillä voisi olla jotain asioita tapetilla. Siitä sitten puolue toisi erilaisia juttuja äänestettäväksi jäsenien kesken aika-ajoin.

Toinen samankaltainen tärkeä seikka on tulosvastuullisuus. Eli jossain netissä saisi olla luettelo siitä, miten on käynyt vaalilupausten toteuttamisen suhteen. Jos lupaus ei ole pitänyt, niin olisi tarkat syyt, miksei jne... Tämä lista tarvittaisiin kyllä kaikilta puolueilta.

Dredex

Toinen samankaltainen tärkeä seikka on tulosvastuullisuus. Eli jossain netissä saisi olla luettelo siitä, miten on käynyt vaalilupausten toteuttamisen suhteen. Jos lupaus ei ole pitänyt, niin olisi tarkat syyt, miksei jne... Tämä lista tarvittaisiin kyllä kaikilta puolueilta.Hyvä pointti. Jonkinlainen suomen politiikan wikipedia olisi poikaa. Paikka mihin voi mennä tutkimaan mitä viime vaalikaudella käsiteltiin perusteluineen ja tuloksineen. Yhdestä paikasta ristiinlinkitettynä asiat, mielipiteet ja tulokset.

Internet tulee vielä mullistamaan politiikka kuten niin montaa muutakin alaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat