Seuraa 
Viestejä45973

Kansaa on historian saatossa valistettu kristinuskosta, viinan vaaroista, tupakasta, huumeista, sukupuolitaudeista, ehkäisystä, paloturvallisuudesta, perheväkivallasta ja lukemattomista muista asioista. Valistuksella on pyritty sivistämään kansaa ja auttamaan pitämään itsestään ja toisistaan huolta. Valistus voi onnistuessaan olla parasta sosiaali-, terveys-, sivistys- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Valistuksen tehtävä on lyödä tarkoitettu viesti läpi kansan tajuntaan. Toisinaan virkamiehet kuten papit, opettajat, terveydenhoitajat, lääkärit, poliisit ja sosiaalityöntekijät vievät valistuksen sanomaa kansalaisille ja toisinaan käytetään massamediaa kuten televisiota, radiota, internetiä ja lehtiä hyödyksi. Valistuksen ongelmana on kuitenkin, että viesti ei aina kiinnosta ja hukkuu informaatioaikakaudella informaatiotulvaan.

Ehdotelma: Maksetaan kansalaisille korvauksia valistuskirjojen tenttimisestä

Ehdotan, että otetaan käyttöön järjestelmä, jossa kansalaisille maksetaan korvaus, jos he tenttivät riittävin tiedoin valistuskirjan tiedot. Näin edistettäisiin sitä, että riittävän moni kansalainen sisäistää riittävän syvällisesti halutun viestin. Jos jonkun kirjan tenttimisestä saisi esim. 30-200 euroa, epäilisin varsin monen tarttuvan haasteeseen. Sopiva hinta löytyisi kokeilemalla. Lisäksi monien luettua kirjan, siitä viriäisi myös kansalaiskeskustelua, joka myös osaltaan edistäisi viestin leviämistä myös heille, jotka eivät tule lukeneeksi valistuskirjaa.

Sovellettavia kohteita on lukuisia. Itse lähtisin heti ensimmäisenä valistamaan kansaa ravinnosta ja terveydestä. Esim. 100-200 sivun valistuskirja, jossa käytäisiin läpi mitä ravinteita ihmisen elimistö tarvitsee, mistä niitä saa, miksi tietyt ruoat ovat epäterveellisiä, miksi jotkut lisäaineet ovat haitallisia terveydelle, miksi aina ei kannata ostaa halvinta ruokaa,miksi kunnosta on tärkeää pitää jo nuorena huolta, mitä hyvällä terveydellä voidaan saavuttaa, mitä erilaisia tapoja on pitää terveyttä yllä jne.

Väittäisin, että kyllä nopeasti tämä eineksiä syövä tuulipukukansa oppisi syömään kuin ranskalaiset konsanaan. Jos kirjan lukemisesta saisi vaikkapa 100 euroa ja 500 000 ihmistä tenttisi sen, olisivat kustannukset ilman sivukustannuksia 50 miljoonaa euroa. Säästöt sen sijaan terveydenhuoltokustannuksissa saattaisivat olla vuosien kuluttua miljardeja, jos kansa oppisi pitämään terveydestään paremmin huolta.

Out of the Box! Mitä mieltä! Voisiko taloudellisiin kannusteisiin nojaavassa valistuksessa olla mahdollisuus Suomen menestyksen takaamiseksi?

Kommentit (3)

Idea on hyvä, jos se rajataan aina johonkin tiettyyn ihmisryhmään, kampanjanomaisesti.
Jos tämä testi on koko ajan päällä ja sama, se suoritettaisiin jo hyvin nuorena, ja asia unohtuisi nopeasti. Toiseksi olisi aina joukko ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta pystyisi testiä tekemään. Rikkaitakaan tuskin muutama kymppi kannustaisi lukemaan parisataa sivuisia opuksia.

Mitä ihmisryhmiä otettaisiin tuohon mukaan? Ja mikä testi millekin ryhmälle. Ja palkkio?

Ehdotan vaikka toimeentulotuella eläviä pitkäaikaistyöttömiä raskaana olevia naisia ja tenttikirjana joku alkoholista kertova paksuhko opus. Ja koe ei sitten ole mikään rastiruutun apinaquiz?

Palkkioasteikko vaikka arvosanoilla yhestä viiteen
1. 500e
2 750e
3 1000e
4 1500e
5 3000e

Idea on kyllä hyvä, eri hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saman ajaisi kansalaispalkka, jota saisi käyttää myös opiskeluun ja tutkimiseen.

On vain muistettava, että eliitin eduista nauttivan kansanosan etunahan ei missään systeemissä ole mahdollisimman tietävä, vaan päinvastoin mahdollisimma tyhmä kansa, joka mieluiten viihdyttää itseään joutavanpäiväisten asioiden parissa turhia kysymyksiä esittämättä. Panem et circences kansalle, niin se pysyy tyytyväisenä, tiesivät jo Rooman hallitsijat.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat