Seuraa 
Viestejä45973

Sami Garam suunnitteli 199 euron hampurilaisen, lihana Godfather-hampurilaisessa on japanilaisen Kobe-härän pihvi.
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/201 ... 228240/137

Se on tietysti outoa kuinka näin, sillä Kobe-härkää ei ole ikinä tuotu Suomeen. Eikä paljon muuallekaan.

'Luuletko ostaneesi tai syöneesi Suomessa kallista ja harvinaista Kobe-härkää? Jos luulet sinua on luultavasti huijattu, koska aitoa Kobe-häränlihaa on saatavissa ainoastaan Japanista ja Macaosta. Kobe-härkä on Japanissa rekisteröity tavaramerkki ja tavaramerkkiä hallinnoivan yhdistyksen mukaan Kobe-härkää ei ole koskaan viety muualle kuin Macaolle, sinnekin vasta tänä vuonna.'
http://elisa.net/uutiset/ruoka/?id=6722

Sivut

Kommentit (24)

Kobe härän pihvejä saadaan alunperin Japanista kotoisin olevasta Wagyu-rotuisesta naudasta. Japanin lisäksi näitä nautoja pidetään ainakin Australiassa ja USAssa, joten varmaankin noiden hamppareiden pihvit ovat peräisin sieltä.

Shakuras
Kobe härän pihvejä saadaan alunperin Japanista kotoisin olevasta Wagyu-rotuisesta naudasta. Japanin lisäksi näitä nautoja pidetään ainakin Australiassa ja USAssa, joten varmaankin noiden hamppareiden pihvit ovat peräisin sieltä.Et sit edes lukenut tuota linkitettyä juttua.

'Kovan kysynnän, valtavien voittojen ja japanilaisten rajallisten kasvatusolosuhteiden vuoksi Waguy-häriksi kutsuttuja eläimiä kasvatetaan myös Yhdysvalloissa, Australiassa ja Etelä-Amerikassa. Näillä härillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä aitojen Kobe-härkien kanssa, sillä ne ovat yleensä risteytyksiä japanilaisesta karjasta ja paikallisista roduista. Kobe-häriksi sertifioidaan vain noin 3000 härkää vuosittain ja ne kaikki ovat luonnollisesti Japanissa. Ainoa asia, joka näitä eri puolilla maailmaa tuotettuja lihoja yhdistää on markkinointinimi ja kallis hinta.'

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Moniko yleensäkään tulee ajatelleeksi, että ravitsemusliikkeiden "härän liha" on loppuun lypsetyn vanhuuttaan teurastetun lehmän lihaa.Minä olin luullut että Suomessa lihakarjaksi valittuja ei lypsetä vaikka ne maitokarjasta valitaankin ja että ne tapetaan puolentoista vuoden iässä painon ollessa 500-600kg.

Missä lihakarjaa lypsetään ja missä ne tapetaan vasta vanhana eli 20 vuotiaana?

Suomessa yleensä maitorotuiset lehmät aina kasvatetaan lypsäviksi.
Sonneja kasvateaan pari vuotta ja teurastetaan. Lypsylehmien keski-ikä
taitaa olla n. 5 vuotta, joten ei nekään ihan "ikäloppuja" ole.
Sonnilla muodostuu reisilihaskudoksiin rasvaa, eli lihs ns. marmoroituu,
kun se on kasvanut täyteen mittaansa.
Tällaista "häränlihaa" ei normimarketista juuri löydä.
Taitaa suurin osa siitä päätyä ravintoloille.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Lypsylehmän tuotos on huipussaan n 7 vuotiaana mutta tuotos on suurempi vielä n. 17 vuotiaana kuin ensimmäisen vasikoinnin jälkeen. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että Mansikki on n. parikymppinen rouvashenkilö kävellessään teurasautoon n. 15 krt poikineena.

Härkiähän ei Suomessa kasvateta kuin aivan poikkeustapauksissa. Nautojen työjuhtakäyttö on Valmettien myötä vähentynyt aika vähäiseksi. Kotipaikasta vetohärät hävisivät 1910-luvulla viimeiset. Olivat sellaisia "tiikeriraitaisia." Härkien kenkiä löytyy yhä maastosta toisinaan.

- Ubi bene, ibi patria -

Pacanus Rusticanus
Härkiähän ei Suomessa kasvateta kuin aivan poikkeustapauksissa.

Se on tosiaan hyvin tuottoisa eläin, häränpihviä saa lähes jokaisesta ravintolasta.

Paikallisen lihatukun naudanliha paistijauhelihana, sisäpaistina, sisäfileenä ja muina leikkauksina on parasta lihaa mitä tähän mennessä olen syönyt. Eikä maksa kuin 10-30 euroa kilo, väliltä sisäpaisti - sisäfile.

EV+
Seuraa 
Viestejä770

Jos joku on valmis maksamaan hampurilaisesta 199 euroa joutaakin tulla huijatuksi.

Eikös se niin mene että härkiä (kuohittuja urosnautoja) kasvatetaan kyllä ja paljon mutta sellainen Seitsemän veljeksen sonnikarja on sula mahdottomuus nykyajan pyöräilykypäräyhteiskunnassa, ovat niin vaikeita hallittavia. Sonnit saavat elää vain siitostarkoituksessa ja se onkin varmaan ihan laadukasta elämää verrattuna ylisuurten hinkkien kanssa kulkemiseen tai munattomana teurasauton odottamiseen.

asdf
Seuraa 
Viestejä12446
Electric shadow
Vanha vitsi: Mikä on ainoa eläin joka vaihtaa sukupuolta kuollessaan?

Kyllä tuohon sopii myös kana. Kuoleman jälkeen siitä syntyy kukkoa viinissä.

asdf
Electric shadow
Vanha vitsi: Mikä on ainoa eläin joka vaihtaa sukupuolta kuollessaan?

Kyllä tuohon sopii myös kana. Kuoleman jälkeen siitä syntyy kukkoa viinissä.

Se on se viini. Olethan tietoinen että alkoholin käyttö aiheuttaa naisten miehistymistä?

EV+
Jos joku on valmis maksamaan hampurilaisesta 199 euroa joutaakin tulla huijatuksi.Valtion luottokortilla noita lähinnä tullaan ostamaan. Kukas silloin onkaan huijauksen uhri?

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Einheri
Pacanus Rusticanus
Moniko yleensäkään tulee ajatelleeksi, että ravitsemusliikkeiden "härän liha" on loppuun lypsetyn vanhuuttaan teurastetun lehmän lihaa.Minä olin luullut että Suomessa lihakarjaksi valittuja ei lypsetä vaikka ne maitokarjasta valitaankin ja että ne tapetaan puolentoista vuoden iässä painon ollessa 500-600kg.

Missä lihakarjaa lypsetään ja missä ne tapetaan vasta vanhana eli 20 vuotiaana?
Lihakarja ei tietystikään synny kloonautumalla, joten jonkin verran lihakarjan emolehmiä tarvitaan ylläpitämään karjaa. Nämä naudat toki myös imettävät vasikkansa, mutta ei niiden maitoa lypsetä kaupallisiin tarkoituksiin. Koska lehmä poikii vain noin kerran vuodessa ja useimmiten vain yhden vasikan, niin emolehmiä tarvitaan suhteellisen paljon. On todennäköistä että hyvä lehmä elää aika pitkään, jos tuottaa runsaasti hyvälaatuisia jälkeläisiä. Jonkin verranhan näissä ajatellaan myös jalostusta aina. En tiedä lihakarjanpidon yksityiskohdista niin paljoa että osaisin sanoa, teurastetaanko lehmiä hiehona tai kuinka monen poikimisen jälkeen keskimäärin.

Maitokarjan suhteen tilanne on selkeämpi: käytännössä kaikki lehmät kasvatetaan lypsylehmiksi ja käytännössä kaikki sonnit teurastetaan jonkinlaisena mullina, siinä 2 vuoden kieppeillä. Lypsylehmien keskimääräinen tuotantoikä tosiaan on vain 2,5 vuotta nykyisin, joten eivät nekään mitään vanhoja kuivia kantturoita ole, vajaat viisi vuotta vain. Lihakset ovat lehmällä sonnia pienemmät joten ehkä se paisti tai filee ei yhtä muhkea ja turpea ole, mutta ei siinä maussa tai laadussa muuten isompaa eroa ole.

Tietysti runsastuottoisia yksilöitä pidetään pitkään ja jos vaikkapa 10% lehmistä elää yli 10 vuotta vanhoiksi niin silloin kaikista naudoista ainakin 5% on tuollaisia senioreja. Tosin tuotetusta lihasta prosenttiosuus on selvästi pienempi mikäli seniori on pienilihaksinen, laiha käppänä verrattuna nuoriin ja sonnipuolisiin kollegoihinsa. Todennäköisesti esteettisistä syistä sen lihaksista ei juurikaan niitä arvostetuimpia ruhonosia edes leikellä kaupan hyllyille vaan nämä nestorit päätyvät suoraan puolijalosteiksi kuten jauhelihaksi ja makkaraksi.

Mutuna arvioisin siis että liha- ja maitokarjojen suhteen lehmien teuraaksilaittamisiässä ei ole kovin merkittävää eroa keskimäärin. Samoin kuin ei sonnienkaan. Molemmissa tuotantosuunnissa lehmän hedelmällisyys ja terveys ovat ratkaisevassa asemassa lehmän poistamispäätöksen suhteen, maitopuolella tietysti lehmäkohtainen tuotosluku voi armonaikaa kasvattaa, mutta tilastojen valossa sen vaikutus kokonaisuuteen on melko vähäinen.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Pacanus Rusticanus
Lypsylehmän tuotos on huipussaan n 7 vuotiaana mutta tuotos on suurempi vielä n. 17 vuotiaana kuin ensimmäisen vasikoinnin jälkeen. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että Mansikki on n. parikymppinen rouvashenkilö kävellessään teurasautoon n. 15 krt poikineena.Totta, mutta tällaisia rouvia ei montakaan vuodessa teurastettane. Tuotos ei ole ratkaiseva tekijä, vaan hedelmällisyys. Jos lehmä ei tule nopeasti ja helposti tiineeksi uudelleen, se on suunnattoman kallis ylläpidettävä joutoelukka ja jokainen epäonnistunut hedelmöittäminen maksaa monen viikon yllläpidon ja turhan siemennyskäynnin. Tai sitten kierto voi olla muuten vain hidas tai vaihteleva, kiima jää piileväksi ja otollinen hetki menee ohi, tai jotain muuta. hyväkään tuotos ei välttämättä kompensoi hedelmällisyysongelmia. Hedelmällisyys lisäksi huononee yleensä lehmän ikääntyessä, joten siksi keksituottoinen nuori lehmä on parempi kuin hyvätuottoinen seniori, jos sitä tuotosta ei vain saada hyödynnettyä. Muita lehmän poistoon johtavia seikkoja ovat sitten sairastumiset; varsinkin utaresairaudet, loukkaantumiset, halvaukset, mahous, jalkavaivat, luonneviat, tuotoksen aleneminen jne. Näitä kaikkia voi ilmetä eri vaiheissa ja todennäköisyys niiden ilmenemiseen tai pahenemiseen kasvaa iän myötä ja/tai naudan tuotos ei enää riitä kompensoimaan heikkouksia. Tehokkuusvaatimuket maataloustuotannolle ovat nykyään niin kireällä, että puolikuntoisia lehmiä ei ole varaa pitää edes säälistä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Kehitystä on tapahtunut. Kun opiskeluaikoina pidettiin 50-tonnaria Suomessa erikoisuutena niin 100-tonnari alkaa olla nykyään arkipäivää. Niitä on tällä hetkellä luultavasti lähemmäs 250 kpl kannasta. Hyvinkin saattaa 100-tonnari tiristää maitoa päivässä vielä 15 kesäisenä 50-25 litraa. Se alkaa olla lähtölaulu siinäkohden. Huippukaudella huippulehmä tuottaa jopa 80 litraa maitoa päivässä joten fysiikka on kovilla ja tissiliivejä tosiaan tarvitaan.

Itseuudistuva lihakarja on hiukan eri juttu taasen. Maitotiloilla ja muutenkin tuotetaan usein myös omista/välitysvasikoista.

Hyvä paikka päästä lähteelle on Murtola.com oleva foorumi.

- Ubi bene, ibi patria -

Pitää vielä sanoa että huijauksen uhriksi joutuu vaikka söisi aitoakin Kobea. Huijauksen luonne vain muuttuu tavaramerkkiväärennöksestä inhimillisten heikkouksien hyväksikäyttämiseksi. Perus pulliaiselle voi juottaa ihan mitä tahansa tiskivettä kunhan hän luulee että se on priima viiniä. Placebo hoitaa loput.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat