Seuraa 
Viestejä346

Tätä pitäisi oikeastaan kysyä suomen kielen professorilta Kaisa Häkkiseltä, mutta hän ei taida lukea Tiede-palstan keskusteluryhmiä. Miksi siis sanotaan Raumalla, mutta Porissa?

Pienempienkin paikkakuntien nimien taivutus onnistuu, esim. Sotkamossa mutta Kiuruvedellä. (Tarkistin netistä.)

Aika horjuvaa tuo käytäntö on Ruotsissakin. På Östermalm, 4,5 miljoonaa hittiä. I Östermalm, 5,4 miljoona hittiä.

Typo tuli otsikkoonkin...

mirab kirjoitti: Israel on tuhottava. Kuulemma myös sianliha on kielletty Israelissa. Maailmanpankki kirjoitti: MENA-maiden non-oil-vienti on pienempi kuin Suomen. Kts myös http://tinyurl.com/lobwaek ja http://tinyurl.com/o3hs9ro

Sivut

Kommentit (40)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

"Koska nimien taivutus on näin vaihtelevaa, on taivutuksen yleisohjeeksi vakiintunut kehotus noudattaa paikkakunnan eli lähimmän käyttöympäristön taivutuskäytäntöä." http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2025

http://www.kotus.fi/index.phtml?s=461

http://www.kielitohtori.fi/kielenhuoltovinkit-ohjeartikkelit/tarkkuutta-taivutuksiin-paikannimien-taivutusohjeita

Eli lyhyesti, niin vain on

Hämmentää.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9872

Eikös tuo päde muuhunkin. Mennään sitten Helsinkiin tai Tampereelle paitsi jos mennään Hesaan tai Manseen.

Säännön mukaan pitäisi kai sanoa Oulusa eikä Oulussa. Jos sanoo: Kävin Oululla tulee kyllä hiukan outo olo. Johtunee paikallisista tuoksuhaitoista.

Tiedä, vaikka tuossa olsi jotain salaperäistä, muinaista logiikkaakin. Jos mennään esim järveen on se eria asia kuin mennä järvelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

Voithan sä sanoa myös Tampereessa. Ei sitä mikään estä, makuasioita ovat hyvin pitkälle.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Ordo ab Chaos
Seuraa 
Viestejä5

Vielä kinkkisemmäksi menee, jos kyseessä on samaloppuiset paikkakunnat ja toinen käyttää ulkopaikallissijaa ja toinen sisä-. Esim. tapaus Torniossa/Ylitorniolla. Ulkopuolisen täysin mahdotonta tietää...

Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332
Vatkain

"Koska nimien taivutus on näin vaihtelevaa, on taivutuksen yleisohjeeksi vakiintunut kehotus noudattaa paikkakunnan eli lähimmän käyttöympäristön taivutuskäytäntöä."

Mutta tuosta ei ole hyötyä, kun puhutaan ulkomaalaisista paikannimistä. Silloin taidetaan maiden ja kaupunkien kohdalla käyttää aina -ssa ja -ssä -päätteitä. Vai onko joku poikkeus? Saarista kai käytetään päätettä -lla: Hawaijilla, Balilla. Paitsi että Gotlannissa? Ehkä muitakin poikkeuksia on? Ja Kyproksen kanssa koen aina epämukavuutta, kun tiedän kyllä, että pitäisi sanoa Kyproksessa, mutta kun tuntuu että pitäisi sanoa Kyproksella. Varmaan koska Korfulla, Kreetalla ja Rodoksellakin. Ymmärrän kyllä, että Kypros on valtio, toisin kuin nuo toiset, mutta silti vaan en osaa sanoa sitä oikein. :/ Ai niin, ja Kap Verdelläkin tuntuisi ihan hyvältä, vaikka oikein(?) olisi että Kap Verdessä. Pöh. Kanariansaarilla. Italiassa. Sisiliassa!!

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Vaihdokas
Alempi menee paikannimiin. Kiitos. :) Mutta aika jännä juttu - mä en ainakaan näin väsyneenä osaa nähdä mitään eroa noissa linkeissä. Miten se voi olla noin? :o

En tiiä ja varsinkaan kun en ite oo koko päivänä ees käyny koko Johanneksessa

Hämmentää.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9872
Vatkain
Vaihdokas
Alempi menee paikannimiin. Kiitos. :) Mutta aika jännä juttu - mä en ainakaan näin väsyneenä osaa nähdä mitään eroa noissa linkeissä. Miten se voi olla noin? :o

En tiiä ja varsinkaan kun en ite oo koko päivänä ees käyny koko Johanneksessa

Vinkeetä, joku uskonnollinen tehnyt jipon tai noi painkananimet ovat niin vaikeita, niin vaikeita.

Kun hiiren siirtää osoitteen päälle, näkyy selaimen alareunassa osoite. Siellä on muuten sama osoite, mutta viimeinen numero on 2312. Varsin erikoista. kaikkea se Putin keksii.

Voi se syy tietysti olla oululaisten puurointokin.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9872
Vatkain
syytinki

Voi se syy tietysti olla oululaisten puurointokin.

?

Mitä toljotat. Ekkö muka tiedä, että Oulussa syödään puuroa. Miten se nyt menikään "ookkona Oulusta, syökkönä puuroa".

Tämä muinoinen pottuiluhan on voinut muuttua virtuaaliseksi ja puurouttaa atk-järjästelmät.

Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332

Ahaa!

On olemassa ohje, että saarien nimiä voi nykyään taivuttaa ulkopaikallissijoissa, siis Kreetalla, Kyproksella, Maltalla. Tosin tässäkin on varaus, että jos puhutaan Maltasta valtiona, pitäisi mennä Maltaan ja käydä Maltassa. Tätä merkityseroa on vaikea pitää voimassa, eikä pidetä pahana virheenä, jos se unohtuu.

--

Miksi Goa sitten lipsahtaa matkatoimistojenkin esitteissä saarten kategoriaan? Varmaan siksi, että siellä on lomarantoja aivan kuin saarilla. Ihmiset menevät sinne lomalle, rannalle samalla tavoin kuin on menty Kreetalle ja Kyprokselle.

http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1263

Selvisipä tämäkin. (Tosin nyt tunnen itseni vähän hölmöksi, kun on ole ennen tätä ymmärtänyt.) Eli tosiaan saa sanoa olleensa Kyproksella ja menevänsä Kyprokselle silloin, kun puhuu paikasta lomasaarena. Mutta kun puhutaan Kyproksesta valtiona, pitäisi sanoa Kyproksessa ja Kyprokseen. Siis jos pääministeri matkustaa kyseiseen paikkaan lomailemaan, se menee Kyprokselle ja jos viralliseen tapaamiseen, se menee Kyprokseen! Vitsit mikä oivallus! Kiitos Vatkain. :)

Mutta joku kiltti saisi kyllä päästää tyhmän piinasta ja kertoa, miten toi linkkijuttu on mahdollinen. Sen tajuan, että miten saisi halutessaan aikaiseksi linkin, joka näyttää menevän muualle kuin menee, mutta miten sen vahingossa voi tehdä? Siis tuohan on kai ihan vain osoiteriviltä kopioimalla aikaansaatu linkki? Vatkaimen Johannes-linkistä puhun siis.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4208

No, kun Tampereella on koski (Tammerfors). Siinä ei voi olla, vaan täytyy olla Tampereella.

Sama juttu Imatran kanssa. Ei kertakaikkiaan voi olla Imatrassa, koska se tarkoittaa hengenmenoa. On oltava Imatralla.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Eusa
Seuraa 
Viestejä18296
Vatkain

Mutta miksi sanotaan Suomussalmella ja Ämmänsaaressa?

Sama logiikkahan tuossa; salmessa kastuu, mutta saaressa voi hyvin oleskella pidempäänkin (eikä vain käväistä saarella).

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat