Kysymys lämmönalentamisesta
Kysymys lämmönalentamisesta
Aamuisin on joskus kiire ja esimerkiksi aamuteen ryystö voi olla melkoista huulten polttamista.
Kaadan kiehuvan veden kuppiin ja voitelen leivän ja sitten kaadan kylmää maitoa, hieman jo jäähtyneeseen, teehen.
vai
kaadan kiehuvan veden kuppiin ja samantien kaadan kylmää maitoa siihen ja vasta sitten voitelen leivän.
Kummassa tapauksessa tee on viileämpää?
Ei tarvitse kikkailla monimutkaisilla toimenpiteillä tai avautua kulinaristisista tottumuksista Kunhan vain tiedän kummin kannattaa tehdä... Maito on koko ajan samanlämpöistä ja toimenpiteisiin menee sama aika enkä viitsi muutella liikaa aamurutiineja (jo maidon kaatoajan muuttamisessa on tarpeeksi)
Parempi tehdä ensin leipä ja vasta sitten kaataa maitoa.
Syy:
Jos ensin kaadat maitoa, jäähdytät teetä ja pienennät sen ja ympäröivän ilman välistä lämpötilaeroa, jolloin jäähtyminen hidastuu.
Jos taas annat kuuman teen jäähtyä leivän voitelun ajan, se on jo viileämpää ja maito viilentää sitä edelleen. Voisit lisäksi pistää teen jääkaappiin leivän teon ajaksi.
Jätä tilaa hieman kylmälle vedelle, lisäät hieman vettä jolloin lämpötilasta saa helposti siedettävän.
Joku toimintalista olisi varmasti hyvä tehdä ettei vahingossa tee mitään väärässä järjestyksessä.
Käytä paksua ja isoa kuppia. Se sitoo lämpöä enemmän.
Kun käyttää laakeaa kuppia, jossa nesteen vapaa pinta on mahdollisimman suuri, niin haihtuminen ja säteily jäähdyttää kaikkein parhaiten.
Ehkä kannattaakin kaataa tee matalalle ruokalautaselle? Silloin ei vain sovi käsien täristä, ettei tee turhaan läiky.
Vanha jäärä
Ranskalaiset juovat laakeasta kupista (kulhosta) kahvinsa.