Seuraa 
Viestejä210

Kaverilla riivaa poltergeist stereoissa.
Stereoista kuuluu välillä jotain puhetta mistä ei saa kunnolla selvää, muutamia sanoja sieltä täältä mitä voi arvailla. Stereot on aux-asennossa, radio ei ole päällä. Mistä ihmeestä tämä johtuu?

Haloo?

Sivut

Kommentit (34)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bojoing
Seuraa 
Viestejä210

Joo kyseessä on kaveri, mun stereoista tuo puhe ei kuulu viereisessä huoneessa. Ei asuta Porissa. Mä en tiedä näistä radiotaajuusjutuista yhtään mitään

Eli kyseessä vois olla joku radioamatööri, joka lähettää lyhytaaltolähetystä jollain vehkeellä minkä Kaverin stereot sitten vastaanottaa? Se höpötys sisältää sellaista tekstiä ettei se mitään virallista voi olla.

Enpä tiennytkään että perus sterkat voi tuottaa tollasia juttuja!

Haloo?

ovolo
Seuraa 
Viestejä6769

Pelkkä pientaajuusvahvistin voi toimia AM-ilmaisijana. Yleensä suurtaajuusreitti on seuraavanlainen: Kaiutinjohtoihin indusoituu lähellä olevan aseman melko voimakas suurtaajuussignaali. Vahvistimen vastakytkentäketjun kautta lähete pääsee vahvistimen sisäänmenoon, joka toimii AM-lähetetteen ilmaisijana.

Yleensä radioamatöörit käyttävät SSB-lähetettä, (=Single SideBand = yksisivunauha), josta on myös kantoaalto ja toinen sivunauha vaimennettu, eli normaalilla AM-ilmaisimella kuunneltuna se on "mongerrusta", mistä ei saa mitään selvää.

Jos kaverisi haluaa päästä mongerruksesta eroon, niin kaiutinjohtoihin voi laittaa yhteismuotoisen (= sama vaihe meno-/paluujohdossa) häiriön poistoon tarkoitetut suurtaajuuskuristimet. Esimerkiksi kaiutinjohtoa kelataan vahvistimen läheltä ferrittisauvan tai ferriittirenkaan ympärille.

Bojoing
Seuraa 
Viestejä210

Hienoa, kiitos!!

Pikaisten guugletusten jälkeen ferriittirengas on kai hankittava kun ei maksakkaan oikein mitään. Toi kuuluu munkin huoneeseen, niin voisin vaikka joululahjaksi ostaa

Jatkokysymyksenä...
Millaisella ilmaisimella lähetystä pystyisi kuuntelemaan? Onko helppo kasata/hankkia? Tyypillä tuntuu olevan sen verran sekavat jutut että voisi joskus viihteen vuoksi kuunnella

Haloo?

Simplex
Seuraa 
Viestejä3049

Kysessä voi olla myös jokin halpis-LA-puhelin. Nimittäin jos "Tyypillä tuntuu olevan sen verran sekavat jutut että voisi joskus viihteen vuoksi kuunnella", niin todennäköisesti kyseessä ei ole radioamatööri, koska radioamatööriliikenne on varsin hyvin kontrolloitua ja ohjeistettua.

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Onko stereot kytkettyinä tietokoneeseen?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

jussipussi
Seuraa 
Viestejä47238
Bojoing
Kaverilla riivaa poltergeist stereoissa.
Stereoista kuuluu välillä jotain puhetta mistä ei saa kunnolla selvää, muutamia sanoja sieltä täältä mitä voi arvailla. Stereot on aux-asennossa, radio ei ole päällä. Mistä ihmeestä tämä johtuu?Laittaa siinne aux inputtiin RCA naaras liittimiin taakse "oikosuku rca.n" kuuma karva kytkettynä siihen maahan/"miinukseen" niin ei kuulu enään puhetta. Kanavatasapainosäätimellä voi kokeilla kuuluko puhe molemmista kanavista vai pelkästään toisesta.

Tuollaisia hattuja myyvät myös käyttämättömiin RC liitäntöihin etteivät kerää häiriöitä.

Sekä "oikosulkupulgeja"

ovolo
Seuraa 
Viestejä6769
Bojoing
Jatkokysymyksenä...
Millaisella ilmaisimella lähetystä pystyisi kuuntelemaan? Onko helppo kasata/hankkia? Tyypillä tuntuu olevan sen verran sekavat jutut että voisi joskus viihteen vuoksi kuunnellaSSB-lähetettä kuunneltaessa on lähettimessä poistettu kantoaalto lisättävä uudestaan siihen signaaliin. Eli pitäisi olla säädettävä suurtaajuusoskillaattori ennen ilmaisijaa. Oskillaattori viritetään melko tarkasti sen puuttuvan kantoaallon taajuudelle, jolloin lähetteestä saa selvää.

Helpointa olisi ostaa sellainen lyhytaaltovastaanotin, jossa on SSB-kuuntelumahdollisuus, eli sisältää ns. beat-oskillaattorin.

Asuin aikoinaan radioamatöörin naapurissa. Kasettinauhurini toimi vastaanottimena oli virta päällä tai ei. Nauhuriin muuten sai silloisesta Mikroelektroniikka -liikkeestä kasettipesään sijoitettavan virittimen, toimi oikein mainiosti. Taitaa olla tallellakin jossain.

49

P.S. sain nauhurin mykistettyä kun panin kaiutinjohtoon kytkimen.

olli-san
Jokunen vuosi sitten lentokentällä töissä ollessa tietokoneen kaiuttimista alkoi kuulua lentokoneen radioliikennettä kun kone rullasi lähelle. Varmaan sama ilmiö kyseessä.Sama ilmiö tuli kerran vastaan vuonna -97 tai -98 myöhään illalla kaverin tietokoneen kajareista. Asuivat aika korkealla paikalla Juuan suunnalla. Eipä sitä sen ikäisenä osannut erotella oliko se Kiinaa vai Venäjää tai miettiä mistä johtui, oletettavasti kuitenkin jälkimmäistä :p

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Appiukko asui nuoruudessaan Lahdessa, sen pitkäaaltoaseman antennin lähellä. Hän kertoi miten pystyi kuuntelemaan radiota mikä kuului hänen pienestä sähkölevystä millä hän keitti perunoita. Aika temppu...

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Bojoing
Seuraa 
Viestejä210
Kysessä voi olla myös jokin halpis-LA-puhelin. Nimittäin jos "Tyypillä tuntuu olevan sen verran sekavat jutut että voisi joskus viihteen vuoksi kuunnella", niin todennäköisesti kyseessä ei ole radioamatööri, koska radioamatööriliikenne on varsin hyvin kontrolloitua ja ohjeistettua.Toi saattaa ollakkin.

Onko stereot kytkettyinä tietokoneeseen?On.

Laittaa siinne aux inputtiin RCA naaras liittimiin taakse "oikosuku rca.n" kuuma karva kytkettynä siihen maahan/"miinukseen"Hmm.. mulle ei ihan avautunut oikosulku rca:n kuuma karva.
Osaatko sanoa kuvasta (onko edes oikea kuva?) mikä se on?

EDIT. Eikun toi keskijohdinhan se on, eikös!

En kyllä usko että kaveri antaa mun alkaa kuorimaan sen johtoja

SSB-lähetettä kuunneltaessa on lähettimessä poistettu kantoaalto lisättävä uudestaan siihen signaaliin. Eli pitäisi olla säädettävä suurtaajuusoskillaattori ennen ilmaisijaa. Oskillaattori viritetään melko tarkasti sen puuttuvan kantoaallon taajuudelle, jolloin lähetteestä saa selvää.

Helpointa olisi ostaa sellainen lyhytaaltovastaanotin, jossa on SSB-kuuntelumahdollisuus, eli sisältää ns. beat-oskillaattorin.
Juu.. menee liian hifiksi ja kalliiksi pienestä huvista mutta mielenkiintoista silti!

Haloo?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat