Seuraa 
Viestejä451

Jääkaappien ympäristöarvoja punnittaessa huomio kiinnittyy turhan paljon energiatehokkuuteen eli vähäiseen sähkönkulutukseen.

Tärkempi tekijä luonnon kokonaiskuormituksen kannalta on kuitenkin jääkaappiin pilaantuva ruoka. Suomessakin suuri osa ruuasta heitetään biojätteisiin sen pilaannuttua. Poishetettävän ruuan määrä lienee noin 10 - 20 % kaikesta kotiin ostetusta ruuasta. Kaupat ilmeisesti heittävät menemään vielä suuremman määrän myytävistä elintarvikkeista niiden myyntiajan päätyttyä tai tuotteiden laadun heikennyttyä. Elintarvikkeiden tuottaminen ja kuljetus kuluttavat valtavasti energiaa, ja siksi jokainen jätteisiin heitetty elintarvike on ympäristön kannalta vakavaa tuhlausta.

Kokemuksieni mukaan ruuan turhaan pilaantumiseen jääkaapissa vaikuttaa eniten se, että hyllyjen takaosiin jää vanhenemaan ruokia uudempien ruokien taakse. Myös jääkaapin ylitäyttö, pakettien kasaaminen toistensa päälle aiheuttaa sen, että alimmat pakkaukset jäävät usein käyttämättä ja vanhentuvat. Tästä syystä jääkaapin tulisi olla riittävän suuri ja varustettu riittällä määräällä oikean laisia hyllyjä, jotta "taka-elintarvikkeita" ei jää vanhenemaan. Jääkaapin pitää sijaita myös oikealla korkeudella, jotta koko jääkaapin sisältö on helppo tarkistaa seisovasta asennosta.

Tunnollinen eko-ihminen hankkisi myös mahdollisesti toisen jääkaapin niitä elintarvikkeita varten, jotka vaativat tavallista kylmempää säilytystä, kuten liha ja kala, joiden oikea säilytysläpötila olisi 0 - 2 astetta.

Pakastamisen rinnalla ruokien tilapäiseen säilyttämiseen voi käyttää myös jäädyttämistä. Jäädytettäessä lämpötila on pakastuslämpötilaa korkeampi, ja tuotteen jäätyminen hitaampaa, mutta jäädytettyä tuotetta voidaan käyttää vain runsaan viikon ajan jäädyttämisestä.

Tarkkaile tilannetta. Jos joudut usein heittämään vanhentunutta ruokaa bioroskiin jääkaapistasi, voi olla aika harkita uuden kylmälaitteen hankkimista.

Kommentit (14)

Natsien ensimmäisiä hankkeita oli saada kansalle jääkaappeja koska olivat laskeneet valtavat tappiot pilaantuneina ruokina ja satokauden tuotteet ei kestäneet kauaa, josta ravitsemushaittaa. Sota sotki hankkeen. Se on niin tärkeä varuste että saa kuluttaa enemmänkin kuin mitä tekee.
Ruokapuoli vaatii vain itsekuria ettei jää sinne syömättä. Luettelo oveen ja kuittaa pois kun on syöty.

Ennen jääkaappeja laivasivat jäitä kuumiin maihin hyvällä voitolla. http://en.wikipedia.org/wiki/Wenham_Lake Panee miettimään jääkaappien etuja.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Luulen, että jos jääkaapista löytyy säännöllisesti pilaantunutta evästä, on vain liian varakas tai ruoka on liian halpaa.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
EV+
Seuraa 
Viestejä770

Saharan ongelmamaiden eteläpuolisessa Keski-Afrikassa ylempää keskiluokkaa olevalla perheellä on varaa syödä lihaa noin kaksi kertaa kuussa, tyypillisesti kanaa. Heille jääkaappiin pilaantumaan jäävä ruoka on varmastikin hämmästyksen aihe. Kun lisäksi on varaa ostella hienoja autoja, lämmittää ylisuuria taloja ylihinnoitetulla sähköllä arktisen vyöhykkeen maassa ja vielä lennellä pari kertaa vuodessa lomailemaan toiselle puolelle maapalloa.

Tyypillisesti poisheitettävä ruoka ei ole varsinaisesti pilaantunutta vaan leipä on päässyt kuivahtamaan, perunat päässeet muodostamaan ituja tai jauhelihapakkauksen päiväys mennyt eilen umpeen.

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan eniten ruokaa heittävät pois 20-30-vuotiaat naiset. Samanikäiset miehet ovat taas tutkimusten mukaan vanhusväestön jälkeen kaikkein vähiten ruokaa haaskaavia. No, olut säilyy melkein miesmuistin ja einespizzoissakin on pitkät päiväykset.

Parasta ennen päiväyksen voi kirjoittaa tussilla pakkauksen päälle ja panna vielä kalenterikellonkin jääkaappiin tai oveen, niin ei unohtele.

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451
tietää
Parasta ennen päiväyksen voi kirjoittaa tussilla pakkauksen päälle ja panna vielä kalenterikellonkin jääkaappiin tai oveen, niin ei unohtele.Voi olla, että kun tekniikka kehittyy, niin tulevaisuudessa saamme seuraavanlaisia sähköposteja:

From: jaakaappisi@samsung4f54ac3.machnes

Muistutamme, että sinulla on maalaismakkaraa jääkaapissasi, joka vanhenee huomisen päivänkuluessa.

Vierailija

Eiköhän sen arkkumallin osto ole paras ekoteko. Siellä tuotteet säilyvät pitkään päiväyksen jälkeenkin tasaisella varmuudella, toisin kuin normikaapissa, jossa keskilämpötila vaihtelee huomattavasti.

Kananmunatkin säilyvät jääkaapissa vaikka kuinka pitkään. Viikon vanhojen kanssa pitää kyllä jo ottaa vanhan kansan munanpaistovinkit huomioon.

EV+
Saharan ongelmamaiden eteläpuolisessa Keski-Afrikassa ylempää keskiluokkaa olevalla perheellä on varaa syödä lihaa noin kaksi kertaa kuussa, tyypillisesti kanaa.
Noissa kulttuureissa joissa eletään rinnan syötävien elikoiden kanssa, on peräisin pahimmat tauhtivitsaukset: HIV, Lintuinfuenssa ym. Läheisyys takaa mikrobeille alustan kehittyä ihmiselle vaaralliseksi.

Ruoan pois heittäminen on kyllä ympäristöä kuormittavaa ja varsinkin jos miettii niin yleensäkin lihan tuottaminen on rasite ympäristölle... Jääkaapeista on nykyään puhuttu paljon ja kuluttajat vaativat niiltä vaikka mitä huippu ominaisuuksia.. Ja niinkuin joku kirjoitti jo aikaisemmin niin jotkut jopa hankkivat toisen jääkaapin misä säilyttää kalaa ja lihaa. Olen kuullut myös että markkinoilla on tarjolla nykyisin aivan uudenlaisia jääkaappeja joita voi tavallinenkin tallaaja ostaa omaan käyttönsä..esimerkiksi tuollaisia elintarviketeollisuuden koneita joilla ruuan säilyvyys jopa tuplaantuisi... enpä tiedä...

Vierailija

Kuinka uusavuton pitää olla jos vanha ruoka jää vanhenemaan kaapin perälle sen takia että edessä on tuoreempaakin. Itse ainakin syön kaapista sitä mitä sattuu tekemään mieli ja välillä lentää safkaa roskiin koska sitä ei ole yksinkertaisesti tehnyt mieli.

On aika monta muuttujaa minkä perusteella jokin tietty kulutustottumus sopii(on ekologisin) kullekin. Esimerkiksi ruokalajit, kaupassa käymisen frekvenssi, perheen koko, kaupan sijainti kodista, jne. vaikuttavat. Silti on vaikea nähdä toisen jääkaapin investoimista välttämättömyytenä. Haaskaisin luultavasti missä tahansa skenaariossa enemmän ruokaa kahdella kaapilla. Etenkin silloin, jos ei ole mahdollista asettaa kakkosjääkaappia keittiöön.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat