Seuraa 
Viestejä6081

Melko paljon tulee kokkailtua hengenpitimiksi ja tätä kautta käytettyä niin paistinpannua kuin kattilaa. Harmillisesti erityisesti kattila tuntuisi puskevan energiaa ns. harakoille sillä täysi kattilallinen perunaa kiehuu pidemmän aikaa ja tuon ajan teräskattila luovuttaa lämpöä.

Miten energiatehokkuutta voisi parantaa (olettaen ettei huoneisto ole muutoin sähkölämmitteinen)? Onko olemassa ja jos ei, miten saisi tehtyä kattilan tai pannun ympärille jonkinlaisen lämpösuojan? Miksei ole olemassa lämpöeristettyjä kattiloita? Entä millä muin keinoin saisi energiaa säästettyä?

Takavuosina oli aromipesä joka kyllä toimi, mutta toimii lähinnä puurojen tms. kanssa. Jos jokin eväs vaatii rajumman lämmön tai on kiire, ei tuommoinen aromipesä enää toimikkaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aromipes%C3%A4

Lopuksi: Miksei ruoanlaitosta järjestetä samantyyppisiä kilpailuita kuin autoilussa on "pisaralla pisimmälle" -kilpailut?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Kommentit (20)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
vihertaapero
Melko paljon tulee kokkailtua hengenpitimiksi ja tätä kautta käytettyä niin paistinpannua kuin kattilaa. Harmillisesti erityisesti kattila tuntuisi puskevan energiaa ns. harakoille sillä täysi kattilallinen perunaa kiehuu pidemmän aikaa ja tuon ajan teräskattila luovuttaa lämpöä.

Miten energiatehokkuutta voisi parantaa (olettaen ettei huoneisto ole muutoin sähkölämmitteinen)? Onko olemassa ja jos ei, miten saisi tehtyä kattilan tai pannun ympärille jonkinlaisen lämpösuojan? Miksei ole olemassa lämpöeristettyjä kattiloita? Entä millä muin keinoin saisi energiaa säästettyä?

Takavuosina oli aromipesä joka kyllä toimi, mutta toimii lähinnä puurojen tms. kanssa. Jos jokin eväs vaatii rajumman lämmön tai on kiire, ei tuommoinen aromipesä enää toimikkaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aromipes%C3%A4

Lopuksi: Miksei ruoanlaitosta järjestetä samantyyppisiä kilpailuita kuin autoilussa on "pisaralla pisimmälle" -kilpailut?




Tee suljettu, paineenpitävä kattila joka ei haihtuta vettä, eristä se kunnolla. Lämmitä vettä teenkeittimen tms vastuksella suoraan vesitilasta, laita vettä niin vähän että perunat juuri ja juuri peittyvät ja kaada veden sekaan tyhjiökuulia, joiden ominaislämpökapasiteetti on tilavuuteen nähden oleellisesti vettä pienempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

En tiedä miksi lämpöeristettyjä kattiloita ei ole. Kuulostaa hyvältä. Kaiken kaikkiaan pitäisi pyrkiä huomioimaan kokonaisuus ja kannattaisi siis valmistaa ruokaa ennemmin suurempia määriä kuin pieniä eikä pakastaa tai jääkaapittaa mitään ainakaan lämpimänä. Lisäksi on muut perusjutut uunin jälkilämmön ja miksei alkulämmönkin käyttämisestä. Pakasteet kannattaisi sulattaa ensin jääkaapissa, teevettä/glögiä keittää vain tarvittava määrä.

Painekattilakaan ei liene eristetty? Massavirta kattilasta on toki mitätön ja sen puolesta hyvä.

Tähän liittyen: Talvella jäähdytän kaikki pakkaseen päätyvät ensin ulkona ja sähköä menee vain lämpötilan ylläpitoon, vai oliko se allapitoon.

Everything you know, is about to change.

Nobelaner
Seuraa 
Viestejä1775

Kylmä vesi viilentää ruuan tehokkaasti ja nopeasti, on kuulema ainakin laivoilla normikäytäntö että kaikki ruuat menee vesihauteeseen. Itse kun teen aina ison läjän ruokaa kerralla niin laitan heti veteen lillumaan (pakastusrasioissa toki, en siis heitä ruokaa veteen hehheh) ja sitten vasta pakkaseen tai jääkaappiin. Talvella toki vielä helpompaa kun ei tarvitse edes sitä vettä käyttää.

Flick
Seuraa 
Viestejä258

Perinteinen konsti jääkaapin sähkönsäästöön on tietenkin se että ottaa illalla käytettäväksi tarkoitetut pakasteet viimeistään aamulla jääkaapin yläosiin sulamaan, päivän mittaan ne sulavat hiljalleen jääkaapissa ja ovat sitten illalla käytettävissä. Tiedä tuon todellisesta energiansäästöstä, ei liene valtavan iso mutta pienistä puroista ne joetkin syntyvät.

Ja jos hellalla haluaa säästää, vaihda hella induktioksi, selkeästi tehokkaampi ja nopeampi.

Teekkari

Tähän liittyen: Talvella jäähdytän kaikki pakkaseen päätyvät ensin ulkona ja sähköä menee vain lämpötilan ylläpitoon, vai oliko se allapitoon.

Sähköä säästyy mutta eikä esimerkiksi jääkaappi "pumppaa" ruuan lämmön kuitenkin asuntoon sisälle?

Kun jäähdyttää ulkona, se menee harakoille

Itse jäähdytän sisällä ensin huoneenlämpöön ja pakastan sitten.
Tietysti, jos ensin laittaisi jääkaapin kautta...

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7092

Keitä perunat mikrossa. 12 minuuttia täydellä teholla. Vain tippa vettä tarvitaan. Kananmunat kannattaa keittää munankeittokoneella. Siihenkin vain koneen määräämä määrä vettä tarvitaan.

MooM
Seuraa 
Viestejä9023
Tuuskaaja
Teekkari

Tähän liittyen: Talvella jäähdytän kaikki pakkaseen päätyvät ensin ulkona ja sähköä menee vain lämpötilan ylläpitoon, vai oliko se allapitoon.

Sähköä säästyy mutta eikä esimerkiksi jääkaappi "pumppaa" ruuan lämmön kuitenkin asuntoon sisälle?



Meillä lämmitetään maalämmöllä ja puulla. Siihen verrattuna jääkaappi tai hehkulamppu on huono lämmityslaite. Lämmön pumppaaminen takaisin huonetilaan ei ole 100 % hyötysuhteeltaan. Lisäksi isojen määrien pakastaminen (ymmärtääkseni) rasittaa pakastinta. Ja esimerkiksi jääkaapissa iso määrä lämmintä ruokaa lämmittää hetkellisesti jääkapin muita elintarvikkeita, mikä voi olla hygieenisesti huono juttu.

Tietysti ruoan mukana menee lämpöä harakoille, jos jäähdyttää ulkona. Määrä on kyllä aika vaatimaton. Jos on parveke tms, se on erinomainen tapa. Ulkoportaille laittaessa pitää katsoa, ettei elukat tai sade pääse ruokaan käsiksi.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32582
vihertaapero
Melko paljon tulee kokkailtua hengenpitimiksi ja tätä kautta käytettyä niin paistinpannua kuin kattilaa. Harmillisesti erityisesti kattila tuntuisi puskevan energiaa ns. harakoille sillä täysi kattilallinen perunaa kiehuu pidemmän aikaa ja tuon ajan teräskattila luovuttaa lämpöä.

Miten energiatehokkuutta voisi parantaa (olettaen ettei huoneisto ole muutoin sähkölämmitteinen)? Onko olemassa ja jos ei, miten saisi tehtyä kattilan tai pannun ympärille jonkinlaisen lämpösuojan? Miksei ole olemassa lämpöeristettyjä kattiloita? Entä millä muin keinoin saisi energiaa säästettyä?




Yksinkertainen ja hyväksi kokemani keino on kääriä kattilan ympärille muutama kerros sanomalehteä. Mutta jos sinulla on normaalilla tehonsäädöllä varustettu hella, niin sen saman tehon se kuitenkin tuottaa ja energiaa kuluu enemmän nesteen höyrystämiseen. Ainakin 5 litran kattila kiehuu kansi päällä pienimmällä teholla, joka lienee noin 200 W luokkaa.

Lopuksi: Miksei ruoanlaitosta järjestetä samantyyppisiä kilpailuita kuin autoilussa on "pisaralla pisimmälle" -kilpailut?



Koska siinä säästää lopultakin niiin vähän. Jos keität perunoita puoli tuntia 200 W teholla, kulutat 0,1 kWh eli noin 1,3 sentillä sähköä. Verrattuna esimerkiksi ruokatarvikkeiden arvoon se on niin mitätön määrä, ettei ole järkeä säästää siitä puolta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32582
Flick
Ja jos hellalla haluaa säästää, vaihda hella induktioksi, selkeästi tehokkaampi ja nopeampi.



Nopeuden ja käyttöominaisuuksien takia tuo vaihto on ehdoton, mutta veikkaanpa induktiolieden säästävän hintansa energiassa vähän sen jälkeen kun Aurinko sammuu.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32582
Denzil Dexter
Tee suljettu, paineenpitävä kattila joka ei haihtuta vettä, eristä se kunnolla. Lämmitä vettä teenkeittimen tms vastuksella suoraan vesitilasta,...



Unohtuiko jotain? Jos ei, niin kannattaisi ehkä mainita jotain vaadittavista ainevahvuuksista ja hitsausten ja liitosten laadusta. Ei kannata hitsata vanhasta kattilasta vaarivainaan hitsausmuuntajalla.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Neutroni
Denzil Dexter
Tee suljettu, paineenpitävä kattila joka ei haihtuta vettä, eristä se kunnolla. Lämmitä vettä teenkeittimen tms vastuksella suoraan vesitilasta,...



Unohtuiko jotain? Jos ei, niin kannattaisi ehkä mainita jotain vaadittavista ainevahvuuksista ja hitsausten ja liitosten laadusta. Ei kannata hitsata vanhasta kattilasta vaarivainaan hitsausmuuntajalla.



Ylikriittinen vesi on tunnetusti erittäin kätevä ruoanlaitossa joten älä vesitä hyvää ideaa. Ongelmaksi voi muodostua se, että ruoka syttyy vedessä palamaan, mutta liekitetyt perunat ne vasta hyviä ovatkin.

Painekattilassa tulee luonnollisesti olla varoventtiili. Idea on se, että lämpötilan noustessa yli 100C:een, ei veden höyrystymiseen kuluteta lainkaan energiaa joten sähköä säästyy ja maailma pelastuu.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Tuuskaaja
Teekkari

Tähän liittyen: Talvella jäähdytän kaikki pakkaseen päätyvät ensin ulkona ja sähköä menee vain lämpötilan ylläpitoon, vai oliko se allapitoon.

Sähköä säästyy mutta eikä esimerkiksi jääkaappi "pumppaa" ruuan lämmön kuitenkin asuntoon sisälle?

Kun jäähdyttää ulkona, se menee harakoille

Itse jäähdytän sisällä ensin huoneenlämpöön ja pakastan sitten.
Tietysti, jos ensin laittaisi jääkaapin kautta...

Totta. Olisi tietysti hieman parempi, jos malttaa jäähdyttää aluksi sisätilassa. Toisaalta ollaan rajamailla kuuluuko tämä jo lämmityksen energiatehokkuuden puolelle

Everything you know, is about to change.

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Neutroni
Flick
Ja jos hellalla haluaa säästää, vaihda hella induktioksi, selkeästi tehokkaampi ja nopeampi.



Nopeuden ja käyttöominaisuuksien takia tuo vaihto on ehdoton, mutta veikkaanpa induktiolieden säästävän hintansa energiassa vähän sen jälkeen kun Aurinko sammuu.

Entäs jos pakastimesta ottaa virrat pois yön ajaksi, eihän kukaan pakastimen ovea avaa yöaikaan? Samoin: Mitä pienempi paine, sen alemmassa lämpötilassa vesi kiehuu, vai? Jos siis keittiön ilmanpaine saataisiin laskettua tarpeeksi alas, niin pottukattila kiehuisi jo kun veden lämpö on vaikkapa 80 astetta? Aikaa vain kuluisi hieman enempi. Onko vaikeaa, helppoa vai mahdotonta nostaa tai alentaa keittiön kokoisen huoneen painetta niin, että perunat kiehuisivat ja kypsyisivät mahdollisimman energiaedullisesti, ja niin ettei tarvita erillistä painekattilaa? Kysyn vaan.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Astronomy
Neutroni
Flick
Ja jos hellalla haluaa säästää, vaihda hella induktioksi, selkeästi tehokkaampi ja nopeampi.



Nopeuden ja käyttöominaisuuksien takia tuo vaihto on ehdoton, mutta veikkaanpa induktiolieden säästävän hintansa energiassa vähän sen jälkeen kun Aurinko sammuu.

Entäs jos pakastimesta ottaa virrat pois yön ajaksi, eihän kukaan pakastimen ovea avaa yöaikaan? Samoin: Mitä pienempi paine, sen alemmassa lämpötilassa vesi kiehuu, vai? Jos siis keittiön ilmanpaine saataisiin laskettua tarpeeksi alas, niin pottukattila kiehuisi jo kun veden lämpö on vaikkapa 80 astetta? Aikaa vain kuluisi hieman enempi. Onko vaikeaa, helppoa vai mahdotonta nostaa tai alentaa keittiön kokoisen huoneen painetta niin, että perunat kiehuisivat ja kypsyisivät mahdollisimman energiaedullisesti, ja niin ettei tarvita erillistä painekattilaa? Kysyn vaan.



Ei tavoitteena ole saada vettä kiehumaan vaan nostaa veden lämpötila sille tasolle, että perunat kypsyvät. Kiehumispisteen oleellisen muutoksen vaatimat painemuutokset ovat useita kertaluokkia suurempia kuin normaalit ilmanpaineenvaihtelut tai tuulikuormat, joten koko keittiön vahvistaminen olisi varsin suuri projekti jos vahvuudelle ei muuta käyttöä ole. Myös ovien avaaminen ja oleskelu keittiössä muuttuisi hieman epämiellyttäväksi.

Kiehumispisteen muuttuminen paineen funktiona:

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Denzil Dexter
Astronomy
Neutroni

Nopeuden ja käyttöominaisuuksien takia tuo vaihto on ehdoton, mutta veikkaanpa induktiolieden säästävän hintansa energiassa vähän sen jälkeen kun Aurinko sammuu.

Entäs jos pakastimesta ottaa virrat pois yön ajaksi, eihän kukaan pakastimen ovea avaa yöaikaan? Samoin: Mitä pienempi paine, sen alemmassa lämpötilassa vesi kiehuu, vai? Jos siis keittiön ilmanpaine saataisiin laskettua tarpeeksi alas, niin pottukattila kiehuisi jo kun veden lämpö on vaikkapa 80 astetta? Aikaa vain kuluisi hieman enempi. Onko vaikeaa, helppoa vai mahdotonta nostaa tai alentaa keittiön kokoisen huoneen painetta niin, että perunat kiehuisivat ja kypsyisivät mahdollisimman energiaedullisesti, ja niin ettei tarvita erillistä painekattilaa? Kysyn vaan.



Ei tavoitteena ole saada vettä kiehumaan vaan nostaa veden lämpötila sille tasolle, että perunat kypsyvät. Kiehumispisteen oleellisen muutoksen vaatimat painemuutokset ovat useita kertaluokkia suurempia kuin normaalit ilmanpaineenvaihtelut tai tuulikuormat, joten koko keittiön vahvistaminen olisi varsin suuri projekti jos vahvuudelle ei muuta käyttöä ole. Myös ovien avaaminen ja oleskelu keittiössä muuttuisi hieman epämiellyttäväksi.

Kiehumispisteen muuttuminen paineen funktiona:


Voiko perunoiden kypsymislämpötilaa laskea jollain tavalla, vai onko kyseessä nk. luonnonvakio?
.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Astronomy

Voiko perunoiden kypsymislämpötilaa laskea jollain tavalla, vai onko kyseessä nk. luonnonvakio?
.

Pitäisi tutkia, mitä kypsymisessä tapahtuu ja mikä on sen vähimmäislämpötila. Esimerkiksi kananmunan voi "keittää" luokkaa 50C vedessä, joskin se kestää kohtuuttoman kauan. Lämpötilan nosto tehdään juuri siksi, että ruoka kypsyisi nopeasti ja myös lämpöhäviöt jäisivät lyhytaikaisiksi. "Kiehuminen" toki myös sekoittaa vettä, mikä voi auttaa lämmönsiirtoa veden ja perunan välillä.
Kokeilemallahan se selviäisi. Hanasta kuumaa vettä eristettyyn pataan ja odotellaan päivä?

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Denzil Dexter
Astronomy

Voiko perunoiden kypsymislämpötilaa laskea jollain tavalla, vai onko kyseessä nk. luonnonvakio?
.

Pitäisi tutkia, mitä kypsymisessä tapahtuu ja mikä on sen vähimmäislämpötila. Esimerkiksi kananmunan voi "keittää" luokkaa 50C vedessä, joskin se kestää kohtuuttoman kauan. Lämpötilan nosto tehdään juuri siksi, että ruoka kypsyisi nopeasti ja myös lämpöhäviöt jäisivät lyhytaikaisiksi. "Kiehuminen" toki myös sekoittaa vettä, mikä voi auttaa lämmönsiirtoa veden ja perunan välillä.
Kokeilemallahan se selviäisi. Hanasta kuumaa vettä eristettyyn pataan ja odotellaan päivä?

Onko siis niin, että jos minulla on esim. painekattila missä paine on 100 bar niin siellä vesi kiehuu vasta kun lämpötila on 300C. Silloinhan kannattaisi valmistaa paksuseinäisiä astioita joissa ruoan saa kypsäksi murto-osassa nykyisestä ajasta? Muistan "painekattilan" missä oli paineventtiili kannessa, ja minkä kattilan paine nousi kun siihen työnnettiin lämpöä. Voiko painetta nostaa kattilassa jollain tavalla edullisemmin, kuin vaan että kattila on lieden päällä? Jos niin mikä olisi edullisempi tapa?
.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat