Seuraa 
Viestejä8643

Avataan nyt sitten tämmöinenkin. Aloitetaanpa nyt vaikka niillä vanhimmilla muisteloilla. Muistan reikäkortin. En ole käyttänyt. Muistan reikänauhan. Olen käyttänyt. Olen pitänyt kuplamuistia kädessä. Olen omistanut 8 tuuman lerpun. Myin sen seuraavan ikäluokan opiskelijalle.

Ensimmäisessä käyttämässäni varsinaisessa tietsikassa ei ollut näyttöä. Vain meluava pallokirjoitin ja näppis.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Kommentit (247)

Katselen juuri C-kielen opintomonistetta v 1990 jossa heti alkuun mainitaan että käskyjä on vain 30 ja täydellinen oppiminen mahdollista. Asiat ovat monimutkaistuneet siitä hieman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pmk
Seuraa 
Viestejä1855
PSYbuse
8-tuumainen levyke? En ole moisesta koskaan kuullutkaan

Kiitä onneasi ettet ole moisiin törmännyt

Itse olin tottunut käyttämään 8 tuumaisia RX01/RX02 lerppuja tiedostojen siirtoon yhden koneen kovalevyltä toisen koneen kovalevylle, järkytys oli suuri kun piti ruveta tekemään töitä mikroprosessorien kehitystukilaitteistoilla (sekä Intellin Intelleceillä että Motorolan Excorcisereilla). Näissä oli yleensä kaksi lerppuasemaa, systeemilevyke ja sovelluslevyke. Koska levykkeiden kapasiteetti oli olematon, isomman ohjelmiston kasaaminen vaati kymmeniä levykevaihtoja. Ei siis puhettakaan, että ohjelman voisi kasata yhdellä skriptillä.

Kun vielä 1-8 kilotavun EPROMin poltto kesti yleensä 5 minuuttia ja kun EPROMeja saattoi olla toista tusinaa ...,
Lopulta kyllästyin ja jaoin ohjelmat EPROMin kokoisiin palikoihin ja laitoin hyppyvektoritaulukon kunkin EPROMin alkuun, jolloin ohjelmamuutoksen jälkeen tarvitsi kääntää, linkittää ja polttaa vain 1-8 kilotavua koodia.

Muisti pettää
Seuraa 
Viestejä89

5 1⁄4 lerppu oli c-kasettien jälkeen huima parannus latausnopeuteen. Kuuslankku oli kuin uusi kone tuollaisen parannuksen jälkeen. Saksilla kolo levyn kylkeen ja toinenkin puoli oli käytössä. Se oli sitten muistaakseni toiset 170kt tilaa peleille ja ohjelmille.

Kasetteja kopioitiin tuplamankalla koulun välitunneilla ja lerppuja vaihdetiin. Ei ihme että piratismi (jota ei sellaisenaan tunnettu moraalisesti vääräksi) rehotti. Koulussa oli roskat 8088 IBM PC kloonikoneet joilla väännettin BASIC:iä.

Vierailija
Muisti pettää
Kasetteja kopioitiin tuplamankalla koulun välitunneilla ja lerppuja vaihdetiin. Ei ihme että piratismi (jota ei sellaisenaan tunnettu moraalisesti vääräksi) rehotti.Eikä juridisestikaan vääräksi ennen vuotta 1993. Silloin poistui oikeus yksityiseen kopiointiin tietokoneohjelmien osalta.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Meidän ensimmäinen kotitietokone oli ZX-81. Koneen nouto taitaa olla ehkä varhaisimpia lapsuusmuistojani, taisin olla silloin ehkä 4- tai 5-vuotias. Kone on yhä tallella ja toimii oikein mainiosti. Alkeellinen vekotin, vähänpä sillä oli mitään virkaa, velipojat virittelivät sillä jotain vilkkuvaloja erillisellä relekortilla. Seuraava askel olikin sitten Spectrum, joka olikin jo oikein mainio pelikone. Sen värigrafiikassa oli mielenkiintoinen ilmiö, joka tunnettiin nimellä "Attribute clash". Penskana sitä ei jotenkin noteerannut, mutta näin jälkeenpäin näyttää aika koomiselta.

Meillä oli kotona seinällä 8 tuuman lerppu, toivottavasti se on vielä jossain tallella. Kotona oli myös jostain pöllittyjä ferriittirengasmuisteja, harmi vaan että niillä oli vähän samanlainen vaikutus hermostoon kuin kuplamuovilla. Riks, raks, poks...

Jossain ensimmäisistä isän kotiin tuomassa pc-koneista taisi olla 40 megatavun kiintolevy. Välillä joutui kikkailemaan aika tavalla pelien ja isän työohjelmien kanssa, kun molemmat eivät mahtuneet kiintolevylle samaan aikaan. Näin jälkeenpäin pistää ihmettelemään, etten saanut koskaan mitään tuhoa aikaiseksi.

Ensimmäinen kotiin kannettu värimonitori oli niin ikään henkeäsalpaava kokemus. Pystyn vieläkin eläytymään siihen, kuinka joku Space Quest 1 sai haukkomaan henkeä

Varaktori
Seuraa 
Viestejä777

Täällä on vissiin oikein wanhojakin partoja kirjuuttelemassa.

Meikäläinenkin on metsäsavottojen välissä monen sortin värkkeihin törmänny. Nixdorf Quattro 8870 ja Targon on jääny hyvin mieleen. Se oli sitä kultaista 80-lukua eikä ollu vielä sahoissakaan turboa tai lämmitettäviä kahvoja.

Se on muuten 6803 sellanen prosessori jolla on ollu vaikutusta myös metsähommiin ja vieläpä ihan kotimaisten sällien toimesta.

Kulmikkat silmälasinlinssit. Ymmärtäisin, jos lastensadun kuutiopäinen robotti haluaisi sellaiset, mutta ihmiselle ne eivät sovi.
http://www.youtube.com/watch?v=PLNR4xfh1Qc

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18433

IBM:n lerppuräpsyllä on tehty töitäkin, ja pitkään. Ne oli kätevä laittaa monien laitteiden jatkoksi keräämään dataa jne. Muuhun ne ei sitten ollukkaan niin käteviä.

Ja Basic, jee, oli kiva.

Tossa joku joulu sitten saatiin vanha 486, joka oli menny juntturaan siksi, kun omistajansa ei enää muistanut salasanaansa. No, sen ohitti oikeastaan melkein vahingossa, mutta kun ei tullu mieleen, että mikä oli sen salasanatiedoston pääte, niin eihän sitä löytäny. Sen ku olis delannu, niin olis kone pelittäny. No, me sitten arvoimme, että aletaanko purkaan wintoosaa pois koneelta käsin per hakemisto vai mitä.

Kaveri ehdotti sitten killeriä, eli C:\format, ja mie tein työtä käskettyä, vaikka arvasin, että tää ei ole hyvä, ei. Eikä ollut, poisti kaiken muun paitsi biossin ja sitten olikin hauskaa. Eikä siihen tieten ollu mitään buuttikorppuja, hahaaaaaaa! Muutama cd-levy tuhottiin joutaviin dos-kopioihin, jotka ei pelittäny sen mööpelin kanssa ja kaikki muinaset komennot kelattiin läpi, mutta ei toivoakaan. Muutama vuorokausi sitä puljattiin ja kokeiltiin siihen jos jonkin näkösiä kikkoja kahdessa vuorossa. No, kolmas sai sen sitten linus-koneeksi.

Olis voinu tieten kattoa jostain tai soittaa jolleen ja kysyä, jos joku toinen olis muistanu sen penteleen päätteen

Vielä lojuu kellarissa vanha 386 ja läjä korppuja täynnä dos-pohjasia pelejä. Noli kivempia ku nää nykyset.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987

Muistanpa aikanaan kun kaverin olisi pitänyt saada eräs disketti (1.44 Mt). Ensin ajateltiin siirtää se modeemiyhteydellä, mutta kun siinä olisi mennyt melkein kaksi tuntia (puhelinverkko raksuttaa koko ajan), totesimme että on viisaampaa että kävelen sen 10 minuuttia kaverin luo...

Same shit, different day...

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18433

Mut kato sillon ei ollu niin just kiire minnekään.
Tänään 10-vuoden takanen nopeus missä tahansa tulostuksesta alkaen vaikuttais italialaiselta istumalakolta.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Muisti pettää
Saksilla kolo levyn kylkeen ja toinenkin puoli oli käytössä. Se oli sitten muistaakseni toiset 170kt tilaa peleille ja ohjelmille.Myöhemmin tulleita DD korppuja viriteltiin HD kuntoon reikiä poraamalla, vaikka levykkeen käyttöikä taisi jäädä aitoa lyhyemmäksi.

386 kone ja 3.1 windoosa DOS:n päällä kaatuili yhtenään niin että piti joka kerta formatoida ja asentaa käyttikset disketeiltä. Onneksi niitä ei ollut kuin tusinan verran. Rumbaa kesti niin kauan kunnes sen verkkojohto irtosi kokonaan eikä vain katkaissut koneen virtaa hetkeksi.

creep
Seuraa 
Viestejä292
Heksu
Ensimmäinen kotiin kannettu värimonitori oli niin ikään henkeäsalpaava kokemus. Pystyn vieläkin eläytymään siihen, kuinka joku Space Quest 1 sai haukkomaan henkeäTsiisus Heksu, hirveet flashbackit iski, pakko päästä pelaamaan vanhoja Sierroja taas

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Vuonna -79 ostin ekan tietsikan joka oli Apple II. Ja näytöksi väritelkkarin jota ohjattiin RGB-kortilla mikä piti laittaa Applen laajennusväylään, muistaakseni nimi oli I/O-slot. Applen oma videolähtö oli mustavalkoinen.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Isoveli osti commodore 16sen joka itselleni oli ensimmäinen peli. Ekat pelit tulivat jonkinlaisina "konsoleina"? mihinkähän nämä sitten laitettiin... Merirosvopeliseikkailu ja jokin puzzlepeli olivat enimmäiset siinä. Sitten tuli bomberjack ja rockman ja jonkinlainen galagatyylinen peli. International karate ja wintersports.

Commodore 64selle oli paljon pelejä kun kaveripiiirissä jokaisella oli näitä.

Seuraava oli amiga ja mikromikko. Itsellä ensimmäinen oli sega megadrive. Sen jälkeen luin kirjoja enkä ajatellut ostavani enää pelikoneita mutta sain ps1sen joululahjaksi jolla oli ikimuistoisia pelejä. Seuraava oli xbox360 jonka ostin ihan piruuttaan joka on se alusta mitä yleensä pelaan ja luultavasti ostan jonkun uuden sukupolven konsolin myös kun ilmestynevät.

Nobelaner
Seuraa 
Viestejä1775

Itse kävin sen VIC-20 -> C-16 -> C-64 -> AMIGA500 tien läpi kunnes sitten opiskeluaikaan saatiin hirvittävän edullinen tarjous ihan oikeasta PC-koneesta, sen jälkeen onkin homma mennyt näillä koneilla, muutaman vuoden välein uutta ostellen. Minkäänlaista pelikonsolia en ole koskaan omistanut. C64 on aiheuttanut sen verran vieroitusoireita että ostin jokunen vuosi sitten sellaisen joystick-värkin jossa oli joitakin kuusnepan pelejä sisällä, mutta eihän se todellisuus pärjännyt vanhoille mielikuville alkuunkaan, johonkin jäi pölyttymään se värkki.

Jäärä
Seuraa 
Viestejä3685

Vic-20 ja C-64 olivat ne ensimmäiset kosketuspinnat tietotekniikkaan. Tosin heidän kanssaan tuli pääsääntöisesti pelattua. Sitten oli pitkä tauko ja seuraava oli 486-DX kone. Siinä vaiheessa alkoi rauta kiinnostamaan. Kansi auki ja ihmettelemään siis. Kyllä kannatti, ensinnäkin siitä puuttui välimuisti kokonaan (15 nanosekunnin sram piirit) ja ne kun sain hommattua niin konehan suorastaan lensi!

Oikeastaan se joka noista koneista jäi niiltä ajoista eniten mieleen oli se jumalaton säätäminen config.sys ja autoexec.bat -tiedostojen kanssa että sai pelit toimimaan! Niin ja joka koneen etupaneelissa (386 ja 486) törröttävä Turbo -nappi. Joka oli kyllä hölmö nimitys koska turbon ollessa päällä kone tikitti sillä kellotaajuudella mitä prossussa luki.

Nykyään on kehityksen vauhti sitä luokkaa, että jonkun asian kun kokee oppineensa, niin se on jo vanhaa tietoa.

Hillman
Seuraa 
Viestejä1108

Ennen XP:tä ei ollut mitään tietoo koko laitteesta, sukulaismies antoi sellaisen ja anto alkeet, en edes tiennyt mihin käyttöön vehje oli takoitettu, vuosi siitä hommattiin nettiyhteys taisi olla 1 M lankaliittymä.
Harmittaa, kun nykyään on lähes välttämätön, muutoin luopuisin koko laitteesta.
Onnekseni en ole tällä orjuutanut itseäni kuten jotkut kaverit roikkuu päivät päästään tyhjää potaskaa kirjoittamassa, hyvin on aisoissa nykyään pysynyt käyttö.

Donek eris felix, multos numerabilis amicos

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

086 (vai mikä?) ja 286 vaati CAD-työskentelyyn matematiikkaprosessorin. Ei ihan halpa ostos tuokaan.

Ensimmäisen kiintolevyn hain räntäsateessa Helsingistä. 20 M RLL-kiintolevy, jonka pystyi jollain kikalla formatoimaan 30 M. Sillä teinkin jo töitä jonkin aikaa 88-89. Oli joku XP-klooni tietsikkana. Siitä RLL-kiintolevystä meni askelmoottorin momentti heikoksi ja se jurnutti etsien oikeaa lukukohtaa. Sen tilalle ostin aidon 40 M Seagaten. Ja tietsikaksi jalostui 286. Joku korkeakoulun assistentti niitä kasasi. Tuossa ongelmana oli pienehkö RAM. Elikohan 512 K vakiona. Onnistuin saamaan pari lisäkampaa 1M kumpikin. Eivät ihan halpoja nuokaan. Mutta taas syntyi dokumenttia.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Käyttöjärjestelmä piti ladata kasetilta ja välillä säätää äänipäätä, jos tieto ei siirtynyt kunnolla.

Koska ei tullut otettua sekuntikellolla aikaa on edelleen epäselvää, kestääkö nykyisen vai silloisen käyttöjärjestelmän käynnistäminen kauemmin. Veikkaan nykyistä, ainakin parin kk käytön jälkeen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat