Sivut

Kommentit (1413)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7329
Leone

Nytkin AO 10pv ennuste osoittaa selviä nousun merkkejä fluxin perässä:

 

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index_mrf.shtml

 

14pv ennusteen loppupää miinuksella vielä, mutta singahtaa kohta plussalle, jos fluxi jatkaa ylös?

Toisaalta GFS on jo pitkään ennakoinut pakkasjaksoa, joka fluxin nousun myötä kariutuu?

 

Kovia pakkasia ei välttämättä tule, mutta veikkaan että lumipeiteraja ainakin menee etelämmäksi tällä viikolla paljonkin Suomessa. Atlantin matalapaine näyttäisi olevan erittäin voimakas loppuviikolla sen keskus on alle 940hPa, tuollainen matalapaine ei helposti anna periksi, mutta näyttää tosiaan ennusteet olevan vaihtuneet viime päivinä paljonkin, joten kannattaa seurailla vielä ajoja.

it's the Sun stupid!

MAK
Seuraa 
Viestejä2692
tyy

Kun epätietäjät ovat kaapanneet keskustelun panttivangikseen, on muodostunut epäkeskustelu. Miten sellaista keskustelua voisi kommentoida? Ja miksi sitä pitäisi kommentoida?

Leimallista näille epäkeskusteluille on se, että niihin ei osallistu juuri lainkaan asiantuntijoita. Satunnaiselle lukijalle muodostuu epäkeskustelusta erikoinen kuva: on syntynyt uusi, valehtelijoiden luoma totuus.

Tuo itsesi harrastama keskustelu on juuri sitä epäkeskustelua. Puhut keskustelijoista, et aiheesta. Jos sinulla on aiheeseen jotain annettavaa, puhu. Jos ei, ole hiljaa.

Mielenkiinnosta; esittäisitkö esimerkiksi omista kommenteistani yhdenkin valheen?

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7329

Löytyi myös mielenkiintoinen artikkeli stratosfäärin ja ionosfäärin kytkentään :

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2010GL043125/abstract

Näin se Daltonin minimi tulee sitten näkymään.

Ja tämän artikkelin mielestä taas toinen taivaan kappale on osasyy erittäin kylmiin keleihin eli kuun vetovoiman vaihtelu:

http://sisko.colorado.edu/ForbesWebSite_files/SelectedRecentPublications...

it's the Sun stupid!

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Päästiin taas aiheeseenkin tyy:n aloittamasta epäkeskustelusta.

lauri kirjoitti edellä vitsin:

Siis lämpömitarit näyttävät ilman lämmenneen 0.2 astetta mutta se ei kerro ilman lämpenemisestä?

Lämpömittarit näyttivät mitä mikin, ehkä jotakin -50 ja +60 välillä. Lämpömittarien aritmeettinen viime vuoden keskiarvo oli  0,2 astetta korkeampi kuin 30 vuoden keskiarvo pitänee paikkansa. Ei mikään keskiarvoista kerro ilman lämpötilaa, ei edes keskimääräistä lämpötilaa. Molemmat keskiarvot ovat vain mittauskohinaa eli mittaustulosten satunnaisia keskiarvoja, jotka vuosittain poikkeavat toisistaan vajaan asteen.(NOAA satelliittien mittauksia.)

Tähän on yksinkertainen todistus. Maapallon lämpömäärä ei voi poiketa keskimääräisestä 0,2 astetta vuodessa, siihen ei mikään energia riitä. Pelkkiin meriin tähän lämpömäärän muutokseen tarvittaisiin kaikki 106 päivän aikana auringosta tullut energia. Ilmakehän lämmittämiseen 0,2 astetta tarvittaisiin parin tunnin auringon energia. Ilmakehässä lämpömäärä ja lämpötila voivat siten vaihdella, joten lämpötilamittauksien keskiarvoissa luulisi olevan enemmänkin satunnaista vaihtelua. Jos jokin ilmastonmuutos olisi olemassa, se tulisi havaita merien lämpenemisessä ja määrän tulisi olla 0,3-0,6 astetta.

Etelä Euroopaasa on kylmin talvi miesmuistiin ja sateisin. Sekin on kummallista, koska ilmastonmuutoksen ennustettiin tekevän etelä Euroopasta aavikkoa.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239

Ei mikään keskiarvoista kerro ilman lämpötilaa, ei edes keskimääräistä lämpötilaa.

Siis ilman keskimääräinen lämpötilan nousu 0.2 astetta ei kerro ilman keskimääräisestä lämpötilan noususta? Koomista.

Ilmakehässä lämpömäärä ja lämpötila voivat siten vaihdella, joten lämpötilamittauksien keskiarvoissa luulisi olevan enemmänkin satunnaista vaihtelua. 

Jos se taas ei ole satunnaista vaan vakaa lukema, siinä ei tietenkään tarvitse olla yhtään vaihtelua.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

juakola
Seuraa 
Viestejä2890

Käytettyjen argumenttien ja kirjoitustyylin perusteella minusta tuntuu, että nimimerkillä myoo... eikun unbiased, on olemassa toinenkin nimimerkki.

On olemassa 10:n tyyppisiä ihmisiä: Niitä, jotka ajattelevat binäärisesti ja niitä, jotka eivät.

Leone
Seuraa 
Viestejä4835

Ihmeen sitkeästi tuo violetti tuikkii Suomen päällä kuun puolenvälin korvilla. Ja AO loppupää sukeltaa kunnolla. Ei tämä "riemu" kyllä kauaa kestä kun tuo herra numero 44 tulee kunnolla näytille ja voinee aloittaa kunnon liekityksen jopa. Helmikuun alussa loskaa?

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Leuto talvi tulee vielä jatkumaan ainakin viikon. Nykysään aiheuttaja pohjoin Atlantin matalapaine on siirtymässä kohti Huippuvuoria, mutta juuri NY:n lumisateet aiheuttanut matalapaine on siirtymässä pohjois Atlantille. Sieltä se kierrättää kylmää ilmaa ja sateita etelä Eurooppaan ja lopulta etelässä lämminnyt ilma sateineen tulee Suomeen. (Tässä täytyy huomata, että mikä etelässä on kylmää on lämmintä Suomessa.)

Mikä aiheuttaa nämä matalapaineet? Siinä se kysymys on. Tätä ei taida kukaan osata kertoa. Suomen lämpimällä talvella ei siten ole yhteyttä kuviteltuun ilmastonmuutokseen, vaan lämmin talvi liittyy pohjois Atlantilla pysyviin voimakkaisiin matalapaineisiin. Miten matalapaineet liittyisivät ilmastonmuutokseen, sitä ei näytä kukaan tietävän.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7329

Matalapaineethan syntyvät usein kylmän ja lämpöisen ilmamassan rajapintaan Suomen lähialueilla siis keskileveysasteiden K-paine ilma on lämmin ja Arktinen K-paine on kylmä ilma ja tämän lisäksi tietysti Atlantin merivesi vahvistaa matalapainetta kun taas jos matalapaine "eksyy" Siperiaan niin siellä on niiden kuolinpaikka/heikkenemisalue. Voin selvittää tuohon kysymykseesi paremmankin vastauksen vielä tänään. AMO indeksihän on nyt vielä plussalla joten todennäköisyys että matalapaine kasvaa niin lämpöiseksi ja suureksi (imee lämmintä ilmaa Suomeen ) että Suomessa on lumettomia talvia on suurempi kuin AMO- aikakaudella. Tietysti suihkuvirtauksen reitti vaikuttaa myös matalapaineisiin ja Hadley cellin ylä-ilmakehän virtauskenttä :

http://en.wikipedia.org/wiki/Hadley_cell

Lisättäköön vielä siihen, että miksi matalapaine syntyy lämpöisen ja kylmän ilmamassan rajapintaan, niin kostea ilma nopeine matalaipaineen tuulineen(korkeapaineessa on hitaammat tuulennopeudet) on tehokkaampi lämmönsiirron teholtaan ja siksi matalapaine syntyy juuri sinne, missä lämpötilaerot ovat suuret. Kesällähän ukkoset siirtävät matalapainettakin nopeammin lämpöä, koska perus matalapaine ei kykene näin nopeaan lämmönsiirtoon mihin ukkosrintama.

Matalapaineen syntyynhän vaikuttaa myös suihkuvirtauksen aallonpituus, kannattaa lukasta läpi :

http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_stream

No mikä sitten vaikuttaa näihin muuttujiin, jotka kertovat matalapaineen reitit, tälläkin keskustelupalstalla on puhuttu ainakin Atlantin AMO-indeksistä, sitten Tyynen meren PDO indeksistä, joka on siis Pohjoisen tyynenmeren lämpötilajakauma, auringon aktiivisuudesta näiden mainitsemieni lisäksi varmasti monia muitakin muuttujia tähän asiaan on ainakin Pohjoisen Jäämeren eri jääkenttien jäätilannekkin(jään pinta-ala ja paksuus) vaikuttaa tähän myös jne.

No mikä sitten aiheuttaa tämän varsinaisen matalapaineen joka on normaalia ilmanpainetta (1013hPa) alhaisempi, no se tietysti, kun vettä haihtuu merestä ja veden moolimassahan on 18 vrt. ilmassa on yli 70% Typpeä jonka moolimassa on paljon suurempi muistaakseni ainakin yli 25 täällä tarkka luku ilman moolimassaan:

http://www.engineeringtoolbox.com/molecular-mass-air-d_679.html

Kevyempänä vesi alkaa nousemaan ylöspäin ja samalla aiheuttaa "alipaineen" sivuttaissuunnassa johon virtaa tilalle ilmaa korkeapaineista. Sitten kun vesi on noussut riittävän ylös ilmakehässä jossa lämpötila laskee, veden suhteellinen kosteus menee 100% ja se kondensoituu vesipisaroiksi, nämä sitten satavat kuuroina matalapaineen silmän ympärillä sekä virtaavat matalapaineen yläpuolella pois keskustasta, koska tilaa matalapaineen keskellä ei ole ilmalle laskeutua alas, syntyy "suuri sienipilvi joka pyörii coriolisvoiman avulla vastapäivään pohjoisella pallonpuoliskolla ja myötäpäivään eteläisellä" jonka reunoilla ilma virtaa alas ( korkeapaineen keskuksissa). Kun ydinpommikin räjähtää, niin sen aiheuttama lämmöntuotto nostaa pölypilveä ylöspäin kunnes kymmenien kilometrien korkeuksissa se jäähtyy ja haluaisi laskea pölyä alas, mutta kun keskellä sienipilveä ei ole tilaa koska ilma nousee ylös niin se alkaa laskeutua sivuilta päin ja muodostaa sienipilven. Sienipilvi ei siksi pyöri ympyrää vastapäivään kuten matalapaine, koska sienipilveen ikä(aikaskaala) on niin lyhyt, ettei siihen ehdi muodostua pyörivää liikettä huomattavissa määrin vaikka coriolisvoima vaikuttaa toki siihenkin transienttisesti mutta ei saavuta samanlaista stationääriä tilaa mitä matalapaineessa jossa voimat ovat jo lähes tasapainossa(Toki matalapaineen keskuksenhan paine usein muuttuu jne, asiat voi katsoo siitä näkökulmasta mistä haluaa).

No jos sitten ihmettelee että vesihöyry nousee ylöspäin matalapaineessa mutta kuinka ilma nousee sitten tämän mukana ylöspäin vaikka ilman moolimassa on sama, no sehän johtuu tietysti kitkasta... eli sama asia kun heität jokeen vaikka kävyn joka kelluu mukana siellä kitkan vuoksi:

Monifaasivirtauksessa(vesihöyry ja ilma) tietysti vesihöyry joka nousee ylöspäin kuljettaa leikkausjännityksillä(shear stress) ylöspäin hitaammin ilmaa kuitenkin verrattuna vesihöyryn virtausnopeuteen :

http://en.wikipedia.org/wiki/Shear_stress

jos joku jäi epäselväksi matalapaineesta, niin kysyhän lisää ?

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7329

Suomi, Alaskan seutu ja Grönlanti on lämpöisimmät paikat tällä hetkellä Pohjoiselta Pallonpuoliskolta keskiarvoihin nähden. Tuo lämpöisen kaistale ei näytä kuitenkaan laajalta, koska AMO indeksi on jo laskenut vähän 2005 vuoteen nähden jne.

http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_t2m_anom.png

http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_t2m_anom_012005.png

Viimeksi Suomessa koettiin selvästi keskiarvoja kylmempi tammikuu 2010 ja silloin kartta näytti tältä

http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_t2m_anom_012010.png

Itsehän veikkasin syyskuussa 2013, että tammikuusta tulisi semikylmä, se veikkaus voi vielä pitää paikkansa, ainakin Foreca lupailee täyskäännöstä lauhalle säälle :

http://www.foreca.fi/Finland/Tampere/tenday

http://blogi.foreca.fi/2014/01/oikean-talven-merkkeja-ilmassa/

it's the Sun stupid!

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863
peikko763

Matalapaineethan syntyvät usein

(ei kannata toistaa.)

Mene peikko muualle kertomaan satujasi. Muutamia valikoituja kohtia

No mikä sitten aiheuttaa tämän varsinaisen matalapaineen joka on normaalia ilmanpainetta (1013hPa) alhaisempi, no se tietysti, kun vettä haihtuu merestä - ei, näin syntyy korkeapaine, kun ilmaan tulee lisää kaasua, vesihöyryä, paine kasvaa.

Kevyempänä vesi alkaa nousemaan ylöspäin - ei, vaan vesihöyryn tiivistyessä ilma lämpenee, kevenee ja kohoaa ja samalla paine laskee ja voi syntyä matalapaine

ilma nousee sitten tämän (vesihöyryn) mukana ylöspäin vaikka ilman moolimassa on sama, no sehän johtuu tietysti kitkasta.. - havukkaahon ajattelua kitkavoimista, peikko olisi edes voinut vilaista, kuinka paljon vettä voi olla ilmassa ja todeta puhuvansa satuja. Kilometrin parin korkeudessa 10 asteisessa ilmassa voi kosteutta olla jopa 10 grammaa kuutiometrissä. Tämän tiivistyessä ilman paine laskee  1% verran. (Vesi on 12000 kertaa tiheämpää kuin vesihöyry.) Näin se matalapaine syntyy.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7329
unbiased
peikko763

Matalapaineethan syntyvät usein

(ei kannata toistaa.)

Mene peikko muualle kertomaan satujasi. Muutamia valikoituja kohtia

No mikä sitten aiheuttaa tämän varsinaisen matalapaineen joka on normaalia ilmanpainetta (1013hPa) alhaisempi, no se tietysti, kun vettä haihtuu merestä - ei, näin syntyy korkeapaine, kun ilmaan tulee lisää kaasua, vesihöyryä, paine kasvaa.

Kevyempänä vesi alkaa nousemaan ylöspäin - ei, vaan vesihöyryn tiivistyessä ilma lämpenee, kevenee ja kohoaa ja samalla paine laskee ja voi syntyä matalapaine

ilma nousee sitten tämän (vesihöyryn) mukana ylöspäin vaikka ilman moolimassa on sama, no sehän johtuu tietysti kitkasta.. - havukkaahon ajattelua kitkavoimista, peikko olisi edes voinut vilaista, kuinka paljon vettä voi olla ilmassa ja todeta puhuvansa satuja. Kilometrin parin korkeudessa 10 asteisessa ilmassa voi kosteutta olla jopa 10 grammaa kuutiometrissä. Tämän tiivistyessä ilman paine laskee  1% verran. (Vesi on 12000 kertaa tiheämpää kuin vesihöyry.) Näin se matalapaine syntyy.

En ymmärrä mistä puhut ja tottakai tuo on minulla tiedossa, että jos paine muuttuu ja lämpötila niin sekin muuttuu paljon kosteutta mahtuu ilmaan. Se että paine kasvaa vaikka vettä haihtuu ilmaan, ei tarkoita kuitenkaan että se olisi painavampaa kuin ympärillä oleva ilma, ja siksi vesihöyry nousee ylöspäin kun se on haihtunut, koska se on kevyempää kuin ympärillä oleva ilma. Ja se että ylipäänsä vettä haihtuu ja se alkaa nousemaan ylöspäin tekee pakottavan tarpeen siihen, että korvaavaa ilmaa pitää virrata tilalle. Ja tämä aiheutti sen matalapaineen. Sinä keskityt nyt unbiased epäoleellisiin asioihin...

Sinun pitäisi keskittyä kokonaisuuteen joka tuon keskiarvoisen virtauskentän aiheuttaa, toki mainitsemasi asiat vaikuttavat asiaan vähän mutta ne eivät tee tuota keskiarvovirtausta, joka sen matalapaineen aiheuttaa ja sen että korkeapainesta maapallon pinnalla virtaa korvaavaa kuivempaa ilmaa tilalle, kun taas korkealla taivaalla suhteellinen kosteus menee yli 100% matalapaineessa jolloin haihtunut vesi tiivistyy vesipisaroiksi takaisin(syntyy pilviä). Tämän jälkeen nämä pilvet satavat maahan tai sitten aurinko haihduttaa ne uudestaan jokatapauksessa kosteus vähenee tavalla tai toisella kunnes ilma on virrannut ylempänä taivaalla korkeapaineeseen.

Ja jos et kykene ymmärtämään kuinka 12000 kertaa tiheämpi aine voi pysyä taivaalla partikkelivirtauksena, niin minun mielestäni meidän on turha keskustella tästä asiasta koska et näytä ymmärtävän mistä puhutaan, koitappa miettiä miksi ilmaa tiheämpi hiekka pysyy ilmasssa kun on hiekkamyrskyjä, miten se on mahdollista ? :

http://en.wikipedia.org/wiki/Dust_storm

Jos vieläkin tuntuu hankalalta ymmärtää asioita niin lukaiseppa Merituulesta artikkeli, itseasiassa Merituuli on täsmälleen lähes samanlainen ilmiö kuin matala ja korkeapaineet, mutta pienemmässä mittakaavassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Merituuli

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_breeze

Ehdottaisin että keskityt tuohon kokonaisuuteen ensin, ennenkuin aletaan meneen noihin pieniin yksityiskohtiin, mitä tapahtuu kondensiossa ja haihtumisessa, koska keskusteltiin matalapaineesta mielestäni ?

Nyt voit tehdä vielä empiirisen kokeen tästä kotonasi. Otat vesilasin kaapista ja laita sinne 1cm vettä. Sinun mielestäsi kun vesi alkaa haihtumaan niin paine nousee ja kostea ilma jää paikalleen vesilasissa olevaan ilmaan. Minun mielestäni asia oli taas niin, että kun vesi haihtuu, niin kostea ilma on keskimäärin kevyempää kuin kuiva ilma ja siksi se nousee ylöspäin pois vesilasista ja X tunnin päästä vettä ei ole enään jäljellä vesilasissa.

Tuon kokeen jälkeen voit laittaa lautaselle vettä esim. 3 mm paksun kerroksen ja laittaa sen pöydällesi ja miettiä miten asiat vaikuttavat haihtumis nopeuteen. Vaikuttaako siihen kenties lautasella olevan veden lämpötila, veden suolaisuus. Entäs huoneilmasi lämpötila, kosteus. Tai vaikkapa se jos laitat pöytätuulettimen puhaltamaan tuohon lautaselle vaikuttaako se jotenkin, entäs se jos sekoitat lusikalla tuota vettä ?

it's the Sun stupid!

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

 

peikon keksimät teoriat eivät kestä kriittistä tarkastelua

 

Kuivan ilman tiheys on 1,27 kg/m3 ja vesihöyryn tiheys olisi 0,71 kg/m3, jos se olisi pysyvää normaali olosuhteissa. Kun suhteellinen kosteus on 100%, 15 asteisessa ilmassa kosteutta on 0,8 paino %. Tämän ilman tiheys olisi 1,266 kg/m3. Nostovoimaa olisi siten neliömetrillä 0,04N. Kun suhtellinen kosteus on kuitenkin 50% luokkaa, nostovoima on 0,02 N/m2.

 

Kun ilmalämpenee auringon lämmittämästä maasta (merellä se on vähäistä) 20 astetta, ilma kevenee 6,5%. Tästä nostovoimaa kertyy 0,8 N/m2. On siten selvää, että vesihöyryllä ei juuri ole vaikutusta pystysuoriin virtauksiin. Kaikki ne virtaukset, joista peikko puhuu, tapahtuvat lämpötilan muutoksista ja gravitaatiosta. Maan pyöriminen sitten kääntää virtauksia.

 

 

 

 

 

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7329
unbiased

peikon keksimät teoriat eivät kestä kriittistä tarkastelua

Kuivan ilman tiheys on 1,27 kg/m3 ja vesihöyryn tiheys olisi 0,71 kg/m3, jos se olisi pysyvää normaali olosuhteissa. Kun suhteellinen kosteus on 100%, 15 asteisessa ilmassa kosteutta on 0,8 paino %. Tämän ilman tiheys olisi 1,266 kg/m3. Nostovoimaa olisi siten neliömetrillä 0,04N. Kun suhtellinen kosteus on kuitenkin 50% luokkaa, nostovoima on 0,02 N/m2.

Kun ilmalämpenee auringon lämmittämästä maasta (merellä se on vähäistä) 20 astetta, ilma kevenee 6,5%. Tästä nostovoimaa kertyy 0,8 N/m2. On siten selvää, että vesihöyryllä ei juuri ole vaikutusta pystysuoriin virtauksiin. Kaikki ne virtaukset, joista peikko puhuu, tapahtuvat lämpötilan muutoksista ja gravitaatiosta. Maan pyöriminen sitten kääntää virtauksia.

No kuinkas tuo vesilasijuttu sitten. Miten se 1cm lasin pohjalla vesi voi haihtua sieltä pois jos asia on noin ?.

Sinun kannattaisi nyt tarkastella noita asioita erikseen. Ajattele että on vesihöyry ja ilma. Älä siten että ne ovat yhtä ja samaa asiaa = kosteaa ilmaa. Vaan ajattele mihin vesihöyry liikkuu ja ilma erikseen, niin pääset tuohon sisään mitä itse hain takaa.

Matalapaineen tapauksessa nostetta aiheuttaa osittain toki lämpötilaerotkin, koska talvella ilma on kylmempää kuin Atlantin valtameressä oleva vesi joka on lämmintä ympäri talven koska merijäätä ei ole, joka nopeuttaa haihtumista. Tätä koitin jo ensimmäisessäkin selityksessäni käydä läpi AMO-indeksillä joka vaikuttaa matalapaineiden voimakkuuteen = meriveden lämpötila pitäisi olla mahd. lämmin ja meren päällä olevan ilman pitäisi olla mahdollisimman kylmää, jotta tämä matalapaineen vahvistuminen olisi mahd. voimakasta.

Mutta se ei muuta silti sitä faktaa, että ilmakehässä olevat pilvet syntyvät usein siten, että merivedestä haihtunut kosteus nousee korkealle ylös jossa ne tiivistyvät silmin nähtäväksi pilviksi.

Lukaise esim. tämä yhden sivun juttu läpi niin ymmärrätkö sitten mitä tarkoitin ? :

http://www.theweatherprediction.com/habyhints/260/

Ja tämä myös

http://atom.physics.helsinki.fi/kurssit/p/dyni/termodynamiikka-luento3.pdf

Tuollakin sanotaan, että kostea ilma = kuivan ilman & vesihöyryn seosta ???

Joten mieti nyt miksi kostea ilma nousee ylöspäin, siksi koska sen tiheys on pienempi kuin kuivan ilman. Ja miksi se ilma nousee ylöspäin vesihöyryn vieressä no varmaan kitkan vuoksi.(Miksi aallot syntyvät mereen kun tuulee varmaan kitkan vuoksi) Jos teet esim. vedestä ja alkoholista 50% 50% seosta ja kaadat pullosta pois nuo lasiin niin sama dynamiikka tuossakin pätee, eli alkoholi sekä vesi virtaavat lasiin eikä pelkästään vesi eikä pelkkä alkoholi... vaan niiden seos, toki alkoholilla ja vedellä on eri virtausnopeudet jos ne eivät ole hyvin sekottuneita. Tuota yritin sinulle kertoa jo eilen ja tänään aamulla, ymmärsitkö nyt ?

Nyt oletan, että tajusit tuon asian ja nyt voit kysyä että mikä siinä matalapaineessa painoi mieltä ?

it's the Sun stupid!

mjuuti1
Seuraa 
Viestejä1

 

En osallistunut palstan äänestykseen, mutta lokakuussa uskoin vahvasti tästä kuluvasta talvesta tulevan erittäin kylmän.

 

Näkemykseni perustin heinä - elokuun uutisointiin auringon napaisuuden vaihtumisesta. Oletin tämän vaihdoksen olevan ohi noin 3kk kuluessa jonka jälkeen auringon aktiivisuus alkaisi laskea marras - joulukuussa.

 

Nyt kun talvea on takana 1/3 on veikkaukseni tähän mennessä ollut täysin metsässä. Olenkin mielenkiinnolla seurannut palstan keskustelua ja pohdintaa mistä tämä vallitseva säätila mahdollisesti johtuu. Ainakaan itse en usko ilmastonmuutoksella olevan mitään tekemistä sen kanssa, että yht äkkiä joulukuu onkin noin 10c tavanomaista lämpimämpi.

 

Itse olen täysin maallikko pohjalta miettynyt seuraavanlaista mahdollisuutta. Kommentoikaa ja korjatkaa asiasta enemmän tietävät.

 

1. Elokuun aikana auringon pohjoisnapa siirtyi etelänavalle

 

2. Napaisuuden vaihtuminen keskeytyi jostakin syystä pariksi kuukaudeksi, auringon + ja - navat olivat molemmat "etelä navalla"???

 

3. Auringon aktiivisuus laski runsaasti pariksi kuukaudeksi ja syyskuun loppu ja lokakuu olivat kylmiä. Tämä sai aikaan pohjoisnavan nopean jäähtymisen ja merijään lähdön kasvuun.

 

4. Marraskuussa auringon napaisuuden vaihdos " käynnistyi" jälleen, nostaen auringon aktiivisuuden ylös. Aktiivisuuden noususta huolimatta runsaista revontulista ei kuitenkaan meillä uutisoitu, tosin taivaskin oli 99,9% pilvessä. Voisiko olla, että "revontulet" osuivatkin auringon "tupla etelä napaisuudesta" johtuen poikkeuksellisesti etelämmäksi, välimeren korkeudelle??

 

5. Joulukuussa maapallo lähestyi kiihtyvällä tahdilla periheliään, joka osaltaan voimisti aurinkotuulta??

 

6. Voisiko aurinkotuuli vääristää maan ilmakehää "litistämällä" sitä?? Vrt. ilmapallon puristaminen keskeltä, jolloin "navat" pullistuvat. Jos tämä on mahdolista niin se aiheuttaisi välimeren korkeudelle voimakkaan korkeapaineen ja pohjoisnavalle  voimakkaan matalapaineen??

 

7. Koska pohjoinen napa alue oli jäähtynyt voimakkaasti syyskuusta alkaen, imi se voimakkaasti etelästä lämmintä ja kosteaa ilmaa. Ilmavirtaa vahvisti voimakas ilmanpaine ero etelän korkean ja pohjoisen matalan välillä. Tämä näkyi joulukuun alku puolella pohjois Lapin lumi tilastoissa. Samoin Lapissa oli "ennätys" kylmää heti kun pohjoiselta napa - alueelta pääsi yhtään virtaamaan ilmaa etelämmäksi.

 

Leone
Seuraa 
Viestejä4835

Tuossa on asiallisesti kerrottu aiheesta:

 

http://iopscience.iop.org/1748-9326/5/3/034008/fulltext/

 

AO -ennusteen viimeinen arvo plussalla nyt eli ennuste alkanee hakeutua vastaamaan fluxin tämän aurinkosyklin huippuarvoa. Tammikuun loppu/Helmikuun alku vietettäneen taas suojaisissa keleissä. Muuten systeemi näyttäisi olevan kyllä hyvässä moodissa, eli lyhytaikainenkin aktiivisuuden himmaus tuo mukavat pakkaset.

Leone
Seuraa 
Viestejä4835

Sinänsä oma tutkimushaaransa olisi se, miksi yllä olevien kaltaisten tutkimusten valossa IL:n "aurinkospesialistit" eivät anna mitään arvoa esimerkiksi pilkkumäärien ja Tornionjoen seudun Huhtikuun keskilämpötilan korrelaatiolle, mikä siis näkyy 300 vuoden ajalta. Toteavat vain että "kunhan korreloivat", ei se mitään merkitse. Ja perään selittävät Daltonissa koettua transitiota tulivuorilla...

Denialisteja?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat