Seuraa 
Viestejä45973

Tervehdys.

Tarvitsisin painepesuriin tuloletkun jonka läpi mahtuu virtaamaan vähintään 10 l vettä/min.

Monikäyttöisyyden vuoksi olisi suotavaa, että em. läpivirtaus onnistuisi liki olemattomallakin paineella (vedenotto esim. tynnyristä, pesuri imee speksien mukaan vettä metrin korkeuteen).

Letkun pituus voisi olla ehkä n. 30 - 40 m.

Pitkällisten etsintöjen jälkeen löysin lopulta tommoset sivut:
http://www.efm.leeds.ac.uk/CIVE/FluidsL ... 03/T3.html
Virtausnopeus 1m tynnyrin pohjassa olevasta reiästä laskettaneen siis näin: v=sqrt(2gh)

http://www.1728.com/flowrate.htm
Pipe diam.=sqrt((4*flow rate)/(pi*v))

v=sqrt(2*9.8*1)=~4,43m/s
d=sqrt((4*0,0001667)/(3,1415*4,43)=0,0069m

Eli laskelmieni mukaan letkun pitäisi olla sisähalkaisijaltaan min. ~7 mm jos kitkaa ym. ei oteta huomioon.

Onko oikein? Joku vakio ½ tuuman letku siis riittäisi virtaushäviötkin ym. huomioonottaen mainiosti?

Voisi olla käytännöllistä, jos letku olisi 2-osainen mutta tällöin liittimen pitäisi varmaan olla halkaisijaltaan likimain sama kuin ite letkunkin jos meinaa, että letku pelittää ~olemattomalla paineellakin vai mimmoista turbulenssia joku letkuliitin aiheuttaa? Aihetta hieman sivutaan tuolla 1. linkissä mut en osaa johtaa kaavaa.

Kuinka suurilla paineilla (ja niin ollen virtausnopeuksilla) kitka ym. jutut alkaa merkittävästi hidastaa virtausta jos kyseessä on vaiks normaali puutarhaletku joka ei oo solmussa tai mitään? Kotitalousverkossaan nimellispaine on kai jtn max 10 bar?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Laske tuosta tilanteesta Reynoldsin luku. Jos ei kaavaa muista niin kts.
wikipedia/reynolds number


* laminar if Re < 2300
* transient if 2300 < Re < 4000
* turbulent if 4000 < Re
[url]
http://www.engineeringtoolbox.com/lamin ... d_577.html
Jos saamasi raynoldsin luku asettuu juuri tuonne turbulentille alueelle, on muutettava virtausnopeutta ja/tai letkun halkaisijaa. Ei se turbulenssi mikään maailmanloppu ole, mutta aika huono homma kuitenkin. Useimmissa tapauksissa pyritään juuri laminaariseen virtaukseen.

Laskelmieni mukaan (+20ast.C)
di 12mm dP 1,27bar
16 ___ 0,31
19 ___ 0,14
22 ___ 0,07
25 ___ 0,04

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tk

16 ___ 0,31
19 ___ 0,14
22 ___ 0,07
25 ___ 0,04Mitämitää ihmettä nämä nyt on?

edit:

Tetrafuran

http://www.engineeringtoolbox.com/lamin ... d_577.html
Jos saamasi raynoldsin luku asettuu juuri tuonne turbulentille alueelle, on muutettava virtausnopeutta ja/tai letkun halkaisijaa.Tuolla saitilla sanotaan:
"Laminar flow generally happens when dealing with small pipes and low flow velocities. Laminar flow can be regarded as a series of liquid cylinders in the pipe, where the innermost parts flow the fastest, and the cylinder touching the pipe isn't moving at all."
"In turbulent flow vortices, eddies and wakes make the flow unpredictable. Turbulent flow happens in general at high flow rates and with larger pipes."

Eli tarviiko tässä nyt edes alkaa tommosta Reynoldsin lukua väkertämään? Mullahan on toi velocity (4,43m/s) nyt käsittääkseni sieltä hyvinkin hiljasemmasta päästä (painetta putkessa on käsittääkseni vain 0,1 bar?) samoin kuin putken halkaisija on pieni (½ tuumaa)? Tolla ½ tuuman putkella virtaama on 4,43m/s velocityllä http://www.1728.com/flowrate.htm - saitin mukaan jo yli 30l/min, vaikka putkeen pantaisiin millainen paine niin että velocity ja sen myötä turbulenssi kasvaisi vaikka kuinka niin eihän se ton 30l/min alle voi enää mitenkään tippua?

esimerkissä on laskettu eri sisähalkaisijaisten letkujen painehäviö +20 asteiselle vedelle 50m pitkässä putkessa jonka läpäisy on 0,17l/s ja putken pinnankarheus on 0,01mm häviökerroin on määritetty yhdistetyllä Churhillin ja Chen kriteereillä siten että pätevyys alue kattaa sekä laminaari- että turbulenssi alueet. Imuputken alkupään kertavastuksia varten on varattu tuo 10 ylimääräista metriä

tk
esimerkissä on laskettu eri sisähalkaisijaisten letkujen painehäviö..Eli 12mm letkulla painehaviö on 1,27 bar? Mikäs tuossa on ollu lähtöpaine? Kuten aiemmin sanoin niin eihän mulla ollut tuossa letkussa laskelmieni mukaan painetta kuin 0,1 bar, ei kai turbulenssi voi sinne mitn alipainetta aiheuttaa?

Myrzan
tk
esimerkissä on laskettu eri sisähalkaisijaisten letkujen painehäviö..

Eli 12mm letkulla painehaviö on 1,27 bar? Mikäs tuossa on ollu lähtöpaine? Kuten aiemmin sanoin niin eihän mulla ollut tuossa letkussa laskelmieni mukaan painetta kuin 0,1 bar, ei kai turbulenssi voi sinne mitn alipainetta aiheuttaa?

Se tarkoittaa, että tuolla sun 0.1 barin paineella sieltä letkusta ei tule tarvittavaa määrää tavaraa ulos halutussa ajassa, ts. letku ahdistaa liikaa.

Siis ettäkö turbulenssi/kitkahäviöt aiheuttavat 4,43m/s virtausopeudella ½ tuuman puutarhaletkussa yli 66% hävikin?! Kuulostaa kyllä IMO varsin uskomattomalta. Tätäkö tk nyt todella tarkoitit? o.O

e: Ja millä ilveellä muka 0,1 bar lähtöpaineella voisi painehäviö olla 1,27 bar? Eihän se painehäviö nyt millään voi olla enempää kuin lähtöpaine?

Myrzan
Siis ettäkö turbulenssi/kitkahäviöt aiheuttavat 4,43m/s virtausopeudella ½ tuuman puutarhaletkussa yli 66% hävikin?! Kuulostaa kyllä IMO varsin uskomattomalta. Tätäkö tk nyt todella tarkoitit? o.O

e: Ja millä ilveellä muka 0,1 bar lähtöpaineella voisi painehäviö olla 1,27 bar? Eihän se painehäviö nyt millään voi olla enempää kuin lähtöpaine?


Tarkoitin, että sieltä ei voi tavaraa tulla 4.43m/s tuolla 0.1 barin paineella, koska painehäviö on enemmän kuin systeemiin tungettava paine.

No voi räkä. >_<

Ääh, taitaa olla parempi että kysäisen vaihteeksi mitä pesurifirman aspa osaa letkusta kertoa.. rupee näyttään siltä et ite ällistelemällä tässä ollaan ilman pesuria (tai ainakin ilman letkua) vielä ens vuonnakin.

Mää tulen sit pilkkaan teitä jos mää olen ollu oikeessa ja te väärässä.

Kiitoksia osallistuneille.

Sanotaanko näin, että itse ainakin kokeilisin jotakin näppituntumalta olevaa letkua ja jos ei toimi, niin isompaa tilalle. Ei se siitä heti hajoa

JaakkoFagerlund
Sanotaanko näin, että itse ainakin kokeilisin jotakin näppituntumalta olevaa letkuaÖö.. miten? Meinaatko, että haen etolasta lainaan pikku 40m pätkät vaikka 22 mm ja 25 mm letkua ja alan suorittaa niillä kokeita takapihalla? Mistäs sen sit näkee varmasti, että virtaama on riittävä? Upottamalla ens koko pesurin ojaan vedensaannin varmistamiseksi ja kokeilemalla kuinka paksusta lankusta sillä saa ammuttua läpi ja sit kokeilemalla uudestaan letkun kanssa? :7

Ryönä kun ei löytynyt mistään kunnon promokuvaakaan josta ois nähny, että minkä kokoinen tuloliitin toosassa on et ois saanut ees jtn vinkkiä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat