Seuraa 
Viestejä45973

Asetus sanoo:

http://www.finlex.fi/data/normit/37187- ... _Suomi.pdf

2.1.1
Rakennus on suunniteltava ja rakennettava kokonaisuutena siten, että oleskeluvyöhykkeellä saavutetaan kaikissa tavanomaisissa sääoloissa ja käyttötilanteissa terveellinen, turvallinen ja viihtyisä sisäilmasto.

Toteutuuko asetus, onko uusiin taloihin (ja vanhoihin peruskorjattaviin taloihin) pakosta asennettava tuuletusjärjestelmä todella[size=85:2xx8ey7b] terveellinen, turvallinen ja viihtyisä[/size:2xx8ey7b]?

Ilmastointiesitteiden, joita on netissä valtava määrä, joukossa on tullut vastaan tasan yksi, joka mainostaa vedotonta ja äänetöntä (pohinatonta) laitteistoa. Useimmat eivät mainitse lainkaan koko vetoa, toiset mainitsevat antaen ymmärtää, että vetoa on.

Hienoin teknisin termein ja laskelmin on saatu päättäjät uskomaan, että koneellinen se olla pitää - vaikka vähän vetäiskin.

Saavutetaanko sitten koneellisella ilmanvaihdolla merkittävia etuja tavalliseen tuuletukseen nähden? Itä-Suomen yliopiston 2011 tekemä tutkimus vastaa: ei saavuteta. Molemmissa ilman epäpuhtaudet ovat likimain samat. Ikkunatuuletuksessa hiilidioksidia on hieman enemmän, mutta ei varmaan haitaksi asti.

http://epublications.uef.fi/pub/urn_isb ... 0054-8.pdf

Seuraavassa muutama Suomi24 - kommentti, miltä koneellinen pakkotuuletus tuntuu - ei tietenkään kaikista, mutta niistä, joilla on kehittynyt tietty herkkyys. Ja ihmisiä hekin ovat ja ilmastointiasetus koskee heitäkin.

Jos monet saman talon asukkaat valittavat samaa vetoa, niin kyllä se on aika musertava näyttö, että he ovat oikeassa, vai pitääkö koko ihmiskunnan kärsiä jonkun ilmanvaihtoinsinöörin keksinnöistä?

Keskitetty, koneellinen ilmastointi on hirveä. Olen sairastunut vakavasti v. 2006 rakennetetussa talossa, jossa veti kuin helvetissä kaikki illat 18-02. Asuminen oli eloonjäämistaistelua. Jalat jäätyivät joka ilta, vaikka mitä olisi päälle pukenut. Sähköpatja + sähköpeitto eivät auttaneet. Olin kuolla kymmeniin keuhkokuumeisiin - jatkuva päänsärky ja krooninen korvatulehdus. Muutin pois ja tässä talossa on nyt sama juttu. Enää en pysty muuttamaan, koska terveyteni meni niin heikoksi. En ole koskaan ennen palellut missään. Miksi näitä tappavia asuntoja rakennetaan. Koneellista ilmastointia ei ymmärrä yksikään isännöitsijä. Kun se on kerran päälle laitettu, siitä ei saa puhua, eikä sitä voi enää säätää kuin korkeintaan jumala. Niin pyhä tämä asia tuntuu olevan. Pelkään, että jalkani joudutaan amputoimaan, ellen kuole tähän krooniseen keuhkokuumeeseen sitä ennen.

Koneellinen ilmastointi on HIRVEÄ, koska se yleensä säädetään liian kovalle. Olen sairastunut kuolemanvakavasti vedosta. Vaihtanut asuntoa jo kolme kertaa. Mistään ei löydä kämppää, jossa ei olisi koneellista ilmastointia. Olen saanut KROONISET: päänsäryn, korvatulehduksen, keuhkokuumeet, jatkuvat lihasrevähtymät. Jatkuva kuume, useat keuhkokuumeet vuodessa. Lisäksi jalkani ovat paleltuneet tunnottomiksi. Elämä on pelkkää sairastamista. On hirvittävää, että joutuu kuolemaan ilmastoinnin takia.

Enemmänkin on niitä, joilla ei synny vakavaa sairautta, vaan ainoastaan nenän, kurkun ym. kuivumista. Tämäkään ei varmaan ole ylläolevan asetuksen mukaista.

Sivut

Kommentit (100)

TieKu
Seuraa 
Viestejä581

Oli se ilmastointi (koneellinen) hyvä tahi huono, eli oikeastaan se laki joka määräisi sen jopa pakolliseksi, niin siitä huolimattta määräys on vailla järkeä ja sotii ihmisen vapauksia vastaan. Ymmärrän toki yleisiin tilohin asnnettavia järjestelmiä ohjaavat säännöt mutta kun mennään yksityisen ihmisen tontille hyvääkin tarkoittavine lakeineen niin silloin ollaan harhapoluilla.

Onhan näitä meidän parasta tarkoittavia säntöjä muitakin; jätevesiasetus ja siihen liittyen juomaveteen liittyvät määräykset, energialamput, pakolliseksi kaavailtu ykstyisiinkin rakennuksiin tuleva energiapassi, ja näitähän asetuksia riittää. Oletettavasti kaikki on laadittu hyvää tarkoittaen mutta samalla kaivetaan hautaa niin vapaana ja ihmisen itsemäääräämisoikeutta itseään markkinoivalle Suomelle, mikä sekin on jo kauan ollut paremminkin urbaani legenda, siis vapaa ja oikeuksia kunnioittava Suomi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5008

Korvausilmaventtiilit ja koneellinen ilmanpoisto on tehokas ja turvallinen tapa.

Voi kuvitella millaisiksi pieneliöiden kasvupesäkkeiksi ilmanvaihtoputket ajan mittaan muodostuvat - niitä pitkin sitten puhalletaaan hengitysilmaa ja homeitiöt leviävät tehokkaasti.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Nyt on Hesarinkin yleisönosastossa todettu, että homeongelman perussyy on koneellinen ilmastointi.

Muuten, olen varma siitä, että vaihtuvan ilman määriä ja happea normittavat säädökset eivät perustu mihinkään pätevään, ne terveellisiksi osoittavaan tutkimukseen. Muun muassa hiilidioksidia sasisi huoneilmassa olla enemmän kuin luullaan. Se pidentäisi elinikää toisin kuin liika happi.

Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan, saati sitten säädös. Miten monet perheet ovatkaan sairaita päivästä päivään koneellisen ilmastoinnin pauhatessa ja usein vielä tuodessa huoneisiin vetoja ja pöpöjä.Miksi ei kukaan tee mitään?

Puhutaanko nyt koneellisesta ilmanvaihdosta vai tosiaan ilmastoinnista, jolla jäähdytetään sisäilmaa? Olen todellakin pudonnut kärryiltä, mikäli ilmastointi todella on noin laajalle levinnyt, ettei ilmastoimatonta asuntoa enää löydy. Lisäksi on kummallista, ettei ilmastoinnissa ole huoneistokohtaisia säätimiä sopivalle jäähdytykselle, kun se yleensä muualla maailmassa on ihan normi.

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
emp
Puhutaanko nyt koneellisesta ilmanvaihdosta vai tosiaan ilmastoinnista, jolla jäähdytetään sisäilmaa? Olen todellakin pudonnut kärryiltä, mikäli ilmastointi todella on noin laajalle levinnyt, ettei ilmastoimatonta asuntoa enää löydy. Lisäksi on kummallista, ettei ilmastoinnissa ole huoneistokohtaisia säätimiä sopivalle jäähdytykselle, kun se yleensä muualla maailmassa on ihan normi.

Ymmärsin että kyseessä on koneellinen ilmanvaihto, ei ilmastointi.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

työntäjä
Seuraa 
Viestejä121
ROOSTER
Korvausilmaventtiilit ja koneellinen ilmanpoisto on tehokas ja turvallinen tapa.
...Oikein rakennettuina.

Yleensä Suomalaisissa asunnoissa korvausilmaventtiileistä kuitenkin roikkuu jääpuikkoja ja ilmanpoistokanavat on tukossa koska on rakennettu väärin ja myöhemmin isännöitsijät ja tarkastajat ovat vaan ruksineet paperiin [x] tarkastettu tai [x] puhdistettu ilman että ovat käyneet lähelläkään kiinteistöä.

ROOSTER
Voi kuvitella millaisiksi pieneliöiden kasvupesäkkeiksi ilmanvaihtoputket ajan mittaan muodostuvat - niitä pitkin sitten puhalletaaan hengitysilmaa ja homeitiöt leviävät tehokkaasti.Nuorna poikana työharjoitteluissa tutustuin ilmanvaihtokoneisiin asentajan näkövinkkelistä ja kyllähän ne on usein yllämainitusta syystä (puutteellinen huolto) vuosien saatossa kertynyttä paskaa täynnä jossa kasvaa vaikka mitä. Vähänkään notkolla tai mutkalla olevaan muoviputkeen kun kertyy makoisat elinolosuhteet ja käytännössä aina niissä putkissa on mutkia. Ilmanvaihtokoneiden ja ilppien suodattimet pitäis putsata/vaihtaa kuukausittain ja hormit nuohota vähintään pari kertaa vuodessa. Käytännössä isäinnöitsijät ja omakotitalojen omistajat eivät näin tee ikinä.

Tarpeeksi tilavissa huoneistoissa ilmanvaihto-ongelmaa ei ole. Ongelmahan syntyy kun tehdään <10m2 kokoisia makuuhuoneita ja pääasiallisesti käytävistä koostuvia sokkeloasuntoja. Riittävän isot huoneet (eli 16m2+) niin ei tarvitse tuulitunnelissa asua vaan verkkaisemmallakin ilmanvaihdolla, jopa pelkällä ikkunan aukomisella ilma vaihtuu riittävästi.

Ilmanvaihtokoneen ja sen kuluttaman energian hinnalla voisi helposti rakentaa ne lisäneliöt. Elämä on valintoja täynnä, kun niitä lobbaajien lakiteksteillä rajoitetaan menee asiat pahasti pieleen (asukkaan kannalta, laitteiden maahantuojat tietenkin nettoaa kivasti).

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
FLC
Vai että keuhkokuume koneellisen ilmastoinnin ansiosta?
koneellisia ilmastointeja on monenmoisia, en yhtään kyseenalaista, etteikö myös keuhkokuume olisi mahdollinen ilmastoinnin seurauksena. meillä ainakin koneellinen ilmastointi on suoraan helvetin porteilta tilattu. käy pari kertaa päivässä täydellä teholla tunnin, tai pari niin, että tukka heiluu sisällä. enkä yhtään kyllä liioittele, ovetkin paukkuu kiinni, jos ei ole kiiloja/kenkää tms. välissä.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Jospa ihan aluksi pieni selvennys termeihin.

Ilmanvaihtoa on se, jossa huonetiloista poistetaan ilmaa joko painovoimaisesti tai koneellisesti.

Ilmastoinnissa taas ilmaa käsitellään jollain tavoin, esimerkiksi lämmitetään, jäähdytetään, kostutetaan, kuivataan, suodatetaan, jne. Ilmastoinnissa tuloilma johdetaan kanavistolla huonetiloihin korvausilmamaksi. Huonetiloista poistetaan ilmaa ilmanvaihdon aikaansaamiseksi. Poistoilmasta otetaan yleisesti lämpö talteen. Voidaankin jopa sanoa, että kaikissa autoissa, joissa on lämmityslaite on ilmastointi.

Yleensä asuinrakennuksissa on vain ilmavaihtojärjestelmä ja muissa rakennuksissa suositaan ilmastointi.

Koneellinen ilmanvaihto on tae terveellisestä sisäilmasta edellyttäen tietysti, että se on oikein säädetty ja käytetään myös oikein. Huonetiloista on poistettava ilmaa seuraavasti:
- liesikupu 20 l/s .Jos liesikuvun tehostusta voidaan ohjata tilakohtaisesti riittää poistoilmamääräksi 8 l/s
- kylpyhuone 15 l/s
- WC 10 l/s jos WC ei ole kylpyhuoneessa
- vaatehuone 3 l/s

Nämä ilmamäärät riittävät turvaamaan terveellisen sisäilman koneellisessa ilmanvaihdossa ympäri vuoden, koska koneelliseen ilmanvaihtoon ei vaikuta ulkoilman lämpötila kuten painovoimaisessa ilman vaihdossa.

Veto yms. lieveilmiöt koneellisessa ilmanvaihdossa johtuvat pääosin virheellisestä ilmanvaihdon säädöstä ja korvausilman saannista. Vanhemmissa taloissa korvausilma otettiin ikkunarakojen kautta. jolloin korvausilmaa saatiin tasaisesti eikä vedon tunnetta syntynyt. Nykyisin suositaan erilaisia korvausilmaventtiileitä, joissa on sekä hyvä että huonoja. Tärkeintä on olla sellaiset korvausilmaventtiili, joista korvausilma saadaan tasaisesti huonetilaan ilman pienistä raoista syntyvä "suihkuvirtauksia", jotka aiheuttavat vedon tunnetta.

Koneellisen ilmanvaihdon viihtyvyyttä voidaan lisätä huomattavasti pienellä investoinnilla. Varustetaan poistoilmapuhallin taajuusmuuttajalla ja paineanturilla, joka ylläpitää vakiopainetta poistoilmakanavassa. Tällöin pitää liesikupujen olla varustettu tehostusläpällä. Tällä ratkaisulla ei koneellista ilmanvaihtoa tarvitse koskaan käyttää tehostetusti eli isoilla kierroksilla. Paineohjaus mahdollistaa ilmanvaihdon tehostuksen ajan kunkin asunnon tarpeen mukaan. Näin päästään pienempiin ilmamääriin. Veto pienenee ja lämmitysenergiaa säästyy.

Ilmanvaihtoa ja ilmastointia syytetään usein myös homeongelmista. Näin onkin, mutta syy piileen väärinkäytetyissä ja säädetyissä järjestelmissä. Lähtökohta on se, että huonetilassa pitää aina olla alipaine. Jos huoneessa on ylipaine hakeutuu ilmankosteus ulkoseinärakenteisiin. Julkisissa tiloissa homeongelma usein syntyy, kun ilmanvaihto suljetaan rakennuksen käyttöajan ulkopuolella energiansäästösyistä. Hyvä ja toimiva ilmanvaihto takaa homevapaan rakennuksen ja jopa kuivattaa rakennusaikaisen kosteuden rakenteista. Siksi uusissa rakennuksissa pitää ilman vaihtoa tehostaa vuoden pari ajan. Tosi asia on kuitenkin se, että huoneilman kosteutta ei voi poistaa rätillä. Ainoa tapa poistaa huoneilman kosteus on riittävä ilmanvaihto ja huolehtiminen siitä, että huoneistossa on riittävä alipaine, joka usein on melko olematon rakennuksissa joissa on ilmanvaihto

Rakennusmääräykset antavat tarkat ohjeet siitä paljonko ilmaa on rakennuksen eri tiloissa vaihdettava niin ilmavaihdossa kuin ilmastoinnissakin. Valitettavasti vai huonetilan alipainetta ei kukaan määrittele tai tarkasta. .

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7074

Ilmastointi on aina koneellista. Jäähdytyskone ei toimi ilman konevoimaa. Auton lämmitys ei ole ilmastointia, vaan lämmitystä.
Engl. Air conditioning.

A typical home air conditioning window unit.

Keka
Koneellinen ilmanvaihto on tae terveellisestä sisäilmasta edellyttäen tietysti, että se on oikein säädetty ja käytetään myös oikein. Huonetiloista on poistettava ilmaa seuraavasti:
- liesikupu 20 l/s .Jos liesikuvun tehostusta voidaan ohjata tilakohtaisesti riittää poistoilmamääräksi 8 l/s
- kylpyhuone 15 l/s
- WC 10 l/s jos WC ei ole kylpyhuoneessa
- vaatehuone 3 l/s

Nämä ilmamäärät riittävät turvaamaan terveellisen sisäilman koneellisessa ilmanvaihdossa ympäri vuoden, koska koneelliseen ilmanvaihtoon ei vaikuta ulkoilman lämpötila kuten painovoimaisessa ilman vaihdossa.
Tässä ei ole suinkaan kysymys Kekan kattavan ja asiallisen kirjoituksen arvostelusta, vaan siitä, täytyykö em. ilmamäärien todella vaihtua ja seuraako siitä todellista terveysetua. Veikkaisin pikemminkin, että ne ovat paperilla tehtyjä päähänpälkähdyksiä. Niistä seuraa joka tapauksessa monelle monelle huono olo ja jopa sairauksia, jotka ilmeisesti jäisivät tulematta, jos koneellista ilmanvaihtoa ei pakotettaisi käyttämään.

Kun kylpyhuone kastuu, kuivuminen tapahtuu hetkessä avoimen ikkunan kautta, eivätkä asukkaat lainkaan kärsi.

Esimerkiksi erään tuttavani työpaikalla suihkusi kylmää ilmaa seitsemästä putkesta ja pöllytti tukkaa, mutta kaupungin vastaavat virkailijat pitivät anomuksista huolimatta kiinni siitä, että kaikki oli kunnossa. Tarkastajakin oli käynyt! Onneksi huoltomies uskoi järkipuhetta ja kohtuullisti ilmasuihkuja, mikä lienee hyvin harvinaista.

Aiemmassa puheenvuorossani esittelin perusteellisen tutkimuksen, jossa painovoimainen ilmanvaihto erosi koneellisesta vain hieman suurempien hiilidioksidimäärien puolesta, mikä ei mielestäni ole lainkaan haitallista.

Aloituspuheenvuorossani kerron, mitä laki sanoo asumisesta. Tämänhetkinen tilanne on monesti lainvastainen. Miksi?

taucalm
FLC
Vai että keuhkokuume koneellisen ilmastoinnin ansiosta?
koneellisia ilmastointeja on monenmoisia, en yhtään kyseenalaista, etteikö myös keuhkokuume olisi mahdollinen ilmastoinnin seurauksena. meillä ainakin koneellinen ilmastointi on suoraan helvetin porteilta tilattu. käy pari kertaa päivässä täydellä teholla tunnin, tai pari niin, että tukka heiluu sisällä. enkä yhtään kyllä liioittele, ovetkin paukkuu kiinni, jos ei ole kiiloja/kenkää tms. välissä.Niin, nuista kirjoituksista ei vain käynyt mulle ainakaan selville, että oliko kyseessä huippari talon katolla ja korvausilma sitten tuuletusräppänöistä vaiko ihan sellainen versio, jossa ilmaa käsitellään koneellisesti. Mutta pelkästä vedosta on mahdotonta saada keuhkokuumetta sikäli, kun siihen vaaditaan aina jokin virus tai bakteeri. Siihen riittää koneellisen ilmastoinnin/ilmanvaihdon lisäksi se, että astuu ovesta ulos ja hengittää pöpöt sisuksiinsa.

P.S.V. Ilmastointiesitteiden, joita on netissä valtava määrä, joukossa on tullut vastaan tasan yksi, joka mainostaa vedotonta ja äänetöntä (pohinatonta) laitteistoa. Useimmat eivät mainitse lainkaan koko vetoa, toiset mainitsevat antaen ymmärtää, että vetoa on.

Hienoin teknisin termein ja laskelmin on saatu päättäjät uskomaan, että koneellinen se olla pitää - vaikka vähän vetäiskin.
Kiitos että otit tämän puheeksi.
Veto on aivan kamalaa, en siedä sitä yhtään. Minusta se on pahempaa kuin joskus liiallinen kuumuus talossa jossa on vain ikkunatuuletus. Koneellinen ilmastointi autossakin on kammottavaa, se puhallus, siitä todella tulee nopeasti kipeäksi ja kasvojen hermoihin ottaa pahasti, en osaa selittää, mutta tulee ihan hirveä olo.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
P.S.V.
Nyt on Hesarinkin yleisönosastossa todettu, että homeongelman perussyy on koneellinen ilmastointi.
Hesarin yleisönosasto on tieteellisen tiedon runsauden sarvi.

Muuten olen kyllä sitä mieltä, että ilmanvaihdon suunnittelussa tarkoitus on vain kaatua eteenpäin. Millään muulla ei ole väliä.

Esimerkiksi ikkunaremppoihin liitetään ilmanvaihdon retusointia sen verran, että koneeseen asennetaan taajuusmuuttaja. Ikkunoihin asennetaan rakoventtiilit ja koneella vedetään alipainetta niin että normit täyttyvät. Rakoventtiilin poikkipinta on kaksi tai kolme dekadia liian pieni. Liian pieni siihen, että virtausnopeus saataisiin siedettävälle tasolle.

Ensimmäisten vilpoisten kelien tultua huomataan, että rakoventtiilistä tuulee vilpoista. Ja pakkasten tullen huomataan että pakkasilmaahan sieltä ulkoa tulee. Ikkunaremppa johtaa siis ojasta allikkoon. Rahaa paloi ja lopputulos tuntuu kurjalta. Normi voi hyvin.

Ratkaisu rakoventtiiliongelmaan ovat sukkahousut. Jokaiseen rakoventtiiliin sullotaan parit sukkahousut. Näin saadaan alipaineiseen asuntoon ilmaa esilämmitettynä. Ilma tulee postiluukusta ja viemäreitten heikoista liitoksista. Myös sähkökeskusten nousukuiluista olen nähnyt ilman tulon merkkejä.

Valitettavasti on niin, että vain tulo-poisto-järjestelmällä lämmön talteenotolla, suodatuksella, riittävällä venttiilipinta-alalla ja oikealla esilämmityksellä tulee jossain määrin siedettävä ilmanvaihto. Tämä vaatii taitavaa suunnittelua ja toteutus rahaa. Jälkiasennuksista puuttu edelleen näkemystä. Esimerkiksi ilma halutaan väkisin viedä huonekohtaisesti kanavilla. Mitenkään ei tajuta sitä, että huoneistoissa reittinä voi käyttää kulkuväyliä myös oikeassa ilmanvaihdossa. Rankka kanavointi tekee systeemistä kalliin ja ruman. Nerokkuus siis puuttuu. Normiin on hyvä vedota.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Keka
Koneellinen ilmanvaihto on tae terveellisestä sisäilmasta edellyttäen tietysti, että se on oikein säädetty ja käytetään myös oikein. Huonetiloista on poistettava ilmaa seuraavasti:
- liesikupu 20 l/s .Jos liesikuvun tehostusta voidaan ohjata tilakohtaisesti riittää poistoilmamääräksi 8 l/s
- kylpyhuone 15 l/s
- WC 10 l/s jos WC ei ole kylpyhuoneessa
- vaatehuone 3 l/s

Nämä ilmamäärät riittävät turvaamaan terveellisen sisäilman koneellisessa ilmanvaihdossa ympäri vuoden, koska koneelliseen ilmanvaihtoon ei vaikuta ulkoilman lämpötila kuten painovoimaisessa ilman vaihdossa.


Jos erollistä wc:tä ei ole, eikä vaatehuonetta ja liesikuvun tehostusta voidaan säätää tilakohtaisesti, niin tuosta tulee yhteensä 23 l/s, erillisen wc:n kanssa 33 l/s
Normit tuo varmaankin täyttää, mutta terveyden kannalta ratkaisevaa on se kuinkan paljon epäpuhtauksia kyseiseen tilaan samaan aikaan muodostuu. Siinä vaikuttaa suoraan mm huoneistossa oleskelevien määrä. Jos tiloissa on samaan aikaan vaikkapa 50 henkeä, ei tuo riitä alkuunkaan takaamaan terveellistä sisäilmaa. Yhdelle hengelle tuo taas on täysin ylimitoitettua. Jos tiloissa taas käsitellään joitakin kemikaaleja esim harrastusten yhteydessä voivat nuo taas olla selvästi alimitoitetut.

Lähtökohta on se, että huonetilassa pitää aina olla alipaine.

Mikäli tiloissa on tulisijoja käytössä on tuollainen terveydelle jopa vaarallista.

Jos huoneessa on ylipaine hakeutuu ilmankosteus ulkoseinärakenteisiin.

Voi hakeutua, mutta mitenkään väistämätöntä sekään ei ole. Kosteus voi silloinkin tuulettua rakenteista ulos asti eikä jää välttämättä rakenteisiin tuottamaan ongelmia. Kannattaa myös muistaa, ettei sisäilmassa välttämättä kosteutta juuri edes ole. Tuo ilmanvaihtomääräyshän koskee kaikkia tiloja eikä vain asuinrakennuksia, siis esim lämpimiä varastoja joissa ei ole juoksevaa vettä ollenkaan, ja joissa ei juuri oleskella. Niissä voi sisä ilma olla hyvinkin kuivaa.

Ainoa tapa poistaa huoneilman kosteus on riittävä ilmanvaihto ja huolehtiminen siitä, että huoneistossa on riittävä alipaine, joka usein on melko olematon rakennuksissa joissa on ilmanvaihto.

Sukellusveneissä ollaan nykyaikana syvällä pinnan alla kuukausitolkulla ilman minkäänlaista ilmanvaihtoa, ei niissä silti sisäilman kosteus mitenkään huikea ole, vaikka niissä toki peseydytään säännöllisesti. Kyllä veden kondensoiminen viemäriin on mahdollista asuinrakennuksissakin.
Mitähän tekemistä riittävällä alipaineella on kosteuden poistamisen kanssa?
Tietty poistoilma virtaama vie sisätiloista mukanaan saman kosteuden riippumatta siitä millä alipaineella kyseinen ilmanvaihto toteutuu.

Rakennusmääräykset antavat tarkat ohjeet siitä paljonko ilmaa on rakennuksen eri tiloissa vaihdettava niin ilmavaihdossa kuin ilmastoinnissakin. Valitettavasti vai huonetilan alipainetta ei kukaan määrittele tai tarkasta. .

No niin antaakin, vaikka sukellusvene esimerkki osoittaa ettei sellainen ole ainoa mahdollinen tapa järjestää terveellistä sisäilmaa. Hiilidioksidinkin saa poistettua ilmasta ilman ilmanvaihtoa, kuten muutkin epäpuhtaudet.
Miksi alipaineen tasostakin pitäisi mielestäsi olla määräyksiä?

psv
Seuraa 
Viestejä350

H.S. 8.12.2013 on kiinnostava mielipidekirjoitus "Homeongelma ratkaistaan vanhoilla rakennustavoilla". Kirjoittajina on kolme huippuasiantuntijaa: Asuntohallituksen teknisen osaston johtaja (eläkkeellä), yliarkkitehti ympäristöministeriöstä (eläkkeellä) ja valtiotieteiden tohtori (eläkkeellä), kaikki myös arkkitehtejä SAFA.

Kirjoituksessa otetaan kantaa myös ilmanvaihtoon, joka on tämän ketjun ydinasia. Kirjoittajien mukaan vanhat rakennukset tulisi korjata läpituulettaviksi, rakentaa uudet talot hengittäviksi, vaihtaa ikkunat avattaviksi, uusia ilmanvaihto painovoimaiseksi jne.

Monille pahaa oloa ja vilustumistauteja aiheuttavaa ilmastointikoneiden tuottamaa jatkuvaa vetoa ei siis tarvita. Huoneilma saadaan raikkaaksi muutaman minuutin ikkunatuuletuksella silloin tällöin.

Jossain edellisistä puheenvuoroista kerrottiin tutkimuksenkin osoittavan painovoimaisen ilmanvaihdon olevan tehokkuudeltaan täysin verrattavissa koneelliseen.

psv
Seuraa 
Viestejä350

http://www.sisailmayhdistys.fi/sisailmastoseminaarit-ja-sisailmapajat/sisailmastoseminaari-2014/

Pikaisen vilkaisun perusteella sisäilmayhdistyksen seminaarissa ei yhdessäkään esitelmässä tai posterissa  mainittu useimmista ilmastointilaitteista tulevaa kylmää vetoa.

Jos tälle vedolle "allergisoituu" esimerkiksi sairastuessaan keuhkokuumeeseen istuessaan tuntikausia yliopiston lukusalin kylmässä vetoisessa ympäristössä, voi saada kyseisestä vedosta hyvin herkästi uuden keuhkokuumeen.

Useissa työpaikoissa vain todetaan, että veto ja kylmyys ovat säädösten mukaisia. Asianmukaiset toimihenkilöt eivät esimerkiksi suostu tekemään mitään vedon rajoittamiseksi. Niinpä eräässäkin vetoisessa työpaikassa kaksi virkailijaa kävi katsomassa ja totesi kaiken olevan kunnossa. Ystävällinen talonmies kuitenkin käänsi hieman yhtä nuppia ja tilanne rauhoittui.

Kuitenkin tämän ketjun avauspuheenvuorossa siteeratussa asetuksessa todetaan, että vetoa ei pidä olla

Yliopistollisen laajan tutkimuksen mukaan ikkunatuuletus on yhtä hyvä kuin koneiden tuottama pohiseva viileä viima

Vänni
Seuraa 
Viestejä339

Kai toi painovoimainen ilmastointi jotenkin useimmissa omakotitaloissa menettelee, mutta kun mennään kerrostaloihin, tehtaisiin ja isompiin ihmisten kokoontumistiloihin alkaa tuo koneellinen ilmastointi olla välttämättömyys. Käsittämätöntä, että nykyaikana ei paneuduta immanvaihdon säätöön tarpeeksi. Automatiikka tuossa olisi avuksi sekä riittävästi huonekohtaisia antureita. Sitten piippari huutamaan jos arvot poikkeaa säädetyistä. Kerran vuodessa  kouluihin, päiväkoteihin ym. vastaaviin paikkoihin pakollinen ilmastoinnin vuositarkastus.

lokki
Seuraa 
Viestejä5346
Keka

Koneellinen ilmanvaihto on tae terveellisestä sisäilmasta edellyttäen tietysti, että se on oikein säädetty ja käytetään myös oikein. Huonetiloista on poistettava ilmaa seuraavasti:
- liesikupu 20 l/s .Jos liesikuvun tehostusta voidaan ohjata tilakohtaisesti riittää poistoilmamääräksi 8 l/s
- kylpyhuone 15 l/s
- WC 10 l/s jos WC ei ole kylpyhuoneessa
- vaatehuone 3 l/s

Nämä ilmamäärät riittävät turvaamaan terveellisen sisäilman koneellisessa ilmanvaihdossa ympäri vuoden, koska koneelliseen ilmanvaihtoon ei vaikuta ulkoilman lämpötila kuten painovoimaisessa ilman vaihdossa.

Melkoista hurskastelua tuo. Paremminkin voisi kirjoittaa: JOS koneellinen ilmanvaihto on oikein suunniteltu, säädetty ja sitä käytetään oikein voi se olla myös terveellinen ilmanvaihtotapa.

Julkisten rakennusten, varsinkin koulujen ja päiväkotien tutkitut kosteusvauriot ovat hyvä esimerkki, etteivät ilmanvaidon ammattilaiset kykene suunnittelemaan, säätämään ja käyttämään koneellisia ilmanvaihtoja oikein.

Mikä esim. takaa, että ohjearvoihin säädetty ilmanvaihto oikeastaan milloinkaan sopisi rakennuksen käyttäjän tarpeisiin muutoin, kuin sattumalta. Ihmiset asuvat ja toimivat niin eri tavalla rakennuksissa. Tuottavat eri määrän kosteutta ilmaan ja muita tuuletettavia epäpuhtauksia, ettei ohjearvot voi olla oikein. Kunnolla toimivan ilmanvaihdon pitää olla rakennuksen käyttäjän säädettävissä. Ohjearvoilla tuhlataan energiaa ja homehdutetaan koulut ja päiväkodit ym. julkiset rakennukset. Tästä on tutkittua tietoa.

Keka
Veto yms. lieveilmiöt koneellisessa ilmanvaihdossa johtuvat pääosin virheellisestä ilmanvaihdon säädöstä ja korvausilman saannista. Vanhemmissa taloissa korvausilma otettiin ikkunarakojen kautta. jolloin korvausilmaa saatiin tasaisesti eikä vedon tunnetta syntynyt. Nykyisin suositaan erilaisia korvausilmaventtiileitä, joissa on sekä hyvä että huonoja. Tärkeintä on olla sellaiset korvausilmaventtiili, joista korvausilma saadaan tasaisesti huonetilaan ilman pienistä raoista syntyvä "suihkuvirtauksia", jotka aiheuttavat vedon tunnetta.

Kuka ne säädöt on väärin asettanut?

Keka
Koneellisen ilmanvaihdon viihtyvyyttä voidaan lisätä huomattavasti pienellä investoinnilla. Varustetaan poistoilmapuhallin taajuusmuuttajalla ja paineanturilla, joka ylläpitää vakiopainetta poistoilmakanavassa. Tällöin pitää liesikupujen olla varustettu tehostusläpällä. Tällä ratkaisulla ei koneellista ilmanvaihtoa tarvitse koskaan käyttää tehostetusti eli isoilla kierroksilla. Paineohjaus mahdollistaa ilmanvaihdon tehostuksen ajan kunkin asunnon tarpeen mukaan. Näin päästään pienempiin ilmamääriin. Veto pienenee ja lämmitysenergiaa säästyy.

Miten voi päästä pienempiin ilmamääriin, nehän ovat säädön lähtökohta, kuten alussa kerroit. Tai toisin päin: Miksi ne olivat ennen tuota säädintä liian suuret, että niitä saattoi pienentää, nehän olivat säädetty ohjearvoon.

Keka
Ilmanvaihtoa ja ilmastointia syytetään usein myös homeongelmista. Näin onkin, mutta syy piileen väärinkäytetyissä ja säädetyissä järjestelmissä. Lähtökohta on se, että huonetilassa pitää aina olla alipaine. Jos huoneessa on ylipaine hakeutuu ilmankosteus ulkoseinärakenteisiin. Julkisissa tiloissa homeongelma usein syntyy, kun ilmanvaihto suljetaan rakennuksen käyttöajan ulkopuolella energiansäästösyistä.

Hyvä ja toimiva ilmanvaihto takaa homevapaan rakennuksen ja jopa kuivattaa rakennusaikaisen kosteuden rakenteista. Siksi uusissa rakennuksissa pitää ilman vaihtoa tehostaa vuoden pari ajan. Tosi asia on kuitenkin se, että huoneilman kosteutta ei voi poistaa rätillä. Ainoa tapa poistaa huoneilman kosteus on riittävä ilmanvaihto ja huolehtiminen siitä, että huoneistossa on riittävä alipaine, joka usein on melko olematon rakennuksissa joissa on ilmanvaihto

Rakennusmääräykset antavat tarkat ohjeet siitä paljonko ilmaa on rakennuksen eri tiloissa vaihdettava niin ilmavaihdossa kuin ilmastoinnissakin. Valitettavasti vai huonetilan alipainetta ei kukaan määrittele tai tarkasta. .

Oikein toimiva säätöjärjestelmä huolehtii kesällä, jolloin nykyisissä toimistorakennuksissa yleisesti on viileämpää, kuin ulkona, että sisällä olla ylipaine. Alipaine noina päivinä rakennuksessa imee kosteuden viileisiin rakenteisiin ja homeongelma on valmis.

Ongelmia ilmenee nimenomaan niissä rakennuksissa, joissa on myös koneellinen tuloilma. Tuota järjestelmää ei ole kukaan koskaan osannut säätää niin, että teoriassa mahdollinen energiansäästö toteutuisi ja silti vältyttäisiin kosteusvaurioilta. Ennemmin tai myöhemmin näihin rakennuksiin muodostuu kosteusvaurioita. Tästä alkaa olla jo liikaakin tutkittua tietoa ja ennen kaikkea kokemusta.

Konellisen ilmanpoiston tapauksessa painetasot pysyvät valtaosan vuotta oikein päin, koska näissä rakennuksissa ei oikeastaan koskaan ole sisäilman viilennystä. Ne hetket, joissa tämä ilmanvaihto on väärin paineistettu, eli sisällä on viileämpää kuin ulkona (lähinnä vain lyhyitä hetkiä keskikesän aamupäivisin), on hyvin harvinainen.

PS. Kosteutta voi mainiosti poistaa sisäilmasta myös ilmanjäähdyttimellä. Aina ei tarvitse poistaa kosteaa ilmaa. On vain huolehdittava siitä, että tämä ei aiheuta kosteusongelmaa rakenteisiin ilman- ja höyrynpainesuhteiden kääntymisen takia.

z
Seuraa 
Viestejä2918
psv

Kirjoituksessa otetaan kantaa myös ilmanvaihtoon, joka on tämän ketjun ydinasia. Kirjoittajien mukaan vanhat rakennukset tulisi korjata läpituulettaviksi, rakentaa uudet talot hengittäviksi, vaihtaa ikkunat avattaviksi, uusia ilmanvaihto painovoimaiseksi jne.

Jaha - dementikko-osasto vauhdissa romantisoimassa wanhoja hywiä aicoja.

Painovoimainen ilmanvaihtohan on täysin umpisurkea - sen toimivuus kun riippuu täysin säistä ja senpä vuoksi välillä ilma vaihtuu turhankin ripeästi ja välillä taas ei ollenkaan.

Monille pahaa oloa ja vilustumistauteja aiheuttavaa ilmastointikoneiden tuottamaa jatkuvaa vetoa ei siis tarvita. Huoneilma saadaan raikkaaksi muutaman minuutin ikkunatuuletuksella silloin tällöin.

En ole nykyisessä asunossa tuulettanut varmaankaan ikinä ja missään ei ole aiemmin ollut näin hyvä sisäilma. Makuuhuoneessakaan ei ikinä havaitse muuten niin yleistä tunkkaista ilmaa aamuisin. Lisäksi, kun korvausilma tulee pääosin saman koneen kautta suodatettuna (pakollisen alipaineen vuoksi sitä tieytys vuotaa vähän muualtakin), niin pienhuikkaset ja muut mötiäiset jäävät ulos.

Ainoa miinus on ilman suuren vaihtuvuuden aiheuttama kuiva ilma talvisin, mutta tämän korvaa mainiosti ilmankostutin makuuhuoneessa (toki senkin olisi hyvä olla suoraan ilmanvaihtokoneen yhteydessä, mutta kun rakennutajan pitää säästää ja hankkia halvin normit täyttävä laite).

Jossain edellisistä puheenvuoroista kerrottiin tutkimuksenkin osoittavan painovoimaisen ilmanvaihdon olevan tehokkuudeltaan täysin verrattavissa koneelliseen.

Silkkaa höpöhöpöä - tai no, tietysti, jos ikkunat ovat jatkuvasti selällään, niin ehkä sitten.

Tietysti huonosti toimiva koneellinen ilmanvaihto, joka on aikoinaan ollut jo suunnitellultaan enemmän tai vähemmän pielessä ja jota on huolettu silloin kun jotain on selvästi mennyt rikki, on todella huono, eikä sitä ole mitään syytä puolustella. Vähintä mitä pitäisi tehdä on säännöllinen säätö ja puhdistus - eikä automaation päivittäminenkään liene mitenkään pöljempi idea. Monessa paikkaa lämmön talteenotolla saisi laajemankin iv-remontin kustannukset kuoletettua kohtuuajassa - mutta kun ei - niin kauan kun se puolivuosisataa vanha huippuimuri vielä jotenkin pöhisee, niin miksipä sitä laittaa latin latia remonttiin?

zz

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat