Seuraa 
Viestejä27

Varmaan useampi täällä on lukenut Tiede-lehden jutun suoliston mikrobikannan tärkeydestä terveydelle ja yhteydestä mm. lihavuuteen, diabetekseen, tulehdukseen, immuunipuolustukseen, syöpiin jne. jne. Aika selvää kai on, että bakteereilla on väliä. Ja kun neljäsosalla länsimaisista on puutteellinen bakteerikanta, on kyse todella yleisestä ongelmasta, jolla on kansanterveydellisiäkin vaikutuksia yksilötason lisäksi.

Itse olen ns. perusterve nuori aikuinen, mutta silti antibiootteja on tullut syötyä turhaan - enkä varmasti ole ainoa. Esimerkkinä vaikka mainittakoon, kuinka menin nuorena lääkäriin lievän aknen takia, enkä ajatellut sen kummempia saadessani heti käteen antibioottireseptin (ns. ensihoito akneen) - usean kuukauden tetralysykliinikuurin. Nyt tässä myöhemmin tuli eräällä yliopistoluennolla ilmi, että tuollainen pitkäkestoinen suun kautta otettava tetralysykliini (joka on siis hyvin laajakirjoinen antibiootti) on erittäin tehokas tappamaan lähes kaikki mikrobit suolistossa. Eikä se edes auta juuri akneen, eli kyllä kannatti. Nyt tietenkään turha enää jossitella, kun vahinko on jo tapahtunut. 

Tämän ketjun tarkoitus olisi siis pohtia, mitä antibiooteilla itsensä tärvellyt yksilö voi tehdä mikrobiflooransa parantamiseksi. Kaikki tieto, kokemukset, linkit, tutkimukset, tuotesuositukset ja muut vinkit otetaan vastaan. Koitan itsekin jakaa täällä, jos saan mitään hyödyllistä selville.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (2)

Alphaville
Seuraa 
Viestejä27

 

Toistaiseksi olen koittanut yrittää selvittää maitohappobakteerien vaikutusta bakteeriflooraan. Näiden tehostahan löytyy itse asiassa todella riistiriitaista tutkmustietoa, eikä ole ollenkaan varmaa kuinka tehokkaita ne ovat. Yleensä maitohappobakteerivalmisteessa on vain yksi tai pari hassua eri bakteerilajia, joten ne eivät sinänsä todellakaan korvaa antibioottien takia menetettyä bakteerien kirjoa. Lisäksi vatsahapot tuhoavat mahalaukussa lähes kaikki bakteerit, joten valmisteen pitäisi olla kapselissa, joka hajoaa vasta ohutsuolessa (eli purutabletteja ei ainakaan kannata hankkia?). On siis vaikea sanoa, minkälainen maitohappobakteerituote olisi hyvä.

Tällä hetkellä kokeilussa on eräs valmiste enterokapselissa (nimeltänsä LactoSeven) ja lisäksi VSL#3-niminen maitohappobakteeri, joka on siis jauhetta eli hyvä kysymys pääseekö ohutsuoleen asti, mutta toisaalta bakteerien kirjo ja määrä on kai todella suuri ja tuote on saanut ihan hyviä käyttäjäkokemuksia.

Toivon, että näistä olisi jotain hyötyä. Vähän epäilen, että bakteerikantaansa saisi ihan alkuperäisen veroiseksi millään maitohappobakteerilla, mutta toisaalta ilman sen kummempia oireita (kuin tietysti mahdollinen lisääntynyt riski sairastua/subkliinisesti huonontunut terveys) ei sen radikaalempiin keinoihin oikein vielä ainakaan viitsi lähteä. Tietysti ulosteensiirrot yms. ovat jo olemassa ja Suomessakin (melko harvoin) käytettyjä, mutta ei niitä varmaan tullakaan tekemään kuin niille, joilla on todella vaikeita suolisto-ongelmia bakteereista johtuen.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Ehkä vähärasvainen ruokavalio, ks. viimeinen kommentti (BCK): http://www.tiede.fi/keskustelu/57253/ketju/suolen_mikrobiota_avain_sairauksiin_ja_mieleen/sivu/8

Ehkä "Ehkä enterolignaanit ainakin osaksi selittävät, miksi kokojyvätuotteiden, hedelmien ja vihannesten syöminen ehkäisee ennenaikaisia sydänkuolemia. " http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/bakteerien_puute_sairastuttaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat