Seuraa 
Viestejä45973

Etenkin W ja Z bosonit, jotka välittävät heikkoa ydinvoimaa, ovat kuuluisia massastaan joka on jopa suurempi kuin protonilla, asia ei ehkä ole näin yksiselitteinen, mutta pari kysymystä...

1: onko W, ja Z bosonit jatkuvasti läsnä ytimessä, vai "ilmestyvätkö" ne tarvittaessa, mitä ikin lie tuo tarkoittaakaan?

2: jos W tai Z bosonin massa on suurempi kuin protonilla onko se realistisesti protonia suurempi vai sitooko kenties tämä bosoni koko ytimen?

3: jos esim hadroneita taikka kvarkkia voisi kuvata "pyöreäksi" hiukkaseksi, niin jakavatko bosonit ja gluonit tämän ominaisuuden?

4: jos bosonin elinikä (en itse tiedä millanen se on) loppuu, ainakin massasta päätellen hyvin nopeasti, niin miksi se hajoaa, ja mistä niitä syntyy, ja mikä ilmiö synnyttää niitä?

5: onko missään kysymyksissäni ollut mitään järkeä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

toisin sanoen jos vaikkapa minulla olisi tässä vieressäni arkkupakastimen kokoinen ydin (olettaen että sen massa ja liike tuhoaisi kotikaupunkiani) niin miltähän tämä heikkoydinvoima näyttäisi, (olettaen että olisin fluorisoinut hadronit erivärisiksi yms) vai näyttäisikö se miltään?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36985
redeemer9

1: onko W, ja Z bosonit jatkuvasti läsnä ytimessä, vai "ilmestyvätkö" ne tarvittaessa, mitä ikin lie tuo tarkoittaakaan?Ytimessä kyllä ilmaantuu ja katonaa kaikenlaista roinaa koko ajan. Ainakin betahajoamisissa (u-kvarkki muuttuu d-kvarkiksi ja päinvastoin, eli protoni ja neutroni toisikseen), tarvitaan W-bosonia.

2: jos W tai Z bosonin massa on suurempi kuin protonilla onko se realistisesti protonia suurempi vai sitooko kenties tämä bosoni koko ytimen?Miten niin realistisesti? Massa on massa ja nuo ovat massiivisia.

Ytimen koossapysymisestä vastaa vahva vuorovaikutus. Sen välittäjähiukkaisa ovat gluonit (ja isommassa mittakaavassa kai ainakin pionit). Heikolla vuorovaikutuksella ei tietääkseni ole merkittävää vaikutusta kuin noihin yllä mainittuihin ydinreaktioihin.

3: jos esim hadroneita taikka kvarkkia voisi kuvata "pyöreäksi" hiukkaseksi, niin jakavatko bosonit ja gluonit tämän ominaisuuden?Ei mainittuja hiukkasia voi kuvata millään muodolla. Niiden kokoa tai mahdollista rakennetta ei tunneta (paitsi että koolle saadaan kokeellinen yläraja-arvio), ja laskuissa ne approksimoidaan pistemäisiksi.

4: jos bosonin elinikä (en itse tiedä millanen se on) loppuu, ainakin massasta päätellen hyvin nopeasti, niin miksi se hajoaa, ja mistä niitä syntyy, ja mikä ilmiö synnyttää niitä?Heikko vuorovaikutus synnyttää ja tuhoaa Z- ja W-bosoneja. En tiedä sen tarkemmin, hiukkasfysiikka on HC-kamaa, josta ei pirukaan ota tolkkua ilman erikoistumista siihen.

5: onko missään kysymyksissäni ollut mitään järkeä?

Kyllä nuo pääsääntöisesti olivat asiallisia. Joku käsittämätön termi siellä taisi olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat