Seuraa 
Viestejä45973

Katselen tässä ohjelmaa teemalta absoluuttisesta nollapisteestä, ja tuli tuossa mieleen että voidaanko aineen sulamispiste jotenkin laskea sen rakenteesta, tms.? vai onko sulamispiste määritetty vain mittauksilla?

Kommentit (3)

artsi
Katselen tässä ohjelmaa teemalta absoluuttisesta nollapisteestä, ja tuli tuossa mieleen että voidaanko aineen sulamispiste jotenkin laskea sen rakenteesta, tms.? vai onko sulamispiste määritetty vain mittauksilla?Sulamisprosessi on ns. ensimmäisen kertaluvun faasitransitio, mikä käytännössä tarkoittaa että sulamispisteessä Gibbsin vapaaenergian 1. osittaisderivaatat paineen ja lämpötilan suhteen ovat epäjatkuvia.

Ei varmastikaan ole olemassa mitään yleispätevää kaavaa, jolla sulamispiste voitaisiin laskea esim. alkuaineen elektronien määrän funktiona. Termodynamiikan, statistisen fysiikan ja kvanttimekaniikan avulla kuitenkin voitaneen johtaa joitankin approksimatiivisia tuloksia sulamispisteelle tietyillä elektronikonfiguraatioilla. Käytännössä laskut kuitenkin lienevät pirun hankalia ja helpoin ja varmin tapa sulamispisteiden määritykseen lieneekin mittauksien teko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dokkarissa myös näytettiin suprajohteiden erikoisuuksia, itselleni ainakin oli uutta nähdä supramatsku levitoimassa magneettikentän yläpuolella.

Onko tämmöisellä materiaalilla vielä magneetti- kenttää/ominaisuuksia? ts. jos se palikka pyörisi megneettikentän ympäri, ja yläpuolelle laitettaisiin keloja, irtoaako näistä keloista sähköä?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat