Seuraa 
Viestejä45973

Heippa!

Auttakaa hyvät ihmiset tyttöä hädässä. Minulle ei millään aukea nämä fysiikan kotitehtävät joiden pitäisi olla huomenna valmiina. Yritän kyllä, mutta lopputulos ei ole siellä päinkään.

1)

Lentäjä tekee koneellaan pystytasossa ympyrän muotoisen silmukan. Silmukan alimmassa pisteessä koneen nopeus on 120 km/h ja keskeiskiihtyvyys 2g.
a) Laske rataympyrän halkaisija, b) Kuinka suuri pitää koneen nopeuden olla silmukan ylimmässä pisteessä, että keskeiskiihtyvyys olisi ainakin 1g?

2)

Hyppyrimäen vauhtiradan muoto ennen hyppyriä on ympyrän kaari, jonka säde on 70m. Hyppyrimäen suunta on 11 astetta vaakatasossa alas. Hyppääjän liukuessa vauhtimäessä nopeus ennen ponnistuksen aloittamista on 91 km/h. Kuinka suuri on silloin a) hyppääjän kiihtyvyys alustaa vastaan kohtisuorassa suunnassa, b) voima jolla alusta vaikuttaa hyppääjään . Hyppääjän massa on 65 kg.

3)

Vaakasuora levy pyörii tasaisesti pystysuoran akselinsa ympäri. Pieni kappale on asetettu 0,20m etäisyydelle akselista. Kappale on levossa levyn suhteen, kun kierrosaika on 1.2 s, mutta lähtee liukumaan, jos kierrosaika on pienempi. Laske kappaleen ja levyn välinen lepokitkakerroin.

Kiitokset jo etukäteen avusta.

Kommentit (11)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32161

No mitä olet yrittänyt? Kerro se, niin etsitään virhe, mutta eipä noita jaksa alkaa alusta asti laskemaan. Valmiiden malliratkaisujen kopioinnista ei ole sinullekaan hyötyä (oppimisen kannalta).

Tiinuska
Auttakaa hyvät ihmiset tyttöä hädässä.
Pari pikku vinkkiä. Katso oppikirjasta ympyräliikkeen kohdalta mikä on keskeiskiihtyvyyden kaava. Muista muuntaa nopeuden yksiköksi m/s.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Toinen vinkki: vaakalennossa - ts. kun lentäjä ei tee silmukkaa - kiihtyvyys on maan vetovoiman vaikutuksesta 1g.

Kolmas vinkki:
toisella vinkillä ei ole mitään merkitystä tehtävän kannalta, sillä keskeiskiihtyvyys on vaakalennossa tasan nolla.
Siispä toinen vinkki oli hämäystä. Myös maanvetovoiman osalta.

Neljäs vinkki: halkaisija on 2 kertaa säde.
viides vinkki: 100 m/s = 360 km/h ja yhtälöiden molempien puolien jakaminen kolmella ei ole kiellettyä.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
kuukle
toisella vinkillä ei ole mitään merkitystä tehtävän kannalta, sillä keskeiskiihtyvyys on vaakalennossa tasan nolla.Hmm, voi olla, että olet tässä oikeassa - matematiikan tehtävään tuskin laitettaisiin tuollaista kompaa. Taisin suhtautua asiaan liian konkreettisesti, tosiasiassahan on kuitenkin niin, että 2g silmukan laella on 0g. Kutittaa mukavasti mahanpohjasta.

MooM
Seuraa 
Viestejä8580

En tiedä, missä kohtaa sinulla tökkäisee, mutta yritä ensin hengitellä ja sitten miettiä, mistä kysytään ja mitä tapahtuu. Yleensä se auttaa laskujen kanssa ihmeen paljon.

Tässä kysellää kiihtyvyyksiä ja voimia. Niiden yhteyden tiedät tai löydät opimateriaalesita. Sitten mieti, mitä tilanteessa tapahtuu. Ympyräradalla, jolloin mukaan tulee ympyräliikkeen kiihtyvyys. Sen lisäksi tietysti vaikuttaa maan vetovoima ja sen aiheuttama kiihtyvyys, ja nämä vektorit summautuvat.

Lentokoneen osalta puhutaan vain ympyräliikkeestä ja voit unohtaa tuon maan vetovoiman aiheuttaman kiihtyvyyden ja käyttää noita ympyrälikettä kuvaavia yhtälöitä. Jos ei silti aukea, on kyse siitä, ettet ole ymmärtänyt koko asiaa ollenkaan ja on palattava ihan perusteisiin voimista ja ympyräliikkeestä.

Mäkihyppääjällä taas molemmat kiihtyvyydet ovat mukana siinä laskun kaartuvassa vaiheessa. Mäkihyppääjän kanssa pitää myös miettiä sitä, mihin maan vetovoima (ja pinnan tukivoima) suuntautuvat ja miten sen voiman saa jaettua komponentteihin, joista toinen on alustaa vastaan kohtisuorassa.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Tiinuska
Tyhmä nyt vain sattuu olemaan tyhmä.

Enpä oikein usko tuota perustelematonta väitettäsi.
Tietämätön ja tyhmä kun eivät todellakaan ole synonyymejä.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
kuukle
Tiinuska
Tyhmä nyt vain sattuu olemaan tyhmä.

Enpä oikein usko tuota perustelematonta väitettäsi.
Tietämätön ja tyhmä kun eivät todellakaan ole synonyymejä.

Mutta eivän tuossa noin väitetty. Kyllä se että tyhmä on tyhmä pitää paikkansa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat