Seuraa 
Viestejä45973

Esine käsittääkseni pysyy tukevammin pystyasennossa, mitä matalammalla on painopiste. Miten siis selitetään se, että suippo esine, esim. karttakeppi, pysyy yhden sormen varassa helposti, mikäli terävä (kevyt) pää on alaspäin? Toisinpäin tasapainottelu on erittäin vaikeaa.

Kommentit (10)

Kaksi ihan eri asiaa.

Paikallaan pystyssä pysyminen on eri asia kuin se, että kepin alapäätä kykenee liikuttamaan. Jos karttakepin raskaammassa päässä on pienikin tasainen kohta, on se helppo saada pysymään paikoillaan pystyssä. Terävässä päässä ei (määritelmänkään mukaan) ole tasaista paikkaa, joten keppiä ei saa niin päin pysymään pystyssä.

Massan hitaus taas aiheuttaa sen, että keppiä on helpompi tasapainotella raskaampi pää ylöspäin. Kepin raskaampaa päätä on vaikeampi (vaati enemmän voimaa) liikuttaa kuin sen kevyempää päätä ja se pysyy helpommin paikoilaan.

Kevyt pää alhaalla voi tehdä kädellään melkoisen suurta liikettä siten, että raskaampi yläpää ei juurikaan liiku. Keppi on helppo tasapainottaa. Toisinpäin moinen ei onnistu.

[Paitsi heliumpallon kanssa, muttei kiihdyttävässä autossa.]

Mitä korkeammalla painopiste on tukipisteestä, sitä helpompi sitä on pitää tasapainossa. Vaikka 20 cm pituisen kynän päähän tunkee painon ei sen pitäminen tasapainossa onnistu ainakaan helpolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Näennäishitaan keskipakoisvoimaparin kallistaman kaljatuopin tasapainoittamiseen karttakeppi on omiaan.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Heksu
Jurpula
Tarpeeksi pitkällä karttakepillä voi tasapainottaa myös kuulaskeutujan.Hiinä ja hiinä, onhan Kuulla tunnetusti sangen heikko perusvoimavektori.Vaatinee kuitenkin neuvostoliittolaisen nanosekunnin vasteajalla toimivan supertietokoneen

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

No kiitoksia paljon. Maallikko menee hämmennyksiin noista kuujutuista, mutta tuon massan hitauden pystyn ymmärtämään. Jatkokysymyksenä esittäisin, että ilmeisesti nuorallakävelijän keppi perustuu jotenkin samaan asiaan, vai miten on?

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
skeppana
No kiitoksia paljon. Maallikko menee hämmennyksiin noista kuujutuista, mutta tuon massan hitauden pystyn ymmärtämään. Jatkokysymyksenä esittäisin, että ilmeisesti nuorallakävelijän keppi perustuu jotenkin samaan asiaan, vai miten on?Kuujutut taisivat olla sarkasmia, viittasivat yhden trollin höpinöihin asiaa sivuavassa ketjussa. Vaikka olenkin henkisesti klovnin ja sirkusapinan tasolla, en ole kokeillut nuorallakävelyä. Olen kuitenkin tehnyt sellaisen tulkinnan, että "kepin" tarkoituksena on ilmeisesti lisätä nuorallakävelijän hitausmomenttia, millä on luonnollisesti vakauttava merkitys.

torspo
Seuraa 
Viestejä156
skeppana
Jatkokysymyksenä esittäisin, että ilmeisesti nuorallakävelijän keppi perustuu jotenkin samaan asiaan, vai miten on?

Liittyy pyörimismäärän säilymiseen. Jos nuorallakävelijä kallistuu kulkusuuntaansa vasemmalle, niin hän kallistaa keppiään myös vasemmalle. Pyörimismäärän säilymisen vuoksi hän itse kallistuu nyt vastaavasti oikealle päin.

L'ancienne alliance est rompue ; l'homme sait enfin qu'il est seul dans l'immensité indifférente de l'Univers d'où il a émergé par hasard. Non plus que son destin, son devoir n'est écrit nulle part.
-Jacques Monod

Volta
Seuraa 
Viestejä123
skeppana
Esine käsittääkseni pysyy tukevammin pystyasennossa, mitä matalammalla on painopiste. Miten siis selitetään se, että suippo esine, esim. karttakeppi, pysyy yhden sormen varassa helposti, mikäli terävä (kevyt) pää on alaspäin? Toisinpäin tasapainottelu on erittäin vaikeaa.

Yksinkertaistettuna tätä voi ajatella ylösalaisin olevana heilurina jonka pituus on painopisteen korkeus. Kulmakiihtyvyys on kääntäen verrannollinen painopisteen korkeuteen eli mitä korkeammalla painopiste on, sitä hitaammin se kaatuu ja sitä helpompaa on siirtää alaosa sivusuunnassa takaisin painopisteen alle ennen kuin keppi kaatuu liikaa.

Pystyasennossa oleva leveäpohjainen esine on taas enemmän sukua oikein päin olevalle heilurille, joka palaa sitä paremmin tasapainotilaan mitä alempana painopiste on. Tämä analogia on kyllä hieman kaukaa haettu...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat