Seuraa 
Viestejä45973

Kun lukee paljon, silmän mykiö on paljon samassa asennossa ja sen muuntumiskyky kaukonäköön heikkenee.
Onko asia näin ja onko tehty tutkimuksia, esim. siitä, onko akateemisilla enemmän silmälaseja kuin tavallisilla duunareilla?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Jos lukeminen aiheuttaisi likinäköisyyttä, pitäisi kai samalla olla kehittyneissä maissa tapahtunut selvää likinäköisyyden lisääntymistä, kun kaikilla on nykyään lukutaito ja yhä useammin mm. työ vaatii lukemista tms. lähityöskentelyä. Samoin toisaalta vaikkapa tarkkoja käsitöitä tekevillä pitäisi olla lisääntynyttä likinäköisyyttä.

Kannattaisi varmaan myös tutkia sitä, missä iässä likinäköisyys alkaa ilmetä. Monethan saavat rillit jo pikkupenskana, jolloin ei kai ole voinut ihan hirveää määrää lukuharrastustakaan kertyä. Akateemisia eivät ole ainakaan siinä vaiheessa vielä.

Mutta ehkä syy ja seuraus meneekin ihan päinvastoin ja likinäköiset hakeutuvat luontaisesti heille sopivampiin lähinäköä vaativiin tehtäviin.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Likinäköisyyteen saisi olla lääke. Laserkorjaukset eivät houkuta...

WIKI
Esimerkiksi itäaasialaisista lapsista 80 prosenttia on likinäköisiä.

Aiemmin on oletettu, että likinäköisyyden lisääntyminen johtuu ahkerammasta opiskelusta ja enemmästä lukemisesta, sillä lukemisen myötä lapset keskittävät katseensa lähietäisyydelle. Uusi tutkimus kuitenkin tyrmää aiemman teorian.

Enemmän ulkoilleet lapset olivat vähemmän likinäköisiä riippumatta siitä, kuinka pitkään he lukivat tai istuivat tietokoneen ääressä. Sisäurheilu vaatii silmältä saman työmäärän kuin ulkona. Mutta vain ulkona urheilleiden likinäköisyys väheni.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmisillä ei ole silmälaseja turhamaisuuden takia.

Huomaan monesti olevani ainoa rillipää porukassa, jossa suuri osa ihmisistä on likinäköisiä.

Feminine
Mutta ehkä syy ja seuraus meneekin ihan päinvastoin ja likinäköiset hakeutuvat luontaisesti heille sopivampiin lähinäköä vaativiin tehtäviin.Loistava havainto!

o
Seuraa 
Viestejä1701

Eikös tämä myytti johda enempi siitä, että ennen muinoin joutui lukemaan pimeässä tai kynttilän valossa, joka oli työlästä silmälle. Ei niinkään se itse lukeminen vaan olosuhteet, jotka on sittemmin parantuneet.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

VatkainEi mun näköä ainakaan ole lukeminen tms. tihrustaminen heikentänyt. Pikkupennusta asti luin paljon ja oon tehnyt käsitöitä missä myös pitää olla jatkuva katsekontakti kun ompelee, yms.
Silmät on olleet käytössä nyt liki 53v.
Kaukonäkö on reistannut aina mutta siks kun on lievä hajataitto. Lähelle näin hyvin n. 45v:n ikävuoteen, jonka jälkeen aloin käyttää lukiessa ja ommellessa klaseja, kaukolasit on olleet nuoresta. Muistan ekat kaukolasini. Oli upea tunne kun näkikin kirkkaasti kauas.

Nyt en ole huomannut näköni huonontuneen erityisesti.
Mun nuoremmilla naisystävilläni on mennyt nopeempaa vauhtia silmät huonommiksi.
Mutsilta on kylläkin leikattu kaihi molemista silmistä mutta isältä ei. Isä on harrastanut kans käsitöitä joissa pitää tihrustaa ja mutsilla ei ole ollut sellaista tarvetta kun "on syntynyt peukalo keskellä kämmentä".

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat