Seuraa 
Viestejä8643

Esimerkiksi Intiassa on pirullinen ongelma kunnollisten vessojen puuttumisesta. Ei siellä voi tehdä mitään vesivessoja. Ihmisiä on liikaa.

Ratkaisu on kuivakäymälä. Niitä jo on, mutta sovellus on p*rseestä. WC:t ovat varustetut jollain pöntöillä, joihin lillinki ja kärpäsentoukat kerääntyvät. Lillinki kipataan johonkin ojiin tai Ganges-jokeen ja kakarat leikkivät sitten siinä.

Miten tämä juttu voi olla niin vaikea. Tehdään nyt konsepti.

Intialainen puuvessa tehdään ilman sitä stanan pönttöä. Ainoa varsinainen vaatimus on kunnollinen kuivike. Sitä on saatava riittävästi. Kaikkea mahdollista eloperäistä moskaa kuivana. Kaislaa, ruohoa, puun kuorta, mitä tahansa kuivattua karkeaa eloperäistä tavaraa. Kyllä tämän kaikki kompostioritentoituneet tajuavat.

Mutta se itse juttu on hyyskien rakenne ja huolto. Hyyskät perustetaan siten, että niitä voidaan vinssillä vetää vaikka 100 m. Ja kun tuo 100 m tulee täyteen, käännetään vessa kohti aloituspistettä ja siirretään sivusuunnassa 1,3 m. Ja taas vedetään vinssillä. Vinssiä käytetään aina kun vessan alusta alkaa olla ns. täynnä. Vedetään 20 senttiä niin, että taas on tilaa turautella. Tuon ohjuksen taakse alkaa jäämään kumpua. Kun on käytetty riittävästi kuiviketta, on kumpu asiallisessa lahoamistilassa koko ajan ilman hajuja.

Onko tämä jotenkin vaikea tajuta? Surkean vessakulttuurin maahan saataisiin noita aumavessoja pelkällä lanseerauksella. Lillinkipöntöt ovat helvetistä. Se nyt pitäisi tajuta aivan ensimmäisenä. Kunnollinen kompostoituva pasa-auma tuottaa vuoden tai kahden jälkeen turvallista lannoitetta. Jos on tarpeeksi kompostoituminen käynnissä, ei se kiinnosta kärpäsiä saatika isompia elukoita.

Pitääkö piirtää?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Kommentit (104)

Paul M

Onko tämä jotenkin vaikea tajuta? Pitääkö piirtää?Miksiköhän arvelet ettei ihmiset tajua, mitä sinä höpötät.
Suuri keksiä olet, joka aina "nerokkaalla" tavalla ratkaisee kaikki ongelmat, ?

Tvomas
Seuraa 
Viestejä2371
Paul M
Esimerkiksi Intiassa on pirullinen ongelma kunnollisten vessojen puuttumisesta. Ei siellä voi tehdä mitään vesivessoja. Ihmisiä on liikaa.

Ne missä kävin pönttö/reikä huuhdeltiin vedellä. Samoin perse. Delhin julkisessa kansankäymälässä kyllä huomasi että veden käyttöä ainekin tilojen pesuun oli käytetty vähäisesti. Epäilen että se kuitenkaan johtunut veden puutteesta, koska sitä oli reilusti isossa altaassa mistä ämpäriin ottaa. Eikä se ollut mitään lähdevettä joten reilusti olisi kyllä voinnut käyttää. Käynti maksoi jonkun rubian. Koppien lukot ja valotkin oli lähes olemattomat. Mut onhan se kiva ripulikakka johonkin laskea. Kai se paskapaperin tekeminen kuormittaa kuitenkin enemmän luontoa kuin saastaisella vedellä perseen ja paskapöntön/reiän huuhtelu.

Pakkoruotsi on yleissyövyttävä aine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
D'oh
Seuraa 
Viestejä281

En tiedä miten vessajärjestelmä Intiassa toimii, lilluttavatko tosiaan kaiken sonnan päivätolkulla samassa kannussa/kuopassa joka kannetaan/ojataan jokeen? Jos näin on niin tuo sinunhan kuulostaa varsin toimivalta idealta. Joko siirtämällä vinssillä koko hökötys tai yksinkertaisesti tyhjentämällä jätösastiaa kuoppiin. Joku syy siihen luulisi löytyvän mikseivät ole muka koskaan keksineet haudata paskaa, vaan lapata kaiken jokeen. Varsinkin jos joki on pyhä ja siinä peseytyminen katsotaan puhdistavaksi rituaaliksi.
Voi olla että runsaat tulvat vievät kaikki kummut mennessään joenrantakäymälöistä.

Alennuskoodi ensitilaajille @ iherb.com: RIX283

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Konsepti edellyttää toki tilaa, mutta ajatus on hauska. Hyyskässä voisi olla yksinkertaiset sukset alla ja edessä aura, joka kaivaa maahan uran paskalle. Vessan voisi sijoittaa pellolle ja sen mukana toimitettaisiin vaijerivinssi, jonka voi kiinnittää esim. puuhun.

lokki
Seuraa 
Viestejä5361
D'oh
Joku syy siihen luulisi löytyvän mikseivät ole muka koskaan keksineet haudata paskaa, vaan lapata kaiken jokeen. Varsinkin jos joki on pyhä ja siinä peseytyminen katsotaan puhdistavaksi rituaaliksi.
Voi olla että runsaat tulvat vievät kaikki kummut mennessään joenrantakäymälöistä.

Ulosteen hautaaminen on huono idea ainakin suomessa, sitäpaitsi nykyisin laissa kielletty vuoden 2004 jätevesiasetuksen perusteella. Maahan haudatussa ulosteessa mikrobitoiminta muuttuu anaerobiseksi ja haju on hirmuinen. Tulvia ei sentään Intiassakaan ihan koko ajan ole.

Intiassa kuukin on kuumempi ja maan lämpötila korkeampi, joten hajoamisolosuhteet ovat maan allakin kohtuulliset, kunhan prosessi saa ilmaa, jota varten se kuivike siihen sekoitetaan. Maamontussa ilman saanti on silti vaikeampaa ja hajoaminen on enimmäkseen anaerobista, siksi preferoin Paul M versiota. Toisaalta saattaa olla, että makkia ilmastoivan kuivikkeen hankkiminen ja käsittely on se ongelma.

Väittäisin, että ei tarvitse noissa olosuhteissa odotella vuotta ulosteen lahoamiseksi, vaan pari kuukautta riittää hyvin, jos auma on riittävän korkea, lämpötila pysyy päiväntasaajan läheisyydessä helposti riittävän korkeana ja tappaa taudinaiheuttajat lyhyessä ajassa.

Oli se aikanaan työläs muutos ihmisten mielissä suomessakin, kun siirryttiin vessamakin hautaamisesta kompostointiin 80-luvun suomessa. Aikoinaan maataloussuomessa ulosteet lahotettiin isoissa aumoissa kotieläinten jätösten seassa ja vietiin noin vuoden kierrolla kypsyttyään pellolle. Jostain syystä loma-asunnoilla vessajätteet kuitenkin haudattiin, kunnes kuivikekäymälä ja kompostointi tuli 80-luvulla muotiin.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tämä juttu on lähtöisin siitä, että tekisin omaan tarpeeseen tuollaisen, koska sontapaljujen kanssa touhuaminen on preseestä. Vinssin voimanlähde voi olla aivan hyvin siellä vessassa. Kun kumpua on liikaa, voi siinä meditoidessa pyöräyttää jostain kahvasta.

Tässä on johtavana säikeenä vain kaksi asiaa. Jalasmökki ja riittävä määrä toimivaa kuiviketta. Vinssaaminen on aivan varmasti motivoivampaa kuin pönttöjen käsittely.

Ja fenomenologi. Mitä saat tuosta metaviestittelystä. Eikö irtoa mitään todellista asiaa?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Pacanus Rusticanus
Vessaan voisi laittaa polkimet joilla asioiva henkilö hivuttaisi sitä eteenpän. Rikkailla olisi polttomoottori. Sillä voisi samalla istuttaa perunoita tms.Luultavasti noin kahden metrin päässä omituisesta kulkuneuvosta olisi auma jo käytettävissä kasveille. Ohut kerros steriiliä maata päälle ja siihen jotain rehevää kasvamaan. Ehkä sen tyyppistä, että ravinnon lisäksi kasvusto tuottaisi hulvattoman määrän karkeaa kuivikeaineeksi sopivaa jätettä.

Jokunen viikko sitten tuli dokumentti intialaisten vessahommista. Eli puuttuvista vessoista ja rannoilla kyykkivistä lapsista. Maailmassa olisi parannettavaa monilla rintamilla. Tämä ei olisi edes vaikea kunhan asia tehtäisiin oikein. Ja skaalautuu tänne hyvinvointiinkin kuten totesin aiemmin. Paljujen lillinkiä rakastavat ovat perverssejä.

Liikutusmekanismin ei tarvise olla vinssi. Se on ollut vaan yksinkertaisena voimanlähteenä aina mielessä tähän ihmiskunnan suurimpaan pieneen ongelmaan. Parilla eritahtiin liikkuvalla palkilla saadaan myös askeltava liike melko yksinkertaisella vivustolla. Liikettä ei tarvita isossakaan käytössä kuin senttejä vuorokaudessa. Ja voi sen tehdä painuvan lattian avullakin. Aina kun astutaan laivaan, painuu lattia sentin ja välittää huiman voiman mekanismiin. Eli laitos liikahtaa joka kerrasta esimerkiksi millin. Sata käyntiä vie laitosta eteenpäin kymmenen senttiä. Tuo voisi olla aika sopiva suhde.

Tämä juttu saattaa olla muistikuva jostain 50-luvun vessajutusta. Hatarasti muistan, että ulkovessaa todellakin siirrettiin uuden montun päälle ja muutaman vuoden ikäisenä sitä siinä ihmettelin. Ehkä se on niin, että satuin näkemään melko järkevän tavan hoitaa asia. Kaikilla ei ole käynyt yhtä hyvä säkä ja ollaan sitten enemmän sonnan siirtelyn kannalla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

syytinki
Seuraa 
Viestejä9614

Hienoja ajatuksia. Varsinkin tuo polkimet. Suomen rautatiethän käyttää tuosta nopeaa sovellusta.

Tuli vain mieleen mitens sitten elikot. Nehän syö ihmispaskaa. Tosin nekin sitten paskovat, mutta moni niistä jäisi ilman merkittävää ravintolisää.

Toinenkin hienous on mahdollinen. Pari betonisammioita ja kansi päälle. Putkikannesta ja kas, hetken kulutta sieltä alkaa tulla palavaa kaasua. Kun kaasun tulo loppuu vaihdetaan toiseen sammioon ja tyhjennetään pellolle ehtynyt kaasusäiliö.

lokki
Seuraa 
Viestejä5361
syytinki
Suomen rautatiethän käyttää tuosta nopeaa sovellusta.

------------------
Jäi mietityttämään tuo Intian biohajotuskulttuuri. Jospa se maahan paskominen ei olekaan niin ongelmallista siellä, missä maan pintalämpötila on hyvinkin kehnon kompostorin lämpöinen. Pieninä erinä ulosteet saavat ilmaa ja jos lämpöä on riittävästi, hajoaminen on nopeaa noinkin. Jos tuollaisissa olosuhteissa kaivettaisiin maahan suurempi erä ulostetta, tai vaikka kuolleiden ruumiit, muodostuisi maan alle bioreaktori, joka tuottaisi biokaasua ja levittäisi valtavasti haisevaa metaanipitoista kaasua ympäristöön. Ehkä juuri siksi siellä ruumiit poltetaan ja paskotaan minne sattuu. Ihminen on sopeutunut paikallisiin olosuhteisiin.

Jätteen anaerobisen hajoamisen nopeus riippuu voimakkaasti lämpötilasta.
Metaanibakteerien mesofiilisen ryhmän optimilämpötila on 40 °C:n tienoilla ja
termofiilisen ryhmän optimilämpötila on 70 °C:n tienoilla (Christensen ja Kjeldsen
1989). Laboratoriokokeissa on todettu metaanin tuotannon nousevan merkittävästi,
jopa satakertaiseksi, kun lämpötilaa nostettiin 20:sta 40 °C:een (Buivid 1980, Ehrig
1984 ja Scarf 1982 ref. Christensen ja Kjeldsen 1989). Kaatopaikan sisäisiä
olosuhteita tutkittaessa on todettu, että anaerobisessa hajoamistilassa olevien
suomalaisten kaatopaikkojen sisäiset lämpötilat vaihtelevat pääasiassa 5-20 °C välillä
(Airiola ja Lakso 1997, Ettala 1996).
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Aika harvoin näistä vessajutuista puhutaan. Taitaa olla jotenkin mediaseksikkäämpää puhua kaivojen kaivamisesta ja sähkön saamisesta ihmisten kannettaviin tietokoneisiin, noita jälkimmäisiä kun nyt yritetään saada jokaiseen savimajaankin (lasten kouluttamisessa ne voivat toki ihan aiheellista kamaa ollakin).

Olikohan se jokin Etelä-Amerikan valtio missä kuulemma ihmiset vääntävät tortut muovipussiin ja nakkelevat niitä pusseja ympäriinsä, talojen katoiltakin löytyy. Afrikassa puolestaan tytöt raiskataan vessareissuillaan ja koulunkäyntikin tyssää saniteettitilojen puutteeseen.

Herää tosiaan kysymys että mikä jumalavita siinä vessojen kyhäämisessä voi olla niin vaikeaa!

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Teepä Paul huussista napakelkan mallinen niin, että se kulkee ympyränmuotoista rataa. Jos säde on riittävän suuri, koppia voi pyörittää hamaan maailman tappiin asti. Edellisen kierroksen jätökset on jo hyvin maatuneet, joten sopivasti muotoiltuna huussi voi levittää ja tampata niitä edetessään.

Rousseau
Aika harvoin näistä vessajutuista puhutaan. Taitaa olla jotenkin mediaseksikkäämpää puhua kaivojen kaivamisesta ja sähkön saamisesta ihmisten kannettaviin tietokoneisiin, noita jälkimmäisiä kun nyt yritetään saada jokaiseen savimajaankin (lasten kouluttamisessa ne voivat toki ihan aiheellista kamaa ollakin).

Olikohan se jokin Etelä-Amerikan valtio missä kuulemma ihmiset vääntävät tortut muovipussiin ja nakkelevat niitä pusseja ympäriinsä, talojen katoiltakin löytyy. Afrikassa puolestaan tytöt raiskataan vessareissuillaan ja koulunkäyntikin tyssää saniteettitilojen puutteeseen.

Herää tosiaan kysymys että mikä jumalavita siinä vessojen kyhäämisessä voi olla niin vaikeaa!
Huussi ry on kyhännyt paskahuusseja Afrikkaan. En nyt muista enkä jaksa kaivella mikä se hinta veronmaksajille oli, mutta jotain 5 000 - 20 000 € per huussi kuitenkin. Joka tapauksessa kirjoitin niille ja lupasin toimittaa huussit puoleen hintaan ja hintaan olisi myös sisältynyt kompostointikoulutus kuten nykyäänkin. Jostain syystä vastausta ei koskaan tullut, vaikka olin ihan vakavasti asialla.

installer
Seuraa 
Viestejä9908

Ns. polttava vessa olisi järkevä,näitä löytyy sähkökäyttöisinä ja konseptissa ulosteet sekä virtsa poltetaan sähkövastuksen avulla tuhkaksi.

Yhden asioimiskerran jätteistä tulee tulitikkulaatikollisen verran tuhkaa ja sähköä kuluu 1-1,5 kWh per asiointikerta.

Tästä tietysti tulisi tehdä "kehitysmaihin" versio joka toimisi ilman sähköä ja jossa ulosteet poltettaisiin tuhkaksi muita lämmönlähteitä esim. ihan puilla ruokittavaa tulta käyttäen.

Tai ehkäpä lämpimissä maissa toimisi systeemi jossa ulosteiden annettaisiin kuivua säiliöön ja niiden kuivuttua ne poltettaisiin ihan suoraan.

Lopputulos on steriili ja hajuton tuhka jota voidaan käyttää suoraan lannoitteena.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Kuivakäymälä on hyvä, tiäriksen huvillalla on sellanen ja kuset erottelen 10 litran kanisteriin.

Ostan nettiautosta 500 eurolla vanhan pakettiauton ja jätän ovet auki parkkipaikalle, olen tosin lastannut sen kusikanistereilla ja odottelen rauhassa milloin joku sen pöllii.

vie samalla kuset mukana.

Tosin kustahan voi käyttää lannoitteena eri rahanarvoista tavaraahan se on.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Rere
Rousseau
Aika harvoin näistä vessajutuista puhutaan. Taitaa olla jotenkin mediaseksikkäämpää puhua kaivojen kaivamisesta ja sähkön saamisesta ihmisten kannettaviin tietokoneisiin, noita jälkimmäisiä kun nyt yritetään saada jokaiseen savimajaankin (lasten kouluttamisessa ne voivat toki ihan aiheellista kamaa ollakin).

Olikohan se jokin Etelä-Amerikan valtio missä kuulemma ihmiset vääntävät tortut muovipussiin ja nakkelevat niitä pusseja ympäriinsä, talojen katoiltakin löytyy. Afrikassa puolestaan tytöt raiskataan vessareissuillaan ja koulunkäyntikin tyssää saniteettitilojen puutteeseen.

Herää tosiaan kysymys että mikä jumalavita siinä vessojen kyhäämisessä voi olla niin vaikeaa!
Huussi ry on kyhännyt paskahuusseja Afrikkaan. En nyt muista enkä jaksa kaivella mikä se hinta veronmaksajille oli, mutta jotain 5 000 - 20 000 € per huussi kuitenkin. Joka tapauksessa kirjoitin niille ja lupasin toimittaa huussit puoleen hintaan ja hintaan olisi myös sisältynyt kompostointikoulutus kuten nykyäänkin. Jostain syystä vastausta ei koskaan tullut, vaikka olin ihan vakavasti asialla.Byrokratia varmaan ongelmana. Kun ovat kerran papereihinsa tietyt nimet ja summat laittaneet, eivät niitä mielellään muuttele...

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Heksu
Teepä Paul huussista napakelkan mallinen niin, että se kulkee ympyränmuotoista rataa. Jos säde on riittävän suuri, koppia voi pyörittää hamaan maailman tappiin asti. Edellisen kierroksen jätökset on jo hyvin maatuneet, joten sopivasti muotoiltuna huussi voi levittää ja tampata niitä edetessään.
Ehkäpä huussin voisi tehdä puumajan tyyliin ylös puuhun, jolloin tunkio tuskin koskaan tavoittaisi kykkijä pyllyä. Turun linnassa on konsepti tästä Kuninkaansalissa.

Lisäys

Ukkosella ehkä kyseenalainen ratkaisu.

------------------------------------

Allekirjoittaneen piilopirtillä huusi on siten, että takana jyrkästi viettävä maasto. Ei ole 1972 valmistuneen huusin pohjia vielä tarvinnut tyhjennellä. Kyseinen metodi kaiketi nykyjätelain vastainen, mutta kys paskahuusi on hyvin puskissa piilossa paskapoliiseilta. Hyttyset toki häiritsevät pusikossa, jos jotain varjopuolta haluaa asiasta etsiä.

- Ubi bene, ibi patria -

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat