Seuraa 
Viestejä27432

On se kumma homma että etelän luonnosta vieraantuneet typerykset saavat sanella koko Suomen petopolitiikan ja samalla ajaa ihmiset ja koko elinkeinon kuoleman kieliin. Eikö tuolle edesvastuuttomuudelle saada mitään toppia? Tässä asetelmassa häviävät kaikki! Inhimillinen hätä on tosiasia.

[size=85:2jt98ni0] Lappi 5.9.2012 klo 16:34 | päivitetty 5.9.2012 klo 16:51 [/size:2jt98ni0]

Professori: Poroperheet tarvitsevat kriisiapua

Jatkuvasti kasvavat suurpetovahingot vaikuttavat poroperheisiin, kuin lama 90-luvulla, sanoo Lapin yliopiston professori Anneli Pohjola. Pahimpien petoalueiden poroperheiden tilannetta voi verrata tehtaan lakkauttamiseen.

Poronhoitajien kriisiapuselvitystä tehneen professori Anneli Pohjolan mukaan pahimmilla petovahinkoalueilla poronhoitoalueen eteläosassa sekä Itä-Lapissa poronhoitajien kokema stressi ja lisääntynyt työmäärä vaikuttavat jo perheiden sisäiseen hyvinvointiin.

Kasvavien petovahinkojen vuoksi poromiesten työmäärä on kasvanut muun muassa siksi, että metsässä on oltava entistä enemmän hakemassa petojen tappamia poroja ja paimentamassa eläviä.

- Sellaistakin tuli ilmi, että poroperheessä ei voi pitää yhteisiä lomia, kun koskaan ei tiedä, milloin lähtö metsään tulee, kuvaa Pohjola tilannetta.

Selvityksen mukaan suurista porohävikeistä kärsivät poroperheet joutuvat henkisesti ahtaalle talouden heiketessä. Ahdinkoa lisää huoli koko elinkeinon loppumisesta.

Poroperheet tarvitsevat kriisiapujärjestelmän

Perinteisesti poromiehet ovat tottuneet pärjäämään omillaan ilman ulkopuolista apua.

- Nyt tehdyissä haastatteluissa kävi ilmi, että monissa perheissä tuntuu, että seinä on noussut vastaan, Pohjola kertoo.

Pohjolan mukaan on alettava rakentaa kriisiapujärjestelmää, jossa otetaan huomioon poronhoitajien ja poroperheiden erityistarpeet kuten pitkät työpäivät ja epäsäännöllinen työ.

Anneli Pohjola perää yhteiskunnallista keskustelua poroperheiden hankalasta tilanteesta. Pohjola vertaa poronhoitajien tilannetta tehdaspaikkakuntaan.

- Silloin jos joku tehdas irtisanoo ihmisiä tai lopettaa toimintansa, perätään näille työtä vaille jääville ihmisille ja koko paikkakunnalle kriisiapua.

Pohjolan mukaan poroperheissä tilanne on yhtä vakava, mutta heidän ahdinkoaan on vaikea huomata.

- Muutos tapahtuu hitaasti ja hiipuen ja koskee eri paikkakunnilla, haja-asutusalueilla asuvia yksittäisiä perheitä. Tässä on kuitenkin kokonainen elinkeino uhattuna, Pohjola sanoo.

Peto-ongelma kiristää välejä paliskunnissa

Lapin yliopisto selvitti petojen aiheuttamien vahinkojen sosiaalisia reaktioita poronhoitoalueen neljässä eteläisimmässä paliskunnassa. Dosentti Jarno Valkosen mukaan lisääntynyt petomäärä on lisännyt poromiesten työmäärää samalla kun taloudellinen tulo on heikentynyt.

Paineet näkyvät muun muassa lisääntyneinä ristiriitoina paliskuntien sisällä.

- Varakkaammilla poromiehillä on varaa ostaa seurantapantoja poroilleen, jolloin pedon tappamat eläimet löytyvät helpommin. Toisilla ei sellaisiin varaa ole. Tällaiset asiat alkavat hiertää paliskunnan sisällä, Valkonen kertoo esimerkin.

Eteläisimpien paliskuntien poromiesten on vaikea nähdä alalle enää tulevaisuutta.

- Monet suosittelevat lapsilleen jotain muuta ammattia. Ihmiset pelkäävät koko elinkeinon ja kulttuurin loppumista, Valkonen kertoo.

Valtio synnyttänyt uuden poronhoito [sic] tavan

Eteläisissä paliskunnissa petovahingot ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana niin paljon, että joillakin poromiehillä 50 prosenttia tuloista tulee petovahinkokorvauksista.

Synkät luvut ovat muuttaneet poronhoitokäytäntöä joidenkin poromiesten osalta.

- Lähtökohtana kaikilla on, että poronhoidon pitäisi olla lihantuotantoon perustuvaa. Nykytilanteessa se ei ole mahdollista, joten on lähdetty panostamaan siihen, että mahdollisimman moni petovahinko saadaan todennettua, Valkonen kertoo.

Petovahinkokorvauksilla pyritään siten korjaamaan taloutta. Koska poroista maksettavat tuet perustuvat eläinkohtaiseen määrään, haetaan pohjoisesta uusia vasoja, jotta poromies pysyy tuen piirissä.

- Kriisipaliskunnissa jotkut ovat ottaneet tällaiset kriisikeinot käyttöön ja se on suoraan seurausta petokysymyksen pahentumisesta. Valtiovalta on saanut aikaan tällaisen uuden talouden pyörittämisen tavan, Valkonen toteaa.

- Poronhoidossa kysymys on yksityisyrittäjyydestä. Ei haluta, että koko elinkeino menee alta pois vaan on reagoitu. Totta kai kriitikot voivat sanoa, että tässä käytetään väärin järjestelmää, mutta petovahinkojärjestelmä on luotu poronhoidon normaalitilanteen kompensaatioksi. Nyt poronhoito on kriisissä.

Valkosen mukaan on tehtävä hallinnollisia päätöksiä siitä, miten poronhoitoa ja petojen suojelua halutaan Suomessa pitää. Peto-ongelmaa on siirtymässä koko ajan pohjoiseen päin. Kohta vastassa on paliskunnat, joissa on paljon poroja.

- Minä epäilen, että peto-ongelmaan tulee joku ratkaisu, jolla sitä aletaan korjata. Tälläkin hetkellä petovahinkokorvaukset ovat niin suuret, ettei valtio pysty niitä maksamaan, Valkonen toteaa.

Pia Tuukkanen Yle Lappi
http://yle.fi/uutiset/professori_porope ... ua/6283264

Hämmentää.

Sivut

Kommentit (35)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

"Petopolitiikkaa" ei juuri ole poronhoitoalueella: sekä karhun, että suden metsästäminen on sallittua.
Ongelmia voisi tulla ahmoista, jos niitä olisi paljon, mutta kun ei ole. Onko ongelma siis se, että ei jakseta metsästää vai mikä?

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Denzil Dexter
"Petopolitiikkaa" ei juuri ole poronhoitoalueella: sekä karhun, että suden metsästäminen on sallittua.
Ongelmia voisi tulla ahmoista, jos niitä olisi paljon, mutta kun ei ole. Onko ongelma siis se, että ei jakseta metsästää vai mikä?

Sallittua on joo, muutama hassu yksilö saadaan vuosittain ampua ja nekin talviaikaan. Parikymmentä sutta ja joku kymmenen karhuja. Kannat rehottaa ku ellun kanat ja Venäjän raja vielä vaikeuttaa laskentaa. Mutta eihän se mitään rakettitiedettä ole että jos petovahingot ja niistä maksettavat korvaukset lisääntyvät vuosi vuodelta ja porotalous on ahtaalla niin ehkä niitä petojakin on silloin paljon enemmän kuin vielä joku aika sitten.

Mutta se ei auta pitkällä tähtäimellä jos Suomesta ammutaan karhut ja sudet vähemmäksi. Pitäisi saada venäläisten kanssa aikaiseksi yhteinen petopolitiikka, jossa kannat pidettäisiin yhdessä kurissa.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painukoot sinne mistä ovat tulleetkin. Poronlihaa ei koskaan päädy etelän kauppoihin saakka. Ne kaluaa lappia tyhjäksi jotta poroisäntien mersunvaihto pyörii. Vai pedot ne niitä rasittaa hah. Siitä vaan itteään myymään turisteille joille syöttää poronsarvea pontimeksi ja hämätä mukarevontulilla.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Syksy tulee myös tänne etelään. Eilen äijät puhuivat kuppilassa, että Mynämäen Karjalan kyläkoulun liepeillä oli susilauma tappanut 3 lihamullia laitumelle. Suurin alueella kesän mittaan nähty lauma on ollut yli 20 sutta

Porotalouden kriisistä on puhuttu vuosia ja nyt se on ilmeisesti saavuttamassa pisteen josta ei ole välttämättä enää paluuta entiseen. Sääli. Minkä tekee ministeri? Ei mitään. Millä tekisikään kun susipolitiikka vedetään EU-sta. Eräs ministeri taannoin kertoi asiaa käsitelleestä kokouksesta Brysselissä. Kartasta oli kovin yritetty löytää Suomi nimistä paikkaa, että tiedettäisiin edes maan sijainti ennen sitovan päätöksen lukkoon lyömistä susiasiassa. Suoraan istuvan ministerin suusta TV-haastattelussa tämä kokouksen jälkeen.

- Ubi bene, ibi patria -

o
Seuraa 
Viestejä1697

Mikäs se ongelma nyt tässä oli? Jos kerta petovahinkokorvausta saa niin eikö se ole omistajalle ihan sama mitä kautta tuotteestaan saa rahat? Miksi omistajan pitää hakea raato metsästä? Eikö ole puhetta ollut myös siitä, että poroja on liikaa eikä jäkälä uusiudu tarpeeksi nopeasti. Jos näin niin silloihan olisi ihan terveellistä vähentää määriä.

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire

Jos susia on liikaa, eikä kaatolupia saa tarpeeksi, niin silloin niitä pitää kaataa ilman lupia. Kaikki sudet vaan surutta hengiltä poronhoitoalueella. Susia voi aivan huoletta ampua, sillä susi ei ole millään lailla hyödyllinen tai uhanalainen.

Tuolta näkee että Susi on luokitukseltaan elinvoimainen: http://fi.wikipedia.org/wiki/Susi

Hyvä nyrkki sääntö susien kanssa on: susi=tapettava kohdattaessa.

tietää
Painukoot sinne mistä ovat tulleetkin.

Minne susien pitäisi painua, takaisin Venäjällekö? Vaikka poronhoitoalueelta tapettaisiin kaikki sudet, niin mitään haittaa siitä ei koituisi.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
tietää
Painukoot sinne mistä ovat tulleetkin. Poronlihaa ei koskaan päädy etelän kauppoihin saakka. Ne kaluaa lappia tyhjäksi jotta poroisäntien mersunvaihto pyörii. Vai pedot ne niitä rasittaa hah. Siitä vaan itteään myymään turisteille joille syöttää poronsarvea pontimeksi ja hämätä mukarevontulilla.

Ei päädy etelään ei kun päätyy petojen suuhun. Johan se hallitus meinasi vähentää petokorvauksista kolmanneksen tänä syksynä, mutta väännön jälkeen maksoivat. Siltikään petokorvaukset eivät kata kaikkia petovahinkoja. Mitä tuohon ylilaiduntamiseen tulee, niin se saattaa muodostua ongelmaksi tulevaisuudessa pohjois-Lapissa, mutta ei eteläisimmillä poronhoitoalueilla jota pedot kiusaavat pahiten.

Hämmentää.

TieKu
Seuraa 
Viestejä581
Pacanus Rusticanus
Syksy tulee myös tänne etelään. Eilen äijät puhuivat kuppilassa, että Mynämäen Karjalan kyläkoulun liepeillä oli susilauma tappanut 3 lihamullia laitumelle. Suurin alueella kesän mittaan nähty lauma on ollut yli 20 sutta

Porotalouden kriisistä on puhuttu vuosia ja nyt se on ilmeisesti saavuttamassa pisteen josta ei ole välttämättä enää paluuta entiseen. Sääli. Minkä tekee ministeri? Ei mitään. Millä tekisikään kun susipolitiikka vedetään EU-sta. Eräs ministeri taannoin kertoi asiaa käsitelleestä kokouksesta Brysselissä. Kartasta oli kovin yritetty löytää Suomi nimistä paikkaa, että tiedettäisiin edes maan sijainti ennen sitovan päätöksen lukkoon lyömistä susiasiassa. Suoraan istuvan ministerin suusta TV-haastattelussa tämä kokouksen jälkeen.
Ymmärrän varsin hyvin karjankasvattajan kiukun, kun susi syö mullin aidatulta laitumelta mutta poronomistajien narinaa en ymmärrä. En toki vähättele heidän menetyksiään enkä heidän työtään mutta jos päästää karjansa vapaasti kulkemaan metsissä ja tuntureilla niin pitäisi ymmärtää myös riskit. Nyt sitten sanotaan ettei tuollaiselle poromäärälle voida rakentaa aitoja, tämä on aivan totta mutta sitten sitten pitää niitä poroja vähentää eikä vaatia muita toimimaan omistajien ehdoilla.

Todellisuudessa peto-ongelma rassaa eteläisiä paliskuntia, Hossa lienee ongelmallisin. Itäraja vuotaa myös jokusen pedon mutta läntisellä ja pohjoisella poronhoitoalueella ei petoja juuri ole - ja jos sellainen ilmaantuu alkaa valtaisa aseistettu liikekannallepano.

Koska petokorvauspajatso on niinkin kontrolloimaton kuin on päätyvät joka ikiset metsästä löytyneen nälkään tai tauteuihin kuolleen poron korvat korvausvaatimuksen liitteeksi, joskus jopa syömäporoista kuitataan valtiolta rahat. Kun kerran porsaanreiät ovat niinkin ammottavan suuret kuin ovat niin miksipä niitä ei käytettäisi hyväksi?

Itse olen kulkenut Lappia ristiin rastiin kesät talvet jo viitisenkymmentä vuotta ja pari kertaa on karhusta näkynyt merkkejä, sutta en ole päässyt koskaan näkemään.

TieKu
Seuraa 
Viestejä581
Varastopäällikkö
Jos susia on liikaa, eikä kaatolupia saa tarpeeksi, niin silloin niitä pitää kaataa ilman lupia. Kaikki sudet vaan surutta hengiltä poronhoitoalueella. Susia voi aivan huoletta ampua, sillä susi ei ole millään lailla hyödyllinen tai uhanalainen.
Hyvä nyrkki sääntö susien kanssa on: susi=tapettava kohdattaessa.
[Mikä on seuraavana vuorossa. Karhu ? Ilves ? Kettu ? Mäyrä ? ...

Ahmatkin voisi hävittää kuleksimasta, niistä ei toki enää paljoa haittaa ole mutta ei niistä kyllä kukaan mitään hyödykään. Hirvikantaa sen sijaan pitää roimasti lisätä, että voitaisiin nauttia näistä ...tanan siivekkäistä.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
Vatkain

Ei päädy etelään ei kun päätyy petojen suuhun. Johan se hallitus meinasi vähentää petokorvauksista kolmanneksen tänä syksynä, mutta väännön jälkeen maksoivat. Siltikään petokorvaukset eivät kata kaikkia petovahinkoja. Mitä tuohon ylilaiduntamiseen tulee, niin se saattaa muodostua ongelmaksi tulevaisuudessa pohjois-Lapissa, mutta ei eteläisimmillä poronhoitoalueilla jota pedot kiusaavat pahiten.Petollinen valtiovalta tietenkin antaa toisella ja ottaa toisella kädellä. Kukapa voisi luottaa koneistoon jonka tarkoitus on ensisijaisesti työllistää itsensä. Samalla voi toki ohessa hoidella ns. yhteisiä asioita.

On hyväksytty asia, että petovahingoista maksetaan korvauksia, koska nämä tappavat jonkin verran poroja.Vaihtoehtona on tietenkin poistaa petovahinkokorvaukset ja sallia vapaa petometsästys. Sitäkö halutaan?

Poronhoidon petovahinkoja ei täysimääräisesti pidäkään korvata, sillä jo aikojen alusta on petoriski ollut olemassa. Se on osa sentyyppistä elinkeinoa.

Itse en ole porotalouden asiantuntija ja siksi kysynkin, kuinka suuri prosenttiosuus poroista kokee loppunsa petojen kynsissä?

Joskus meilläpäin koiria pidettiin vapaina tai narussa ulkona, nykyään ne on otettava yöksi sisään tai muuten aamulla voi olla vain puolikas Mustia narun päässä. Ikävää sinänsä, toki on mukavaa kun susia on ja koiratkin taitavat viihtyä enemmän pirtin lämmössä.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
ROOSTER

On hyväksytty asia, että petovahingoista maksetaan korvauksia, koska nämä tappavat jonkin verran poroja.Vaihtoehtona on tietenkin poistaa petovahinkokorvaukset ja sallia vapaa petometsästys. Sitäkö halutaan?
Onko olemassa Ahmaa lukuunottamatta joku peto, jota ei saa metsästää poronhoitoalueella? Poromies saa jopa kuljettaa asetta mönkijällä/kelkalla, mikä on muilta ihmisiltä kielletty.
Tälläkin hetkellä jopa helsinkiläinen cityvihreä voi ostaa 50 eurolla metsästysluvan valtion maille (suurin osa poronhoitoaluetta) ja ampua karhun heti kun näkee.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
Denzil Dexter
ROOSTER

On hyväksytty asia, että petovahingoista maksetaan korvauksia, koska nämä tappavat jonkin verran poroja.Vaihtoehtona on tietenkin poistaa petovahinkokorvaukset ja sallia vapaa petometsästys. Sitäkö halutaan?
Onko olemassa Ahmaa lukuunottamatta joku peto, jota ei saa metsästää poronhoitoalueella? Poromies saa jopa kuljettaa asetta mönkijällä/kelkalla, mikä on muilta ihmisiltä kielletty.
Tälläkin hetkellä jopa helsinkiläinen cityvihreä voi ostaa 50 eurolla metsästysluvan valtion maille (suurin osa poronhoitoaluetta) ja ampua karhun heti kun näkee.Oho. En tiennytkään. Kiitos tiedoista.

Millä perusteella sitten maksetaan korvauksia petovahingoista? Eikö samalla logiikalla pitäisi maksaa rottakorvauksia syödystä siemenviljasta?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat