Seuraa 
Viestejä472

Ostin kirja-alennusmyynnistä Le Monde diplomatique'n laatiman kirjan "Historia atlas, toisenlainen 1900-luku", jonka on suomeksi toimittanut Into kustannus. Kirjassa on maailmankartta uskontojen merkityksestä, jossa maat on luokiteltu sen mukaan, onko niissä teokratia, valtiouskonto, tunnustukseton valtio, jossa viitataan uskontoon ja neljäntenä luokkana perustuslaillisesti tai käytännössä tunnustuksettomat valtiot. Suomi on luokiteltu valtionuskontomaihin. Samalla aukealla on myös kartta, jossa näytetään Yhdysvaltain ulkoministeriön käsitys uskonnonvapaudesta. Esimerkiksi Ranska on perustuslaillisesti tunnustukseton valtio, mutta uskonnonvapaus vain kohtalainen. Vaikuttaisiko tähän huntukielto? Suomessa on hyvä uskonnonvapauden tilanne tuon kartan mukaan. Euroopassa muita valtiouskontomaita ovat kartan mukaan Norja, Islanti ja Englanti (ilman Wales'ia?).

Minä pidän Suomen valtionuskonnon tunnusmerkkeinä pakollista uskonnonopetusta kirkkoon kuuluville ja kirkon oikeutta verottaa niin jäseniään kuin yhteisöjä. Minusta valtion tehtäviin ei kuulu varojen keräys kirkolle. Valtion yliopisto myös kouluttaa papit. Ainakin aikaisemmin presidentti nimitti piispat. Olen nähnyt kirkonedustajien mielipiteitä, jonka mukaan Suomessa ei olisi valtionuskontoa, mistä voi olla eri mieltä.

Kannattaako kirkon ja valtion liitolle tehdä jotakin, kun kansasta noin 80% kuuluu kirkkoon, on eri kysymys, josta tässä äänestyksessä ei ole kysymys.

Sivut

Kommentit (32)

On, koska evankelis-luterilaisella kirkolla on verotusoikeus. Varsinkin yrittäjät joutuvat maksamaan kirkollisveroa, vaikka eivät edes kirkkoon kuuluisi.

Luin noin vuosi sitten tukimusta joka käsitti suurin piirtein kaikki maapallon valtiot. Siinä tultiin siihen tulokseen että Ruotsi ja Viro ovat maailman eniten sekularisoituneet valtiot. Ruotsi muutenkin luokiteltiin "landet annorlunda" ( maa erilainen)), maailman omalaatuisimmaksi ja erilaisimmaksi valtioksi, monessa suhteessa. Ruotsi ja ruotsalaiset poikkeavat tavalla ja toisella.
Uskonto, perhe ja kansallinen identiteetti merkitsee ruotsalaisille kaikista vähiten tällä maapallolla. Kun taas vapautta koskevat seikat kuten positiivisuus, avommoisuus, solidaarisuus, toleranssi, luottamus, respekti toisia ihmisiä kohtaan saavat suurimmat arvosanat juuri ruotsalaisten keskuudessa.

Löysin ainakin entisen Ruotsin integrationsverketin tirehtöörin kirjoituksen samasta tukimuksesta. Tutkimus tehtiin 80-luvulla.

http://www.dn.se/debatt/sverige-har-var ... kande-folk

Tutkimus löytyy täältä kun kehtaa vain alkaa plaraamaan: World Values Survey
Löytyy sieltä paljon muitakin tutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Carloz
On, koska evankelis-luterilaisella kirkolla on verotusoikeus. Varsinkin yrittäjät joutuvat maksamaan kirkollisveroa, vaikka eivät edes kirkkoon kuuluisi.Kyllä mekin Ruotsissa maksetaan kirkolle hautausveroa siitäkin huolimatta ettei kuuluta kirkkoon.

silfos
Seuraa 
Viestejä441

usko yhdistää, mutta uskonto erottaa ja ainakin täällä Suomessa kirkko on ihmisiä varten ja
kirkko on aina ollut ihmisiä yhdistävä tekijä vaikeina aikoina, jolloin kansalta on vaadittu voimaa
kestää kärsimyksiä ja koettelemuksia. Kirkon tarjoamat palvelu ovat hienoja ja seremoniat kau-
niita ja lohdullisia.
Se miten haluat kirkon olevan mukana sinun arjessasi, on vain kiinni sinusta itsestäsi.
Kirkko on siis minusta yllättävän moderni ja liberaali, mutta kaikkia tarvitaan,
niin minua kuin sinuakin meitä, kuin meitä kaikkia.
Tule siis rohkeasti mukaan kehittämään ja päivittämään kirkkoa tälle vuosituhannelle.

si vis pacem, para bellum

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346
Donna
Carloz
On, koska evankelis-luterilaisella kirkolla on verotusoikeus. Varsinkin yrittäjät joutuvat maksamaan kirkollisveroa, vaikka eivät edes kirkkoon kuuluisi.Kyllä mekin Ruotsissa maksetaan kirkolle hautausveroa siitäkin huolimatta ettei kuuluta kirkkoon.

Mitä kirkko antaa vastineeksi keräämälleen hautausverolle?
Hautapaikka, arkku, arkun ja ruumiin kuljettaminen, haudan kaivaminen ja peittäminen ja hautakivi nimen kaiverruksineen, haudan päällyksen hoitaminen, muistotilaisuus?

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
pinklin1
Donna
Carloz
On, koska evankelis-luterilaisella kirkolla on verotusoikeus. Varsinkin yrittäjät joutuvat maksamaan kirkollisveroa, vaikka eivät edes kirkkoon kuuluisi.Kyllä mekin Ruotsissa maksetaan kirkolle hautausveroa siitäkin huolimatta ettei kuuluta kirkkoon.

Mitä kirkko antaa vastineeksi keräämälleen hautausverolle?
Hautapaikka, arkku, arkun ja ruumiin kuljettaminen, haudan kaivaminen ja peittäminen ja hautakivi nimen kaiverruksineen, haudan päällyksen hoitaminen, muistotilaisuus?Eiköhän yritysten kuolinilmoitukset julkaista ihan ilmaiseksi Kauppalehdessä ja muistotilaisuudenkin hoitaa ulosottovirasto eikä kirkko.

Suomessa on ihan virallisestikkin valtion kirkko, samoin Ruotsissa. En panisi yhtään pahakseni vaikka näistä luovuttaisiin, mutta se vaatisi ainakin sen että väki entistä aktiivisemmin eroaisi kirkosta.

Onko uskonto Valtion/Kansan uskonto tai ei, perustuu arviointiin; Noudattaako uskonto sanoissa ja/tai teoissa Valtiovallan/Kansan Lakia johdonmukaisessa järjestyksessä §1, §2, §3, §4, §5, §6, §7, §8, §9, §10, joiden jälkeen §11 Uskonnon ja omantunnon vapaus.

Ellei uskonto noudata sanantarkasti ja johdonmukaisessa järjestyksessä Suomen Valtiovallan/Kansan Perustuslakia sanoissa ja/tai teoissa, niiltä osin missä se ei noudata Lakia, se ei ole Suomen Valtiovallan/Kansan uskonto.

§1 - §10 kiteytettynä;
Kenenkään ihmisarvoa, kunniaa, omatuntoa, itsetuntoa, fyysistä ja/tai psyykkistä vakautta/vakaumusta, ihmisoikeuksia ja oikeuksia yleensä ei (uskonto) saa loukata. Edellä mainittuja asioita saa vahvistaa reaali- ja käsitteellistieteellisin perustein (sanat ja näyttö siitä että mitä on sanottu on totta).

pinklin1

Mitä kirkko antaa vastineeksi keräämälleen hautausverolle?
Hautapaikka, arkku, arkun ja ruumiin kuljettaminen, haudan kaivaminen ja peittäminen ja hautakivi nimen kaiverruksineen, haudan päällyksen hoitaminen, muistotilaisuus?Noh ei kaiketi mitään muuta kuin kirkollisen siunauksen. Siinä se.

Muuten Roomassa kunta hoitaa koko hautausrulianssin, ruumiin säilytyksen, arkusta, kukkasiin ja kuljetukset ja sun muut.Kunnan henkilökuntaa on haudalla mukana kun arkku lasketaan ja peitetään. Ei siellä pappeja ole kun ei ole seurakuntiakaan samoin kuin Suomessa.Ohjelmasta saa omaiset pitää huolen, puheita, laulua jne.Polttohautsu onkin erittäin yeleistä. On Roomassa myös jokunen yksityishautausmaakin.

Papeilla ei ole mitään velvollisuutta osallistua hautajaisiin. Rahallahan kyllä saa papitkin liikkeelle Mutta katolisen uskon mukaan se on myöhäsitä hiiren haukotella. Kuollut on kuollut eikä häntä enää voi mikään pelastaa. Katumus ja siunas on tehtävä ennen kuin vetää viimeisen kerran henkeä, ns viimeinen voitelu.
Eiköhän niillä ole suurin piirtein smaat hautaustavat Ranskassa, Espanjassa ja Portugalsisakin, tiedä häntä.

ekvivalentti
Seuraa 
Viestejä472
Varastopäällikkö
Suomessa on ihan virallisestikkin valtion kirkko, samoin Ruotsissa. En panisi yhtään pahakseni vaikka näistä luovuttaisiin, mutta se vaatisi ainakin sen että väki entistä aktiivisemmin eroaisi kirkosta.Kirkon omien sivujen mukaan Suomessa ei ole valtiokirkkoa vaan kansankirkko, katso
http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/85BBFB4816F713BEC2256FEA003A7232?OpenD... .Tuo kirkon oma näkemys tuntuu hieman fariselaiselta, mutta mikä minä olen heittämään ensimmäistä kiveä...

Ruotsi on tuossa alussa siteeramassani kirjassa luokiteltu tunnustuksettomaksi. Siellä ilmeisesti kirkon asema ei ole aivan yhtä vahva kuin Suomessa.

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346
Donna

Muuten Roomassa kunta hoitaa koko hautausrulianssin, ruumiin säilytyksen, arkusta, kukkasiin ja kuljetukset ja sun muut.Kunnan henkilökuntaa on haudalla mukana kun arkku lasketaan ja peitetään. Ei siellä pappeja ole kun ei ole seurakuntiakaan samoin kuin Suomessa.Ohjelmasta saa omaiset pitää huolen, puheita, laulua jne.Polttohautsu onkin erittäin yeleistä. On Roomassa myös jokunen yksityishautausmaakin.Rooman tapa on mielestäni paras.

Varastopäällikkö
Suomessa on ihan virallisestikkin valtion kirkko, samoin Ruotsissa. En panisi yhtään pahakseni vaikka näistä luovuttaisiin, mutta se vaatisi ainakin sen että väki entistä aktiivisemmin eroaisi kirkosta.Ruotsissa ei ole valtionkirkkoa vuodesta 2000 lähtien. Eikä sitä ole Italiassakaan. Kun Italia pääsi Vatikakaanista eroon vuonna 1929 niin useimmat huokaisivat syvään. Vuodesta 1985 ei ole kouluissakaan uskonnonopestusta muuta kuin silloin jos vanhemmat sitä vaativat. Italiassa on siviililait voimassa, ei kirkkonlait.

ekvivalentti

Ruotsi on tuossa alussa siteeramassani kirjassa luokiteltu tunnustuksettomaksi. Siellä ilmeisesti kirkon asema ei ole aivan yhtä vahva kuin Suomessa.Eihän täällä edes juuri kukaan käy rippikouluakaan. Kuulin äskettäin että kirkkojen on ollut pakko keksiä uusia houkutuksia jotta edes muutaama lapsi suostuisi käymään rippikoulun. Nykyään matkustavat rippukoululaiset esimerkiksi Italiaan Ruotsissa ei olla noudatettu minkäänalaisia uskonnollisia traditioita moniin kymmeniin vuosiin. Pyhäpäivälläkään ei ole mitään merkitystä. Eipä silti, ei uskonnosta Roomassakan huomaa juuri mitään. Siellä on noin tuhat kirkkoa ja kaikki maailman uskonnot edustettuina. Ei sielläkään ole pyhäpäivillä mitään merkitystä, saatikka muilla traditioilla.

Katsoin juuri netistä Tukholman rippukouluja. Kallein maksaa 17500 kr. Huh huh!
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=641608

Luterilainen kirkko on epäonnistunut Suomessa eikä nuorista etenkään, kovin moni ole uskovaisia, laiskuuttaan vaan ei jaksa erota kirkosta. Täten sen aseman nykyiselläänkin voisi ihan hyvin lakkauttaa..

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat