Seuraa 
Viestejä101

No niin...kesä on takana vaikka termistä kesää pukkaa vielä rovaniemeä myöten. On kuitenkin aika aloittaa spekulointi tulevasta talvesta. Takana on koko suomen mittakaavassa kaksi aika identtistä talvea, noin 4 astetta keskimääräistä lauhempia. Viimeiseen 55 vuoteen ei mahdu kolmea peräkkäistä talvea jotka olisivat olleet yhtä leutoja kuin kaksi edellistä, mutta kertahan se olisi ensimmäinenkin.

Itse jo kesän sääketjuun laitoin että tämän vuoden puoli tulee olemaan lauhaa ja märkää, helmikuu ei ainakaan ole kolmatta kertaa niin järkyttävän lauha mitä on kaksi edellistä ollut. Koko suomen osalta veikkaan että talvi on 1-2 astetta keskimääräistä leudompi.

Sivut

Kommentit (318)

Tannu Hanskanen
Seuraa 
Viestejä2134

Tämä kesä oli ainakin huomattavasti kahta edellistä kylmempi. Se viittaa siihen, että talvestakin voi tulla kylmä, tai sitten ei tule. Hellepäivät voi kesän osalta laskea yhden käden sormilla ellei sitten matkaillut helteiden perässä pitkin poikin Suomea.

Aika näyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Ylläolevassa kuvassa vielä säätietoja Suomen Oulun, Rovaniemen korkeudelta Siperiasta, talvihan sinne tuli täysin normaaliin aikaan :

http://www.foreca.fi/Russia/Verkhoyansk/tenday

Ehkä jopa hieman normaalia kylmempänäkin, Siperiaan on luvattu hieman normaalia kylmempää seuraavaksi viikoksi

Loka-marraskuun jakson on oltava selvästi tavanomaista kylmempi, jotta edes Itämerelle voidaan odottaa hyvin kovaa jäätalvea. Tällä hetkellä Itämerellä on lämpöisen elo-syyskuu jakson takia laajasti tavanomaista lämpöisempää merivettä :

http://ocean.dmi.dk/satellite/plots/satanom.nsb.d-00.png

Tuollainen iso vesiallas Suomen vieressä ei yhdellä kylmänpurkauksella jäädy. Katse kannattaa kohdistaa pikkuhiljaa AO-indeksiin ja NAO-indeksiin koska yö on jo niin pitkä, terminen talvihan alkaa normaalisti tähän aikaan vielä Itä-Siperiassa, sinne satava lumi jää maahan ja sulaa vasta kesäkuussa 2016 pois sieltä. ELi itätuuli ja koilistuuli alkaa olemaan pikkuhiljaa kylmin mahdollinen tuulensuunta. Pohjoinen ja Luode alkaa kalpenemaan kesän jälkeen vähän noiden rinnalla.

JOs nyt voi luottaa El ninoon, niin loka-marraskuun pitäisi olla hieman normaalia kylmempiä, että se tasoittaaisi lämpöisen syksyn alun keskimääräiseksi. KAtsotaan tilannetta. Talvesta en vielä osaa sanoa muuta kun että pitää katsoa ensin vähän lokakuun alkua, ennenkun osaa talvesta sanoo mitään.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

jäätävää kirjoitti:

http://www.jamstec.go.jp/frcgc/research/d1/iod/2007/forecast/temp2.glob....

Jamstecilla vähän eri näkemys Euroopan talvesta. Huomattavaa muutoin melko punaisen puhuva asetelma globaalisti. 

Veikkaisin, että tämä talvi on punainen siellä missä se on ollut 2 talvea sininen, eli Pohjois-Amerikan eteläisemmissä osissa on lämmin talvi tuloillaan EL ninon takia. KYlmä talvi on jossain päin Euraasiaa, eli Siperiassa tai Euroopassa. Voi jopa olla noin, että Kylmin osuu Ruotsiin Norjaan ja Iso-Britanniaan ja Ranskaan mutta ei Suomeen.

Muutamassa viime GFS-ajossa on ollut talven hajua vähän lokakuun alulle, kun Islannin päälle saattanee syntyä voimakas K-paine, jolloin tänne purkaantuisi M-paine hyvin kylmästä suunnasta. Nähtäväksi jää toteutuuko tuollainen, itselläni on odotuksia talvisille merkeille loka-marraskuussa. Eikä koko syksy ole kosteaa Atlantin tykitystä varmaankaan.

it's the Sun stupid!

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Eiköhän Atlannin lämmöt ole nousseet ilmaan ja napsuneet tänne sateen muodossa. On oletettavissa kuivempaa syksyä ja viileämpiä virtauksia, koska etelä työntö vaimenee. Näin ainakin toivon, että saisi nauttia paremmasta talvesta kuin kaksi edellistä. Olihan nuo melkoisia pettymyksiä. Helmikuussa olisi mukava nautiskella pakkaslumesta. Lokakuun ja marraskuun ajaksi voisi vetäytyä horrokseen, herätä sitten nauttimaan talvesta sen viimein alettua.

Hyvin polkee.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Yllä muutama kuva joka helpottaa talven ennustamista. Ensimmäisenä NAO-indeksi ja auringon aktiivisuus, toisena merien pintalämpötila-anomalioiden ero 1.8.2014 vs. 1.8.2015. JA viimeisenä tropiikin merenpintalämpötilapoikkeama Atlantilla Heinäkuussa 2015. SAnoisin, että hurrikaanikaudesta tulee ainakin hiljainen tai hiljaisehko koska tilanne ei ole juuri tropiikin atlantissa muuttunut. Ja talvesta varsin erilainen Euroopassa kuin viime talvi, koska Pohjois-Atlantilla on varsin erilainen asetelma nyt kuin viime vuonna.  NAO-indeksin tippumista jouduttaneen vielä odottelemaan koska auringon aktiivisuus ei ole tippunut vielä tarpeeksi.

Tuoreita lämpötilapoikkema merikuvia voi vielä vertailla :

http://weather.unisys.com/archive/sst/sst_anom-140921.gif    (21.9.2014)

Ja tänään sama :

http://weather.unisys.com/surface/sst_anom.gif

Kylmä merialue pohjoisatlantilla on selvästi koilisempana kuin viime syksynä.  MYös Barentsinmerellä ja Välimerellä tilanne on päinvastainen kuin viime vuonna. Matalapaineille on siis odotettavissa erilaisia reittejä kuin viime syksynä. GFS-ajot ovat vihjailleet viime aikoina, että lokakuun alussa tänne tulisi ensimmäinen kunnon kylmä yllätys sitten elokuun alun. AO-indeksin ja NAO-indeksin ennusteet näyttävät kuitenkin vielä varsin sotkuisilta, viikon päästä ollaan jo lähempänä totuutta.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Tilanne alkaa näyttämään ajoissa jo lähipäivinä siltä, mitä pystyi jo päättelemään meren pintalämpötilaanomaliasta. 2014 syksynä ja talvena, ei ollut kertaakaan edes kunnon myrskyä/M-painetta Azoreilla, vaan siellä oli sulkukorkeapaine, tällä hetkellä jopa jo syyskuun puolella siellä nähtäisiin ensimmäinen kunnon myräkkä :

http://expert-images.weatheronline.co.uk/daten/proficharts/en/2015/09/26...

Se että Suomeen voi tulla kaikista kylmin mahdollinen säätyyppi, vaatii juuri sen että tuolla päin Atlantia on matalapaineita (esim. tammikuussa  1985 Azoreilla oli syvä matalapaine pitkään)

it's the Sun stupid!

Debito
Seuraa 
Viestejä101

Pohjoisen pallonpuoliskon raju lämpeneminen näkyy myös siinä, että syyskuiden alimmat lämpötilat ovat aivan eri maailmasta kuin vielä 20-30 vuotta sitten. Suomessa syyskuun alin oli 1961-1996 peräti 21 vuotena alle -10 astetta ja keskiarvo -10,2. 1997 vuodesta lähtien syyskuun alin on suomessa ollut -9,7.

Yksinkertaisesti vain pohjoinen pallonpuolisko ei ole ehtinyt jäähtyä niin paljoa syyskuun loppuun mennessä kuin ennen, ja tilanne ei sattumaa enää ole, koska edellisestä syyskuisesta -10 asteen alituksesta on kohta 20 vuotta.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Debito kirjoitti:

Pohjoisen pallonpuoliskon raju lämpeneminen näkyy myös siinä, että syyskuiden alimmat lämpötilat ovat aivan eri maailmasta kuin vielä 20-30 vuotta sitten. Suomessa syyskuun alin oli 1961-1996 peräti 21 vuotena alle -10 astetta ja keskiarvo -10,2. 1997 vuodesta lähtien syyskuun alin on suomessa ollut -9,7.

Yksinkertaisesti vain pohjoinen pallonpuolisko ei ole ehtinyt jäähtyä niin paljoa syyskuun loppuun mennessä kuin ennen, ja tilanne ei sattumaa enää ole, koska edellisestä syyskuisesta -10 asteen alituksesta on kohta 20 vuotta.

Olisi hyvä saada tuonne ilmatieteenlaitoksen sivuille tilastoja pidemmällekkin, kuin vuoteen 1960 asti.  Kaikkein lämpöisimmillään syyskuu on ollut viimeisen 20v aikana, sekä 1934-1947 ja myös 1850-1870.

 Elokuukin on muuttunut kuin syyskuukin AMO+ aikana. Hallaöitä ei enään ole ollut pitkään aikaan eteläsuomessa eikä kylmiä elokuitakaan pitkään aikaan.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Sitkeästi tuntuisi m-paine asuvan Azoreilla, ja ensimmäiset pimeän syksyn Atlantin matalapaineet näyttäisivät olevan ehkäpä kylmistäkin suunnista. Ilmatieteenlaitos ennustaa termisen kasvukaudena alapuolella olevia lämpötiloja jopa Helsinkiin ensi viikolle, siellä tavanomainen aika on vasta lokakuun lopussa. Mutta ei yksi Atlantin myrsky vielä talvea tee.

Eurooppa on ensi viikolla suhteessa mahdollisesti koko pohjoisen pallonpuoliskon kylmin paikka ja Grönlanti kaikkein lämpöisin. Grönlannissa onkin ollut viime talvena useita normaalia kylmempiä kuukausia, tänä talvena saa nähdä mikä tilanne siellä sitten on.

it's the Sun stupid!

Click
Seuraa 
Viestejä24

Vuoden alkutalvi oli jäiden suhteen heikko yksi traktori kuskeineen vajosi olikohan helmi maaliskuussa, traktorin saivat kesällä vaijereilla maihin hinattua, no pelastuslaitos sukelsi ukon noin kahden tunnin sisään vajoamisesta oli jo viilennyt pahoin!

Vaispuukki on perseestä

SamBody
Seuraa 
Viestejä6622

Luvassa on isoluminen talvi eritoten Etelä-Suomeen, valtion progandalaitoksen anti povaa vahvasti siihen suuntaan:

Lainaus:
Lumet ovat huvenneet jo puoleen Etelä-Suomen talvista
http://yle.fi/uutiset/lumet_ovat_huvenneet_jo_puoleen_etela-suomen_talvi...

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Lännestä tai lounaasta tulevaa lämmintä ilmaa voi joutua odottelemaan pitkään, koska jälleen perjantaina tällä viikolla Azoreilla majailee matalapaine :

http://expert-images.weatheronline.co.uk/daten/proficharts/en/2015/10/05...

Tämä kylmä/kylmähkö kuvio saattanee jäädä jumiin pidemmäksikin aikaa, jossain vaiheessa kaakosta tai idästä voi tulla vähän lauhempaa ilmaa sen näkee sitten.  Eli syksyn ja talven ja kevään El nino olisi voimakkuudeltaan alkutalven 1982-1983 vahvuutta ja lopputalvesta voimakkuudeltaan 2009-2010 kaltainen, viimeisimpien ennusteiden mukaan :

http://liveweatherblogs.com/images/EL_NINO_PEAK_SEPT_17.png

VIime syksynkäkin lokakuussa oli kylmiä kuvioita, mutta marrasjoulukuussa ilma tuli surutta kokoajan lännestä ja lounaasta. Joten tilannetta kannattaa vielä seurailla.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Ylläoleva kuva muistinvirkistämiseksi, kuinka MJO-ennustetta kannattaa lukea Suomen talvisään kannalta.

Myös ylä-ilmakehä päiväntasaajalla (MJO-index) näyttää siltä, että seuraavat 2 viikkoa on todennäköisesti tuuli suurimmaksi osaksi jostain muualta kuin lännestä tai lounaasta :

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/ensplume_full.gif

it's the Sun stupid!

Debito
Seuraa 
Viestejä101

Terminen kesä vitkutteli ja kesti paikoin ennätyspitkään, mutta melkein heti perään iski Dalton. Näin kylmää jaksoa ennen lokakuun 10.päivää saa hakea vuodelta 2002 ja sitä edellisiä 1970-luvulta.

Jukair
Seuraa 
Viestejä429

Debito kirjoitti:

Terminen kesä vitkutteli ja kesti paikoin ennätyspitkään, mutta melkein heti perään iski Dalton. Näin kylmää jaksoa ennen lokakuun 10.päivää saa hakea vuodelta 2002 ja sitä edellisiä 1970-luvulta.

Terminen kesä alkoi täällä 20.6 ja päättyi 1.9, eli kovin lyhyehkö oli kesä. Terminen talvi puolestaan näyttää alkavan 6.10, jos näin käy, on se neljäs perättäinen talven alku joka on edellisvuotta aiempi.

Ilmasto muuttuu, niin minäkin...

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7184

Syvältä lounaasta ei pääse tulemaan vieläkään ilmaa, vaan K-paine siirtyy vaan etelämmäksi. Järvetkin ovat kylmentyneet hyvin nyt :

http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/Lampotila/Lampotila.htm

Tosin Itämeri ei ole vielä viilentynyt tästä kylmästä, vaan se on vielä hyvin lämmin :

http://ocean.dmi.dk/satellite/plots/satanom.nsb.d-00.png

JOs lounaasta tuulee edes K-paineen kanssa Itämereltäkin, niin Etelä-Suomessa käy pakkaset harvinaiseksi, Itämerellä on hyvin lämmintä ilmaa ajankohtaan nähden, merivesi on reilusti yli 10C siellä laajasti.

Lokakuussa näyttäisi olleen hyvin vaihtelevia matalapaineiden reitit. Marraskuusta en odota niin vaihtelevaa, tulee lämmin tai sitten kylmä.

it's the Sun stupid!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat