Seuraa 
Viestejä13878

http://yle.fi/uutiset/3-9410272

Viisaan ihmisen kuulemma tunnistaa heti.

Sivut

Kommentit (111)

Vierailija

"Monia tutkimuksia huomioon ottavan luokittelun mukaan viisaus on vain ihmisten ominaisuus. Sitä ei ole muilla eläinlajeilla.

Lisäksi viisaus edellyttää:

korkeatasoista ajattelua

tunne-elämän tasapainoa

vahvaa kokemuspohjaa eli elämänkokemusta

kykyä myötätuntoon

eettistä pohdintaa

Viisauden katsotaan kuuluvan osaksi persoonallisuutta ja olevan ihmispopulaatiossa harvinainen. Sitä voidaan oppia ja mitata, mutta ei saavuttaa lääkkeillä tai muilla aineilla."

Väitäisin että ensimmäinen lause on väärin. Moni eläinkin oppii ja viisastuu. Esim. kohelo koira voi oppia varomaan lapsia kuin sitä siitä ojentaa. Se oppii selkeästi tunnetasolla ja kykenee myötätuntoon. Se siis oppii virheistään ja lopulta jopa suojelee ja katsoo lapsen perään.

Vierailija

"Viisauden harvinaisuus on läsnä edelleen, ja se on voitu tutkimuksillakin todeta: viisauden kriteerit täyttäviä ihmisiä on hyvin harvassa. Kallion mukaan tutkijat, jotka ovat löytäneet viisaita ihmisiä, ovat sanoneet, että heidät tunnistaa välittömästi. He eroavat tavanomaisesta massasta niin selvästi."

Tunnistavatko kaikki ihmiet samat henkilöt viisaiksi vai vaihteleeko käsitys viisaudesta?

Esim. tällä palstalla on muutama henkilö jotka erottuvat joukosta heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

"Rajallisuus ja tavarat

Ruotsalainen vanhuustutkija Lars Tornstamin kehittämä käsite gerotranssendenssi tarkoittaa ikääntyessä tapahtuvaa muutosta, jossa luodaan tavallaan uutta käsitystä itsestä ja maailmasta ennen kuolemaa.

Se on tietynlaista nöyryyttä elämän edessä.

Elämän loppupuolella ihminen väistämättä ymmärtää oman elämänsä rajallisuuden. Usein se koittaa muutamia kymmeniä vuosia ennen keskimääräisen eliniän täyttymistä.

– Silloin ihminen lakkaa esimerkiksi kiinnittymästä tavaraan yhtä voimakkaasti kuin häntä nuoremmat, koska "käärinliinassa ei ole taskuja", kuten sanotaan.

Kallionkin mielestä elämän rajallisuuden ja oman elämän arvon ymmärtäminen on yksi lähtökohdista viisauteen. Sen hän liittää myös omaan käsitykseensä viisaasta ihmisestä.

– Mielestäni viisaus ilmenee myös kaukokatseisuutena, kykynä sietää sekä kielteisiä että myönteisiä seikkoja ja kokemuksia. Viisaalla on yhteistä etua korostavat arvot, tilannetajua ja syvää itseymmärrystä, jolloin hän kykenee näkemään omat kielteiset puolensa niiden kivulloisuudesta huolimatta. Se on tietynlaista nöyryyttä elämän edessä."

Vierailija

Tuolla on jo Moomin avaama ketju aiheesta.

Kyseinen rouva on määritellyt viisauden akateemiseksi kuriositeetiksi. Itselläni oli tapana todeta ylpeästi joskus murrosiän aikoihin että ei ikä aikuista  tee. Sitten kasvoin aikuiseksi.

Vierailija

"– Sanotaanhan esimerkiksi joka piiskaa säästää, se vihaa lastaan. Nykytieto ei pidä sitä hyvänä kasvatuksena. Työ tekijäänsä opettaa puolestaan kertoo oivallisen havainnon, että opimme myös kirjatiedon ulkopuolella."

Entäs tämä kohta?
Onko piiskaamisessa joku kohtuus ja sopiva määrä?
Tuli mieleen että kun nykyään ADHD ym. käyttäytymiseen liittyvät ongelmat ovat suuresti lisääntyneet samaan tahtiin kuin ruumiillinen rankaiseminen on vähentynyt. Olisiko mahdollista että kansanviisaus on sittenkin oikeassa? 
Ennen kurittomat lapset pakotettiin ruumillisella rangaistuksella tai sen uhalla ruotuun eli keskittymään. Nykyään heitä puhutetaan ja usein huonoin tuloksin. Käytöshäiriöt myös kouluissa ovat lisääntyneet.

Eikö viiisautta ollut se että kykenee katsomaan asioita erilaisista kulmista?

Vierailija

jepajee kirjoitti:
Tuolla on jo Moomin avaama ketju aiheesta.

Kyseinen rouva on määritellyt viisauden akateemiseksi kuriositeetiksi. Itselläni oli tapana todeta ylpeästi joskus murrosiän aikoihin että ei ikä aikuista  tee. Sitten kasvoin aikuiseksi.

En huomannut. No, oma lähestymistapa hieman eri. Ehkä nämä voisi tarvittaessa moderaattori yhdistää.

Vierailija

Kun nyt kerta avasin ton Acrobatin, niin laitetaan nyt vielä tämä:

...

Ei uupunut työläinenkään ole aina liian tylsistynyt ajattelemaan; riemu siitä, että vaivannäkö tuottaa jotain, avaa myös hänen osaltaan vastaanottavaisuuden portteja. Tämä on tavoittelemisen arvoista! Vain milloin nautinto jää saamatta, tunne hiekkaan valuneesta vaivannäöstä ja kärsitystä vääryydestä tukahduttaa vähitellen hengen vilkkautta, jolloin lamaantunut välinpitämättömyys astuu täydellisyyttä tavoittelevan kamppailun sijaan. Koko ihmiskunnan siveellisyyden peruspilareiksi riittävät harvat mutta sitäkin hedelmällisemmät totuudet – puhdas sato siitä kamppailusta, jota järki on vuosituhansien ajan käynyt erhettä, harhaluuloa ja petosta vastaan. Edellytyksenä toki on, ettei niitä vain toistella mekaanisesti ja ajatuksetta eikä anneta tulla yhdestä korvasta sisään ja livahtaa toisesta ulos, vaan että kukin ottaa käsityskyvyllään ne vastaan ja tavallaan kuin istuttaa ne tällaisina mieleensä. Tosin kukapa ei tuntisi sitä pötypuheen ja loruilun paljoutta, joka rasittaa vähäisimmänkin päiväpalkkalaisen muistia ja mieltä tuomiten hänen ymmärryksensä toimettomuuteen.

Akkain lörpötys ja lapselliset ristiriidat syy- ja seurauskäsitteiden käytössä saavat korvata perusteellisen johdatuksen ympäröivän luonnon tuntemukseen; päähänpänttäyksen ohjesäännöt ja kaavat astuvat kokemuksen ja harjaannuksen lempeästi kannustaman tietoisuuden sijaan; kaavoittuneet asenteet ja tavat, karkeat silmänkääntötemput, elottomien fetissien julkea pyhitys, mielettö- mät kuvitelmat palkkiosta ja rangaistuksesta, autuaaksi julistettu mutta järkeä tukahduttava usko järjettömyyteen, mahdottomuuteen ja valheeseen – kaikki tämä tunkee tieltään yksinkertaisen ja ylevän mielen, joka ihmiskunnan ja sen tiedostamiskykyjen rajojen yli kurottautuen ounastelee ikuista olemuksellisuutta, totuutta ja hyvettä ja pyrkii sitoutumaan niihin.

...

Puolet ajasta, joka tuhlataan vastuuttomasti typeriin teeskentelyihin, kaavojen lopotukseen, latteaan hölynpölyyn käsittä- mättömistä asioista tai käyttökelvottoman tiedon pitkäveteiseen opetukseen – puolet tästä ajasta riittäisi suuntaamaan tavallisen ihmisen huomion itseensä ja oloihinsa, yllyttämään hänen totuudenjanoaan ja herättämään hänessä halun olla omin ponnistuksin se tai tulla siksi, miksi luonto on hänet erityisine muotoineen ja taipumuksineen tarkoittanut. Hyödyllisen ja kelvollisen luontotietouden välitys, johdatus omakohtaiseen pohdiskeluun ja kauneuden tajun jalostaminen, mikä suo mahdollisuuden ottaa osaa järkeviin iloihin – mikään näistä ihmisystävän jalon huolenpidon kohteista ei vaadi epätavallista lahjakkuutta eikä jättiläisvoimia. Opettajan ja oppilaan kaavoihinsa kangistumattomuus takaa heidän yhteistyönsä menestyksen. Siksi hiiteen tuo pätemätön pilkka, että ihmiskunnan puolestapuhujat sotkeutuvat epäkelpoihin teorioihin ja haluaisivat nähdä oppineet aurankurjessa. Ei! Ihmisille on syötetty määrättömästi enemmän humpuukia, niin että he ovat vieraantuneet itsestään, vaikka he tosiasiassa tarvitsevat aitoja peruskäsitteitä lähentyäkseen omaa olemustaan. Miten kauan hallitsijoille ja opettajille pitää vielä terottaa: sitä, mikä tekee ihmisestä hyveellisen ja onnellisen, ei voi antaa mikään hallitus eikä opetus: se on hänessä itsessään.

Näin 200 vuotta sitten.

Vierailija

jepajee kirjoitti:
Ja voin vakuuttaa, että tossa ei nyt puhuta mistään Doven mainoksesta selluliitteineen.

Niin, siinä sanottiin että viisaus on opetettavissa ja opittavissa.
Se ehkä myös selittää ihmisen kaipuuta "guru-ukkojen luokse".
Asioita voi tavoittaa sopivalla ohjaamisella, mutta kuinka löytää aidot "gurut" jos oma mieli kuitenkin on vajaavainen. Sokeaa uskoa on paljonkin krtisoitu.
Eiköhän se viisaus jää jatkossakin harvojen herkuksi vaikka siitä voitaisiin tehdä yleisesti tavoiteltavaa.

Vierailija

Raamatussa taas sanotaan näin:

 6 But the widow who lives for pleasure is dead even while she lives. 7 Give the people these instructions, so that no one may be open to blame.8 Anyone who does not provide for their relatives, and especially for their own household, has denied the faith and is worse than an unbeliever.

9 No widow may be put on the list of widows unless she is over sixty, has been faithful to her husband, 10 and is well known for her good deeds,such as bringing up children, showing hospitality, washing the feet of the Lord’s people, helping those in trouble and devoting herself to all kinds of good deeds.

11 As for younger widows, do not put them on such a list. For when their sensual desires overcome their dedication to Christ, they want to marry.12 Thus they bring judgment on themselves, because they have broken their first pledge. 13 Besides, they get into the habit of being idle and going about from house to house. And not only do they become idlers, but also busybodies who talk nonsense, saying things they ought not to.14 So I counsel younger widows to marry, to have children, to manage their homes and to give the enemy no opportunity for slander. 15 Some have in fact already turned away to follow Satan.

Vierailija

SamikoKu kirjoitti:
jepajee kirjoitti:
Ja voin vakuuttaa, että tossa ei nyt puhuta mistään Doven mainoksesta selluliitteineen.

Niin, siinä sanottiin että viisaus on opetettavissa ja opittavissa.
Se ehkä myös selittää ihmisen kaipuuta "guru-ukkojen luokse".
Asioita voi tavoittaa sopivalla ohjaamisella, mutta kuinka löytää aidot "gurut" jos oma mieli kuitenkin on vajaavainen. Sokeaa uskoa on paljonkin krtisoitu.
Eiköhän se viisaus jää jatkossakin harvojen herkuksi vaikka siitä voitaisiin tehdä yleisesti tavoiteltavaa.

Camus kutsui sokeaa uskoa filosofiseksi itsemurhaksi ja Nietzsche (mikä nimi) puhui siitä kuinka pysyminen aina vain oppilaana on huono tapa kiittää opettajaansa, eli ne "gurut" ovat kaikkea muuta jo senkin pohjalta mitä tossa haetaan takaa, mutta kyllä tossa lähes suoraan kielletään guruilukin, jos hetken viitsii funtsia asiaa.

Järjen holhouksesta

s.147

https://suoranta.files.wordpress.com/2007/11/mita-on-valistus.pdf

Vierailija

jepajee kirjoitti:
SamikoKu kirjoitti:
jepajee kirjoitti:
Ja voin vakuuttaa, että tossa ei nyt puhuta mistään Doven mainoksesta selluliitteineen.

Niin, siinä sanottiin että viisaus on opetettavissa ja opittavissa.
Se ehkä myös selittää ihmisen kaipuuta "guru-ukkojen luokse".
Asioita voi tavoittaa sopivalla ohjaamisella, mutta kuinka löytää aidot "gurut" jos oma mieli kuitenkin on vajaavainen. Sokeaa uskoa on paljonkin krtisoitu.
Eiköhän se viisaus jää jatkossakin harvojen herkuksi vaikka siitä voitaisiin tehdä yleisesti tavoiteltavaa.

Camus kutsui sokeaa uskoa filosofiseksi itsemurhaksi ja Nietzsche (mikä nimi) puhui siitä kuinka pysyminen aina vain oppilaana on huono tapa kiittää opettajaansa, eli ne "gurut" ovat kaikkea muuta jo senkin pohjalta mitä tossa haetaan takaa, mutta kyllä tossa lähes suoraan kielletään guruilukin, jos hetken viitsii funtsia asiaa.

Järjen holhouksesta

s.147

https://suoranta.files.wordpress.com/2007/11/mita-on-valistus.pdf[/quote]

Tuosta oppilaana pysymisestä.
Jos meet kattomaan jotain budolajiharjoituksia niin huomaat, että siellä alemmat vyöarvot opettaa nuorempiaan, junnuja. Eli ideana on se että "guru" jakaa töitä, mutta myös se, että opettamalla oppii selittämään niitä asioita ja ymmärtämään niitä myös itse paremmin, koska oppilaiden kysymysten pohjalta joutuu miettimään asioita ja löytämään vastauksia. Eli opettaminen tietyissä asioissa hioo omaa osaamista jos se haastaa, eikä leipäännytä.
Samalla opettaja kuitenkin on oppilas. Jopa se neljän danin mustanvyön opettaja on jonkun oppilas ja sillä on opiskeltavaa esim. valmennuksesta jne. 
Ei ole olemassa mitään "valmista" opettajaa tai pelkästään "oppilasta" vaan jokainen on enemmän tai vähemmän kombinaatio kumpaakin. Mitä ylemmäs asioissa pääsee sitä harvalukuisemmaksi käy joukko jolta voi oppia. "Guru-ukot" on sitten niitä jotka kehittää lajia eteenpäin.

Vierailija

Olen kyllä harrastanut judoa ja ne turhat maneerit rupes vituttamaan jo keltaisen vyön jälkeen. Muutenkin täysin lahopäistä hommaa. Mielummin vaikka sitten krav magaa tai kas-pinia. Niissä ei selitetä pikkulapselle kuinka se kolme kertaa isompi vastustaja lentää ihan yhtä kevyesti kuin kaikki muutkin kun makaan jonkun plösön alla, kuin se olisi ihan oma vikasi. Taistelulajeissa vastustaja kun on aina yhtä hyvin kolme kertaa sinua isompi.

Enkä mä nyt ymmärrä miten jonkin organisaation rakenne liittyy aiheeseen millään tavoin. Ainakaan tohon tekstiin sillä ei ole mitään yhteyttä.

Vierailija

Kun otit esille taas kerran opettamisen niiin otin esimerkin opattamisesta.
Siis asian keksi oli siinä että ei ole olemassa pelkästään "opattajia tai oppilaita".
Vaan jokainen on kombinaatio kumpaakin. Suhde sitten riippuu osaamisen tasosta. Mielestäni selitin tämän ihan kelvollisesti.

Siinä olet oikeassa että voima, koko, nopeus, tekniikka, aggression määrä jne. vaikuttaa taistelulajeissa. Joka muuta väittää niin on idioootti. Judossa kokoa ja voimaa voi hyödyntää helvetisti.

Vierailija

jepajee kirjoitti:
Mielummin vaikka sitten krav magaa tai kas-pinia. Niissä ei selitetä pikkulapselle kuinka se kolme kertaa isompi vastustaja lentää ihan yhtä kevyesti kuin kaikki muutkin kun makaan jonkun plösön alla, kuin se olisi ihan oma vikasi. Taistelulajeissa vastustaja kun on aina yhtä hyvin kolme kertaa sinua isompi.

Makuja on monia. Itse valitsisin MMA:n. Meillä pystyy treenaaman MuayThai potkunyrkkeilyä. Kyynärpäät, polvet ja heitot normi potkunyrkkeilyn lisäksi.
Sitä on nyt tullut puolisen vuotta kohtalaisen intensiivisesti harjoteltua ja täytyy sanoa että on hyvä laji mulle. Ei mitään moraalipaskaa vaan ihan puhdasta pudottamaan opettelua. Ei siinäkään 50kg sälli mahda mitään jos 90kg, jolla on voimaa tuplaten, ottaa niskasti kiinni ja vetää polvella rintaan. Ite otan tuon tosin kuntoilun kannalta enkä ottele (51v), mutta oli uusi kokemus mulle ja avasi silmät monessa mielessä.

MooM
Seuraa 
Viestejä8664

SamikoKu kirjoitti:
jepajee kirjoitti:
Tuolla on jo Moomin avaama ketju aiheesta.

Kyseinen rouva on määritellyt viisauden akateemiseksi kuriositeetiksi. Itselläni oli tapana todeta ylpeästi joskus murrosiän aikoihin että ei ikä aikuista  tee. Sitten kasvoin aikuiseksi.

En huomannut. No, oma lähestymistapa hieman eri. Ehkä nämä voisi tarvittaessa moderaattori yhdistää.

Mulle tuli ensimmäisenä mieleen, että Sami testailee reaktiota(ni) siihen, kun hän "varastaa" aiheen. No, ehkä himppasen vainoharhainen ja minäkeskeinen ajatus, mutta tietäen hänen mieltymyksensä pieneen manipulointiin, ei ihan mahdoton.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Vierailija

SamikoKu kirjoitti:
Kun otit esille taas kerran opettamisen niiin otin esimerkin opattamisesta.
Siis asian keksi oli siinä että ei ole olemassa pelkästään "opattajia tai oppilaita".
Vaan jokainen on kombinaatio kumpaakin. Suhde sitten riippuu osaamisen tasosta. Mielestäni selitin tämän ihan kelvollisesti.

Siinä olet oikeassa että voima, koko, nopeus, tekniikka, aggression määrä jne. vaikuttaa taistelulajeissa. Joka muuta väittää niin on idioootti. Judossa kokoa ja voimaa voi hyödyntää helvetisti.

Puhuin kyllä järjen holhoamisesta ja Nietse (ei pysty/jaksa/kykene) tarkoitti sillä juuri sitä.

Vierailija

MooM kirjoitti:
SamikoKu kirjoitti:
jepajee kirjoitti:
Tuolla on jo Moomin avaama ketju aiheesta.

Kyseinen rouva on määritellyt viisauden akateemiseksi kuriositeetiksi. Itselläni oli tapana todeta ylpeästi joskus murrosiän aikoihin että ei ikä aikuista  tee. Sitten kasvoin aikuiseksi.

En huomannut. No, oma lähestymistapa hieman eri. Ehkä nämä voisi tarvittaessa moderaattori yhdistää.

Mulle tuli ensimmäisenä mieleen, että Sami testailee reaktiota(ni) siihen, kun hän "varastaa" aiheen. No, ehkä himppasen vainoharhainen ja minäkeskeinen ajatus, mutta tietäen hänen mieltymyksensä pieneen manipulointiin, ei ihan mahdoton.

Eläs nyt, en todellakaan huomannut avausta ja kun luin tuon artikkelin tein siitä postauksen sen kummemin ajattelematta. Sinua minä nyt täällä viimeiseksi yrittäisin "tökkiä". (ei kaksimielisesti)  Minulle olet palstan viehko.

Tuosta koulutuksesta olen osittain samaa mieltä. Eli jos maaperä on otollinen niin se on yksi steppi viisauteen, mutta jos henkilö on idiootti niin mikään määrä koulutusta ei tee hänestä viisasta, pelkästään ihmisen joka papukaijana toistaa toisten ajatelmia ja tietoja ilman omaa analyysiä ja asioiden varsinaista sisäistämistä.

Voit varmaan pyytää modea yhdistämään.

Vierailija

MooM kirjoitti:
SamikoKu kirjoitti:
jepajee kirjoitti:
Tuolla on jo Moomin avaama ketju aiheesta.

Kyseinen rouva on määritellyt viisauden akateemiseksi kuriositeetiksi. Itselläni oli tapana todeta ylpeästi joskus murrosiän aikoihin että ei ikä aikuista  tee. Sitten kasvoin aikuiseksi.

En huomannut. No, oma lähestymistapa hieman eri. Ehkä nämä voisi tarvittaessa moderaattori yhdistää.

Mulle tuli ensimmäisenä mieleen, että Sami testailee reaktiota(ni) siihen, kun hän "varastaa" aiheen. No, ehkä himppasen vainoharhainen ja minäkeskeinen ajatus, mutta tietäen hänen mieltymyksensä pieneen manipulointiin, ei ihan mahdoton.

Siinä tapauksessa päädyt jossain vaiheessa johtopäätökseen, että kaikki on mun syytä.

En ole pahoillani.

MooM
Seuraa 
Viestejä8664

SamikoKu kirjoitti:

Voit varmaan pyytää modea yhdistämään.

Ihan sama.

Minä mietin tuota artikkelia lukiessania eroa älykkyyden ja viisauden välillä.  Tässä listassa

- korkeatasoista ajattelua

- tunne-elämän tasapainoa

- vahvaa kokemuspohjaa eli elämänkokemusta

- kykyä myötätuntoon

- eettistä pohdintaa

Älykkyyttä on oikeastaan vain ensimmäinen (jos korkeatasoinen tarkoittaa tehokasta, loogista, nopeaa, luovaa jne- ajattelua). Kokemuspohja on perinteisesti liitetty viisauteen, joskus ihan pelkiltään (vanhus = viisas). Sitähän se ei tietenkään tarkoita, joku ei opi vaikka mitä kävisi läpi ja toinen on viisas jo luonnostaan.

Mutta nuo muut ovat oikeastaan tunnejuttuja, joita ei välttämättä yleensä liitetä noin vahvasti viisauteen. Kyllähän viisas yleensä ajatellaan jotenkin tasapainoiseksi ja miellyttäväksi, mutta että kolme viidestä piirteestä on tuollaisia oli minusta vähän yllättävää.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat