Sivut

Kommentit (46)

kse
Seuraa 
Viestejä1308
TPa
Konjakki: Konjakki tislataan samppanjasta.Ei todellakaan tislata. Jos konuputelin etiketissä sattuu lukemaan "Fine Champagne" tms., niin se viittaa vain ja ainoastaan maaperään (kalkkikivipitoista maannosta), jossa mäskiin käytetyt rypäleet on viljelty.

Tosin ranskalaiseen tyyliin nämäkin "Champagne" -maannokset on luokiteltu alueiden mukaan ja jos satuu omistamaan täydellisen hyvää kalkkikivimaata alueiden rajojen ulkopuolella, niin voi, voi - ei auta itku konjakkimarkkinoilla.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

fenomenologi

Totta, kun ensin valehtelet juovasi metanolia lasillisen ilman mitään haittoja ja se muuttuukin sitten lusikalliseksi, kyseessä on aika typerä muiden terveydellä leikkiminen, pösilöitä riittää..Joo sevain saattaa kuulostaa siltä, että mie valehtelen.
Mutta kysy keneltä vain, ei täällä eikä mishän muuallakhan ole ees kuultu kahesta eri alkoholista.
Miekhän ole ko vasta 70 luvulla kuullu puhuttavan metanolista ja etanolista, sitä ennen puhuthin vain viinasta.
Pontikkaa keitetty ijät ja ajat , tietämättä metanolin vaaroista, vishin jo 1400 luvulla aletu viinanpolthon, ei ihan taatusti ole kukhan kuullu, eikä tienny , että ensimmäiset tipat on myrkyllisiä.
Ja aina "väkeviä nokkaviinoja" on pietty parhaina koko keitoksesta.

Sen vain mieki muistan , että kaks miestä kuoli pontikkaan
eräänä vappuna, mutta kyseessä oli kuparimyrkytys.
Elikkä puhistamattomiin kupariputkiin syntyy vihertävvää
homettako lie? Mutta siihen kuoli nuo ukot !

Jälemminki joskus 60 luvun puolivälissä sanothin erään miehen kuolleen pontikkaan,ja kuparimyrkytys silloinki oli kyseessä, toinen selvis hengissä mutta oli pitkään Rovaniemen keskussairaalassa.
"Sälli" oli tinuri joka tinas kupariset kahvipannut, kattilat ja ohuekki kupariputket sisältä, niin että myrkytysvaaraa ei ollu.

Puhistakaa putki sisältä, ja pikkunen tilkka suolahappoa sinne ja pyöritelkää putkea jotta happo leviää joka paikhan.

Sitte tinaa putkeen ja kaasulla lämmitetään samalla putkea
hitaasti pyöritellen edeten kokoajan kohti putken toista päätä. Tällälailla saahan ohut tinakerros putken koko sisäpinnalle.
Nuin se "sälli " ainaki teki. Oli muuten Palsan Kalervon
Velipuoli !
Tuon jälkeen putkea voi sitte kääriä vaikka rullalle, kuhan vain pikkusen lämmittää, ei kuitenkaan niin paljon että tina sullaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
loimulumo
Seuraa 
Viestejä372

Vierailija kirjoitti:
Jotain noista metanolin ja etanolin kiehumispisteistäkin voi päätellä:
Metanoli 65 C
Etanoli 78,3 C

Vaikka ko lämpötila on oikein, se ei kerro aineen höyristymisestä mitään, lakanakin kuivuu pakkasessa. Jos on kyse ns pontikankeitosta, pannussa olevat aineet höyristyvät ennen kiehumispistettään (näkee kun keittää kattilassa vettä).  Aluksi tulee kaikkea mikä höyristyy alle 65asteessa (vettä, metanolia, etanolia ym )  Suhde riippuu kiehumispisteestä.  Kun mennään yli 65asteen metanoli kiehuu (höyrynpaine voittaa ympäristönpaineen)  ja mukaan tulee ylemmissä kiehumispisteissä olevia aineita, joita höyristyy metanolin mukana.

loimulumo
Seuraa 
Viestejä372

Ueberweg kirjoitti:
Metanolin kiehumispiste on 64,7 celsius-astetta ja etanolin noin 78. Niin kauan kuin keitoksessa on riittävästi metanolia, ei lämpötila nouse yli tuon 64,7 asteen. Eli tislettä kannattaa ottaa talteen vasta kun keitoksen lämpötila on noussut 78 asteeseen. Metanolia tisleessä on varmaan tästä huolimatta pieniä määriä, mutta ainakin suurimmasta osasta pääsee eroon. Näin asia on ainakin teoriassa.

Teoria on väärä.  Kyse ei ole nesteen kiehumispisteestä, vaan missä lämpötilassa aine höyristyy. Jos metanolin kiehumishöyrystymispiste on 65astetta se alkaa höyristyä jo 50 asteessa. Samoin kuin muut tisleessä olevat nesteet, järjestyksessä kiehumismispiste.

Eli kun ollaan metanolin kiehumispisteessä, se erottuu höyryyn 100%-muut%,  riippuen muitten ainesosien määrästä ja laadusta. Höyristyminen taas riippuu aineesta ja paineesta.  Ponukattila on eräänlainen painekattila, joten nuo pisteet eivät päde.

Kyse ei ole yhden aineen  höyristymisestä, vaan liuoksen. Tässä liuoksessa "höyryssä" on ainesosia kaikista pannus sa olevista liuoksen aineista ja määrä on riippuvainen kiehumispisteestä. Eli jos päästään tuohon metanolin kp 65astetta, se höyristyy normaalipaineessa muitten liuoksessa olevien ainesosien suhteessa. Eli kun ollaan tuossa 65asteessa mukaan tulee kaikki alle 65 astetta ja kaikki yli 65 astetta paineen mukaisessa määrässä ja järjestyksessä. 

Teoriassa voidaan saada seuraava höyry;  5% alle metanolin, 65%metanoli, 20% etanoli 5% muut ja 5% vesi; riippuu ihan mitä pannussa on (muut ikävät nesteet).  Kannattaa huomata, että jos voi kemialla muuttaa eräät liuososat suoloiksi, päästään eroon  ikävistä aineista.

Mitä lähemmäksi mennään 80%, sitä varmempia voidaan olla, että tuon pisteen alla kiehuvat osat ovat jo höyristyneet. Nyt tulee tärkein osa, jos tislaa. Mitä vähäisemmällä energialla saadaan/päästään ko pisteeseen, sitä puhtaampaa tuotos on. 

Kun pisaroita lakaa tippua, voi laskea pannuun tulevaa energiaa, ja siten höyrynpainetta. Ns hiljaa hyvää tulee, jos vain jaksaa pelata tätä peliä. Kun voi/osaa säätää pannuun tulevaa energiaa niin saa höyristymispisteen pysymään alle 79asteen, jolloin päästään eroon metanolista ja muista ei toivotusta.

Yllä olevaa on teoriaa ja käytännössä todettua.

loimulumo
Seuraa 
Viestejä372

Tässä lisää hyviä neuvoja kotiviinanpolton teoriaan,  emme siis tee viinaa, käymme vain akateemista keskustelua asiasta.

Oletetaan, että sinulla on 60-80% kotipolttoista, ja haluat tehdä siitä vodkaa, eli hajutonta ja mautonta maalinohennetta. Prosessi on tosi helppo. Otat tätä plöökiä ja laimenneat sen 45%.  

Sitten menet kah. vikauppaan ja ostat Caffe Press -systeemin. Mutta tätä et käytäkään kahvin tekoon (sorry) vaan teet tästä jokakodin kahvifriikin loistolaitteesta viinan suodattimen.

Tiedän, väärinkäyttöä, mutta jos tuollainen sattuu lojumaan käyttämättömänä niin ...

Filtteri ja kaikki niin kuin tekisit kahvia, mutta kahvin tilalle laitat aktiivihiiltä. Saa viinikaupasta. Täytä 2/3 putkesta aktiivihiilellä ja kaada kuumaa vettä kunnes pulputus loppuu. Voit tiivistää paketin mukana tulevalla "pumpulla".

Mitä sinulla nyt on? Putki, jossa on toisessa päässä suodatin, ja toisessa päässä tilaa raakatisleelle. Välissä sopivan tiivistä aktiivihiiltä.

Sitteen seuraa asian paras puoli, sillä tällä suodatat vain paukun kerrallaan. Ehdottomasti hyvä asia. Kun olet tehnyt keikauksen 3-5  kertaa, sinulla on lasissa 4-5cl niin puhdasta viinaa kuin vain voi olla. Ei maistu käki eikä sammal.

Koska voin ajaa tisteen "ystävän" labrassa, tiedän, että tulos on niin puhdasta etanolia kuin vain voi tehdä; vettä 60% ja etanoli 39,7%.  

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat