Seuraa 
Viestejä368

Jälleen nykyperheen ääliöliberaalinen kommentti.

"Myös keskiluokkaiset perheet ovat pulassa kasvavien harrastusmaksujen kanssa. Työryhmien sijaan nyt tarvitaan ratkaisuja, vaatii Yle Urheilun Simo Leinonen."

On suuri määrä harrastuksia/urheilumuotoja joihin ei mene tuhansia vuodessa/lapsi. Tämä on taas osa xx lasten kilpavarustelusta,. ..

Vain jääkiekko, esteratsatus, kuviokellunta ja muut hittilajit "kelpaavat" lapselle, tai pitäisikö sano isälle ja äidille. Meidän perheen lapset harrastavat vain eliitti=kallista urheilua, jäätanssia ja balettia ym

Jos vain ihan normaali liikunta nostettaisiin esille,; vaikkapa lenkkeily, pyöräily, yleisurheilu, hiihto (missä voi hiihtää), luistelu, partio, sähly ja vaikka seurakunnan liikuntakerhot.

Ei liikunta/urheilu ole kallista, siitä on tehty kallisa. Ja syy on huippulahjakkuuksien metsästys ammattiurheilun pariin.
Jos tuli suunnattaisiin nuorten "puulaaki" -urheiluun ja jätettäisiin kalliit turnaukset (aina yöpyminen hotellissa, oma bussi) pois.

Miksi pitää lasten yleensäkään lähteä ympäri suomea "turnauksiin", jos pääpaino on liikunnan ilossa. Tässä pitää katse kaantää vanhempiin, ja heidän idiootimaisiin odotuksiin lapsistaan.

Jos aletaan huutaa valtion rahaa lasten liikuntamaksuihin, ollaan pitkällä ääliöliberalistisessa yhteiskunnassa, jota esim vihreät lanseesravat. Kaikille kivaa valtion rahoitta, ei tartte itse maksaa.

Harratus on väärä, jos siihen ei ole varaa. Omassa lapsuudessani pelasimme pesäpalloa, leikimme ölympialaisa, yleisurheillimme, hiihdimme, suunnistimme, juoksimme ja pyöräilimme, uimme järvessä tai meressä ja ei maksanut paljoa.

Suosittelen nykynuorisolle ihan perusliikuntaa, se ei maksa paljoa

Kommentit (20)

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11734

Ääliö ehkä, mutta miten ihmeessä sait sotkettua liberaaliuden tuohon? Liberalismia se nyt ei ainakaan takuuvarmasti edusta mitenkään. Pikemminkin tuo omien valintojen maksattaminen muilla on sosialismin tyyppipiirre.

Ja sitten toisaalta. Maailma muuttuu. Joitain satoja vuosia sitten lapset saivat tehdä itse lelunsa kivistä ja risuista, jos halusivat leikkiä. Harrastus oli käsitteenä tuntematon, kun hengissäpysyminen oli elämän tarkoitus. Vaatteiksi kepasi säkki ja yhdet ulkojalkineet pakkaskelejä varten, joilla 12-päinen lapsikatras sai vuorotellen piipahtaa nurkan takana. Muutoin siellä savupirtissä nokisena hengiteltiin syöpäyhdisteitä sen minkä köhimiseltä kerettiin. 

Jos "näin ennenkin elettiin" -mentaliteetin vie riittävän pitkälle, voidaan katsoa se jo kidutukseksi tai pahoinpitelyksi. Tietty standardi on kunakin ajanjaksonaan säädylliselle ja sosiaalisen ympäristön huomioiden riittävälle elämälle. Kun toisilla lapsilla on uudet vaatteet ja reput ja kännykät ja polkupyörät ja Tamagotchit (nimi vaihtuu vuosittain), niin se, jolla ei ikinä ole mitään näistä, joutuu ongelmiin. Köyhälläkin pitäisi olla mahdollisuus hankkia naperoilleen ainakin suurin osa perusjutuista vähintäänkin käytettynä. Samoin harrastusten suhteen. Tokihan helppo ja halpa harrastus on vaikkapa kitkeä rikkaruohoja äidin kukkapenkistä, mutta jos lapsi ei siitä juuri satu nauttimaan ja sitä ei voi tehdä kaverien kanssa, niin... se on paska harrastus vaikka pihi vanhempi kuinka patistelisi moiseen. Sekin on vähän hankala juttu kieltää lapselta mieluinen ja kaverien suosima harrastus, koska sitten pitää uhrata baari-illan verran omia ansaittuja rahojaan, ja käskeä tylystä lähtemään yksin sateeseen juoksulenkille. 

Elämä maksaa, lapsen kanssa varsinkin. Se pitäisi hyväksyä jokaisen. Niin lapsia hankkivan, mutta myöskin sitten tulonsiirtojen kustantajan. 

Keijona
Seuraa 
Viestejä13588

Joojoo, kaikenlaiset perintötekijäthän on  tasa-arvon vastaista, rasismia. Samoin kuten on oman historiankin vaaliminen ja arvostaminen. Tasa-arvoon päästään vasta sitten  kun ei arvosteta mitään.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
loimulumo
Seuraa 
Viestejä368

" mutta jos lapsi ei siitä juuri satu nauttimaan ja sitä ei voi tehdä kaverien kanssa, niin... se on paska harrastus"

Tässä olet löytänyt asian ytimen, kiitos, että kirjoitit sen julkisesti ja omalla nimimerkilla" .  Lapsi on alkanut muuttua objektista subjektiksi, vai oliko se päinvastoin. 

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11734

keskonen kirjoitti:
" mutta jos lapsi ei siitä juuri satu nauttimaan ja sitä ei voi tehdä kaverien kanssa, niin... se on paska harrastus"

Tässä olet löytänyt asian ytimen, kiitos, että kirjoitit sen julkisesti ja omalla nimimerkilla" .  Lapsi on alkanut muuttua objektista subjektiksi, vai oliko se päinvastoin. 

Mielestäni lapsen harrastus on lasta varten ja sen on oltava lapsen itsensä haluama. Toki vanhemmat voivat törkkiä eri suuntiin, mutta vanhempien ei kuulu valita lapselleen yhtäkään harrastusta, saati pakottaa niihin. 

loimulumo
Seuraa 
Viestejä368

"Mikä lasten urheilemisessa maksaa niin paljon? Perimmäinen syy kustannusten nousuun on maksukykyisten perheiden halu saada yhä parempaa toimintaa lapsilleen, sanoo urheiluseurakehittäjä ja -kouluttaja Mikko Mäntylä.

– Urheiluseurojen toiminnan määrä on kasvanut ja laatuvaatimukset koventuneet. Halutaan entistä enemmän ja parempaa. Lapsella on oltava korkealuokkaiset harjoitustilat, ammattivalmentajia ja turnausmatkoja pitkälle ulkomaille. Laadun kasvusta se syy löytyy, Mäntylä selittää.

Jääkiekko ja uinti kevensivät urheilijanuorukaisen vanhempien kukkaroa keskimäärin noin 3 000 euroa vuodessa, jalkapallo parilla tonnilla. Omaa luokkaansa olivat yli 5 000 euroa maksava taitoluistelu ja kymppitonnin ratsastus. Ratsastuksen hintahaitari ulottui 50 000 euroon vuodessa."

Lainat ylen uutisita.

Eli jos on varaa maksaa, saa maksaa ja paljon. Tämä asettaa lapset kovin eriarvoiseen asemaan, joten on selviö, että jokaisen ipanan joka haluaa harrastaa kilparatsastusta, pitää lapsen saada ko harrastus, vaikka perhellä ei ole varaa maksaa. Kysymys kuuluu, että miksi?

Muistelo päiväkodista. Oli tyttöporukka, jota johti varakkaan perheen lapsi. Hän määräsi millä leikittin, ja jos ei ollut ko lelua, ei päässyt "piireihin". Köyhän perheen tyttö halusi "piireihin leikkimään" ja pyysi äidiltä barbi-nukkea, jota tarvittiin, että pääsi leikkiin. Äiti osti ja tyttö oli iloinen, seuraavana päivänä päiväkodissä tyttö tuli uudenuutikaisen barbin kanssa leikkimään, ja pomotyttö sanoin, että tänään pitää olla myös hevonen, ja sulki tytön pois leikistä.

Samaa leikkiä käydään joka päivä lasten maailmassa, ja vanhemmat ovat valmiita maksaamaan mitä tahansa, että "pääsee piiriehin".  Miksi?

QS
Seuraa 
Viestejä5379

Heh. Tuli mieleeni viime eduskuntavaalien alla eräs ehdokas (tunnettu julkkishahmo, some-aktiivi, sai ääniäkin paljon mutta ei eduskuntaan) hehkutti kuningasideaa:

Säädetään lasten harrastus lailla pakolliseksi. Eli yhteiskunnan tulee järjestää kaikille lapsille harrastus, ja vanhemmat velvoitetaan viemään lapset harrastuksiin. Tässä ideamoottorilla oli vielä kehittely kesken, että ovatko lainsäädännölliset harrastukset maksettava yhteiskunnan vaiko vanhempien toimesta. Joka tapauksessa hän ajatteli ratkaista lain toimivuuden sillä, että rikoslakiin säädetään rangaistus vanhemmille, jotka eivät noudata lakia.

Tuolloin ei hymyilyttänyt, vaan annoin somessa täyslaidallisen ko. herralle. Nyt hymyilyttää jälkeenpäin koko äijä ;)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä48867

Keijona kirjoitti:
Joojoo, kaikenlaiset perintötekijäthän on  tasa-arvon vastaista, rasismia. Samoin kuten on oman historiankin vaaliminen ja arvostaminen. Tasa-arvoon päästään vasta sitten  kun ei arvosteta mitään.
Olehan varovainen, tuolla polulla saattaa vastaan tulla se suuri saatanasi eli yksilö.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11734

Kyllä nuo hinnat on varmaankin repäisty hanurista. Tai voivathan ne olla keskitoteutumia, mutta vahvasti epäilen. Kaikkea voi silti halutessaan tosissaan harrastaa edullisestikin. Esimerkiksi vaikkapa jotain ratsastusta varten tarvitsee hieman perusvarusteita, kuten kypärän, mutta eihän jokunen ratsastustunti sitten paljoakaan maksa ja sinne talleille pääsee yleensä ihan ilmaiseksi hoitamaan hevosia (ja luomaan lantaa) rajattoman mittaisiksi ajoiksi. Nuo hinnat on jotain sellaisia hulluja esimerkkejä, että isipappa ostaa päräyttää oman hepan tyttökullilleen ja vuokraa sitten tallipaikan täydellä ylöspidolla ja sitten vielä hankitaan kaikki varusteet uutena, parasta valikoiden.

Tottakai ammattivalmentajan yksityistunnit ja ulkomaanmatkat maksavat, mutta ne eivät juuri minkään harrastuksen kannalta ole välttämättömiä. Jos sitten lahjoja ja kiinnostusta kilpaurheiluun taas löytyy, niin asiahan muuttuu ihan erilaiseksi. Sen voin kuitenkin suoraan todeta, että vaikkapa se huokeaksi kehuttu yleisurheilu maksaa vietävän paljon sillä samalla hetkellä niinikään, kun lapsesta päätetään tehtailla olympiamitalisti ts. buukataan lennot kolmen viikon harjoitusleirille Afrikkaan ja värvätään mukaan henkilökohtainen lajivalmentaja, fysioterapeutti, henkinen valmentaja, mentori sekä tarvittava määrä huoltohenkilökuntaa. Harvoilla onnekkailla raha löytyy perheestä ja suurin osa yleensä toteuttaa urheilu-uransa sitten apurahoilla ja menestyksen myötä sponsorirahoilla.

loimulumo
Seuraa 
Viestejä368

"vaikkapa se huokeaksi kehuttu yleisurheilu maksaa vietävän paljon sillä samalla hetkellä niinikään, kun lapsesta päätetään tehtailla olympiamitalisti .."

Vaikka lapsella olisi idolina olympiavoittaja se ei ole pahasta, sillä lapsi elää ihan eri maailmaa kuin aikuinen. Mutta olet oikeassa, että (kaikki) ammattiurheilun tasolle pyrkiminen maksaa maltaita.

Oma poikani pelasi koripalloa ja kivaa oli kunnes alettiin valita liigapelaajia, muut olivat vain tarpeetonta painolastia. Tässä on kilpaurheiluvetoisen harrasteurheilun ongelma.  Jossain 13-15 välillä, jos et ole valmis xxx valmennukseen ja tähtää korkealle, saat lähteä.

Suurin osa nuorista, ei halua kilpailla, vaan pelata ja viihtyä harrastuksen parissa, mutta heille ei ole enää paikka, aikaa eikaä tilaa, koska seurat vastaavat kaikesta, ja tähtäimenä on menstyminen.

Ongelma on tässä, ja sen ratkaiseminen on yksinkertaista. Valtion/kunnan rahaa annetaan vain harrasteurheiluun, ja ammattiin tähtäävät maksat kaiken itse. Jää/halli/kenttä/ym aikaa annetaan molemmille ryhmille "tasapuolisesti" eli raha ei enää ohjaisi yhteiskunnan varoilla tehtyjä urheiluareenoita.

Tässä on rahanteko yksityisille halleille, jotka voivat hinnoitella jää/ym ajan maksavan porukan mukaan. Jos on massia, maksaa.

Keijona
Seuraa 
Viestejä13588

Lainaus:
Keijona kirjoitti:
Joojoo, kaikenlaiset perintötekijäthän on  tasa-arvon vastaista, rasismia. Samoin kuten on oman historiankin vaaliminen ja arvostaminen. Tasa-arvoon päästään vasta sitten  kun ei arvosteta mitään.
Olehan varovainen, tuolla polulla saattaa vastaan tulla se suuri saatanasi eli yksilö.

tarkoitetaanko tällä nyt sitä, että yksilökreskeisyys ja saatana on syntynyt ja peräisin samasta ? Siis Viikunanlehtikultin isosta kirjanopista mikä esitteli  yksityisyyden ja  sitäkautta aiheutti yksilökeskeisyyden korostumisen.

Jonka seurauksena tietysti kaikilla on helvetin kova kiire kiirastulessa hiilidioksia tuottamaan ja palloa kuumottamaan, yksin kuin ryssä helvetissä, pimeyden ja  turhantiedon lukualttaria palvoo ja siten sille aikansa siis elämänsä uhraa. ?

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Keijona
Seuraa 
Viestejä13588

Siitä vaan monoismin lähetyssaarnaaja asentella yksitystä egolle keräämään, muilta  peittämään ja pimittämään, ja sitten omasta mielestä valon ollaan  asialla, ihmetellään kun määrä ei tuo valoa mieleen vaan lisää pimeyttä, kun  monoteismin, uskomisen kulttuurin  päivittyessa ja vahvistuessa  hunnut , oman peittely  (truts),  pimeän ja pimittämisen määrä   lisääntyy.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

MooM
Seuraa 
Viestejä8653

Minäkin ihmettelin noita hintoja. Ilmeisesti kaikki on laskettu tiiveimmän harjoittelurytmin mukaan ja sillä ajatuksella, että kaikki välineet hankitaan uutena ja ovat kalleimpia normaalivalikoimassa.

Itse olen harrastanut esim. ratsastusta sekä junnuna että aikuisena ja silloinkin, kun kävin pari kertaa viikossa tunneilla ja toinen oli vielä kalliimpi pienryhmätunti, kulu oli n. 40-50 euroa viikossa. Tästä on kymmenisen vuotta, hintaan voi laittaa vähän lisää. Varusteisiin meni uutena 200-300 euroa, mutta niitä ei tavitse uusia oikeastaan ikinä. Kasvavalla lapsella tietysti vaatteita pitää hankkia useammin, mutta toisaalta kierrätys toimii ja vuodessa kulutus on pieni. Suurin osa harastaa juuri noin (tai vain tunnin viikossa), ja kuluja tulee muutama tonni vuodessa, ja vähemmälläkin pääsee. Sitten tietysti, jos hankkii 10 000+ euron hevosen, maksaa yli 500 euroa/kk tallipaikasta, kengityksestä ja vakuutuksista (yms), käy valmennuksissa ja tunneilla, ja kiertää kisoja, hintaa tulee lähes rajattomasti.

Toinen esimerkki: lapseni harrastavat judoa. Vuosimaksu on reilun satasen ja 40 euron puku menee pari vuotta (ei vielä murrosikäisiä). Usein löytyy seurakavereilta käytettynä ja uudenveroisena parilla kympillä. Kerran vuodessa leiri maksaa muutaman kympin. Toinen pelaa lisäksi jalkapalloa kaupunginosajoukkueessa, hintaa n. 200 euroa/vuosi + nappikset, käytettynä n. 15-20 euroa vuodessa. Seurapaita 35 euroa parin vuoden välein. Tiedän kyllä, että edustusjoukkueessa samanikäisillä kulut ovat huomattavasti enemmän, kun reissaavat usein turnauksissa.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Keijona
Seuraa 
Viestejä13588

Ei se kausikortti uimahalliin ja uikkarit paljoa maksa.Taitaa vielä kuulua jollaintavoin sosiaaliturvan piiriin.  Lisäksi saunassa turinointi on aliarvostettu, hieno sosiaalinen  laji.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11734

Itse olen lapsuuteni elänyt olosuhteissa, jossa ei oikeastaan tunnettu sanaa "harrastus". No, sukset piti olla ja niillä hiihdettiin sekä laskettiin mäkeä huvin vuoksikin. Muutoin varsinaisen leikki-iän jälkeen "harrastustoiminnaksi" riitti lähinnä metsissä rymyäminen eri tarkoituksissa. Majan rakentamiseen lainattiin vanhemmilta työkalut ja aneltiin ylijäämätarvikkeita, joitain harvoja heloja sun muuta ostettiin omilla säästöillä rautakaupasta kun sinne kerran kuussa saattoi vanhempien mukana päästä. Jossain vaiheessa kyllä itse hyppäsin myös mäkeä muiden samanikäisten kanssa, kun seudulla oli jonkinasteista ohjattua toimintaa. Ei sekään nyt mikään harrastus niinkään ollut vaan ainoastana hauskanpitoa. Kaikki varusteet, paitsi kypärä ja lasit, olivat seuran ja mäkistadionille poljin fillarilla kesät talvet. Mitään maksuja tuosta ei ikinä peritty. Lapsena tuli toki koottua pienoismallejakin kohtuullisella innolla, mutta senkin laskisin lähinnä leikiksi. Sitten rippikouluiän lähestyessä metsäleikit korvautuivat kylillä syljeskelemässä notkumisena ja kohta mopon virittelyllä, tupakoinnilla ja kaljan juomisena harvakseltaan. Taidettiinpa jossain välissä alkaa pelata tietokonepelejäkin. Mutta eivät nämäkään mitään harrastuksia koskaan olleet. Ei minua ikinä mihinkään viety tai mitään maksettu, paitsi se mopo, jonka sain vanhemmilta. Niin ja sähkökitaran sain kauhean kerjäämisen tuloksena rippilahjaksi sukulaisilta. Sitten kohta perustettiin bändi. Kai se sitten oli harrastus, mutta tuossa vaiheessa olimmekin jo sellaisessa teini-iässä, jossa pyrky pois vanhempien kahleista on muutenkin suurta, eikä bänditouhukaan oikeastaan ollut muuta kuin hauskanpitoa kavereiden kanssa. Vahvistinrahatkin piti jo itse tienata työnteolla, siihen asti käytettiin lainastyrkkaria tarvittaessa, muutoin mielikuvitusta.

Kyllä lapsista ihan kelpo ihmisiä tulee ilman aktiivisia harrastuksiakin. Mikä ei tietenkään tarkoita etteikö kannattaisi harrastaa, jos haluaa. Tahdon vain sanoa sitä, että ei kaikilla ole realistisia mahdollisuuksia harrastaa oikein mitään. 80-luvun maaseudulla vaihtoehdot olivat jotakuinkin yllä luettelemani. Tänä päivänä ehkä on vähän enemmän, mutta toisaalta sitten voi olla muita luonnollisia rajoituksia. On tietysti lapselle kurjaa, jos on kaveripiirin ainut, joka pääsee vain vasara kourassa lähikuusikkoon, kun muut kulkevat äititaksilla tiukassa aikataulussa useamman joukkuelajin ja taideharrastuksen ohjatuissa treeneissä kaikki arki-illat ja viikonloppuina häviävät kisareissuille. Niissä oloissa vaaditaan ehkä vähän luovuutta ja priorisointia kaikilta. Nykyään onneksi on netti ja tietokoneet hyvinkin edukkaasti saatavilla. Lapsihan voi ryhtyä vaikkapa hakkeriksi ja tulla isona miljonääriksi.

MooM
Seuraa 
Viestejä8653

AkuAnkka kirjoitti:
Jalkapallo ja uinti lienevät juoksemisen ohella vähiten varoja syöviä harrasteita ?

Nykylapsi harrastaa jalkapalloa seurassa, ohjattuna ja jos haluaa pysyä porukassa pitempään, on kilpailtava ja edettävä. Silloin maksellaan jo talven hallivuokria, kisareissuja jne. Varusteet on aika pieni kulu noiden rinnalla.

Jos on niin onnekas, että löytää porukan, joka pelailee omatoimisesti, pääsee tosiaan tossujen hinnalla. Nykyisin vaan on tosi vähän tuollaista naapuruston lasten aktiviteettia. kai ne sitten on kaikki ohjatuilla tunneilla harrastamassa tai kotona pelaamassa.

Absurdin lapsuus kuulostaa tutulta. Majoja tehtiin, laskettiin mäkeä ja talvella möyrittiin lumiluolissa. Mulla on oli kyllä tuo heppahomma, mutta ratsastus oli vain yksi tunti viikossa, tallilla oltiin useana päivänä viikossa tuntikausia kerrallaan. Kesällä sitten vähemmän.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Minijehova
Seuraa 
Viestejä12677

Meillä on ollut koko muksun koulu-uran ajan sääntönä että pariin johonkin on viikossa osallistuttava, mutta saa itse valita "lajinsa".  Partio ja toinen hieman liikunnallisempi ovat hyviä ja halpoja.

Ratsastuksesta pakko sanoa että kalliiksi se tulee jos ei lapioi paskaa ja opeta ym. pientä tallitytön sivukivaa, johon köyhät tytöt joutuvat. On harrastus jonka voi helposti kermaperseillä jopa purjehdusta kalliimmaksi.

Käsipallo lienee ainoa suomenruotsalainen kohtuuhintainen harrastus, kaikki muut maksavat huru mycket.

Tekeekö taitoluistelusta hirvittävän hintaista jäähalliaika, yksityisvalmennus vai ne alle sadan gramman esiintymisasut? Luulisin halliajan olevan kallista ja ihmetyttää eikö taitoluistelua oikeasti voi harjoitella ulkojäillä?

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

Keijona
Seuraa 
Viestejä13588

Sama täällä, partiossa  käyvät  ja uimassa säännöllisesti lisäksi vuosittain, kausittain vaihtuvia. muskaria,fudista, tanssia, nyt joku kansalaisopiston atkohjelmointikurssi menossa.Kalliisiin välineurheiluihin tai ajetluttamiseen ei tarvi lapsena oppia. Ai niin, kallein laji taitaa olla   laskettelu, hissilippu  kun melkein. 5€ tunti ja  Käytetyt vehkeet muutaman kympin.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

kretiini
Seuraa 
Viestejä1307

MooM kirjoitti:
Minäkin ihmettelin noita hintoja. Ilmeisesti kaikki on laskettu tiiveimmän harjoittelurytmin mukaan ja sillä ajatuksella, että kaikki välineet hankitaan uutena ja ovat kalleimpia normaalivalikoimassa.

Itse olen harrastanut esim. ratsastusta sekä junnuna että aikuisena ja silloinkin, kun kävin pari kertaa viikossa tunneilla ja toinen oli vielä kalliimpi pienryhmätunti, kulu oli n. 40-50 euroa viikossa. Tästä on kymmenisen vuotta, hintaan voi laittaa vähän lisää. Varusteisiin meni uutena 200-300 euroa, mutta niitä ei tavitse uusia oikeastaan ikinä. Kasvavalla lapsella tietysti vaatteita pitää hankkia useammin, mutta toisaalta kierrätys toimii ja vuodessa kulutus on pieni. Suurin osa harastaa juuri noin (tai vain tunnin viikossa), ja kuluja tulee muutama tonni vuodessa, ja vähemmälläkin pääsee. Sitten tietysti, jos hankkii 10 000+ euron hevosen, maksaa yli 500 euroa/kk tallipaikasta, kengityksestä ja vakuutuksista (yms), käy valmennuksissa ja tunneilla, ja kiertää kisoja, hintaa tulee lähes rajattomasti.

Toinen esimerkki: lapseni harrastavat judoa. Vuosimaksu on reilun satasen ja 40 euron puku menee pari vuotta (ei vielä murrosikäisiä). Usein löytyy seurakavereilta käytettynä ja uudenveroisena parilla kympillä. Kerran vuodessa leiri maksaa muutaman kympin. Toinen pelaa lisäksi jalkapalloa kaupunginosajoukkueessa, hintaa n. 200 euroa/vuosi + nappikset, käytettynä n. 15-20 euroa vuodessa. Seurapaita 35 euroa parin vuoden välein. Tiedän kyllä, että edustusjoukkueessa samanikäisillä kulut ovat huomattavasti enemmän, kun reissaavat usein turnauksissa.

En kyllä suosittele käyttämään kenenkään muun kenkiä käytettynä. Koskaan. Voi tulla askellusvaivoja, kun ne kengät ovat toiselle muotoutuneet.

Meillä jalkapallo maksoi muutaman kympin vuodessa nuorena ja turnauksiin mentiin omin kyydein. Koskaan ei yövytty missään, vaan turnaukset kestivät aina yhden päivän.

Darwinismi on kuollut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat