Jos sauna on 100 asteinen, kuinka kuumaksi vesi tulee ämpärissä?
Jos sauna on 100 asteinen, kuinka kuumaksi vesi tulee ämpärissä?
klo 8:53 | 22.8.2017
Faktahan on että ilma ei johda lämpöä niin hyvin kuin joku kiinteämpi aine. Mutta onko tuolla raja mihin lämpöön vesi voi sata asteisessa saunassa lämmetä?
Sivut
No siihen sataan, jos saunassa pidetään tuota 100 astetta yllä. Aikaa se vie, koska sekä johtuminen ilman välityksellä (tai konvektio kai tuossa se päämekanismi on) on hidasta että vesi vaatii huomattavan paljon lämpöä lämmetäkseen. Jos saunaan ei tuoda korvaavaa lämpöä (siis veteen siirtyvän tilalle), niin sitten jäädään enemmän tai vähemmän alle sadan, riippuu vesimäärästä suhteessa saunan kokoon.
Käytännössä tietysti saunasta vuotaa koko ajan lämpöä ulos, eli jos jätetään sauna ja ämpäri odottelemaan, koko systeemi jäähtyy hiljalleen. Jos vesi on lattialla, siellä harvoin on 100 astetta, vaikka lauteilla olisikin. Lisäksi lattialla olevasta sankosta johtuu pohjan kautta lämpöä lattian rakenteisiin ja siitä pois.
Mutta sata-asteisessa saunassa esim lauteilla ämpärissä tönöttävä vesi (tai mikä muu tahansa, vaikka Sauna-Timo) kyllä saavuttaa saunan lämpötilan, jos ei sitten haihdu pois ennen sitä.
"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Ei lämpene sataan ellei ilman kosteus ole 100%. Vedestä haihtuu ilmaan kosteutta mikä sitoo lämpöä.
Olen tällä kertaa samaa mieltä.
Tietysti lämpenee. Jos vain lämpöä riittää, eli sauna pidetään 100 asteessa.
Jos sanko ei ole suljettu, luonnollisesti vettä höyrystyy ja sata-asteisena kiehuu ja leviää ilmatilaan, mutta yhtä kaikki sen lämpötilaksi tulee sata. Olomuodon muutos vie oman lämpömääränsä, mutta siitä tässä ei ollut kyse.
"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Kiehutat kattilassa vettä ja viet kiehuvan veden 110-asteiseen sanaan. Jatkaako vesi kiehumista?
Nesteestä singahtelee ilmaan nopeimpia ("lämpimimpiä") molekyylejä. Jos ympäristön kosteus on alle 100 prosenttia, palaa astiaan ilmasta vettä vähempi, kuin lähtee. Tapahtuu nettohaihtumista.
Koulukokeessa lämpömittarin ympärille kääritään märkä pumpuli. Mittaria heilutellaan ilmassa, jolloin lämpötila laskee. Mitä enemmän tulee eroa huoneen lämpötilaan sitä pienempi on suhteellinen kosteus, joka luetaan taulukosta.
Josta seuraa, että ilman kosteus saunassa lopulta on 100%, joten vesi lämpenee sataan asteeseen. Olettaen tietenkin, että ns. löylyä piisaa.
3³+4³+5³=6³
Ehkä alkup. kysyjä voisi tarkentaa.
Vietiinkö 100 aseiseen saunaan minkä lämpöistä vettä ämpärillä, saavilla tms.?
Pysyikö sauna aina 100 asteisena, eli jatkuvalämmitteinen vaiko savusauna?
Niin, jos ympäristö on 100 asteinen niin ämpärin vesi päätyy samaan lämpötilaan riippumatta sen nesteen haihtumiseen käyttämästä energiasta. Tässähän kåy vielä niin että vesi lämpenee hitaasti sataan asteeseen ja sen jälkeen tarvitsee vielä lisää energiaa ennenkuin kiehuminen eli höyrystyminen tapahtuu. Eli aineen faasimuutos nesteestä kaasuksi vaatii lisäenergiaa vaikka lämpötila on molemmilla sama sata astetta.
Kysymyskin voi olla huono.
Oliko tämä PPo:n vastaus siis
"...100°C (mittausarkkuuden rajoissa)..."
täysin väärin ja väärin kirjoitettukin!
Ei lämpene 100 asteeseen. Ei huoneenlämmössäkään oleva, avoimessa astiassa oleva vesi lämpene huoneenlämpöiseksi. Jos jätät lämmintä vettä sisältävän avoimen kulhon huoneen pöydälle, niin se jäähtyy huoneen lämpöä viileämmäksi johtuen haihtumisesta.
Säätilakin alkaa vaikuttaa eli vallitsevasta ilmanpaineesta riippuen veden kiehumispiste vaihtelee puolisen astetta.
Merenrantasaunassa vesi kiehuu huomattavasti korkeammassa lämpötilassa kuin sisämaassa lammen rannalla.
Tuskin on tilaa jossa ei ole minkäänlaista ilmanvaihtoa joten ympäröivä ilma ei koskaan saavuta kylläisen höyryn astetta ja näin ollen veden lämpötila ei voi koskaan saavuttaa sataa astetta varsinkaan jos tarkoitetaan lämpötilalla veden kiehumispistettä.
Kun ei muuta ilmoiteta, kyseessä on termisessä tasapainossa oleva systeemi eli suljettu järjestelmä tai sauna, joka saa saman verran lämpöä kuin menettääkin. Muuten kysymyksessä ei ole mitään mieltä.
Tuollaisesas järjestelmässä oleva aine, olipa mitä tahansa, on määritelmällisesti vakiolämpöinen ja mittaustarkkuuden rajoissa siis tässä tapauksessa 100 asteen lämpöinen.
Wistin huoli kiehumisesta taas liittyy paineeseen, ei lämpötilaan.
Jotain voisi saivarrella eri aineiden välillä kolmoispisteen lämpötilapoikkeamista, mutta enpä saivartele...
Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹
Höpsöti höps saivarteluillesi. Aine koostuu atomeista ja lämpötila on tilastollinen suure ja verrannollinen niiden keskimääräiseen liike-energiaan. Tällöin mitkään kaksi vuorovaikuttavaa systeemiä kuten sauna ja vesisanko ei koskaan milloinkaan ole täsmälleen tietyssä samassa lämpötilassa vaan fluktuoivat jopa tasapainotilassaan hieman sen molemmin puolin. Tasapainotila ko. esimerkissä saavutetaan tuo edellinen huomioon ottaen ihan kohtuullisessa äärellisessä ajassa kun otetaan lisäksi huomioon että sata-asteinen sauna käytännössä tarkoittaa sataa astetta mittarissa, joka on seinässä kiinni, ollen siten aina hieman kylmempi kuin löyly, jolloin sata-asteisen saunan ilma sen sangon ympäristössä on aina yli sata astetta.
😉😁
Ainiija: tod hit voim ei oo
3³+4³+5³=6³
Sivut