Sivut

Kommentit (21)

Vierailija

Chileistä tuli mieleen parikin kasvia. Toinen oli kuulemma chiliäkin stydimpi tulisuudeltaan. Toinen puolestaan aiheutti nisäkkäille huonoja trippejä. Yksi näistä kahdesta taisi olla nimeltään tyräkki. Kun vielä muistaisi kumpi. 

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5829

ksuomala kirjoitti:
Chileistä tuli mieleen parikin kasvia. Toinen oli kuulemma chiliäkin stydimpi tulisuudeltaan. Toinen puolestaan aiheutti nisäkkäille huonoja trippejä. Yksi näistä kahdesta taisi olla nimeltään tyräkki. Kun vielä muistaisi kumpi. 

Habanero? Tyräkki... on toiselta nimeltään "tuhma poika"... Muistan kun eräänä kuumana kesäyönä havahduin siihen, että mun 15 neliömetrin opiskelijakämpässä kuului välillä kuin minihelmien pomppimista lattialla... Tyräkki laukoi siemeniä. Tuli mieleen toinen ääni jota lapsena ihmettelin, kotiviinin käymisestä aiheutuva surina. Olise vaan uskottava, että ääni tuli isosta pullosta jossa oli ihme systeemit, ja rusinoitakin näytti kelluvan... eksoottinen kokemus!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä31281

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Taidan ostaa chilin taimen, kun en tajunnut itse kasvattaa...  mikä ois mieto lajike? Millaisia eroja niissä muuten on, onko joku aromaattisempi? Nopeakasvuisempi, kestävämpi, satoisempi? Niitä on niin monta erilaista!  Varmaan näyttäis komealta mun viljelypalstalla, kun ois eri värisiä & muotoisia chilejä.

Monet annuumit ovat mietoja-keskivahvoja ja nopeakasvuisia ja satoisia kasvihuoneessa. Niitä on myös yleisimmin tarjolla. Maku on vaihteleva, mutta ainakaan minä en osaa kuvailla makuja sanoin tai yhdistää muiden sanallisia kuvauksia makuun, joten se pitää itse maistaa.

Mutta jos saat jonkun baccatumin taimen, suosittelen sitä. Ne ovat yleensä keskivahvoja, satoisia ja helppoja, mutta jotenkin herkullisempia. Tietysti molempi parempi, niin voit itse arvioida.

Jos ajattelit kasvattaa ne ulkona, pubescens voisi toimia paremmin. Muut ovat enemmän kasvihuonekasveja ja vaativat kuuman kesän. Minun pubescens -kasvatukseni ovat kyllä ollet tervanjuontia, mutta jotkut raportoivat suurista sadoista.

Noita erikoisempia taimia voi kysellä vaikka chilifoorumin harrastajilta.

MooM
Seuraa 
Viestejä7755

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Taidan ostaa chilin taimen, kun en tajunnut itse kasvattaa...  mikä ois mieto lajike? Millaisia eroja niissä muuten on, onko joku aromaattisempi? Nopeakasvuisempi, kestävämpi, satoisempi? Niitä on niin monta erilaista!  Varmaan näyttäis komealta mun viljelypalstalla, kun ois eri värisiä & muotoisia chilejä. 

Kerkeis nyt vaan muokata maata, niin sais näitä nykyisiäkin taimi-purkkeja pois...

Jos kaupasta ostat, olet käytännössä tarjonnan varassa ja lajikkeissa ei ole paljon valinnanvaraa. Ainakaan niitä tavallisia yksivuotisia punaisia pitkänomaisia ei (imho) kannata kasvattaa, ne ovat melko mauttomia, siis sen poltteen lisäksi. En tiedä, onko etelämpänä erikoistuneita taimiviljelijöitä. Chiliharrastajilta voit saada lajikkeittain, ennenwanhaan oli esim chilifoorumi, jossa myös myytiin siemeniä ja taimiakin.

Suosituksia miedommista en osaa sanoa. Itsellä oli joskus pink habaneroa, se on siitä outo, että siinä on habaneron helposti tunnistettava aromi (joka varoittaa, että kohta sattuu), mutta ei juurikaan tulisuutta.

Jos on tilaa pitää sisällä, ainakin yellow rocoto menee vuosikausia ihan normaaliolosuhteissa. Erittäin maukas ja paksu"lihainen", vaikka melko tulinen. Jos olisit lähempänä, saisit tänä keväänä siemenestä kasvatettuja taimia... Naga ja scotch bonnet meni minulla myös monta vuotta, mutta sitten kuolivat. Joitain lajeja ei saa talven yli millään. 

Avomaalla chileihin tuppaa tulemaan kirvoja ja sadon saaminen vaatii aika hyvän kesän (=lämpö). Kasvihuoneessa onnistuu varmemmin. Nyt kyllä kasvukausi alkoi niin varhain, että siitä ei luulisi jäävän kiini, jos syksy on vähänkään normaali.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5829

Neutroni kirjoitti:
Käyttäjä4499 kirjoitti:
Taidan ostaa chilin taimen, kun en tajunnut itse kasvattaa...  mikä ois mieto lajike? Millaisia eroja niissä muuten on, onko joku aromaattisempi? Nopeakasvuisempi, kestävämpi, satoisempi? Niitä on niin monta erilaista!  Varmaan näyttäis komealta mun viljelypalstalla, kun ois eri värisiä & muotoisia chilejä.

Monet annuumit ovat mietoja-keskivahvoja ja nopeakasvuisia ja satoisia kasvihuoneessa. Niitä on myös yleisimmin tarjolla. Maku on vaihteleva, mutta ainakaan minä en osaa kuvailla makuja sanoin tai yhdistää muiden sanallisia kuvauksia makuun, joten se pitää itse maistaa.

Mutta jos saat jonkun baccatumin taimen, suosittelen sitä. Ne ovat yleensä keskivahvoja, satoisia ja helppoja, mutta jotenkin herkullisempia. Tietysti molempi parempi, niin voit itse arvioida.

Jos ajattelit kasvattaa ne ulkona, pubescens voisi toimia paremmin. Muut ovat enemmän kasvihuonekasveja ja vaativat kuuman kesän. Minun pubescens -kasvatukseni ovat kyllä ollet tervanjuontia, mutta jotkut raportoivat suurista sadoista.

Noita erikoisempia taimia voi kysellä vaikka chilifoorumin harrastajilta.

Kiitos vinkeistä, koitan löytää pubescensin sillä tarkoitus on kasvattaa ulkona. 

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat