Seuraa 
Viestejä3768

Kirjoitin aikanaan, reilu kymmenen vuotta sitten TM:lle kaksikin laajaa artikkelia uusista raketti-innovaatioista kiertoradalle pääsyyn ja siitä eteenpäin. Eräs oli laserraketti, jonka esitin artikkelitarjouksena Scientific American-lehdelle seitsemän vuotta aikaisemmin kuin New Yorkin Rensselear-yliopiston proffa Myrabo huusi heurekaa samasta. Selväähän oli kuinka siinä kävi, SciAmin päätoimittajalta tuli kohtelias kirje, jossa kiitteli "Dr. T***a" mielenkiintoisesta artikkelista ja pahoitteli, että lehti ei julkaise "original proposals of science" vaan jo tutkittuja aiheita.

Jonkin ajan maaniteltuani ja käytyäni näyttämässä rumaa ruhoani Tähdet ja Avaruus - lehden Kaivopuiston toimituksessa päätoimittaja Seppo Linnaluoto kaivoi juttuni paksun juttutarjouspinon alta ja sanoi, "Lyhennä puoleen ja julkaisen". Näin tapahtuikin ja kohta tuli Novosibirskin yliopistolta harmaa kutsukirje ja hieman myöhemmin NASA-Langley' lta, ensinmainitussa vierailin esitelmöimässä keksintöäni elokuussa 1990 ja nasalla Virginiassa helmikuussa 1991. Tässä välissä pidin aiheesta kutsuttuna kaksi esitelmää, toisen Utsjoen Ursan kutsumana, toisen yllättävästi merikapteenien Naviga-seuran vuosikokoukselle Katajanokalla, kutsujana seuran sihteeri, Silja Symphony' n kapteeni Kari Larjo. Kaleva-lehti julkaisi kuvani kanssa laajan jutun Utsjoen tilaisuudesta. Ironista kuinka pieni maailma on, lehtinainen joka haastatteli on nykyisin nuoremman tyttäreni miehen äiti.

Mutta takaisin ydinrakettiin, josta kerroin TM-jutussani. Yhdysvallat teki 1960-70 luvulla kokeita ydinrakettimoottorilla Nevadassa, vetyä kuumentavalla päästiin sadan tonnin työntövoimaan ja "hyötysuhteen" eli nk. Spesifisen Impulssin Isp arvoon 800 s, joka oli lähes kaksinkertainen vety-happiraketin (Saturn5/Shuttle) teoreettiseen arvoon 425s verrattuna. On huomattava, ettei asteikko ole lineaarinen, hyvin monimutkainen kaava pelkistettynä kertoo että impulssi on suoraan verrannollinen absoluuttisen lämpötilan neljänteen potenssiin ja kääntäen verrannollinen molekyylipainon kuutiojuureen. Chicagon ylioposton professori Hermann Grier et al on tehnyt tästä perinpohjaista teoreettista tutkimusta. Nevdan projekti kulki nimellä Rover-Nerva.

Projektin perimmäisenä tarkoituksena oli tehdä miehitetty lento Marsiin, jos Neuvostoliitto olisi ehtinyt ensin Kuuhun, näin päätti Nixonin hallinto. Ydinraketti lyhensi lentoaikaa niin paljon, että sen miehistölle aiheuttama säteilyrasitus oli pienempi kuin kemiallisen raketin avaruussäteilyn aiheuttama. Projekti lopetettiin ilmakehän ydinkoekiellon sopimuksen myötä.

Nyt tuore uutinen kertoo Venäjän testaavan vielä tänä vuonna ydinrakettimoottoria, tarkoitus lyödä USA Marskilvassa, kun Kuukilpa hävittiin?

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3495426/Move-Nasa-Russia-...

(Asiallisia kommentteja, pyydän, vaikka tarinaa elävöitinkin omilla kokemuksillani, ehkä ne ovat arvokkaampia kuin wikipedian googlaaminen?)

Sivut

Kommentit (149)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Dr Strangelove
Seuraa 
Viestejä3768

Tätähän se, yrität vaihteeksi asiaa, mutta pelkät pellet liikkeellä ...

Toivoisi foorumin älyllistä eliittiä, carter, neutroni, moom ... mutta ymmärrän, etteivät tänne viitsi usein kurkistaa, on tällainen tunkio.

apassille nyt voi vastata, kyllä, se on suurin uhka. Ajatus onkin kai käyttää vasta avaruudessa, eli reaktori aktivoitaisiin vasta siellä, pienentää hieman riskiä räjähdyksessä.

tammukka
Seuraa 
Viestejä4587

apassi kirjoitti:
Onkohan tuollainen ydinrakettimoottori miten turvallinen, kun se matkaa kuitenkin jonkun aikaa ilmakehässä, jos raketti kaikesta huolimatta räjähtää? 

Tanskasen käsissä hyvinkin turvallinen koska perseelleen menisi kumminkin.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6784

Käyttäjä7668 kirjoitti:
Sun pitää herätellä ton SpirulinaSuomen kanssa jotain keskustelua. Hänkin on saanut useita kohteliaita kirjeitä tutkijoilta.

Vai niin. Mutta Käyttäjä7668 = SpiruliinaSuomi = Henri Lentonen.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31650

Dr Strangelove kirjoitti:
Nyt tuore uutinen kertoo Venäjän testaavan vielä tänä vuonna ydinrakettimoottoria, tarkoitus lyödä USA Marskilvassa, kun Kuukilpa hävittiin?

Voi kunpa Putin saisikin päähänsä, että näytää maailmalle kaapin paikan avaruusteknologialla eikä sotimisella. Mutta suhtaudun hyvin epäillen venäläisten todelliseen kiinnostukseen asiaan. Siellä ei takuulla liikene yksityistä rahaa avaruusteknikkaan ja ainakaan toistaiseksi Putinia ei ole kiinnostanut ohjata valtion rahaa avaruuteen. Se ei enää tue samalla tavalla sotateknologiaa kuin kylmän sodan aikaan.

Sinänsä tuo Nuclear Thermal Rocket on hyvin kiinnostava konsepti. Ties mihin sillä pystyisi, jos poliittinen vauhkoilu ydintekniikan kanssa lopetettaisiin ja tutkittaisiin tosissaan missä ovat järjestelmän tekniset rajat.

Vaikka se on tavallaan järjetöntä, toisaalta toivon sitä että muutama kymmenen banaanimaata saisi ydinpomminsa. Sitten ei enää olisi (täysin absurdia, mutta valitettavan tosissaan otettua) perustetta vastustaa ydinteknologiaa aseiden leviämisen pelolla. Eivät niiden johtajat kuitenkaan uskaltaisi niitä käyttää edes toisiaan vastaan ja terroristiorganisaatiollekaan se tuskin olisi tehokkain tapa pidentää johtajien elämää ja värvätä uusia hulluja rivijäseniksi.

Lainaus:
Toivoisi foorumin älyllistä eliittiä, carter, neutroni, moom ... mutta ymmärrän, etteivät tänne viitsi usein kurkistaa, on tällainen tunkio.

Kiitos arvostuksesta, mutta valitettavasti toisinaan virkavelvollisuudet, harrastukset, perhe-elämä ym. syyt estävät vastauksen muutaman tunnin sisällä. Pientä kärsivällisyyttä kiitos.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31650

apassi kirjoitti:
Onkohan tuollainen ydinrakettimoottori miten turvallinen, kun se matkaa kuitenkin jonkun aikaa ilmakehässä, jos raketti kaikesta huolimatta räjähtää? 

Se on pieni ydinreaktori. Käytännössä ydinmoottoria käytettäisiin ylempänä rakettivaiheena, joka käynnistyy muutaman kymmenen kilometrin korkeudessa kaukana meren päällä. Ennen käynnistämistä fissioreaktori ei ole erityisen vaarallinen. Uraani tai plutonium eivät ole äärimmäisen radioaktiivisia eivätkä muodossa, jossa ne leviävät helposti ympäristöön. Jos ongelma tulee toisen vaiheen käynnistämisen ja kiertoradan välillä, alus putoaa valtameren pohjaan. Ei se ole varsinaisesti hyvä asia, mutta ei sen vaarallisempi kuin monet mereen uponneet ja upotetut ydinkäyttöiset alukset ja ydinjätteet. Avaruudessa käytettäneen ratoja, joilla se ei putoa maahan ainakaan tuhansiin vuosiin, mitä nyt ratoja voidaan ennustaa, joten vaarat ovat lähinnä tyhjänvauhkoamista.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31650

Major_Breakthrough kirjoitti:
Kun tuo ydinreaktori on esim OL III kokoinen niin tuleeko nämä rakertit kalliiksi ?

Ei noin pienellä mitään tee. Sata OL kolmosta ainakin tarvitaan. Mieluummin tuhat, ja kaikkien betonikuoret tietenkin mitoitettu kestämään törmäys pieneen asteroidiin kosmisella nopeudella. Eikä se reaktori kuorineen vielä mitään ole, se se vasta maksaa, kun kuljetetaan mukana pieni meri, josta ammentaa jäähdytysvettä pari kuutiokilometriä vuodessa. Eli joo, tulevat ne kalliiksi. Aivan helvetin kalliiksi. Itse asiassa niin kalliiksi, että eipä niitä taida kukaan rakentaa sataan vuoteen. Avaruudessa kun eivät huokeat himmelit pärjää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat