"Ihmiskunnalla ei ole toivoa"
"Ihmiskunnalla ei ole toivoa"
Parjatulta Yleltä taas mainio kolumni. Alla oleva lainaus paljastaa hyvin kupletin juonen.
"Jalkapallon mm-kisa, sen mittasuhteet, käytetyn rahan ja energian määrä muistuttaa meitä siitä, että ihmiskunnalla ei ole toivoa. Emme koskaan tule kääntämään katsettamme epäoleellisesta oleelliseen. Ei tule koskaan aikaa, jolloin ilmastonmuutos ja eliölajien sukupuuttoaalto kiinnostaisi enemmän kuin riita muutamasta somalipakolaisesta tai Pirkko Arstilan kolumnin naisvartalokuvasta. Ei tule koskaan aikaa, jolloin jokin oikea ongelma kiinnostaisi enemmän kuin jalkapallo."
http://parapsykologia.blogspot.com
There is a principle which is a bar against all information, which is proof against all arguments and which cannot fail to keep a man in everlasting ignorance -- that principle is contempt prior to investigation.
-- Herbert Spencer
Sivut
Olet oikeassa. Mutta miksi luonnonlakien mukaisesta tosiasiasta täytyy pitää hillitön parku ja valitus? Ei ihminen sillä muutu. Ei ihminen muutu silläkään, että haalit valtaa ja perustat ekofasistisen tyrannian. Se on paikallinen, kestää sukupolven tai pari, eli ei mitään maapallon eliöstön vuosimiljardisessa sukupolvien ketjussa eikä mitään edes ihmislajin satojen tuhansien vuosien historiassa, kunnes ahneet lyhytnäköiset ihmiset hajottavat tyrannian ja palaavat kasvun haalimiseen. Eikö silloin ole parempi ratkoa ajankohtaisia ongelmia suurten lajinpelastusfantasioiden sijaan?
Kenties joskus joku nyt ennustamaton seikka muuttaa ihmisen tekniseksi sivilisaatioksi, jonka yksilöt eivät omaa eläimen viettejä, vaan haluavat kehittää yhteisöään ja oppia tuntemaan maailmankaikkeuttamme niin hyvin kuin mahdollista. Ehkä tekoäly puuttuu ihmisen kehitykseen tai jotain. Tai sitten ei, ja kuolemme elukoina tällä pallolla ja ehkä naapuriplaneetoilla joskus. Mutta olen varma, että jos sellainen muutos tulee joskus mahdolliseksi, sinun kaltaisesi tekevät kaikkensa sen estämiseksi ja kieltämiseksi vedoten enemmän tai vähemmän realistisiin uhkakuviin, jota muutos tulee heidän mielestään aiheuttamaan. Ja sitten jos muutos siitä huolimatta toteutetaan, vaahtoatte lopun ikäänne siitä miten se on sulaa hulluutta ja tuhoaa luonnollisen lajin muuttaen sen jonkinlaisiksi roboteiksi.
Voitko hieman avata miten ihmeessä ihminen haluaisi kehittää yhteisöään tai oppia yhtään mitään ilman toimintaa motivoivia viettejä? Kuulostaa hieman epärealistiselta propositiolta. Voitko myös elaboroida millä tavalla tekoäly puuttuisi ihmisen kehitykseen?
Situation: You're in danger of living a life so soft and comfortable, that you will die without ever realizing your true potential.
-David Goggins
Tuli muuten ihan sama mieleen kun katsoin tätä Jeff Bezosin videota; https://www.youtube.com/watch?v=GHRQUO70KyM
Mies käyttää postisyysteemiä omaisuutensa kartuttamiseen ja sijoittaa kaiken avaruusmatkailuun. Jotain muutakin voisi yrittää tehdä.
Tuo neutronin propagoima uskonnollinen fatalismi on varmasti lohduttavaa ja antaa tietysti ihmiselle oivan tekosyyn märehtiä omassa reaktiivisuudessaan mutta toisenlaisiakin näkemyksiä on esitetty. Useat hengelliset perinteet kuten esmes buddhalaisuus ovat antaneet metodin reaktiivisen orjaluontomme ylittämiselle.
https://youtu.be/oX1IFUDNtto
Situation: You're in danger of living a life so soft and comfortable, that you will die without ever realizing your true potential.
-David Goggins
Niin, no, ehkä viettejä pitäisi olla, mutta oman aseman hierarkiassa kohottamisen, kilpailun ja primitiivisten tarpeiden tyydyttämisen tilalla kiinostus tieteisiin, oikeudenmukaisuuteen ja yhteisön kehittämiseen (ei vain omaksi hyödyksi eikä kilpaillakseen muiden yhteisöjen kanssa, vaan niidenkin hyödyksi). Eli hyvin keinotekoinen olento, jota ei voi koskaan syntyä luonnollisessa kilpailuun ja luononvalintaan perustuvassa evoluutiossa koskaan.
En tiedä. Kuten sanoin, se vaatii jonkinlaisen tapahtumaketjun, jota nykyisen tiedon perusteella ei voi ennakoida. Tekoäly tuli mieleen yhtenä mahdollisuutena, mutta tietenkin se vaatisi hyvin erityiset ja epätodennäköiset olosuhteet. Voi tietysti myös olla, että tuollainen muunnos on mahdoton, koska se vaatisi että eläimen tasolla oleva laji tekee tietoisesti ja hyvin ideologisin syin jälkeläisistään jotain muuta ja sitten antaa itsensä tuhoutua.
Mutta se on varmaa, että vinkumalla ja toisten köyhäilyä vaatimalla tuollainen muutos ei tule tapahtumaan.
Bruce Oreck on vihreä; https://www.youtube.com/watch?v=3a8T0bUhgo8
Missä tuo "riita muutamasta somalipakolaisesta" on tapahtunut? En ole huomannut.
"Ihmisten varhaisin esi-isä löytyi
Puoli miljardia vuotta sitten eläneellä olennolla ei ollut edes peräaukkoa."
https://www.tiede.fi/keskustelu/76940/ihmiskunnalla-ei-ole-toivoa?quote=... .
Jos ihmislajia ei olisi ikinä tässä muodossa syntynyt niin olisiko kukaan perään itkenyt?
"Kupletin juonta" kannattaa pohtia monesta kulmasta.
Numeroiden mukaan olemme superpetoja.
Oikea linkki.
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ihmisten-varhaisin-esi-isa-loytyi ..
Jos itsen radikaali muuttaminen itseltä ei onnistu niin miten ihmeessä kuvittelemme muuttavamme ihmiskuntaa?
Kannattaa ehdottomasti masentua koska muut ihmiset ei keskity oikeisiin asioihin.
Eminem - While There Is Life, There Is Hope (Stephen Hawking Tribute)
https://www.youtube.com/watch?v=XQPEYe2P7sQ
Kyllä on uskonnollista ristiriitaa käsityksessä
ja heti perään
Eli ihminen kuitenkin muuttuisi ??
Ollaanko täällä nyt tosiaan sitä mieltä että ihminen ei ole muuttu eikä muutu, evoluutiota ei ole olemassa, että ihminen olisikin luotu kerralla tälläiseksi juuri siten mitä monoteismin luominen kuvaa.
Kyllä evoluutio todistaa että ihminen muuttuu koko ajan, tuollainen asioiden perustelu tai oikeutus " aina on ollut niin ja tulee aina olemaan " kuulostaa puhtaasti itsekkyyden oikeuttelulta, siis egon, siis mielikuvituksen tuotosta. Ego, siis minäkuva on puhtaasti mielikuvituksen tuote, sen kannattaisi itseensä uskojien ymmärtää ja hyväksyä, niinku omastamielestä.
Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.
"Ihmiskunnalla ei ole toivoa"
Voi olla ihan hyväkin asia. Mites se menikään ? Usko, toivo, rakkaus.
Kun usko häviää jää jäljjelle toivo, kun toivo häviää jää jäljelle rakkaus. Siksi rakkaus voittaa. (Captain Chaos)
Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.
Et sitten lukenut mitä kirjoitin. Ihminen ei muutu sillä, että joku yksilö vinkuu miten huonoja kaikki muut ovat. Oli se sitten tuomiopäivää ennustava ekoprofeetta tai menneisiin agraaritalouden ja primitiivisten ja julmien halintojärjestelmien aikoihin haikaileva kehityksen kelkasta pudonnut pahantahtoinen jäärä, jota harmittaa kun ei saa päästä katsomaan huonompien ihmisten teloituksia torille.
Pitkässä juoksussa ihminen tietenkin muuttuu niin kuin kaikki muukin maailmassa. Yhteiskunnat muuttuvat vuosisatojen aikaskaalalla, laji muuttuu kymmenien tuhansien vuosien aikaskaalalla ja niin edelleen. Sitä ei vain muiden huonoudesta kiukutteleva omassa itse oivalletussa erinomaisuudessaan rypevä näe. Se pitää tietää. Pitää nöyrtyä opettelemaan mitä muut ovat oppineet, että pystyy ymmärtämään sellaisia perusapinan arkitodellisuuden tason ylittäviä asioita.
Ok,niinhäns se on muutos on pysyvää ja jopa muutoksen nopeus muuttuu. Noh muuttuukos kehityksen suunta vai onko ihmisen kehitys ikuisesti älykkäämmäksi ? Vai voisiko olla että ihminen voisi myös välillä taantua, esim pari tuhatta vuotta kerrallaan ? Tarkoittaen vaikka sitä että uskontojen opetukset ihmiskunnan luisumisestä huonompaan kunnes kehitys taas kääntyy parempaan voisi olla totta ?
Vai eikö sovi arvomaailmaan, niin ei voi sopia ymmärrykseenkään.
Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.
Olisiko strusahduksen arvoinen kommentti.
Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.
Tuhansien vuosien taantuma ei kuulosta kovin uskottavalta, mutta satojen vuosien taantumia varmasti tulee ja on ollut aikaisemminkin (mistä uskontojenkin tarinat maailmanlopuista luultavasti ovat saaneet alkunsa). Huonolla tuurilla sellainen on nytkin edessä, jos rikkaiden ahneus kaataa länsimaiset demokratiat ja kansa valitsee johtajikseen populistidiktaattoreita, jotka sitten korvaantuvat natseilla, kommunisteilla, ekofasisteilla tai teokraattisilla tyrannioilla, jotka sotivat keskenään ja kärsivät sisällissodista ja vallankaappauksista. Mutta ennen pitkää jossain maassa oivalletaan aina vapauden voima ja se jyrää kehittyneen hallinnon mahdollistamalla ylivoimaisella tuotannolla tyranniat kumoon tai herrakansoja palveleviksi orjamaiksi, niin kuin pari viime vuosisataa on ollut, kunnes ne hitaasti sivistyvät, demokratisoituvat ja vaurastuvat.
En usko, että yksilöiden keskimääräinen älykkyys on tekijä, joka vaikuttaa mainittavasti ihmisen yhteiskuntien kehitykseen. Ennemmin se on sivistyksen nousuja ja rappeutumisia, mikä on kulttuurinen ilmiö. Mutta toistaiseksi pitkän aikavälin trendi on ollut se, että taantumien jälkeen noustaan aina ylemmäs, ja mikään realistinen näköpiirissä oleva asia ei viittaa etteikö se kehitys voisi jatkua mahdollisista taantumista huolimatta vuosituhansia.
Entä toinen näkökulma:
- Ihminen on pallolla ensimmäinen jolla on tietoisuus olemassaolostaan ja kuolemastaan.
- Kun tuo "Tiedon puusta syöminen" ja silmien avautuminen on tapahtunut ei paluuta paratiisiin eli luonnon anarkiaan ole.
- EI OLE MERKITYSTÄ ÄLYKKYYDELLÄ AINOASTAAN TIEDON SUMMAUTUMISELLA!
Nimittäin tuo tiedon kertyminen on lisääntynyt kiihtyvällä vauhdilla esim. viimeisen 50v aikana ja verrattaessa vain hetkeen aiemmin eli vaikka 1200-lukuun. Merkittävää muuttuvaa tekijää ei tiedon kasaantumisen lisäksi ole! Moraali, uskonnot, hyödyn aikakausi, demokratia, jne. kaikki ovat seurausta tiedon lisääntymisestä.
Vastaako jokin muu kysymykseen: "Miksi ihmiskunta on juuri nyt viimeisen 7000v aikana keksinyt ja kehittänyt kaiken?"
Sivut
Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi