Kommentit (6)

Käyttäjä11437
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt23.7.2018

"Aivan toisin kertoo arkikokemuksemme, jonka mukaan aika pakottaa meidät tulevaisuutta kohti, halusimme tai emme."

Olen yrittänyt selittää nuorille rippikoulussa miksi evoluution ja Big Bang -teorian ei tarvitse olla ristiriidassa Raamatun luomiskertomuksen kanssa. Ne yksinkertaistaen vastaavat erilaisiin kysymyksiin olemasssaolosta.

Olen kuvannut aikaa logaritmisesti, ja kun asteikko alkaa ihmisen reaktiokykyyn liityvistä havainnoista ja päättyy asteikon toisessa alkuräjähdykseen, 15-ikäisen ihmisen elinkaari asettuu asteikon puoliväliin. Kerron nuorille, että joudumme lisäämään omaan kokemusmaailmaan liittyviin muistoihin erilaisia kertomuksia. Kertomukset voivat olla tieteelliseen maailmankuvaan ja historiaan liittyviä asiatietoja, tai erilaisista mytologioista nousevia, usein runollisia kertomuksia asioiden alkuperästa, merkityksestä "tällä hetkellä"  ja päämäärästä tulevaisuudesta. Itse asiassa "tämä hetki" ei ole ohikiitävä sekunnnin murto-osa, vaan ulottumattomissa oleva tila jota kohti me liikumme.

Kirkkoisä Augustinus oli sitä mieltä että uusplatonistinen idea ajan atomiluonteesta voi sillä tavalla pitää paikkansa, että Jumala luo yksittäisiä aika-atomeja nopeammin kuin pystymme havaitsemaan. Tällä tavalla hän ylläpitää luomakuntaa ja antaa sille merkityksen tässä ja nyt.

Aika-havaintoja pystyn kuvaamaan analogialla sähkölampusta joka vilkkuu 100 Hz tahdissa mutta me emme pysty näkemään vilkkumista, emmekä siis analogian mukaan myöskään havaitse ajan "syntymistä" tai "luomista".

Käyttäjä5099
Seuraa 
Viestejä3
Liittynyt27.10.2017

Eritahtiset ajat saavat miettimään myös ilmiötä, jonka tunnemme universumin laajenemisena. Onko kyseessä vain meidän planeetallamme tällä liikenopeudella tehtävästä havainnosta? Omat havaintomme riippuvat siitä fysikaalisesta maailmasta, jossa elämme. Liikkuvasta junasta katsoen lähiympäristön maailma näyttää muuttuvan eri tavalla kuin paikalla seisten tai lentokoneesta katsottaessa.   

JPI
Seuraa 
Viestejä26572
Liittynyt5.12.2012

Goswell kirjoitti:
Ei olisi mitään ongelmaa jos sitä arkijärkeä olisi.

Eli sulla ei siis ole arkijärkeä ?
😂

3³+4³+5³=6³

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä750
Liittynyt15.5.2018

Käyttäjä11437 kirjoitti:

Olen yrittänyt selittää nuorille rippikoulussa miksi evoluution ja Big Bang -teorian ei tarvitse olla ristiriidassa Raamatun luomiskertomuksen kanssa. Ne yksinkertaistaen vastaavat erilaisiin kysymyksiin olemasssaolosta.

Kerro heille, ettei 2000 vuotta sitten ollut tietoa asioista ja silloin eläneet ihmiset selittivät, tai jotkut heistä selittivät asiat raamatussa kerrotulla tavalla ja ettei höpötyksillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, eikä sillä kannata vaivata päätänsä sen enempää kuin muullakaan raamatun tekstillä.

Samalla olisi syytä ohjata heitä tutustumaan tieteeseen, eikä pyrkiä vieroittamaan nuoria todellisuudesta minkään uskonnon avulla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat