Sivut

Kommentit (16085)

Wade
Seuraa 
Viestejä1288

MAK kirjoitti:
Wade kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:
"Yhdysvaltain Itärannikkoa lähestyy vaarallinen Florence-myrsky. Myrsky on luokiteltu nelosluokan hurrikaaniksi.

Näin voimakas myrsky on Itärannikolla harvinainen. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen sanoo, että vastaavia on kerran 20–25 vuodessa.

Myrskyn rantautuminen on harvinainen. Vain neljä suurta hurrikaania on tilaston mukaan rantautunut Carolinien alueelle vuodesta 1915. Vuosina 1954, 1959, 1989 ja 1996.

Sinulta näyttää puuttuvan tuosta listastasi ainakin 1958. Tuossa alla linkkaamassani Royn graafissa noita on lisää, mutta en löytänyt näitä hurrikaanitaulukosta - ellei Roy sitten laskenut mukaan Cat 2-hurrikaaneja.

Jos otetaan mukaa myös kategorian 1-2 hurrikaanit, niin pelkästään 1950-luvulla hurrikaaneja rantautui Pohjois- ja Etelä-Carolinan aluelle yhteensä 13 kpl. Joten mitenkään erityisen harvinaisia ei hurrikaanin maihinlasku noilla alueilla ole.

http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/Carolinas-major-hurricane... ...

Spencerin taulukossa on "hitting" -myrskyt, elikkä mukaan lasketaan nekin suuret hurrikaanit, joidenka tuulet ovat merkittävästi vaikuttaneet mantereella. Wikin mukaan Pohjois-Carolinessa näitä on 5 tapausta vuosina 1954 - 1960. 1993 on sen mukaan "Offshore".  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_North_Carolina_hurricanes  

Erilaisilla kriteereillä saadaan tietenkin erilaisia tuloksia. Spencer on saanut lukemaksi kuusi 1950-luvulle, kun mukaan lasketaan yksi vain Etelä-Carolinaa koetellut myrsky.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

Näinon0070 kirjoitti:
tammukka kirjoitti:
Näinon0070 kirjoitti:
tammukka kirjoitti:
Onkohan Peikon aivosähkökäyrällä ja Auringon ap-indeksillä jonninmoista korrelaatiota ?

Hyvin todennäköisesti on, kuten muillakin omillaan ajattelevilla.
Se että Co2 ponnejätökseen hirttäytyneillä ei varmaan löydy korrelaatiota, tai todennäköisesti kuvitteellinen sellainen 🤔

Sinä oletkin tainnut hirttäytyä Peikon jätöksiin. 

Ei se omillaan ajattelevan mukaan niin mene, kyllä aurinko ohjaa ilmastoa eikä ilmasto aurinkoa👍
Jos joku on hirttäytynyt jätöksen ohjaavaan vaikutukseen, niin se ei liene Peikko enkä minä😉

Juu eipä se CO2 voi vaikuttaa kauheasti aurinkoon tai magnetosfääriinkään maapallolla.

it's the Sun stupid!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

o_turunen kirjoitti:
Castor-Pollux kirjoitti:
o_turunen kirjoitti:
Uskominen on idioottimaisuuden huippu eikä oikeaa tiedettä ole olemassakaan totuudesta puhumattakaan. Ellei nyt sitten haksahda johonkin teologiaan tai hihhulikuoron konsensutoimiin uskonkappaleisiin.

Lainatun tekstin kirjoittaja ei tiedä, mitä uskominen on. Otetaan esimerkiksi ihmisperäinen ilmastonmuutos AGW ja väite, että nykyisen globaalin lämpenemisen syynä on pääasiassa ihmisen toiminta.

Tehdään ensin jako uskomiseen ja ei-uskomiseen. Yksilö joko uskoo, että väite on totta, tai uskoo, että väite ei ole totta. Molemmissa tapauksissa kyse on uskomisesta. Tieteellisen nykytiedon valossa toinen uskomus on totta ja toinen ei. Ei-uskominen taas tarkoittaa, että yksilö ei ota kantaa asiaan. Heti kun otetaan kantaa, mennään uskomisen puolelle. Monissa tapauksissa kantaaottamattomuus on perustelluin vaihtoehto, esimerkiksi silloin, kun yksilöllä ei ole tiedollisia ja taidollisia valmiuksia päätellä itse mitään kyseisestä asiasta eikä hän pysty tukeutumaan auktoriteetteihin.

Käytännössä yksilö siis uskoo melkein joka asiassa johonkin ja muodostaa näin oman uskomusjärjestelmänsä. Yksilö uskoo olevansa yksilö (kaikki eivät), yksilö uskoo maanpinnan kantavan askeleensa alla, yksilö uskoo tietävänsä jne. Uskonto on vain pieni osa yksilön uskomusjärjestelmää. Yksilö voi uskoa johonkin yliluonnolliseen tai uskoa, että tällaista yliluonnollista ei ole. Molemmat ovat uskomuksia.

Paskanjankutus se taitaa olla varsinainen oikea tiede ja siihen pitää varmasti uskoa. Varmaan tykkäisit Olli.S:n kanssa keskustella asiasta.

o_turunen, kyllä tuolla kuun etäisyydellä selvää vaikutusta on tänne :

http://www.saaforum.tk/2018/09/02/syksy-lahestyy-mutta-viela-toistaiseks...

Olen tämän sivun loppuun kasannut käyriä. Parantelen niitä kun siihen riittää aika :

http://www.saaforum.tk/2018/03/02/saan-draivin-seuranta/

Ainakin tuo oikean käden ja vasemman kuun 2x9,3v=18,6v sykli pitää huomioida...   1999 ja 2016 lämpöpulssi kuussa paljon napakampi kuin 2008 tai 2026. 

Eli noita pulssikäyriä pitää vielä päivittää kun jaksan kasata netistä paremmat käyrät tuonne.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

Pieni pähkinä tiede.fi palstalaisille. Suomessa on aina lämmin kesä ~ kun on jalkapallon MM-kisat eli 2018, 2014, 2010, 2006, 2002, 1997 jne.

Tässä vielä kuun syklit, jossa näkyy vasmman käden sykli ja oikean käden sykli. Eli täysikuu on 9v välein korkeammalla taivaalla ja 18v välein vielä korkeammalla taivaalla. Mutta tässä 9v syklin välissä uusikuu käy myös korkealla taivaalla ja samaan aikaan täysikuu on eteläisellä pallonpuoliskolla korkealla. 

Periaatteessa siis tässä 9v pulsessa, jota täällä esitän :

http://www.saaforum.tk/wp-content/uploads/2018/03/Kuu-vs.-aurinko.jpg

9v syklin pulsen välissä näkyy selvästi myös n.4v pituinen sykli Euroopassa mitatussa merenpinnassa.  Ja tämä todennäköisesti on syy sillekkin miksi Suomessa on lämmin kesä aina 4v välein.  :) 

Kysymykseni on mikä mekanismi kuussa tuon tekee tarkalleen tämän 4v syklin.. Ja minä vuonna täysikuu on ollut korkealla taivaalla ja millon ei... 

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

Mikään yksinkertainen pähkinä tuo ei ole, koska 230v syklissä:

Ainakin pitkissä sykleissä se merkkaa kuinka etäällä korkeudeltaan toisistaan uusi kuu ja täysikuu on toisistaan se viilentää, jos kuut ovat suurella etäisyydellä toisistaan korkeudessa uusikuu vs. täysikuu. Jos taas ne kohtaa samalla tasolla maapallon kohdalla niin on enemmän lämmintä, eli ei ole eroa niin paljon korkeudessa toisiinsa nähden jos katsotaan maksimia.

Itse olen melko varma että tämä liittyy jotenkin siihen, kuinka gravitaatiovoimavektorin summa asettuu Norjanmerellä ja Islannissa. Eli pinta-integraalin summa :

https://en.wikipedia.org/wiki/Surface_integral

Kun uusikuu ja täysikuu ovat enemmän samalla tasolla, niin summa on ihan erilainen kuin silloin kun ne aina ovat eri korkeudella eri puolella maapalloa :)

Jostain summasta kuitenkin tämä n.4v sykli tulee mutta mistä ? 

Tämä olisi varmasti  helpompi selvittää, kun piirtäisi viimeisen 18,6v ajalta kuun kiertoradan 3-ulotteisena viivana maapallon päältä.  Ja kattoisi mitkä ovat kuun asennot näissä eri sykleissä. Pitänee imuttaa jostain netistä joku softa,joka näyttää tarkasti nämä kiertoradat tai sitten netistä hommata data esim. täältä :

http://cosinekitty.com/solar_system.html

Sitten koodaa softan, joka piirtää nuo renkaat maapallon ympärille... Matlabbiin tai johonkin voisi syöttää voimien summaakin scriptinä.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

Nyt olen aika lähellä ratkaisua, mikä tekee tuon vaimean 4v syklin keskelle nousevaa ja laskeva 9v sykliä. Mikä näkyy auringon ja kuun yhdistelmä painovoimasyklisskin ns. (pausena) laskevalla ja nousevalla syklillä, jolloin laskeva sykli tai nouseva sykli derivaataltaan lähenee nollaa eli hidastuu hetkeksi. 

Merkkasin kuvaan violetilla  koska täysikuu on ollut korkeimmillaan  pohjoisella pallonpuoliskolla taivaalla punaisella raksilla. Hahmottelin myös alustavasti kuvaan, koska uusikuu(mustakuu) on ollut korkeimmillaan pohjoisella pallonpuoliskolla =(täysikuu matalalla täällä päin palloa) .

Kun meillä on korkein täysikuu, yleensä tästä n. 1v sisällä meillä on lämmin kesä, kuten 1997,  2006,  2014,  2026

Kun meillä on korkein uusikuu ja matalin täysikuu, yleensä tästä n. 1v sisällä meillä on lämmin kesä kuten 2002, 2010, 2018, 2022   samaan aikaan myös kun uusikuu on matalimmillaan ja täysikuu korkeimmillaan tällä puolella palloa, on myös usein pieni pause tuossa 9v syklin laskussa tai nousussa :) 

Nyt olen aika lähellä jo ratkaisua. 

it's the Sun stupid!

MAK
Seuraa 
Viestejä2692

Wade kirjoitti:

Spencerin taulukossa on "hitting" -myrskyt, elikkä mukaan lasketaan nekin suuret hurrikaanit, joidenka tuulet ovat merkittävästi vaikuttaneet mantereella. Wikin mukaan Pohjois-Carolinessa näitä on 5 tapausta vuosina 1954 - 1960. 1993 on sen mukaan "Offshore".  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_North_Carolina_hurricanes  

Erilaisilla kriteereillä saadaan tietenkin erilaisia tuloksia. Spencer on saanut lukemaksi kuusi 1950-luvulle, kun mukaan lasketaan yksi vain Etelä-Carolinaa koetellut myrsky.

Florence lopahti jo Cat 2-hurrikaaniksi ja voi vaimentua tasolle 1 ennen osumista mantereeseen. Tilasto ei siis saanut jatkoa...

"Florence, now a Category 2 hurricane, is forecast to unleash extreme storm surge, possibly historic flooding rains, and damaging winds in the Carolinas beginning Thursday. The storm is expected to slowly move inland, battering much of the US coast for days.

While Florence is no longer considered a major hurricane, its reach has expanded, threatening residents from Georgia to Virginia."

https://edition.cnn.com/2018/09/13/us/hurricane-florence-south-east-coas...

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

noniin nyt laitoin 1pv tarkkuudella raksit siihen koska täysikuu on korkeimmillaan (punainen)

ja koska uusikuu on korkeimmillaan &täysikuu matalimmillaan pohjoisella pallonpuoliskolla(violetti)

Selvästi osuu kuun&auringon gravitaationaalisissa sykleissä niihin kohtiin kun tuossa on nousevalla tai laskevalla syklillä käyrän  derivaatta lähempänä nollaa :)

Tässä vaiheessa kuu on pystysuuntaisessa liikkeessään hitaimmillaan kun tulee pause, tai syklin laskeva ja nouseva sykli on maksimissaan. 

Taas kun kuu on enemmän pysty suunnassa (pohjoinen ja etelä) liikkeessä enemmän, niin sykli saavuttaa pohjat ja katot. 

On kyllä mielenkiintoinen :) 

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

MAK kirjoitti:
Wade kirjoitti:

Spencerin taulukossa on "hitting" -myrskyt, elikkä mukaan lasketaan nekin suuret hurrikaanit, joidenka tuulet ovat merkittävästi vaikuttaneet mantereella. Wikin mukaan Pohjois-Carolinessa näitä on 5 tapausta vuosina 1954 - 1960. 1993 on sen mukaan "Offshore".  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_North_Carolina_hurricanes  

Erilaisilla kriteereillä saadaan tietenkin erilaisia tuloksia. Spencer on saanut lukemaksi kuusi 1950-luvulle, kun mukaan lasketaan yksi vain Etelä-Carolinaa koetellut myrsky.

Florence lopahti jo Cat 2-hurrikaaniksi ja voi vaimentua tasolle 1 ennen osumista mantereeseen. Tilasto ei siis saanut jatkoa...

"Florence, now a Category 2 hurricane, is forecast to unleash extreme storm surge, possibly historic flooding rains, and damaging winds in the Carolinas beginning Thursday. The storm is expected to slowly move inland, battering much of the US coast for days.

While Florence is no longer considered a major hurricane, its reach has expanded, threatening residents from Georgia to Virginia."

https://edition.cnn.com/2018/09/13/us/hurricane-florence-south-east-coas... ., ., ,,.,.

Niinhän täällä vähän sanoinkin :

https://www.tiede.fi/comment/2537761#comment-2537761

Nyt tässä jo viimeisinä päivinä auringosta parhaat palat ovat jo ohitse:

https://services.swpc.noaa.gov/images/planetary-k-index.gif

Siksi hurrikaanikin vaimeni :) 

It's the sun.

it's the Sun stupid!

MAK
Seuraa 
Viestejä2692

sääpeikko kirjoitti:

Niinhän täällä vähän sanoinkin :

https://www.tiede.fi/comment/2537761#comment-2537761

Nyt tässä jo viimeisinä päivinä auringosta parhaat palat ovat jo ohitse:

https://services.swpc.noaa.gov/images/planetary-k-index.gif

Siksi hurrikaanikin vaimeni :) 

It's the sun.

Eivät ne magneettikentät tuo hurrikaaniin sellaisia määriä energiaa, että sillä olisi mitään vaikutusta. Sen sijaan aurinkotuulella voi olla vaikutusta yläilmakehään ja jopa hurrikaanien voimakkuuteen. Esimerkiksi ENSO-ilmiöihin (pasaatituulten voimakkuuden vaihtelut) ovat jotkin paperit löytäneet aurinkotuulen vaikutusta.

Mutta tässä pienee mekanismi on yksinkertaisempi: Tarpeeksi lämmin vesi loppui hurrikaanin alta.

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

MAK kirjoitti:
sääpeikko kirjoitti:

Niinhän täällä vähän sanoinkin :

https://www.tiede.fi/comment/2537761#comment-2537761

Nyt tässä jo viimeisinä päivinä auringosta parhaat palat ovat jo ohitse:

https://services.swpc.noaa.gov/images/planetary-k-index.gif

Siksi hurrikaanikin vaimeni :) 

It's the sun.

Eivät ne magneettikentät tuo hurrikaaniin sellaisia määriä energiaa, että sillä olisi mitään vaikutusta. Sen sijaan aurinkotuulella voi olla vaikutusta yläilmakehään ja jopa hurrikaanien voimakkuuteen. Esimerkiksi ENSO-ilmiöihin (pasaatituulten voimakkuuden vaihtelut) ovat jotkin paperit löytäneet aurinkotuulen vaikutusta.

Mutta tässä pienee mekanismi on yksinkertaisempi: Tarpeeksi lämmin vesi loppui hurrikaanin alta.

Silti magneettikentät korrelloivat Suomessakin jatkuvasti matalapaineiseen säätyyppiin (Kp-indeksi korkealla) ja myös kuivaan mantereiseen säätyyppiin. 

Suihkuvirtaukseen auringolla on siis selvää vaikutusta.

Vaikutus tulee merien kautta tuohon ja stratosfäärin kautta ylhäältä. Auringon myrsky saa maan kentän heilumaan joka saa meren enemmän höyryämään ei sen suora vaikutus tietenkään ole. Mutta epäsuora on jo merkittävä.

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

Ja täsmälleen sama tilanne kuin nyt meillä oli 1v sitten syksyllä.. hurrikaani oli kategoriassa 5 kun auringossa oli parhaat palat... sitten kategoria laski kun ei enään ollut. 

it's the Sun stupid!

sääpeikko
Seuraa 
Viestejä7133

Hohhelilla joka peukuttelee onkin kovempi työ todistaa, miksi aikaisempinakin vuosina hurrikaanin pieni paine täsmää suurempaan Kp-indeksiin. Ja pienempi Kp-indeksi suurempaan paineeseen.

it's the Sun stupid!

Sivut

Thread has been locked.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat