Seuraa 
Viestejä2310

"Bioreaktorissa voidaan valmistaa maidon proteiinia mikrobien avulla. Suomessa siinä on onnistuttu tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Kun ennen piti kasvattaa lehmä ja sille rehua, tankissa mikrobit tuottavat maitoproteiinia paljon lehmää tehokkaammin.

Tämä Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) keksintö Espoossa on vain yksi esimerkki siitä, miten ruoantuotanto tulee maailmanlaajuisesti mullistumaan.

Jo nyt VTT:n laboratorioissa kasvatetaan muiden muassa puolukoita, mesimarjoja ja mansikoita soluviljelminä. Niitä voisi tulevaisuudessa kasvattaa sekä elintarviketeollisuuden isoissa tankeissa että pienissä kotikäyttöisissä bioreaktoreissa.

Sen lisäksi, että VTT:n laboratoriossa on onnistuttu valmistamaan “maitojauhetta”, siellä tehdään myös kananmunan valkuaista.

– Kananmunan valkuaisessa on muutamia keskeisiä proteiineja. Otamme kanasta sen geenin – informaation, jolla sen proteiini rakennetaan. Laitetaan se mikrobiin, ja annetaan mikrobin säiliössä tuottaa samaa proteiinia, Reuter selittää.

Kantasoluista laboratoriossa kasvatettua jauhelihapihviä maistettiin ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 2013.

Aluksi niitä kasvatettiin naudan veressä, mutta nyt ne kasvavat jo synteettisessä viljelyliuoksessa, jotta lihan tekemiseen ei tarvittaisi lainkaan eläviä eläimiä.
Kehitteillä on muun muassa “hanhenmaksaa” ja kalan solukosta kasvatettavaa tonnikalaa."
https://yle.fi/uutiset/3-10402264?origin=rss

Söisitkö bioreaktoriruokaa, jos muuta ei olisi enää tarjolla tulevaisuudessa
Joo
Joo
100.0%
En
En
0%
Ääniä yhteensä: 13

Kommentit (11)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Minijehova
Seuraa 
Viestejä12560

Odotan niin kovasti saastuttavan ja aataminaikaisen ulkomultaviljelyn kuolemaa. Vanhentunutta paskaa, joka oli hyvä juttu silloin, kun maailmassa oli joku vajaat pari miljardia ihmistä.

Tulevaisuutta ovat ruokatehtaat eri muodoissaan ja hajautettu pientuotanto tukitoimeksi.

Tervetuloa tulevaisuus.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2310

Zorba the Greek kirjoitti:
Muuttuisko tolla sapuskoiden hinnat samanmoisiksi?
Jos ei ole eroa bakteerituotannossa tuotetaanko kinkkua tai sammen mätiä.

Tarvii hinnat olla kilpailukykyisiä, jos aikoo saada myytyä solumössöä.

Varmaan jotain jalosteita tulee aluksi, mitkä maksavat paljon enemmän kuin vastaava nykyruoka.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2310

jaho kirjoitti:
Kysymyksen asettelu vähän harhaanjohtava. Syötkä bioreaktoriruokaa jos mitään muuta ei ole. Vaihtoehto ilmeisesti kituva nälkäkuolema.

Niin tai metsästys, kalastus ja kotitarveviljely.

Hyönteisiäkin voi kasvattaa, joiden syömisen jälkeen alkaa varmaan maistumaan bioreaktoriruokakin.

Tapani Kansalainen
Seuraa 
Viestejä2900

Kyllä mä tommosta vetäisin. En ole niin suuri ruuasta nautiskelija että voisin vetää vaikka pelkkää ravinneliuosta jossa olis kaikki mahdollinen, säästyis aika muuhun kun syömiseen.

Toki olishan se hienoa että tulos saatais maistumaan samalta ja ulkonäöllisesti ainakin liki, kuin alkuperäistuote.

Vaan mitä riskejä tossa olis?

Meinaan että jos noi bakteerit karkaa luontoon niin mitä ne siellä tekee?

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11733

Tokilogi kirjoitti:
Zorba the Greek kirjoitti:
Muuttuisko tolla sapuskoiden hinnat samanmoisiksi?
Jos ei ole eroa bakteerituotannossa tuotetaanko kinkkua tai sammen mätiä.

Tarvii hinnat olla kilpailukykyisiä, jos aikoo saada myytyä solumössöä.

Varmaan jotain jalosteita tulee aluksi, mitkä maksavat paljon enemmän kuin vastaava nykyruoka.

Tuskinpa solumössöä sellaisenaan kukaan söisikään. Mutta sehän on elintarvike(eines)teollisuudelle humattava etu, että raaka-aine on valmiiksi mössönä. Siinä säästyy pitkä penni, kun sitä ei tarvitse tappaa, paloitella, erotella luista, silputa, ja jauhaa mössöksi ennen reseptiikan soveltamista. Sivutuotteita, jätettä ja hävikkiäkin tulee vähemmän. Koko eläimen ruhossa on aina se haaste, että kuinka saada kaikkien eri osien kulutus menemään tasan. Vaikak toki siksi on keksitty lenkkimakkara ja einespizza, mutta ei niitäkään täysin mielivaltaisia volyymeja voi valmistaa pihvilihan kulutusta seuraillen.

Jos teollinen tuotanto ylipäänsä saadaan käyntiin, eiköhän se muutamassa vuodessa alita einesteollisuuden bulkkilihan hinnan raaka-aineena. Oikeasta eläimestä tulee luksustuote ja köyhät saavat syödä GM-bakteerimössöstä tehtyjä mukasoijanakkeja. 

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11733

Zorba the Greek kirjoitti:

Vaan mitä riskejä tossa olis?

Meinaan että jos noi bakteerit karkaa luontoon niin mitä ne siellä tekee?

Kuolevat.

Ihmisen pitkälle jalostamissa tuotantoeläimissä ja -kasveissa on aina sama piirre. Ne ovat niin erikoistuneita ja vaativat keinotekoisia oloja ja hellää huolenpitoa menestyäkseen, että eivät pärjää villissä luonnossa. Kaikki ruoantuotanto, joka siis toistaiseksi perustuu peltoviljelyyn lähes yksinomaan, on jatkuvaa taistelua luontoa vastaan. Satokasvit uhkaavat koko ajan tuhoutua milloin minkäkin luonnonvoiman vuoksi; rikat tukahduttavat ne ja varastavat ravinteita, iso kasa hyönteisiä uhkaa alati, homeet ja muut taudit toistuvasti epidemioivat kasvsustoissa, ne eivät tahdo kestää luonnollisia sääolosuhteiden vaihteluita vaan kuolevat kylmään, kuumaan, kuivaan ja märkään toisin kuin villit kasvit, eri ekologiset lokerot pyrkivät koko ajan valtaamaan niille soveliaita peltoalueita, ja niin pois päin. 

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2310

Zorba the Greek kirjoitti:

Vaan mitä riskejä tossa olis?

Reaktoria täytettäessä voi sekaan päästä haitallisia bakteereita ja sivutuotteena voi syntyä haitallisia aineita ilman ylimääräisiä mikrobejakin.

Bioreaktorin bakteerit tai ainakin jotkut niistä voivat selvitä luonnossakin, jos vain ravintoa on tarjolla.

Bakteerit voivat vaihtaa perimäainesta keskenään, mutta ei siinä varmaankaan mitään ongelmia tulisi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat