Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
apassi
Seuraa 
Viestejä931

En ole oikeastaan wiki sivua enempää tutustunut goretexiin, mutta olen ymmärtänyt että lopullinen tuote on rakennettu kerroksittain niin, että ne sisemmät kerrokset laskee hien sisäänsä, jonne se sulkeutuu, ja valuu sitten alas josta tuulettuu pois.

Hajuthan ei sinänsä johdu nesteestä, vaan mikrobeista, ja mikrobeista ei oikein pääse eroon ellei pese kuumassa. Keinotekoiset materiaalit ei kestä kuumapesua, ja puuvillakin kutistuu.

Painikamatkin pitää pestä ainakin kerran viikossa kuudessa kympissä jos käy 3-4 painia viikossa, kun niissä on parinkymmenen kaverin hiet. 40 ei oikein riitä.

Karvatonapina
Seuraa 
Viestejä2

Kierrätettyllä polyamidilla on samat  haitat kuin uudella polyamidilla, molemmista irtoaa pesuveden sekaan mikromuovia.

Toki kierrätetty on parempi vaihtoehto kuin uusi ympäristön kannalta.

Puuvillan tuotannossa vesi ei mihinkään kulu. Ja jos ei osaa syödä saatta tulla nälkä.

lokki
Seuraa 
Viestejä5076

Karvatonapina kirjoitti:
Kierrätettyllä polyamidilla on samat  haitat kuin uudella polyamidilla, molemmista irtoaa pesuveden sekaan mikromuovia.

Toki kierrätetty on parempi vaihtoehto kuin uusi ympäristön kannalta.

Puuvillan tuotannossa vesi ei mihinkään kulu. Ja jos ei osaa syödä saatta tulla nälkä.

Tärkeintä uusien vaatekuitujen tuotekehityksessä olisi tehdä niistä luonnossa hajoavia. Puuvilla ja muut luonnonkuidut ovat tällaisia luonnostaan, muovikuituja on vaikeampi tehdä hajoaviksi, mutta mahdollista sekin, kuten biohajoavista muoveista tiedämme. Polyamidi hajoaa luonnossa erittäin hitaasti, joten noista alusvaatteista pesussa ja muutenkin käytössä irronneet hituset haittaavat biosfääriä kauan.

Lisäksi muovikuidun hygroskooppisesti kuivan pinnan takia muovikuiduille muodostuu ihosta poikkeava bakteerikanta, joka lisää voimakasta hajua aiheuttavia bakteerikantoja. Toisin kuin puuvilla- ja villavaatteissa, joissa kosteus liikkuu kuidun pinnassa hygroskooppisesti ja bakteerikanta säilyy samana kuin iholla ja bakteerit syövät haisevat ihon eritteet ilman ylimääräistä hajua.

MooM
Seuraa 
Viestejä7787

En ole sen ihmeemmin miettinyt materiaaleja, mutta joissain urheilutekstiileissä hienhaju jotenkin jää siihen ja alkaa haista, kun tekstiili kastuu. Erityisesti niissä talvisään väliasuissa, jotka tulevat suoraan iholle, yleensä siis pitkät kalsarit ja pitkähihainen paita. Mitä kerrastoja ne sitten on. Joku t-paitakin meni sellaiseksi, että pesun jälkeen ei haissut millekään, mutta treenin puolivälissä dunkkis oli sellainen, että nolotti. Piti heittää pois, kun ei ollut normaalipaidaksi sopivan näköinen. Toisissa vaatteissa ei tule tuota ongelmaa, vaikka olisi ihan yhtä napakasti istuva malli.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Käyttäjä14075
Seuraa 
Viestejä8

Millainen on kuitujen paksuus? Yli vai alle 10 mikrometriä? Toivottavasti reilusti yli eikä pilkkoutumista pituus suunnassa tapahtuisi liiemmälti koska keuhkojen puhdistusmekanismit ovat kovilla > 10 mikrometrin kuitupalasten kanssa. Tarpeeksi isot, aerodynaaminen halkaisija, jäävät ylähengitysteihin tai korkeintaan keuhkoputkiin saakka josta "limahissi" saa ne poistettua kohti kurkkua joko nieltäväksi tai ulos aivastettavaksi. Mikäli taaseen ollaan "pitkä ja kapea" tyylisen kuidun kanssa tekemisissä todennäköisyys keuhkoihin jäämiseen kasvaa. Kirjallisuuskatsaus mikromuovien mahdollisista keuhkovaikutuksista on ns. mielenkiintoinen https://www.researchgate.net/publication/321299826_Airborne_microplastic... Erikoiseksi asian tekee se että muovipölytkin luetaan orgaaniseksi pölyksi. No, puuvillakuidut voivat sulaa keuhkojen alveolitasolla makrophagien toimesta mutta muovit eivät. HTP-arvo orgaaniselle pölylle on kohtuullisen salliva 5 mg/m^3. Mielestäni tässä on ongelma, koska on eri asia hengittää "sulavaa" pölyä kuin sulamatonta. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79109/08_2016_... Kuidun kemialliset ominaisuudet ovatkin sitten oma juttunsa, mitä väriaineita, pintakäsittelyaineita, rakenteellisia epäpuhtauksia, kuin myös kuidun matkansa aikana keräämiä aineita ja mikä niiden merkitys aina missäkin tapauksessa on lienee "korkeemmassa kädessä", kaikkea ei voida tutkia koska yhdistelmien määrä on rajaton.

Ei, suomalainen kalsarifirma tässä ei ole sen ongelmallisempi kuin mikään muukaan, littyen hengittyvään muovipölyyn. Mikrokuitufleecet ja lähes kaikki meitä ympäröivä muovimateria altistavat meitä, jopa Linkolan Penttiä askeettisen elämänsä keskellä (en tiedä onko hänellä muoviton kotitalous) koska nythän on mikromuovia mitattu jo ulkoilmastakin, eikä pelkästään sisätiloista, https://yle.fi/uutiset/3-10404888

cotton
Seuraa 
Viestejä29

Todellakin muovisilppu menee esim. pesukoneen poistoveden mukana ympäristöön, tai "vaate"pölynä keuhkoihin.
Mieluumminkin kannattaisi puristaa jätemuovista isompia kappaleita hyötykäyttöön, kuin kehrätä lankaa/ tehdä vaatteita, jotka hajoavat helpommin vielä pienemmiksi partikkeleiksi.

Vierailija

Kaikenlaiset keinokuituiset kalsongit on epäterveelliset genitaalialueille, yhtä hyvin voisi käyttää muovipussia jaloissa. Hengittävät pöksyt pitää olla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat