Oikeus ohitti tieteen. Kuva: Getty Images
Oikeus ohitti tieteen. Kuva: Getty Images

Kun tuomio julistetaan, totuus on ensimmäinen uhri.

Mikä on hyvä alku? Ilkikurisen tarinan mukaan tuhat yhdysvaltalaista juristia meren pohjassa.

Yhdysvallat on lakimiesten luvattu maa. Erään tiedon mukaan rapakon takana asuu 70 prosenttia kaikista maailman asianajajista. Lakimiehen ammatti on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista mutta myös vihatuimmista. En ihmettele miksi.

Tämän tästä saa lukea oudoista oikeusjutuista ja lievästi sanottuna merkillisistä tuomioista, koska periaatteessa kuka tahansa voi nostaa mistä tahansa syystä toista vastaan syytteen oikeudessa. Pesulan voi haastaa kadonneista housuista tai elintarvikeyrityksen puutteellisesta tuoteselosteesta.

Joitakin vuosia sitten yhdysvaltalaismies sai yli seitsemän miljoonan dollarin korvaukset hengitysvaikeuksista, jotka oikeuden mukaan oli aiheuttanut popcornien syönti.

Mikrossa lämmitettävästä popcorn-pussista nousee kuumaa höyryä, kun sen avaa. Oikeuden mielestä valmistajan olisi pitänyt varoittaa pussin kyljessä, että höyryä voi olla haitallista hengittää.

Kummien oikeusjuttujen sarja sai viime kesänä jatkoa, kun agrojätti Monsanto tuomittiin maksamaan jättikorvaukset syöpään kuolevalle yhdysvaltalaismiehelle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun syöpää sairastava syytti rikkakasvimyrkky glyfosaattia sairastumisestaan – ja voitti.

Monsanton valmistama Roundup on maailman käytetyin rikkakasvien torjunta-aine. Ilman sitä ei nykymaatalous pyöri.

Vaikka oikeus vakuuttui rikkamyrkyn yhteydestä miehen syöpään, faktat todistavat muuta.

Tieteellinen näyttö glyfosaatin haitoista on seitinohut. Se on itse asiassa hyvin harmiton aine, joka on syrjäyttänyt monia ihmiselle ja ympäristölle vaarallisia kemikaaleja. Glyfosaatin mahdollisista vaaroista tehdyt tutkimukset ovat ristiriitaisia. Ne puhuvat sen puolesta, ettei syöpäriskiä ole.

Vertailun vuoksi: tupakointi on pahin tunnettu yksittäinen syövän aiheuttaja, mutta yhtään korvauksiin johtavaa yksilötason tuomiota ei ole vielä nähty.

Lakimiesten valtakunnassa sillä ei tunnu olevan paljonkaan merkitystä. Kun tuomio julistetaan, totuus on ensimmäinen uhri.

 

Kommentit (4)

Käyttäjä4499
Liittynyt21.7.2017
Viestejä5158

Ravintolassa eräs nainen motkotti tarjoilijalle, että poltti suunsa, kun hänelle tuotiin kala suoraan grillistä! Sen jälkeen ravintolassa tarjottiin kalat vasta kunnolla jäähtyneinä. Jouduin pyytämään, että tuodaan kala grillistä aina heti kun valmista.

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Vierailija

Pääkirjoituksessa on kokonaan jätetty huomiotta glysofaatin laajempi vaikutus muuhun elolliseen ja hyvän journalismin vastaisesti väitetään sen olevan turvallista.
Tupakoinnin yhteydessä on hätetty mainitsematta joukkojanteet, jotka ovat menestyneet oikeudessa.
Tämä ei ole endimmäinen kerta kun pääkirjoitus on huonosti ja puolueellisesti laadittu eikä vastaa edes tieteen perusteita totuudessa pysymisestä.

Bravda

Pölyttäjät ovat kadonneet ja yhdeksi isoimmista syistä epäillään Roudupia. Maatalous tuskin pyörii enää ollenkaan jos ko. myrkyn käyttöä jatketaan.

Seuraa 

Totta toistaiseksi

Jukka Ruukki on Tiede-lehden päätoimittaja, joka poistaa varmistimen kuullessaan sanan tieteellisesti todistettu. Hän jakaa pääkirjoituksensa tässä blogissa.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto