Voisiko minusta tulla arkkitehti?
Voisiko minusta tulla arkkitehti?
Joo oon vasta 8 luokalla, mutta haluaisin tietää, että voisko musta tulla arkkitehti tulevaisuudessa.
-Pidän suunnittelusta ja luomisesta
-Olen luova
-Yläkoulussa kuvis 10
-Kässässä en oo hirveen hyvä (numero 9)
-Oon matikassa vielä ihan hyvä, vaikka joskus tuleekin pieniä ongelmia. Ei kuitenkaan vahvin osa-alueeni.
-Fysiikassakin oon ihan hyvä
-Kaikki luonnontieteelliset aineet 10 (myös matikka ja fysiikka)
Huom! Numerot olivat 7 luokan kevättodistuksessa
Sopisinko näiden perusteella arkkitehdiksi, vai olisiko jokin muu ammatti/ala, johon sopisin paremmin. Joo tää on vähän tyhmää kysyä nytten ja joittenkin 7 tokarin numeroiden perusteella, mutta kai niistä jotain näkee. Ja jos täällä on arkkitehtejä, niin voisitteko kertoa ammatistanne, työllisyydestä, opiskelusta, palkasta jne.
Niistähän niitä arkkitehteja tulee, joilla matikka ja kuvis kymppejä ovat, jos on tullakseen. Mutta, kuten itsekin arvelit, taitaa olla vähän aikaista vielä asiasta puhua.
Sen näkee sitten, haluatko edes, mutta ei sinulla ole tuon perusteella ainakaan syytä pitää sitä mitenkään epärealistisena toiveena.
Arkkitehti on hieno ammatti ja siinä voi tehdä toisaalta komean uran suunnittelemalla arvorakennuksia ja toisaalta helpottaa konkreettisesti tuhansien ihmisten elämää miettimällä parannuksia asuntoihin.
Yksi tärkeä piirre joka ei käy ilmi avauksesta on se, että arkkitehdilla tulee olla hyvä kolmiulotteinen hahmotuskyky, ts. kyky kuvitella mielessään erilaisten tilojen muotoja ja mittasuhteita. Olet vielä sen verran nuori että kyky ei kenties ole kovin kehittynyt; toisaalta sitä voi kehittää siinä kun monia muitakin taipumuksia.
Antamasi speksit ovat ihan lupaavat mutta eivät riittävät. Mutta miksikäs ei, voihan kenestä tahansa tulla vaikka USAn presidenttikin :) (ikävä kyllä)...
When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein
Tärkeintä on että opettelet sujuvasti hokemaan "tilavaikutelma tilavaikutelma", niin kyllä sinusta arkkitehti syntyy.
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
Mitä tarkoitat kun sanoit että speksit ei riittävät. Joo ymmärrän että matikka vois olla parempi mutta ei kai nyt superihminen täydy olla tullakseen arkkitehdiksi. Vai onko näin? Joo en kauheesti ite tiedä alasta niin ajattelin vain.
Arkkitehdiksi riittää varmaan vähempikin, mutta samalla tavalla kuin lääkäriksi, koulutukseen on tunkua ja sinne pääsevät vain parhaiten pääsykokeissa suoriutuvat.
Tavoitteena hyvä, mutta kannattaa olla realisti siinä vaiheessa, kun pitää oikeasti panostaa.
"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Arkkitehtien valintakokeissa taiteellisella lahajkkuudella on suuri painoarvo. Kuvataidetta, kolmiulotteista hahmotusta jne. Hyvä matematiikan ja fysiikan YO-arvosana tarvitaan kanssa, mutta matematiikan ja luonnontieteiden oppimäärät ovat aika suppeat ja mitään erityislahjoja niillä alueilla ei tarvita. Taitelijanrentulle on käytännössä helpompi opettaa vähän insinörttien juttuja kuin insinörteille estetiikkaa. Taiteellista näkemystä ei oikein opi millään, jos ei ole lahjoja nähdä niitä asioita luonnostaan, mutta laskemaan oppii apinakin (sen mitä arkkitehtien tarvitsee, joku teoreettinen fysiikka on eri asia), jos perse kestää.
Arkkitehdit suunnittelevat isommissa projektiessa lähinnä ulkonäköasioita, toimivuutta käyttäjän näkökulmasta, rakennuksen sopivuutta kaavamääräyksiin jne. "pehmeitä" juttuja ja rakennusinsinöörit vastaavat rakenteiden käytännön toteutettavuudesta ja suunnittelusta.
Käytännössä sinun kannattaa panostaa peruskoulussa matematiikkaan ja fysiikkaan, ja tietysti kehittää taiteellisia lahjoja. Lukiossa valitset pitkän matematiikan, pitkän fysiikan ja kaikki kuvataide, muotoilu ym. kurssit, mitä lukiossasi sattuu olemaan ja panostat niihin. Sitten vaan hakemusta vetämään arkkitehtilinjalle, jos se tuntuu vielä lukion loppuvaiheessa kiinnostavalta. Jos ei, niin sinulla on hyvä tilanne valita toinen ala, koska pitkä matematiikka ja fysiikka pitävät ovet auki melkein mihin vain jatko-opintoihin.
Tarkoitan että sen perusteella mitä itsestäsi kerrot ei voi varmasti sanoa sinun soveltuvan arkkitehdin uralle. Mutta jos olet kiinnostunut, lähtökohtasi ovat ihan hyvät.
Itseäni on aina kiehtonut tämä insinööriyden ja taiteellisuuden yhdistäminen. Joskus on itse asiassa jopa harmittanut, etten tullut pyrkineeksi opiskelemaan teollista muotoilua. Arkkitehtuurissa on paljon samaa.
When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein
Tämä on hyvä pontti, jonka unohdin. Jos pyrkii alalle, jonne vain murto-osa hakijoista pääsee, kannattaa miettiä varasuunnitelma. Kaikki eivät pääse koskaan haluamilleen aloille, vaikka ovat lahjakkaita ja tekevät paljon töitä, ja se on ikävä jäädä väliinputoajaksi sen takia.
Arkkitehtuuri on tosiaan siitä hyvä ykkösala, että se pakottaa valitsemaan pitkän matematiikan ja fysiikan, joita arvostetaan melkein kaikilla muillakin aloilla, vaikka ne eivät liittyisikään suoraan luonnontieteisiin. Varavaihtoehtoja on paljon tarjolla.
Pääsykokeista täällä:
http://dia.fi/haluan-arkkitehdiksi/
Ennen valintakoe arkkitehtikoulutukseen oli sama kuin dippainssiohjelmiin (plus piirtämiseen yms. liittyvät tehtävät), mutta nyt taitaa olla eriytetty.
Arkkitehtivalinta on kolmivaiheinen. Ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet pääsevät arkkitehtimatematiikan kokeeseen. Arkkitehtimatematiikan kokeen kynnysehdon selvittäneet pääsevät piirustus- ja suunnittelukokeisiin.
Vaadittavat kokeet ovat:
Arkkitehtuurin hakukohteen kokeet
Ennakkotehtävät esim http://dia.fi/media/26672/valmarin-unioni_fi.pdf
Matematiikka
Piirustus- ja suunnittelukoe
Maisema-arkkitehtuurin hakukohteen kokeet
Ennakkotehtävät
Matematiikka
Piirustus- ja suunnittelukoe
Luonnontieteen koe
"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Onko arkkitehdeille ruotsiksi oikopolkukiintiötä, jossa noin kaksi kolmesta pääsee sisään? Lääkäriksi on ja monelle muulle alalle.
Ruotsin oppiminenkaan ei ole helppoa.
Rakennustyömiehen homma se vasta vaativaa on...pitää osata lukea piirustuksia ja huomata nekin virheet jotka arkkitehdilta ja työnjohtajalta jäi huommaamatta...jotta homeeton ja terve talo voi syntyä.
Lääkärin hommassa kovaa on se, etä potilaat usein kuolee jos ei hoida oikein.