Kommentit (5)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lokki
Seuraa 
Viestejä5013

Uskomattoman talitinttivastainen kirjoitus, otsikkoa myöten.

Nämä lintulajit ovat aina olleet nokat vastakkain pesäpaikkojen suhteen. Lämpimät keväät tosiaan mahdollistavat useamman talitintin eloonjäännin talven kurimuksesta ja useampi pesäpaikka on keväällä jo käytössä, jos kirjosiepot myöhästyvät. Mutta oikeuttaako tämä kirjoittamaan tällaista:

"Kun kirjosieppo huomaa jäävänsä pesättömäksi, se saattaa yrittää talonvaltausta. Parhaassa tapauksessa se onnistuu häätämään tiaisen ja munii jälkikasvunsa tiaisen jo rakentamaan pesään. Huonoimmassa tapauksessa tiainen tappaa tunkeilijan – ja hautoo vielä omat munansa raadon äärellä."

varsinkin, kun aiempi tieto näiden lintulajien suhteista kertoo näin:

"Pienestä koostaan huolimatta kirjosiepolla on karski luonne. Usein kirjosieppokoiras tai koiras ja naaras yhdessä onnistuvat karkottamaan jo pöntössä hautovan tiaisparin pois ja hylkäämään munapesänsä. Usein pöntön sisällä syntyy verisiä tappeluja, ja joskus toinen osapuoli kuolee vammoihin. Sekä kirjosieppoja että tiaisia on löydetty vainajina. Onnistuneen karkotuksen jälkeen kirjosiepponaaras rakentaa pesän tiaisen munapesän, joskus harvoin jopa pienten poikastenkin päälle.

Kirjosieppo puolustaa pesäänsä raivokkaasti. Kun orava, käpytikka tai muu pesärosvo lähestyy pesää, siepot aloittavat syöksyt petoa kohti sähisten samalla kuuluvasti. Yleensä peto luopuu aikeistaan kun se saa vihaisia nokkaisuja selkäänsä. Kirjosieppo ajaa myös muutkin linnut pois pesän luota."

Jotenkin haiskahtaa Tiede lehden teksti siltä, että ajetaan agendaa, jonka mukaan paikallisten pitää antaa Afrikasta tulevalle  etuoikeus pesäänsä ja luovuttaa sovinnolla aggressiiviselle pesärosvolle. Mustamaalataan pesäänsä puolustavaa tiasta, vaikka nimeomaan kirjosieppo on se, joka tulee valmiiseen pöytään häätämään pesäpaikkaansa pitkän talven puolustaneen talitintin. Tiede lehden uutisointi tutkimusesta on yksisilmäinen ja puolueellinen. Kyllä kirjosiepotkin tappavat. ; )

Lyde19
Seuraa 
Viestejä4284

Laitoin kesämökille reilusti pesäpönttöjä. Muutamia tappeluja näkee keväällä mutta ei enää myöhemmin. Kerran näkyi neljä lintua pyörivän hyrränä ilmassa kunnes tippui maahan asti. Yritin huudella että ei tässä kannata tapella kun etääpänä on lisää pönttöjä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat