Seuraa 
Viestejä6

Mistä johtuu, että glukoosi on huoneenlämmössä kiinteä mutta 1-pentanoli neste?

Olen tätä miettinyt jo jonkin aikaa... Vaikuttaako hydroksyyliryhmät tai glukoosissa oleva aldehydiryhmä aineen olomuotoon? (1-pentanoli muodostaa vähemmän vetysidoksia..)

1-pentanoli: C5H12O
Glukoosi: C6H12O6

Kommentit (5)

PPo
Seuraa 
Viestejä14545

Käyttäjä13145 kirjoitti:
Mistä johtuu, että glukoosi on huoneenlämmössä kiinteä mutta 1-pentanoli neste?

Olen tätä miettinyt jo jonkin aikaa... Vaikuttaako hydroksyyliryhmät tai glukoosissa oleva aldehydiryhmä aineen olomuotoon? (1-pentanoli muodostaa vähemmän vetysidoksia..)

1-pentanoli: C5H12O
Glukoosi: C6H12O6

Aiemmin mainittujen syiden lisäksi voisi mainita glukoosin huomattavasti suurempi molekyylimassa.

JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä3819

PPo kirjoitti:
Käyttäjä13145 kirjoitti:
Mistä johtuu, että glukoosi on huoneenlämmössä kiinteä mutta 1-pentanoli neste?

Olen tätä miettinyt jo jonkin aikaa... Vaikuttaako hydroksyyliryhmät tai glukoosissa oleva aldehydiryhmä aineen olomuotoon? (1-pentanoli muodostaa vähemmän vetysidoksia..)

1-pentanoli: C5H12O
Glukoosi: C6H12O6

Aiemmin mainittujen syiden lisäksi voisi mainita glukoosin huomattavasti suurempi molekyylimassa.

Troutonin säännön mukaan sillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trouton%27s_rule

En välitä sanoa itseäni minimalistiksi, koska en tarvitse sellaista identiteettiä.
- Janni Jalo

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä3819

Kahden erimassaisen kaasun kohdalla olisi kiva nähdä miten entropia jakautuu. Naiivisti puoliksi, mutta seuraavaksi törmääkin eriäviin amplitudeihin entropian ollessa molemmilla sama.

En välitä sanoa itseäni minimalistiksi, koska en tarvitse sellaista identiteettiä.
- Janni Jalo

JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä3819

Erimassaisten kappaleiden pakoitettu värähtely siis antaa kaksi kertaa saman entropian. Miltä se sitten näyttää? Pintajännitykseltä tietenkin.

En välitä sanoa itseäni minimalistiksi, koska en tarvitse sellaista identiteettiä.
- Janni Jalo

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2049

Käyttäjä13145 kirjoitti:
Mistä johtuu, että glukoosi on huoneenlämmössä kiinteä mutta 1-pentanoli neste?

Olen tätä miettinyt jo jonkin aikaa... Vaikuttaako hydroksyyliryhmät tai glukoosissa oleva aldehydiryhmä aineen olomuotoon? (1-pentanoli muodostaa vähemmän vetysidoksia..)

1-pentanoli: C5H12O
Glukoosi: C6H12O6

Vastasit jo aikaisemmassa ketjussasi itse kysymyksiin ja nyt sitten avaat uudet keskustelun samasta aiheesta. Kysy yhtä asiaa vain yhdessä ketjussa jos haluat vastauksia tai googleta esim. vetysidos.

Vetysidos on happi- (O), typpi- (N) tai fluoriatomiin (F) liittyneen vetyatomin (H) ja toisen happi-, typpi- tai fluoriatomin vapaan elektroniparin välinen elektrostaattinen vetovoima.[1] Se on molekyylien välisistä vuorovaikutuksista vahvempi kuin van der Waals -vuorovaikutus ja dipoli-dipoli -vuorovaikutus, mutta heikompi kuin ioni-ioni-vuorovaikutus. Vetysidokset ovat paljon heikompia kuin mitkään kovalenttiset sidokset.[1] Vetysidokset ovat tyypillisesti molekyylien välisiä (intermolekylaarisia), mutta voivat olla myös sisäisiä (intramolekylaarisia). Vetysidosta merkitään katkoviivalla.

Vetysidoksen vahvuus perustuu hyvin elektronegatiivisen alkuaineen (O, N, F) kykyyn vetää elektroneja pois vetyatomilta ja siten tuottaa vetyatomille positiivinen osittaisvaraus. Positiivisesti varautuneen vedyn ja kyseiseen vetyatomiin muutoin sitoutumattoman alkuaineen vapaan elektroniparin välille syntyy edelleen elektrostaattinen vuorovaikutus eli vetysidos.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vetysidos

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat