Sivut

Kommentit (95)

Tokkura
Seuraa 
Viestejä5505

Professori Kari Enqvist, entinen rehtori ja kangsleri Risto Ihamuotila ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma valmiina taas harhautukseen Helsingin yliopiston päärakennuk-sen edessä. (KUVA: Outi Pyhäranta / HS) Vuorelma on kovasti ollut joka paikassa tapeetillla…

Tokkura kirjoitti:
Ämmä painaa yhäti vaan tiedettä plörinäksi... Kaikki menee wituiksi,mihin se pääsee sorkkimaan...

https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto-koivula/yle-hy-kauhea-pula-seka-tekoalyn-tuottajista-koodareista-tarjonnasta-etta-kayttajista-asiakkaista-kysynnasta/

YLE, HY: ”Kauhea pula” sekä ”tekoälyn” tuottajista (koodareista, TARJONNASTA) ETTÄ KÄYTTÄJISTÄ (asiakkaista, KYSYNNÄSTÄ)!

https://www.tiede.fi/keskustelu/78944/yle-hy-kauhea-pula-seka-tekoalyn-tuottajista-koodareista-tarjonnasta-etta?changed=1544887423

HY:n hallintoneuvoiston puheenjohtaja ja tekoälyapulaisprofessori…

HETKINEN (SANO PUTKINEN): MISTÄ NYT ON SE KAUHEA PULA – JA KENELLÄ?!

Minä kyllä luulen tajuavani, kun on pula vaikka rahasta, työstä, tiedosta, asunnoista, viinasta, naisista,miehistä tai vaikka huvittelumahdollisuuk- sista, mutta TÄSSÄ PULASSA on jotakin mikä ei istu tavallisiin kuvioihin …

Mitä sanovat (MARKKINA)TALOUSTIETIETEILIJÄT?

Minun tyhmästä päästäni ajatellen, kun ei ole kysyntää eikä tarjontaa, EI OLE ITSE MARKKINOITAKAAN!

”  Tekoälyn hyödyntäjistä suurempi pula kuin koodareista

https://yle.fi/uutiset/3-10551255

Bussikuskit ja kirjastonhoitajat pitäisi saada suunnittelemaan tekoälyä – ”meillä on huutava pula lähes kaikkien alojen tekoälykoulutuksesta”

Suomen ensimmäinen insinööritutkintoon johtava tekoälykoulutus käynnistyy ensi vuonna.

tekoäly

14.12.2018 klo 06:23

Tästä on kyse

Tällä hetkellä Suomessa ei pysty opiskelemaan tekoälyä pääaineena. Yliopistot tarjoavat kuitenkin kymmeniä tekoälykursseja.

Kajaanin ammattikorkeakoulu aloittaa Suomen ensimmäisen insinööritutkintoon johtavan tekoälykoulutuksen.

Asiantuntija uskoo, että tekoälyn ammattilaiset työllistyvät hyvin tulevaisuudessa.

Bussikuski, kirjastonhoitaja, lääkäri ja lakimies. Heidän kaikkien pitäisi tietää, kuinka tekoälyä hyödynnetään.

Tätä mieltä on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos. Hän on muun muassa vetänyt Helsingin Yliopiston avointa tekoälykurssia (siirryt toiseen palveluun) (HS), johon rekisteröityi noin 100000 suomalaista.


https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2019/03/koska-ja-missa-ja-keita-tiedemiehia-stalin-pakotti-tutkimaan-hankittujen-ominaisuuksien-periytymista-kangsleri-risto-ihamuotila

" Koska ja missä ja keitä tiedemiehiä ”Stalin pakotti tutkimaan hankittujen ominaisuuksien periytymistä, kangsleri Risto Ihamuotila?

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005959266.html

Nyt tulee vastaisku huuhaalle – Kolme eri sukupolven tutkijaa kertoo HS:lle, miten trumpilainen nettikeskustelu ja harhaanjohtavat poliitikot kampataan

Tieteilijät ovat saaneet tarpeekseen ja haluavat käydä puolus-tusasemista hyökkäykseen vääriä uskomuksia ja suoria valheita sekä propagandaa vastaan. HS kysyi kolmen eri sukupolven tutkijoilta, mitä tämä voi käytännössä tarkoittaa. Keskustelu jatkuu tällä viikolla Tieteen päivillä.

Vesa Sirén HS

”Olen huolestuneena seurannut ’huuhaa’-tiedon leviämistä. Poliitikot voivat tietee- seen vedoten puhua mitä hyvänsä, vaikkei heidän sanomallaan olisi tekemistä tie-teen kanssa. Tiede on ollut puolustuskannalla, mutta nyt pitää ryhtyä hyökkäykseen!”

Näin kirjoitti HS:n kulttuuritoimitukselle sähköpostissaan Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri Risto Ihamuotila, 80, ja antoi inspi- raation keskusteluun, jonka HS järjestää kolmen eri sukupolven tutkijan kanssa Tieteen päivien alla Helsingin yliopiston päärakennuksessa.

Ihamuotila pohjustaa: ”Tieteen kriteerejä ovat objektiivisuus, kriittisyys, itseään korjaavuus ja auto­nomisuus, mitä ei aina ymmärretä.”

Hän muistuttaa, kuinka kirkko vastusti Galileo Galilein tietoa siitä,että aurinko ei kier-rä maapalloa ja Darwinin evoluutioteoriaa. Stalin painosti tiedemiehiä ”todistamaan”, että hankitut ominaisuudet periytyvät ja Hitlerillä oli epätieteelliset kriteerit esimerkiksi rodunjalostuksessa.”

ENQVIST ON MYÖS JAUHANUT KIRJOISSAAN TUOTA VALETTA – JA VIELÄPÄ MUKA ”UUSLAMARKISTISTA SOSIOBIOLOGISMIA NL:N TIETEEN IDEOLOGIANA” …

TÄSSÄ ON STALININ KOOTUT!

HERRAT OVAT HYVÄT JA HAKEVAT SIELTÄ KOHDAT, JOISSA STALIN VAATII (SAATI PAKOTTAA) USKOMAAN HANKITTUJEN OMINAISUUKSIEN PERIYTYMISEEN!!!

https://www.marxists.org/reference/archive/stalin/works/collected/volume1/index.htm

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tokkura
Seuraa 
Viestejä5505

SDP:n uusi logo
http://anteryaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273198-sdp-lopettakaa-islamistien-tukeminen-irtisanoutukaa-jo

SDP! Lopettakaa islamistien tukeminen! Irtisanoutukaa jo!

2.4.2019 09:55 Anter Yaşa

Olen entinen Demari. En voi painottaa tarpeeksi, kuinka entinen olen.

Nuorempana olin idealisti ja liityin demarinuoriin siinä uskossa, että puolue ajaisi sosialidemokratiaa ja suvaitsisi toisinajattelija maahanmuuttajia. Olin hyvin väärässä. En voi painottaa, kuinka väärässä olin. Muslimimaasta ateisti pakolaisena tajusin hyvin pian, että puolue ei ole minua varten, puolue on islamisteille. Poliittisen islamin edistäjille ja terroristijärjestöjen jäsenille. Kotoutuneille ja liberaaleille maahanmuuttajille ei ollut sijaa, varsinkin jos puolueen sisäisten islamistien toimintaa ruvettiin tarkastelemaan.

Puolueen toiminta islamistien suhteen ei kestä päivänvaloa.

Paljastettuani melkein puolenmiljoonan euron islamistien terroristisen järjestön (Al-Nusra) rahoituksen puolueen riveistä, koin pikaisesti koko puolueen vihan, sensuurin, nuhtelun ja ehkäisyn. Yksi Suomen suurimmista puoleista teki kaikkensa, että olen jatkossa sensuroitu jokaisesta valtamedian mediatalosta, jotta en pääse kertomaan tapahtumia. Yle ei ole koskaan ottanut yhteyttä asiasta, useasta pyynnöstäni huolimatta vuosien ajan. Kyseessä on ilmiselvästi sensuuri. Onneksi nauhoitin SDP:n nuhtelun, missä käy ilmi, kuinka sinisilmäisiä, suvaitsevaisia ja hyödyllisiä idiootteja puolueen johto oli islamismille. Asia tuntui hyvin surrealistiselta, mutta nykyään tiedän, että toiminta on osittain tahallista. Islamisteilta saa hyvin ääniä, joten heitä pitää suvaita ja auttaa.

Kuuntele SDP:n nuhtelu tästä

MOT: Oululaisen imaamin vävy ja yhtiökumppani kuoli Isisin riveissä Syyriassa – Helsingin Sanomat

MOT:n mukaan Mannan on toiminut myös islamin opettajana ja SDP:n varavaltuutettuna Oulun kaupunginvaltuustossa.

Kyseessä on sama imaami, joka valehteli lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä moskeijassaan ja käski olemaan kertomatta asiasta poliisille. Ylläripylläri, tämäkin sharialakia noudattava ja isis:n terroristien lähisukulainen islamisti löysi aikoinaan itsensä SDP:n riveistä.

Lue tästä kyseisestä imaamista

... "

Tokkura
Seuraa 
Viestejä5505

SDP:n uusi logo

... jatkuu:

" ...  Suomesta lähti eniten isis:n riveihin koko maailmasta suhtautettuna pieneen 75000 muslimin populaatioon – Vice News

Mitäköhän se kertoo siitä, kuinka helppoa Suomessa terroristijärjestöjen rahoittaminen, sota-alueelle matkustaminen ja niihin liittyminen on? Tai kuinka helppoa Suomessa on radikaalimuslimien toimia ylipäätänsä? Meillä on yhdet maailman radikaaleimmat muslimit kaikkien mittareiden mukaan. Islamistit kehuvat Suomea, kuinka helppoa täällä on harjoittaa radikaalia islamintulkintaa. Esim. Kohuksi noussut ns. ”Isis-Sanna” ja hänen aatetoverinsa Suomesta, ovat kertoneet, että Suomessa on ”helppo elää islamilaisittain”. Nämä islamistit saavat rauhassa operoida ja kartoittaa poliittista vaikutusvaltaa mm. SDP:n riveissä.

Yhden sellaisen rahoittajan paljastaneena voin kertoa, että….

Se on erittäin helppoa, koska Suomessa niellään selitykset sinisilmäisinä hyödyllisinä idiootteina valtamedian avulla, hiljennetään kaikki pilliinpuhaltajat ja tapahtumat lakaistaan maton alle. Varsinkin silloin, jos terrorismia on edesauttanut yksi Suomen suurin puolue (SDP) ja mediatalo (Yle). Tämänkin tapauksen muslimit harjoittivat islamismia SDP:n riveissä, islamistien vakiopuolueessa, hyödyllisten idioottien paijattavina ja suojeluksessa.

Totuudenkertojista leivotaan personae non gratae ja sensuroidaan. Kaikki ”monikulttuurin”, ”suvaitsevaisuuden” ja ”antirasismin” nimissä. Älä äänestä SDP:tä, jos haluat tämän sekoilun loppuvan. "

https://www.anteryasa.fi/sdp-lopettakaa-islamistien-tukeminen-irtisanoutukaa-jo/

Tokkura
Seuraa 
Viestejä5505

IS:n tietojen mukaan Antti Rinne olisi kaavailemassa Pilvi Torstista ministeriä. (KUVA: Juhani Niiranen, Markku Ulander / Lehtikuva)

Vierailija kirjoitti:
Pönni
Mikäs yksinvuoropuhelu Arkkiksella on täällä ittensä kanssa menossa? Ooksä Haloskan hylätty nuoruudenrakkaus vai mikä helevetein tunnejuttu tää on? Kaameeta katteltavaa!
Yritä nyt jotenkin päästä yli, ei se Pena siitä varmatenkaan mihinkään rinnalta katoa ja tuskin sinua takas ottais vaikka jäis sinkuks.

Edelliseen 3 %-yksikön marginaaliinhan se kannatushävikki voi olla piilotettuna ja sitä edelliseen viestiin hyllyttämisuutisesta olis kiva saada muutakin kuin joku juoru?
Pelataanko Suomessa jotain kabinettipolitiikkaa niin että presidentin voi noin vain sysätä syrjään, yms.

Sitä edellisessä viestissä oli taas:

evoluutiofeministisen" fasisti-ideologiansa äänitorvena

Mitä sä hourit?

Valitettavasti en "houri".

Ja vaikka mää oonkin nuorena tykkännyt miesmäisistä naisista, niin joku proti siinäkin...

Asia on taas paljon pahemmin kuin olisimme voineet osata kuvitellakaan.

Halonen on noiden Euroopan norsunraatoneuvoston sekohourujen takana ("94 miljoonaa tapettua kommunismin uhria"), jotka vaskistihourut hän on tehtailuttanut suomalaisilla kavereidensa johtamilla "tutkimuslaitoksilla".

historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/the-soviet-story-kohudokumentti-suomessa-t35786-300.html

" Suomen tilastokeskus on nyt poropeukaloinut linkkiänsä ja samalla korjannut "oppimateriaalinsa" ainakin suomeksi, mutta minulla onkin juuri sen varalta ollut koko ajan tallella fasistilinkin alkuperäinen ydinkohta:

http://nakokulma.net/arkisto/index.php? ... #msg332829

” Kun 1949 kommunistinen puolue tuli valtaan, uskottiin Kiinassakin, kuten monissa muissakin maissa, että väestönkasvu kiihdyttää taloudellista toimintaa. Vuonna 1958 aloitettu talouden kohentaminen "Suurella harppauksella" tyrehtyi taloudelliseen lamaan, jonka seurauksena Kiinassa koettiin nykyhistorian pahin nälänhätä. Nälänhädän seurauksena kuoli noin 30 miljoonaa ihmistä ja on arvioitu, että sama määrä lapsia jäi syntymättä. Väestökatastrofin jäljet näkyvät vieläkin Kiinan ikäpyramidissa. ”

(Eli 30+30 = 60 mlj SEPITETTYÄ "KOMMUNISMIN UHRIA" kuten sanoin! "Mustiksessa" "65 mlj.") "

Itse linkistä oikein "synkistellen" lukien ilmenee, että syntyvyys putosi kolmeksi vuodeksi noin kolmanneksella, vaikka olikin absoluuttisesti yhä suurempi kuin vuoden 2000 syntyvyys, ja suhteellisesti 40% suurempi! Pudotus johtuu siitä, että suhteellinen syntyvyys oli ollut uskomattoman suuri ja suhteellinen kuolleisuus yhtä uskomattoman pieni tuohon aikaan, 1%, kuin Suomessa.

http://nakokulma.net/arkisto/index.php?topic=9418.0

ON "TODELLA REILUA" FEMINATSINOSKEILTA SEPITELLÄ RÄÄVITTÖMIÄ "KANSANMURHA"-HOURUJA KOMMUNISTI-KIINASTA, KUN NAISTEN KESKIMÄÄRINEN ELINIKÄ NOUSI 50-LUVUN ALUN 36 VUODESTA 90-LUVUN ALUN 72 VUOTEEN!!!

Hesari kertoo tänään lisää Halosesta ja Norsunraatoneuvostosta. Ja huomenna epäilemättä edelleen kuullaan lisää... Sehän on saanut hourunsa sitä kautta julki...

Halonen on 20 vuotta sitten saattanut EN:ssä voimaan erityisen "Halonen Orderin" (vaihtoehtona tietysti lakkauttaminen jo silloin, minä muistan kyllä kun siitä keskuteltiin lehdissä), ja se varmasti tarkoittaa juuri sitä, että hän on tehnyt siitä tunkiopoliitikkojen fasistisen hourulallatuston:

http://www.hs.fi/haku/?kaikkiSanat=Halonen

" Halonen palaa Strasbourgiin

Mitä? Presidentti Tarja Halonen vierailee 60 vuotta täyttävän Euroopan neuvoston juhlaistuntoviikolla Strasbourgissa. Miksi? Suomi on kuulunut neuvostoon 20 vuotta.

. . . 20 vuotta. Halonen on neuvostossa. . .

. . . yhä nimellä "Halonen Order". . .

Halonen on siis jollakin tapaa "kaapannut" sekonosketanneristeille, ilmeistikin lakkautusputkessa jo solloin olleen Norsunraatonneuvoston, ja sen (yhtä laittoman, itysensä ylentäneen) muka "Ihmisoikeustuomioistuimen" EIT:n! (koska niitä on pidetty turhanpäiväisinä järjetöinä, jonne saa lykätyä päästään pehmenneet "arvovaltaiset" parlamentaarikot...

http://keskustelu.skepsis.fi/html/Kesku ... iID=209551

(Mulla ei ole hesarin tunnuksia enkä viitsi sellaisia myöskään hankkia.)

27.4.2009 Kotimaa "

" Lautaset lentelevät

Presidentit ovat olleet viime aikoina uutisissa. Heistä ja heidän tehtävistään on esitetty näkemyksiä, joita voi nyt hieman arvioida. Alkuviikosta oli tilaisuus verrata omaa presidenttiä naapurin vastaavaan.

. . . Tarja Halonen sanoi Dmitri. . .

. . . Vierailun päättyessä Halonen sanoi myös,. . .

. . . kun sekä Halonen että pääministeri. . .

26.4.2009 Kotimaa "

" Presidentti Halonen vierailulle Ukrainaan

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi tekevät virallisen vierailun Ukrainaan 12.–14. toukokuuta. Vierailun aikana presidentti Halonen käy keskustelut Ukrainan presidentin Viktor Juštšenkon kanssa sekä tapaa maan poliittista johtoa.

25.4.2009 Kotimaa "

Mihin tarvitaan presidenttiä?

Presidentin valtaa ollaan taas vähentämässä. Jos niin tehtäisiin, mitä tekemistä presidentille enää jäisi?

23.4.2009 12:00

Ville Blåfield

Helsingin Sanomat
kai sinervo

Presidentti Tarja Halonen heräsi puoli kahdelta yöllä.

Silmät selällään, yhtäkkiä täysin valveilla, hän makasi sängyssään Mäntyniemessä.

Hermostutti.

Hän nousi, käveli keittiöön, keitti teetä ja jäi istumaan, juomaan teetään ja miettimään.

Oli huhtikuu vuonna 2004. Oli käynyt, kuten presidentti Halonen myöhemmin kuvaili:

"Valta ei tule yhtäkkiä rysäyksellä jostakin pyytämättä ja ennakoimatta, vaan se tulee käsiin ja pöydälle ja tekemisiin huomaamatta, vähitellen."

Ja sitten huomaa istuvansa puoli kahdelta yöllä hiljaisen Mäntyniemen keittiössä juomassa teetä ja miettimässä, kenet uskaltaa nimittää Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Presidentti siis nimittää Suomen Pankin pääjohtajan. Mitäs muuta?

Nimittää joukon muita korkeita virkamiehiä. Armahtaa vankeja. Edustaa Suomea valtiovierailuilla.

Tapaa tahoja, suojelee urheilukilpailuja, soittaa tärkeitä puheluita, jotka nauhoitetaan, ja öö. . . lähettää onnittelusähkeitä?

Presidentin toimenkuva on laaja ja presidentin todelliset tehtävät meille kansalaisille hämärät.

Silti presidentti on meille tärkeä, ja me pidämme presidentistämme.

Parempi tietysti pitääkin. Tasavallan presidentti on meidän itse suoralla kansanvaalilla valitsemamme.

Siksi tuntuu erikoiselta, että kilpailevat poliitikot haluavat kilvan riisua presidentiltä tehtäviä ja valtaa.

Asiaa valmisteli oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) työryhmä, jonka mielestä ulkopolitiikan johtaminen kuuluisi pääministerille. Nyt työtä jatkaa uusi ryhmä Christoffer Taxellin johdolla. Sen on määrä tehdä ehdotus perustuslain muuttamisesta.

Kaikki tämä on steppausta saman asian ympärillä: presidentiltä halutaan ottaa pois valtaa.

Tässä kohtaa on kai siis perusteltua kysyä, mitä presidentti ihan oikeasti tekee.

Onko se kiusallinen kysymys?

Eurovaaleissa äänestää alle puolet kansasta, kuntavaaleissa 60 prosenttia ja eduskuntavaaleissa vain vähän enemmän. Onko siis fiksua aloittaa vallan karsiminen presidentistä, jota kuitenkin haluaa äänestää 80 prosenttia suomalaisista?

Juuri niin, huutaa nyt tyylikäs herra siellä – kappas, professori Matti Klinge!

"Kansa tarvitsee presidenttiä saadakseen valita presidentin", Klinge selittää.

"Haluaisin korostaa: tämä tarpeen olemassaolo on erittäin tärkeä asia. Meillä on luonnollinen johtajan tarve, halu nostaa yksi henkilö esiin."

Perustelu on niin nokkela, että se murtaa jopa kansanedustaja Heidi Hautalan (vihr) puolustuksen. Hän on jo pitkään halunnut riisua presidentiltä valtaa.

"Se on vastaansanomaton argumentti", Hautala myöntää. "Ihmiset selvästi arvostavat presidentinvaaleja. Ne sähköistävät Suomessa poliittisen keskustelun."

Miksi Hautala sitten haluaisi vähentää presidentin valtaa?

Koska presidentti ei ole vastuussa tekemisistään kenellekään, paitsi äänestäjilleen.

Hautalan mielestä olisi nykyaikaisempaa, että ulkopolitiikkaa johtaisi hallitus, joka on vastuussa teoistaan eduskunnalle.

Presidentin valtaoikeudet ovat kuin Nato: poliittisen eliitin keskuudessa niistä vaahdotaan – ensimmäisestä kielteisesti, toisesta myönteisesti – mutta vastakkainen kansalaismielipide tekee saman keskustelun käymisestä julkisesti kiusallista.

Kuka poliitikko haluaisi olla eri mieltä kansan kanssa?

Ja mitä kansa sitten ajattelee?

Suomi24-nettifoorumista löytyy oma keskustelualue nimeltään "presidentti".

Aloitan keskustelun piikikkäällä otsikolla "Mihin tarvitaan" (nimimerkki Kansalainen on jo varattu, olen siis Kansalainen1): "Mikä on presidentin tehtävä?"

Saan viisi omituista vastausta.

"Mihin Presidenttiä tarvitaan? Vastauksia on paljon, mutta yksi voisi olla se, pääset purkamaan pahaa oloasi tänne palstalle. Näin olet pois mummoja potkimasta kaduilta."

Kokeillaan sitten kadulla – sitä kansalaiskeskustelua.

Anteeksi, sopiiko häiritä? Mikä on mielestänne presidentin tärkein tehtävä?

Sörnäisten metroasema:

"Kyllä ulkopolitiikka nykypäivänä. Että olisi hyvät suhteet kaikkiin maihin, Amerikka nyt ensimmäisenä."

"Olla jonkin näköisenä esikuvana ja edustaa."

Hakaniementori:

"Edustaa maata tärkeissä neuvotteluissa. Ei tommoista pojankollia kuin Vanhanen voi semmoisiin lähettää."

"Toimia Suomen keulakuvana. Edustaa maata mahdollisimman hyvin."

Kansalle tuntuu olevan tärkeää, että presidentti edustaa.

Siksi me kansalaiset vahdimme presidenttiemme otsalaastareita ja käsilaukkuja ja mittaamme, kuinka lähelle he pääsevät Barack Obamaa huippukokouksen ryhmäkuvassa.

Poliitikot taas eivät mielellään sano, että huippupoliitikon tärkein tehtävä olisi edustaminen.

He esittävät, että presidentin pitäisi olla vallasta riisuttu arvojohtaja. Tai unilukkari. Tai sivistysjohtaja.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) on näitä miehiä. Hän on esittänyt, että suoralla kansanvaalilla valittuun presidenttiin liittyy riski: mitä jos presidentiksi nousee mediapersoona, joka alkaa johtaa ulkopolitiikkaakin populistisin perustein?

Siksi ulkopolitiikan johto pitäisi Lipposen mielestä keskittää pääministerille.

Ilmeisesti pääministeri on Lipposen mielestä varmemmin tasainen luonne.

Hyvä on, olkoon presidentti vallaton arvojohtaja. Mitä sellainen sitten tekee?

Pitää puheita yhtä aikaa kaikilla Ylen kanavilla?

"No, se olisi ehkä vähän vanhanaikainen ajatus", Heidi Hautala huokaisee, mutta jatkaa silti:

"Presidentti voisi olla kansakunnan johtava keskustelija. Hän tekisi viisaita aloitteita, julkisia kannanottoja. Halonen on kummastuksekseni luopunut tästä roolista."

Niin, mitä se Halonen oikein tekee?

Samaan aikaan kun Halonen aloitti presidenttinä, Suomessa otettiin käyttöön uusi perustuslaki, jossa presidentin valtaa oli vähennetty.

Uusi perustuslaki on ollut Halosella koeajossa, ja renkaiden potkijoita on riittänyt.

Halonen on osallistunut keskusteluun kiivaasti.

Mikä kiire on rukata presidentin valtaa vain muutaman vuoden jälkeen, hän on kysynyt.

Koska uusi perustuslaki on epäselvä, hänelle on vastattu.

Valtio-opin professori Tapio Raunio selitti Hesarissa:

"Presidentin ja hallituksen välillä on ristiriitoja, vaikka nämä konfliktit eivät juuri välity julkisuuteen."

Uuden perustuslain mukaan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tästä seuraa niin sanottu kahden lautasen ongelma: Suomea ovat huippukokouksissa edustaneet sekä presidentti että pääministeri.

Kompromissi on toistaiseksi aiheuttanut vain harmitonta kinastelua. Mutta mitä jos pääministerin ja presidentin välille puhkeaisi oikea, muheva linjariita? Kumpi voittaisi?

Sitä ei tiedä kukaan.

"Entä jos tulevaisuudessa valittavat presidentit tai pääministerit eivät ole yhtä sitoutuneita yhteisjohtajuuteen?" Raunio kysyy.

Perustuslaissa on siis reikä.

Mutta annetaan senkin nyt hetki olla. Yritetään edes seuraavat rivit olla pakenematta tätä yksinkertaista kysymystä:

Mitä Halonen oikein tekee?

Koulukirjavastaus kuuluu näin: tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää korkeat virkamiehet, armahtaa vankeja ja on puolustusvoimien ylipäällikkö.

Presidentin viikko-ohjelma on julkinen. Siihen voi kuka vain tutustua presidentin kanslian nettisivuilla.

Ohjelma taitaa kuitenkin olla aika viitteellinen, kuten esimerkkiviikko 14 osoittaa:

Maanantai – ei mitään, tiistai – Euroopan neuvoston Suomen-valtuuskunta vierailee Presidentinlinnassa, keskiviikko – Finnsheep ry:n edustajat luovuttavat lampaanviulun Mäntyniemessä.

Tähänkö presidenttiä tarvitaan?

Vastaanottamaan lahjalampaita?

Presidentin varsinainen työ taitaa olla aika salaista.

Mutta sitä on paljon:

Viime vuonna Tarja Halonen teki neljä valtiovierailua, neljä maakuntamatkaa ja 33 muuta kotimaanmatkaa. Hän piti 97 puhetta, antoi 42 haastattelua sekä vastaanotti 7 563 sähköpostiviestiä ja 6 921 kirjettä.

Varsinaisia työaikoja presidentillä ei ole. Periaatteessa hän on töissä koko ajan. Martti Ahtisaari kertoi työskennelleensä presidenttinä keskimäärin 12 tuntia päivässä.

Tai on presidentillä yksi työaika: perjantaisin kello 11 on presidentin esittely. Silloin hän tapaa maan hallituksen.

Kun Ahtisaari kiinnostui presidenttikautensa lopulla 1999 Kosovon kriisin sovittelusta, hän tuli ajatelleeksi, sopiiko moinen kansainvälinen tehtävä Suomen presidentin toimenkuvaan.

Ahtisaari tarkisti asian oikeuskanslerilta, joka on ylin poliitikkojen toimien laillisuutta valvova virkamies Suomessa.

"Kunhan olet vain hyvä ystävä joka perjantai presidentin istunnossa Suomessa, niin loppuajan voit tehdä mitä itse haluat", Ahtisaari muistaa silloisen oikeuskanslerin Paavo Nikulan vastanneen kysymykseen.

Nykyisin eläkkeellä oleva Nikula vahvistaa muiston:

"Kyllä se noin meni joo. Kyllä hänellä on päätäntävalta omasta toiminnastaan."

Presidentti saa siis itse päättää, mitä tekee, kunhan on Presidentinlinnassa perjantaisin kello 11.

Presidentti Halonen käyttää suurimman osan ajastaan ulkopolitiikan johtamiseen.

Mitä se sitten tarkoittaa?

Hän tapaa valtionpäämiehiä, ministereitä ja suurlähettiläitä. Soittaa puheluita.

Kun hän haluaa perehtyä johonkin asiaan, hän tilaa aiheesta muistion ulkoministeriön virkamiehiltä. Presidentti saa halutessaan nähtäväkseen myös muiden tilaamat muistiot.

Niissä riittää lukemista.

Osan viikosta presidentti työskentelee Mäntyniemessä, osan Presidentinlinnassa.

Lähimmät työtoverit sinuttelevat presidenttiä, kun ulkopuolisia ei ole paikalla.

Ja jos Ahtisaarella oli Kosovo, Halosella on globalisaatio.

Hän toimi YK:n työjärjestön ILO:n Globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomission puheenjohtajana 2002–2004.

Kyseessä oli luottamustoimi, johon valittiin nimenomaan Tarja Halonen Suomesta, ei Suomen tasavallan presidenttiä.

Kotimaassa Halonen on puhunut Itämeren puolesta ja lähisuhdeväkivaltaa vastaan.

Valtaansa Halonen on käyttänyt näyttävästi nimitysriidoissa. Hän kieltäytyi nimittämästä Suomen Pankkiin ensin Ilkka Kanervaa ja sitten Esko Ahoa.

"Toisaalta on sanottu, ettei presidentillä ole mitään merkitystä, ja sitten toisaalta, että voi kauheaa, se onkin päättänyt jotakin", Halonen tilitti vaalikirjassa Yksi meistä (Otava, 2005).

"Joka kohdassa on kysytty, onko oikein, että presidentti tekee jotakin. Ja kun minä vastaan, että se kuuluu perustuslain mukaan presidentin tehtäviin ja valtaoikeuksiin, niin siitä huolimatta kysytään: onko oikein, että Te käytätte tätä valtaa?"

Muistelmat ovat kurkistusluukku presidentin näkymättömään työhön, vallan kulisseihin. Siellä tapahtuu esimerkiksi tällaista:

Kun kiistelty tekijänoikeuslaki Lex Nokia tuli presidentin hyväksyttäväksi tänä keväänä, Halonen kutsui sisä- ja pääministerin puheilleen.

Hän esitti sisäministeri Anne Holmlundille ja Matti Vanhaselle huolensa lain ympärillä käydystä keskustelusta ja sanoi seuraavansa lain etenemistä.

Ehkä tämä on sitä arvojohtamista?

Halonen ei pysäyttänyt parlamentaarista prosessia – siis ollut allekirjoittamatta eduskunnan hyväksymää lakia – vaan puhutti asiasta vastaavia ministereitä.

Kuvitellaanpa hetki, millaista olisi olla Anne Holmlund. Kumman kovistelun ottaisimme vakavammin: eduskunnassa rähjäävän opposition vai kulisseissa sähisevän presidentin?

Mutta se kiusallinen kysymys: jos suurin osa presidentin ajasta kuluu nyt ulkopolitiikkaan, mitä hän tekee kaikki päivät, jos se otetaanhäneltä pois?

Samaa kuin Ruotsin kuningas, mutta ilman kruunua?

"Edustamisfunktiota on turha vähätellä", sanoo Matti Klinge. "Edustaminen on mitä merkityksekkäin elementti."

Heidi Hautalalla on toinenkin idea: "Tällaisia tehtäviä, joita Martti Ahtisaari on presidenttikautensa jälkeen hoitanut."

Moni sanookin, että Ahtisaari on nyttemmin luonut modernin presidentin mallin, vaikkei omalla kaudellaan nauttinut suurta arvostusta.

Ja Paavo Haavikkohan sen tietysti komeasti sanoo:

"Presidentille kuuluu kaikki se, mikä viittaa pitkälle tulevaisuuteen. Hän on suomalaisen yhteiskunnan takaaja, valtioedun tulkitsija ja toteuttaja."

Siis päivänpoliitikkoja suurempi hahmo, auktoriteetti puoluepolitiikan ulottumattomissa.

Se on ihan kaunis ajatus.

Mutta miksi presidentit sitten valitaan poliittisten puolueiden ehdokkaista?

Koska parempaakaan systeemiä ei ole, vastaa poliittisen historian tutkijatohtori ja demarien eurovaaliehdokas Pilvi Torsti.

Lännessä meillä on esimerkki verenperintönä siirtyvästä kuningashuoneesta. Idässä presidentin ja pääministerin valtasuhteet tuntuvat muuttuvan sitä mukaa, kummalla pallilla Vladimir Putin sattuu istumaan.

"No olisihan tietysti Bosnian malli, kolmehenkinen presidenttineuvosto", Torsti muistuttaa.

Miltä kuulostaisi? Sauli Niinistö, Erkki Tuomioja ja Sirkka-Liisa Anttila johtamassa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa?

Ketterää.

Ehkä Matti Klinge on oikeassa. Ehkä koko keskustelu presidentin valtaoikeuksista ja tarpeesta kertoo siitä, että elämme aika hyviä aikoja.

"Kun tulee kriisitilanne. . .", Klinge varoittaa. "Silloin tarvitaan suurempaa kansallista yhtenäisyyttä. Pääministeri on vain yhden puolueen puheenjohtaja, se ei riitä."

Keväisessä Helsingissä Herran vuonna 2009 meillä on varaa jauhaa tällaisista seikoista, tässäkin jutussa 12 879 merkin verran.

Kun tee oli juotu, Tarja Halonen käveli takaisin makuuhuoneeseensa.

"Lopetan asian vatkaamisen ja teen nimityksen", hän päätti, painoi päänsä tyynyyn ja nukahti. "

Ämmä pitäisi nostaa nyt loppukaudeksi hyllyyle, ja KOKEILLA miten prjäämme kokoaan ilman presidenttiä!

Ja SILTÄ POHJALTA katsotaan ennen seuraavia valleja, että KANNATTAAKO NIITÄ PITÄÄKÄÄN!

Ymmärtääkseni MIKÄÄN EI ESTÄISI JÄTTÄMÄSTÄ PRESIDENTINVIRKAA "PAKETTIIN", eli TÄYTETTÄVÄKSI VAIN SILLOIN JOS SIIHEN TARPEEN VUOKSI TODELLA TARVITAAN JOKU, KANSAN SUORAAN VALTUUTTAMA "OHI" HALLITUKSEN JA EDUSKUNNAN !

Hallistus ja Eduskunta tekisivät päätöksen, koska tarvitaan.

Rinteen opetus- (ja hölynplytiede-)miniteriksi ajama SDP:n Eduskunnasta pudonnut "Torstai-Pilvi" Torsti

nousi hölynpölttiedepoliikkoputkeen vuonna vuonna 2008 haloslaisena päivystävänä dosenttina. Häntäei ole koskaan "rehellisesti" valittu muualle kuin Helsingin kaupunginvaltuustoon, jonne hän oli yllätysläpimenijä vuoden 2012 kunnallisvaaleissa. Edellisestä Eduskunnasta piti Nazima Nazmayr nimittää Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi, jotta Torstai-Pilville saatiin tilaa.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006111273.html

Kommentti: Salkkuja mietitään jo – Sdp nostamassa yllätysministeriksi eduskunnasta pudonneen

Vaikka hallituksen muodostamisen suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä, ministerinimiä mietitään jo täyttä häkää, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Esimerkiksi Sdp:ssä ministerien nimilistoja värkätty kulisseissa pitkään, vaikka virallisesti muuta väitetään. Sama koskee muitakin tulevia hallituspuolueita.

Jos Antti Rinne (sd) saa hallituksensa kasaan, siihen tulee 18 ministeriä, joista Sdp ottaa seitsemän.

Demarien nimikaavailussa on yksi suuri yllätys: Sdp on nostamassa IS:n tietojen hallitukseen eduskunnasta vaaleissa tippuneen helsinkiläisen Pilvi Torstin (sd), todennäköisesti opetusministeriksi. Torsti on Sdp:n puoluejohdon suosikki hallitukseen.

Opetusministeriö ei olisi Torstille outo paikka. Valtiotieteiden tohtori Torsti oli Krista Kiurun (sd) valtiosihteeri 2013-2015 tämän toimiessa opetusministerinä Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa. Sitä ennen Torsti ehti olla työministeri Lauri Ihalaisen (sd) erityisavustajana 2011-2013.

Torstai-Pilvi on Suomen Akatemian tuhonneen ja tieteen tuhonneen pölhöpuheenjohtaja Raimo "Eetu" Väyrysen - eli siis Halosen tallia...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat