Seuraa 
Viestejä778

Aloite löytyy kansalaisaloite.fi sivuston alku sivuilta, linkkiä ei pysty jättämään sanoman sivustoille 😳
Annetaan hieman painetta päättäjille, kiitos 👍🌞

Aloitteen sisältö
Meidän pitää jättää Suomelle valoisa tulevaisuus ja päättää kesäaika pysyväksi ajaksi

Perustelut
Meidän pitää säilyttää kaikin mahdollisin keinoin lapsillemme parhaat edellytykset harrastaa liikuntaa turvallisesti myös tulevaisuudessa. Syksyn ja talven ”normaaliaika” lyhentää koulu- ja työpäivän jälkeistä valoisaa aikaa kesäaikaan verrattuna. Kun olemme pysyvästi kesäajassa, meillä on tunti lisää turvallista liikunta-aikaa ulkoleikeille, työ- ja koulumatkoille, lenkkeilyyn jne.

Ei hoideta oireita, hoidetaan syitä

Unitutkija Partinen on toimittanut hienon lausunnon (viite 1) kesä- ja talviaikojen vertailusta. Yksi hypoteeseista on, ettei liikunnan määrällä ole tilastollista merkittävää lisääntymistä vaikka valoa on illalla enemmän. On varmasti kuitenkin maalaisjärkeen käypää, että motivaatio leikkiä pihalla tai lähteä lenkille on valoisalla suurempi kuin pimeällä. Jokainen tunti lisää liikuntaa on merkittävä. Liikunnan määrän kasvun vaikutusta uneen ja terveyteen ei varmasti tarvitse perustella enempää. Näitä asioita ei Partinen ole ottanut esiin, mutta liikuntaneuvosto on lausunnossaan näitä seikkoja erinomaisesti korostanut. (viite 2)

Näe ja tule nähdyksi.

Kansainvälisessä metatutkimuksessa on todettu, että liikenneturvallisuus lisääntyy valitessamme kesäajan pysyväksi ajaksi (viite 3). Myös liikenneturvan internet-sivuilla olevassa Tengvallin artikkelissa on tuotu esiin (viite 4), että useissa tutkimuksissa on havaittu pimeän ajan riskin olevan pyöräilijöiden ja varsinkin jalankulkijoiden kohdalla selvästi korkeampi kuin autoilijoiden kohdalla. Kansantalouden ja oman terveytemme nimissä meidän kaikkien tulisi kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän. On varmaa, että liikkuminen ulkona on turvallisempaa valoisammalla kuin pimeällä: näemme esteet ja liukkaudet paremmin ja liikenne näkee meidät liikkujat paremmin.

Summa summarum:

Globaalin ilmastonlämpenemisen myötä Suomen syksy ja talviaika on pimeämpi puuttuvan lumen vuoksi. Vapaa-aika ajoittuu iltaan ja iltapäiviin, ja me liikkujat sekä liikuttajat saamme tarvittavaa apua ponnisteluissamme liikuntapommin ehkäisemiseksi valitsemalla kesäajan pysyväksi ajaksi.

Viitteet:

Viite 1: Partinen, M. 2018, Kesäajasta luopuminen - kesäaika vai normaaliaika vakinaiseksi ajaksi ? Asiantuntijalausunto, 5.11.2018.
Viite 2: Korjus, T & Korsberg, M. 2018, Lausunto: kuuleminen kesäaikasäännöksistä. Liikuntaneuvosto.fi – sivusto, 16.8.2018.
Viite 3: Carey, Rachel N & Sarma, Kiran M. 2017. Impact of daylight saving time on road traffic collision risk: a systematic review. BMJ Open, Volume 7, Issue 6, p. 14.
Viite 4: Tengvall, R. 2018. Valoa iltaan vai aamuyöhön – tuleva aikavyöhyke vaikuttaa myös liikenneturvallisuuteen. Liikenneturva.fi – sivusto, 5.10.2018

Kommentit (9)

offmind
Seuraa 
Viestejä17370

Näinon0070 kirjoitti:
Pidetäänkö tätä itsestään selvänä?
Pistä vaan kannatusta kehiin ettei hukata valoa 👍

Sillä, että valitaanko kesä- vai normaaliaika on harvinaisen vähän merkitystä siihen verrattuna, että kellojen siirtelystä päästään vihdoinkin eroon. Yks hiton hailee vaikka "oikean" ajan valintamenetelmänä käytettäisiin höpsismiä.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä8273

Raspu kirjoitti:
Ja kesäkalja.
Terassit aukee kohta.

Meidän terassi aukes jo lauantaina. Mutta maanantaista torstaihin onkin sitten tullut 15 cm lunta ja edelleen on pakkasella. Jotta lyhyt oli tämä terassikausi, yhden sidukan ehdin juoda.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä14676

Itse kannatan kesäaikaan jäämistä ja perustelut esittää puolestani aika hyvin vaikkapa Iltatalehden Mikko Räsänen:

Näkökulma: Talviaika riistää meiltä 400 tuntia valoa - miksi Suomi valitsi pimeyden?

Asialla ei olisi merkitystä jos suomalaiset menisivät keskimäärin levolle ja heräisivät yhtä pitkän ajan päästä keskiyöstä (ts. menisivät nukkumaan klo 20 ja heräisivät klo 4). Mutta näin ei ole, vaan ihmisten valvlillaoloaika painottuu enemmän iltaan kun aamuun.Siksi illan valoisuus on merkittävämpi asia kun aamun.

Kävin myös allekirjoittamassa aloitteen.

Sensuuri kärjistää yhteiskunnan polarisaatiota.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat