Sivut

Kommentit (59)

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Vuosikymmeniä on ihmsiä valistettu vuoteessa tupakoinnin aiheuttamasta häkä- ja palokuolemavaarasta. Ilmetelenkin, miksi syöpäkääryttelijät eivät vaivaudu nousemaan vuoteesta ja siirtymään savuavine myrkkyineen vähemmän syttyvään ympäristöön. Nikotiinin ynnä muitten savukekemikaalien orja voisi mahdotontaa tupakoinnin aloittamisen unenpöpperössä vuoteesta käsin niin, että hän säilyttää tupakointivälineet paikassa, johon pääsemiseksi hänen täytyy kunnollisesti nousta pediltä.
Muistaakseni Helsingin Sanomain Kuukausiliite oli julkaisu, joka vuosikymmen, pari sitten julkaisi kuvan vuoteessa tupakointiin menehtyneen miehen osin hiiltyneestä kalmosta. Kuva hätkähdytti ... ja kenties sai osan lukijoista pohtimaan suhdettaan tupakkaan.

Sähkötupakan polttaminen ei kehitä sellaista lämpöä, mikä aiheuttaisi tuipaloja. Siirtymällä sähkötupakan käyttöön voitaisiin estää kymmeniä turhia tulipaloja Suomessa vuosittain.

laaketiede-ja-terveys-f11/sahkotupakan-tilauksista-alkamassa-kymmenia-rikostutkintoja-t47807.html

Tulli on käynnistämässä useita kymmeniä rikostutkintoja sähkötupakan tilaamisesta ulkomaisista nettikaupoista. Suomalaisten tilaajien epäillään syyllistyneen lääkerikkomukseen tai lääkerikokseen.

Sähkötupakka on tavallista tupakkaa jäljittelevä laite, josta vapautuu nikotiinia imiessä. Sähkötupakan tilaaminen ulkomaisista nettikaupoista on yleistynyt tänä syksynä merkittävästi.
Suomi voisi halutessaan olla edelläkävijä tupakanpolton vastaisessa taistelussa. Itse en polta tupakkaa, mutta meillä töissä yksi kaveri vaihtoi sähkömalliin ja lopetti saman tien tupakoimisen. Pössyttelee kahvipöydässä sähkötupakkia eikä ketään häiritse, muutaman päivän se nauratti mutta nyt kaikki on jo unohtanut koko jutun.

Sähkötupakalla on erittäin merkittävä kansanterveydellinen vaikutuspotentiaali. Luopumalla tupakasta terveydentila kohenee huomattavasti, sydän- ja verisuonitautien ja keuhkosyvän riski pienenee, kunto kohenee, elinajan odote kasvaa. Poissa on hajuhaitat, passiivisen tupakoinninnin aiheuttama ympäristöhaitta, tulipalojen riski.

Vapauttamalla sähkötupakan nikotiinituotteet reseptivapaaksi tupakan kaltaiseksi kauppatavaraksi valtio voisi edistää voimakkaasti tupakan vastaista taistelua. Vaan kumpi on tärkeämpää? Kansanterveys vai tupakkaverosta tulevat rahat?

http://www.e-savuke.com/nikotiinin_tila ... mailta.htm

Vihdoinkin hyviä uutisia kaikille sähkötupakan käyttäjille tai sitä harkitseville! Fimea on korjannut Syyskuussa laatimaansa ohjeistusta ja nyt joissain tapauksissa ulkomailta tilattu sähkötupakan nikotiini (patruuna tai pullotettu neste) ei olekaan reseptilääke vaan itsehoitolääke jota voi siis tilata ilman reseptiä omaan käyttöön ilman Tullin asiaan puuttumista. Rajoituksia ovat että tilaus tapahtuu ETA-alueen sisältä ja enimmäismäärä nikotiinia pakkauksessa on 420mg (0.42g). Yksittäisessä patruunassa saa olla enintään 10mg nikotiinia. Tämän toteaminen on tosin hieman hankalaa koska nesteen määrä patruunassa ei ole aina vakio. Euroopan ulkopuolelta nikotiinin tilaus on kokonaan kielletty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helsingin Sanomissa oli aamulla pieni kirjoitus sivulla B1, "Paloturvalliset savukkeet pakollisiksi EU:ssa".

Suomessa on huhtikuun alusta 2010 ollut määräys, että myynnissä voi olla vain "itsestään sammuvia" savukkeita.
Savukkeiden aiheuttamat tulipalot ovat vähentyneet 43 %.

"Itsestään sammuvat" savukkeet on harhaanjohtava ilmaus. Jokaisessa askissa saa olla 25% (eli 5 kpl/aski) savukkeita, jotka saavat kyteä loppuun saakka. Muiden savukkeiden on testissä sammuttava aikaisemmin. Mistään en ole löytänyt täsmällistä määritelmää, kuinka paljon aikaisemmin savukkeiden on sammuttava. Savukkeissa ei ole ilmoitettu, kuinka kauan ko savuke kytee.

Savukkeiden aiheuttamia tulipaloija ja niiden vaatimia uhreja voitaisiin vielä selvästi vähentää, antamalla määräys, että askissa kaikkien savukkeiden on sammuttava, jätettynä tuhkakupin reunalle, alle yhden minuutin.

Saamme jatkuvasti lukea asunnoissa sattuneista tulipaloista. Vieläkin puolet tulipaloista asunnoissa ovat johtuneet tupakoinnista.
Vaikka tupakan kytemisaikaa on rajoitettu, ei se koske kaikkia savukkeita askissa.
Mistä onneton tupakoitsija tietää, kuinka kauan hänen sytyttämänsä savuke kytee, jos siitä ei ole mitään merkintää. Voisi esimerkiksi kayttää eriväristä paperia osoittamaan kytemisaikaa.

Tupakkatulipaloista päästään vasta, kun kaikkien askissa olevien maksimi kytemisaika on alle 1 min.

Sähkötupakan suosio kasvaa koko ajan. Nikotiinilla on omat vaikutuksensa terveyteen, mutta sähkötupakasta ei saa tervaa keuhkoihinsa, eikä niiden ole vielä todettu aiheuttaneen yhtään tulipaloa.

http://yle.fi/alueet/helsinki/2012/01/s ... 01371.html

Pääkaupunkiseudun ravintoloitsijat ovat ymmällään lisääntyneen sähkötupakoinnin vuoksi. Matkailu- ja ravintoalapalvelut MaRa:sta kerrotaan, että kymmenet ravintoloisijat ovat kysyneet heiltä, saavatko he kieltää sähkötupakoinnin tiloissaan. Sähkötupakointia ei kuitenkaan rinnasteta tupakkatuotteeseen, joten tupakointiin käytettävä lainsäädäntö ei päde siihen. Jokainen ravintola saa päättää itsenäisesti, salliiko sähkötupakoinnin tiloissaan vai ei. Sähkötupakka vesihöyryineen ja led-valoineen muistuttaa ulkoisesti erehdyttävästi oikeata tupakkaa.

http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/20 ... 70552.html

http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2011/1 ... 23641.html

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran tuoreen päätöksen mukaan viime päivinä lehdissä ja radiossa ollut mainos on tupakkalain vastainen. Sähkötupakkaa on mainostettu tällä viikolla muun muassa Ilta-Sanomissa ja Metro-lehdessä. Mainoksissa sähkötupakkaa luonnehditaan tehokkaaksi avuksi tupakoinnin lopettamiseen ja mainoksen kuvissa esiintyy pössyttelevä nainen. Näyttävät sähkötupakkamainokset herättivät myös Valviran.

Tupakasta johtuvat palokuolemat ovat ilahduttavasti vähentyneet. Itsestään sammuminen ei kuitenkaan ole aivan itsestään selvää, mutta asiaa voidaan valvoa helposti.

Se, että ulkomailta tuodaan (ja salakuljetetaan) savukkeita, joiden kytemisaikaa ei voida valvoa, on ongelma. Toisaalta tupakkapalokuolemat ovat ongelma kaikissa maissa ja Suomi voisi yrittää saada myös muissa maissa tarjolla olevien savukkeiden kytemisajan lyhentämisen.

http://yle.fi/uutiset/tutkija_itsestaan ... ia/6696315

Kopion jutun tähän.
19.6.2013
Tutkija: Itsestään sammuvat tupakat ovat säästäneet kymmeniä ihmishenkiä
Itsestään sammuvien tupakoiden tulo markkinoille on vähentänyt palokuolemia. Pelastusopiston mukaan tuontitupakoiden yleistyminen on kuitenkin vesittämässä kehitystä.
Suomessa on myyty vain itsestään sammuvia tupakoita vuoden 2010 huhtikuun jälkeen.
Tupakasta syttyneiden palojen määrä on vähentynyt kolmannekselle vuoden 2010 tulleen lakiuudistuksen myötä. Sen jälkeen Suomessa on ollut myynnissä vain itsestään sammuvia savukkeita.

Pelastusopiston mukaan tupakasta syttyi viime vuonna 27 sellaista tulipaloa, josta koitui henkilövahinkoja. Se on vähemmän kuin tupakkalakiuudistusta edeltäneinä vuosina, mutta enemmän kuin kahtena viime vuonna. Tilastossa ilmenneelle takapakille on syynsä, kertoo pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki Kuopiosta.

Voi sanoa, että itsestään sammuvien tupakoiden tulo markkinoille on säästänyt kymmeniä ihmishenkiä. Viime vuonna oltiin kuitenkin palokuolemien määrässä samalla tasolla kuin ennen lakiuudistusta. Ulkomailta tuotujen savukkeiden lisääntyminen on huonontanut tilannetta, Kokki sanoo.

Kaikkiaan asuntopaloissa kuoli Suomessa viime vuonna 73 ihmistä. Heistä suurin osa oli miehiä. Joka toinen kuolonuhreista oli asunnossa, jossa ei ollut palovaroitinta asennettuna. Pelastusopiston mukaan uhri on usein yksin asuva ja yhä useammin yksin myös tapahtumahetkellä.
Asuntopaloissa syttyvät useimmiten huonekalut tai sisusteet. Näiden syttymien määrä on tupakkalakiuudistuksen jälkeen puolittunut, pelastusopiston tiedotteessa todetaan. Kehitystä on tapahtunut etenkin pientaloissa – kerrostalopaloista aiheutuneiden kuolemien määrä on pysynyt ennallaan.

Tein itse pienen kokeen siitä, kuinka nopeasti tupakat sammuvat jätettyinä tuhkakupin reunalle.
Ostin kaupasta askin erästä tunnettua filtterillä varustettua tupakkamerkkiä ja tein epävirallisen koesarjan. Itsestään sammuminen tuntuu olevan hyvin venyvä käsite.

Savukkeista kolme sammui alle 3 minuutissa
Seuraavat kolme sammuivat alle 5 minuutissa
Seuraavat seitsemän sammuivat alle 6 minuutin
Seuraavat neljä sammuivat alle 10 minuutin
Seuraavat kaksi sammuivat noin 10 minuutissa
Lopuksi yksi osoittautui sellaiseksi, että se paloi loppuun saakka ja filtteri vielä noin 1 mm matkalta
Tämän savukkeen paloaika oli 19 min

Olisi mielenkiintoista selvittää, mikä on lakanan tai vaateiden syttymisherkkyys erilaisilla savukkeen kytemisajoilla. Muutamat tekstiilit syttyvät erittäin herkästi, joten valvontaan pitäisi liittää myös erilaisten tekstiilien syttymisherkkyys kytevän savukkeen vaikutuksesta.

Seuraava vaihe voisi olla, että asetuksella määrättäisiin, että yksikään savuke rasiassa ei saisi kyteä 5 minuuttia pidempään. Tämä varmasti vähentäisi palokuolemia edelleen.

Tupakkatehtaat tilaavat paperinsa tarkkojen spesifikaatioiden mukaan paperitehtailta. Molemmissa on aina hyvät laboratoriot ja sekä paperitehtaat, että tupakkatehtaat tietävät täsmälleen, millaista paperia käytetään. Tupakkateollisuudessa mikään ei ole sattumavaraista.

Lainasin tähän erään kohdan aikaisemmasta kirjoituksestani

Savukkeilla on eräs savukepaperiin liittyvä ominaisuus, joka ei ole noussut Suomessa vielä keskustelun piiriin. Savukkeiden paperi on valmistettu sellaiseksi, että se ei sammu itsestään, vaan jatkaa kytemistään. Sikareilla ei ole tätä ominaisuutta, koska tupakan lehti ei pidä yllä kytemistä ja sikari sammuukin nopeasti tuhkakupin reunalla, ellei sitä polteta.

Savukepaperin valmistus on hyvin tarkkaa. Paperissa ei saisi olla aineita, jotka olisivat myrkyllisiä käyttäjälle. Tupakkateollisuus on kuitenkin onnistunut hämärtämään sellaiset seikat, että nitraatit, fosfaatit, häkä ja terva ovat myrkyllisiä ja monet karsinogeenisia.

Savukepaperin itsestään kyteminen saadaan aikaan täyteaineilla ja erilaisilla kemikaaleilla. Kemikaaleissa pitää olla paljon happea, joka vapautuu palamisen yhteydessä ja kiihdyttää ja ylläpitää kytemistä. Tällaisia kemikaaleja ovat mm. sitruunahappo ja sen suolat, eräät fosfaatit ja nitraatit jne.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
eso
Savukkeilla on eräs savukepaperiin liittyvä ominaisuus, joka ei ole noussut Suomessa vielä keskustelun piiriin. Savukkeiden paperi on valmistettu sellaiseksi, että se ei sammu itsestään, vaan jatkaa kytemistään. Sikareilla ei ole tätä ominaisuutta, koska tupakan lehti ei pidä yllä kytemistä ja sikari sammuukin nopeasti tuhkakupin reunalla, ellei sitä polteta.

Sätkäkään ei oikein pala itekseen. Jos haluat kokeilla sätkäpapereilla, niin voin laittaa sulle muutaman paketin Ruotsista ostettuja Rizloja. Sitten ostat tupakkaa, sätkäkoneen (jos tarvitset) ja filttereitä. Kaupassa Rizlat maksaa vissiin 1,20 €/50 kpl liuska.

Hämmentää.

Käyttäjä4369
Seuraa 
Viestejä1117

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yksi-loukkaantui-vakavasti-kerrostal...

Huoneistopaloja sattuu nyt ”kiihtyvää tahtia”

Onko tämä ikääntyvän kansamme ongelma. Eikö kansalaisvalistuksella ja kouluissa kannattaisi opettaa kansalaisia olemaan huolellisempia.

Kaikki, jotka ovat tekemisissä vanhusten kanssa, kannattaisi huolehtia siitä, että vanhus noudattaa seuraavia yleisiä ohjeita.

Älä käytä hellaa edes aamupuuron tai kananmunien keittoon. Aamupuuron voi valmistaa mikrossa ja antaa muiden keittää kananmunat ja muut ruuat, jotka vaatisivat hellan käyttöä. Hellalle unohtuneen ruuan aiheuttamat tulipalot ovat jo ongelma.

Kynttilöiden poltto luo ”tunnelmaa”, mutta ikääntyviltä kannattaisi ottaa kynttilät pois.

Kolmas ikävä tulipalojen aiheuttaja on tupakointi. Henkilö tupakoi vuoteessaan ja nukahduksen seurauksena kytevä savuke sytyttää vuodevaateet. En halua kieltää tupakointia, mutta omaisten pitäisi tarkistaa, että vanhus polttaa vain sellaisia savukkeita, jotka sammuvat nopeasti, jos niitä ei polta. Tämä koe on helppo tehdä itse.

esko

Minijehova
Seuraa 
Viestejä11477

Käyttäjä4369 kirjoitti:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yksi-loukkaantui-vakavasti-kerrostal...

Huoneistopaloja sattuu nyt ”kiihtyvää tahtia”

Onko tämä ikääntyvän kansamme ongelma. Eikö kansalaisvalistuksella ja kouluissa kannattaisi opettaa kansalaisia olemaan huolellisempia.

Kaikki, jotka ovat tekemisissä vanhusten kanssa, kannattaisi huolehtia siitä, että vanhus noudattaa seuraavia yleisiä ohjeita.

Älä käytä hellaa edes aamupuuron tai kananmunien keittoon. Aamupuuron voi valmistaa mikrossa ja antaa muiden keittää kananmunat ja muut ruuat, jotka vaatisivat hellan käyttöä. Hellalle unohtuneen ruuan aiheuttamat tulipalot ovat jo ongelma.

Kynttilöiden poltto luo ”tunnelmaa”, mutta ikääntyviltä kannattaisi ottaa kynttilät pois.

Kolmas ikävä tulipalojen aiheuttaja on tupakointi. Henkilö tupakoi vuoteessaan ja nukahduksen seurauksena kytevä savuke sytyttää vuodevaateet. En halua kieltää tupakointia, mutta omaisten pitäisi tarkistaa, että vanhus polttaa vain sellaisia savukkeita, jotka sammuvat nopeasti, jos niitä ei polta. Tämä koe on helppo tehdä itse.

Kieltämällä voittoon? Kuulostaapa ankealta.

Parempi olisi ostaa tupakankestävät täkit ja induktioliesi jollain aikakytkimellä.

Normaali peitto syttyy joa tupakan tuhkasta ja sama koskee useimpia tyynyjä ja petareita. Markkinoilla on syttymättömiäkin kodintekstiilejä tarjolla.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

Keijona
Seuraa 
Viestejä12618

Kyllä minäminämaan asukit on  subjektiivisia ja  epäoikeudenmukaisia: " Koska minäminä en tykkää röökinsavusta niin kritisoin että sentakia  kymmennen kuolee vuosittain, mutta koska tykkään kuluttamisesta niin ei haittaa että tuhansia ja globaalisti  miljoonia kuolee vuosittain sen oman  toiminnan ja kulutustason  takia.  

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Käyttäjä3810
Seuraa 
Viestejä187

Äskettäin kuoli 3 nuorta Lapissa.

Tulipalo on aina hengenvaarallinen. Opetetaanko lapsille koulussa, miten välttää tulipaloja.

Älä unohda ruokaa hellalle, se syttyy yllättävän helposti tuleen veden haihduttua.

Älä tupakoi vuoteessa, tupakoinnin vaaroista puhutaan muutenkin yleisesti

Vältä kynttilöiden sytyttämistä tai ainakin vahdi niitä koko ajan. Älä jätä koskaan kynttilää palamaan yksinään.

Sähkölaitteet aiheuttavat lisäksi tulipaloja. Älä tilaa netistä halpoja aasialaisia sähkölaitteita.

Väestön koulutus näistä asioista olisi paikallaan vaikka vuosittain

On tämä sata kertaa tärkeämpää kuin puhua ”epämääräisestä ilmastonmuutoksesta”

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/luhtitalo-palaa-kuopiossa-palo-levin...

Kuopiossa kaksikerroksinen luhtitalo on liekeissä Savolanniemessä. Henkilövahinkoja ei ole, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Palo on levinnyt viiteen huoneistoon ja savuvahinkoja on useissa huoneistoissa. Kattoa on palanut 300–400 neliötä. Rakennuksessa on yhteensä 20 huoneistoa.

Paikalla on sammutustöissä yhdeksän pelastustoimen yksikköä.

Pelastuslaitos oli ennen iltakymmentä saanut kaikki asunnot tarkistettua. Yhdestä huoneistosta evakuoitiin koira. Hälytys tulipalosta tuli hieman ennen iltayhdeksää

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vanhan-puutalon-paloa-raivataan-salo...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaismiljonaari-omistaa-turkulai...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kaksikerroksinen-puutalo-palaa-kerav...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kerrostaloasunto-syttyi-tuleen-helsi...

Käyttäjä4369
Seuraa 
Viestejä1117

Taas yksi lisää Heinolasta

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yksi-huone-tuhoutui-kerrostalon-tuli... 

Tuosta edellä olevasta listasta on jäänyt pois takat ja varaavat uunit. Lämmityksessä käytetään yhä useammassa talossa uuneja. Huolimaton tulenkäsittely voi johtaa tulipaloon.

Aikaisemmin varaavien takkojen käytössä aiheutti liian aikainen pellin sulkeminen häkä kuolemia.

Uusien määräysten mukaan pellissä pitää olla muutaman prosentin suuruinen aukko, ettei tulipesään pääse syntymään häkä painetta. Minä leikkasin kesämökin ja saunan pelleistä yhden nurkan pois. Uusissa rakennuksissa tämä tehdään rakentajan taholta. Kuinkahan moni on huolehtinut omasta uusistaan.

Häkävaroittimia saa kaupasta ja sellainen kannattaa hankkia, jos käyttää uuneja. 

esko

Minijehova
Seuraa 
Viestejä11477

Hauska kohta tuo "älä tilaa netistä halpoja aasialaisia sähkölaitteita". :)

Olen omin silmin nähnyt tasan yhden räjähtävän sähkölaitteen ja sattui olemaan upouuden iPhone seiskan mukana tullut laturi.

Kivijalkamyymälöiden kalliit eurooppalaisten tai amerikkalaisten brandien sähkölaitteet ovat yhtä aasialaisia kuin suoraan aasiasta tilatutkin.

Sähkölaite kun sytyttää tulipalon, niin yleenä koko laitteen idea on kuumeneminen. Hyviä esimerkkejä ovat keittolevyt, hiusten kähärtimet ja oikojat sekä silitysraudat.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä4027

Kyse on kylläkin räjähtävistä akuista.

Minijehova kysyttäessä monta ihmistä on kuollut hänen myymiinsä huumeisiin: "Viisi kaveria ja toistakymmentä tuntematonta ihan noin vähintään. En minä elättele mitään kuvitelmia tekojeni seurauksista. Kuolemantuottamukseen tai tappoon asti nuo eivät onneksi taivu, mutta kontollani ehdottomasti ovat kaikki."
Määrän voi kuulema tuplata. Mutta ei se mitään kun "rapatessa roiskuu".
https://www.tiede.fi/comment/2661957#comment-2661957

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat