Seuraa 
Viestejä1356

Kommentit (11)

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1782

JyriT. antoi kiinnostavan linkin protoniin liittyvistä kysymyksistä, joista maallikoille harvemmin edes kerrotaan:

https://www.sciencenews.org/article/theres-still-lot-we-dont-know-about-...

Mitä syvemmälle protonin olemukseen on tunkeuduttu, sitä monimutkaisemmalta se näköjään näyttää. Protonissa ikään kuin tiivistyy kaikkialla luonnossa oleva, toistaiseksi usein piilevä ongelmavyyhtien kokoelma.

Näkemys, jonka mukaan kaikki olevainen onkin vain informaatiokomplekseja, ei tätä nykyä selitä mitään esimerkiksi protonin rakenteesta ja toiminnasta, mutta se saataisi ehkä tarjota viitekehyksen, joka tekisi protonin ja ylipäänsä materian monimutkaisuuden olemassaolon periaatteessa luontevaksi tiedostaa.

http://www.space.com/29477-did-information-create-the-cosmos.html

Mitä sitten informaatio pohjimmiltaan on? Kvantti-informaatioteorian professori Vlatko Vedral esittää, että informaatiosta puhuttaessa pitäisi käyttää mielikuvitusta. Yritin huvikseni tätä ja hahmottelin paria lähdettä soveltaen materiaalisen maailman hypoteettiset syntytapahtumat alusta tähän hetkeen.  Alkeellinen hahmotelmani ei tietenkään selitä mitään, mutta tekee kaiken luonnossa informaatiosta koostuvina objekteina helpoksi käsittää suunnattoman monimutkaisiksi..

 https://www.ursa.fi/blogi/elaman-keitaita/mista-kaikki-alkoi/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Eusa
Seuraa 
Viestejä17708

Eräskin hypoteesi minulta tietysti löytyy... 😀

Esim. tällainen. Big bangissa muodoistui alkeishiukkasia, erkaleita, jotka saivat pallogeometrisesti laajenevassa kaikkeudessa sijaintinsa mukaisen Paulin eksluusiovaiheen, joka tarkoitti sitä, että hiukkaset tunnistivat vierekkäisinä toisensa ja kiihdyttivät laajenemista. Hiukkaset myös liikkuivat liukkaasti. Ensin oli 1-ulotteinen tau-epookki. Kun tuli ahdasta, siirryttiin kohtisuoraan 2-ulotteiseen myoni-epookkiin ja lopulta 3-ulotteiseen elektroni-epookkiin. Muodostui ikosaedriperiaatteen mukaisia kärkikohtioita, joissa erkaleet ehtivät ensinnä pisimmälle. Paulin eksluusiovektori säilytti kausaalisuuntansa ja 120 astetta kaikkeutta kierrettyään kolme tasapainoisesti eri eksluusiovaiheessa olevaa erkaletta löysi toisensa ja heikentyneen poistovoiman myötä ryhtyivät kvarkeiksi muodostaen solmuisen protonin.

Ennusteita:
- kaikkeudesta voisi löytyä jäänteitä https://en.m.wikipedia.org/wiki/600-cell -verkostosta
- protonin sisärakenteen havaitseminen on hyvin epämääräistä, koska kolmasosa eksluusiovaihe-ero jatkuvasti
- käytännössä voisi hajota vain romahtavissa bb-käänteisissä olosuhteissa
- kvarkit voisivat olla geometrisesti tunnistettavissa tau- ja myoni-tyyppisiksi

Avoimella mielikuvituksella hypotetisoitua. 😉

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Tauko
Seuraa 
Viestejä863

Neutronin ja protonin perusominaisuuksista seuraavaa:

- protoni on ytimen ulkopuolella stabiili ja massaltaan neutronia kevyempi, varaukseltaan +1 alkeisvaraus

- neutroni on protonia kolmen elektronin/positronin massan verran raskaampi ja varaukseton, ytimen ulkopuolella epävakaa ja hajoaa noin 15 minuutissa protoniksi, elektroniksi ja antineutriinoksi

Kysymys/ajatus: mitkä hiukkasfysiikan säännöt esteenä seuraavalle:
"- neutroni on rakenteeltaan protoni plus kaksi elektronia plus yksi positroni?
- betasäteilyssä yksi elektroni ja positroni annihiloituu ja tilanteen jälkeen jää protoni, yksi irtautunut elektroni ja antineutriino?"

Ja nämä olivat vain ajatelmia ja kysymyksiä, eikä kenenkään pidä ajatella, että näin olisi oikeasti hiukkasmaailmassa.

Tauko
Seuraa 
Viestejä863

Tokilogi
"Elektroneista ja positroneista syntyy fotoneja, eli liike-energiaa sähkömageettiseen kenttään"

- toki elektroni-positroni parin annihilaatio vapauttaa energiaa noin 1MeV määrän, joka
energia voisi siirtyä sidosenergian voittamiseen ja protonin, poistuvan elektronin ja antineutriinon liike-energiaksi, ei välttämättä havaittavaksi gammasäteilyksi.

- omat epälykseni ajatukseni toimimattomuuteen ovat:
-- mittaustulokset tietenkin
-- eri säilymislait: energia, liikemäärä, impulssimomentti, spin etc.
-- neutronin alirakenne (pelkästään kvarkkeja)

Tauko
Seuraa 
Viestejä863

Tokilogi:
Tauko kirjoitti:
-- neutronin alirakenne (pelkästään kvarkkeja)"

On siellä muutakin, esim gluoneja kuten protonissakin.

Kysymykseni oli lähinnä:
Mikä ero niitten, protonien ja neutronien rakenteessa on, joka aiheuttaa vapaan neutronin spontaanin hajoamisen, mutta protoni on vakaa?

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä2617

Heikkoa vuorovaikutusta välittävä W-bosoni vuorovaikuttaa jonkun neutronin kvarkin kanssa, muuttaa kvarkin ominaisuuksia ja tapahtuu beeta miinus hajoaminen, eli irtoaa elektroni ja antineutriino.

Neutroni tai joku muu osaa selittää varmaan asian tarkemmin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä32921

Tauko kirjoitti:
Mikä ero niitten, protonien ja neutronien rakenteessa on, joka aiheuttaa vapaan neutronin spontaanin hajoamisen, mutta protoni on vakaa?

Protoni on matalimmassa mahdollisessa energiatilassa tunnettujen säilymislakien puitteissa. Neutronin hajoaminen protoniksi ja oheissäläksi vapauttaa energiaa. Pysyvissä ytimissä nukleonien väliset vuorovaikutkset muuttavat tilannetta niin, että ytimen neutronin muuttuminen protoniksi kasvattaa systeemin energiaa, ja ei siksi tapahdu spontaanisti.

Tuo kysymys nukleonien rakenteesta on monimutkaisempi. Meillä ei ole keinoa nähdä suoraan mitä nukleoneissa on. Ainoa mahdollisuus on laatia teorioita ja katsoa vastaavatko niiden ennusteet havaittavaa todellisuutta. Kolmen valenssikvarkin malli toimii täydellisesti, kun taas elektroneista ja positroneista tiedetään, että ne tuhoavat toisensa jos ne ovat sidottu toisiinsa (positronium on positronin ja elektronin vetyatomin kaltainen sidottu tila ja varsin lyhytikäinen). Elektronit ja positronit aiheuttaisivat myös hyvin erilaisen sironnan kuin kvarkit, koska ne leviäisivät paljon laajemmalle alueelle (positronium on suunnilleen vetyatomin kokoinen).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat