Seuraa 
Viestejä1

Hei tiedekansa.

Olen pitkään miettinyt tuota ihosyöpää nykyään. Kun iho syöpä on yleistynyt nykyään räjähdysmäisesti, se on lisääntynyt Suomessa 1960-luvulta lähtien yhdeksänkertaisesti. Auringolla pelotellaan ihmisiä ja aurinkorasvaa kehoitetaan käyttämään aina kun on auringossa.

Se mikä mietityttään on, että miten ennen vanhaan esimerkiksi 50-luvulla ja sitä ennen kun suurin osa elätti itsensä maataloudella ja kaikki työt tehtiin ulkona auringossa ilman vaatteita mutta ei ollut mitään aurinkorasvoja. En tiedä ketään isovanhempieni ikäistä jolla olisi ollut ihosyöpä. Kaikki ovat eläneet pitkän elämän ja ne isovanhempien ikäiset jotka tiedän kuolleen syöpään ovat kuolleet ihan muihin syöpiin. Pappanikin aina tapasi sanoa, että "älä noita aurinkovoiteta laita, niissä se syöpä tulee".

Nykyaikaiset modernit ja tehokkaat aurinkovoiteet keksittiin vasta 50-luvulla, ja aurinkovoiteiden käyttö yleistyi todenteolla vasta 1970-luvun puolessa välissä.

Mistä siis johtuu, että ihosyövät on lisääntynyt räjähdysmäisesti sen jälkeen kun aurinkovoiteita alettiin käyttämään yleisesti? Voiko niillä olla yhteys, mitä ei vaan olla saatu vielä selville?

Matkustaminen on lisääntynyt, mutta nykyään ihmiset on päivät töissä sisätiloissa poissa auringosta ja käyvät viikon ulkomailla auringossa. Miten se viikon aurinko lomalla voi aiheuttaa nykyään syöpää, jos ennen ei saanut syöpää koko kesän ja koko aurinkoisen päivän ajan suojaamattomana auringossa työskennellyt ihminen?

Ihan mielenkiinnosta asiaa kohtaan tätä kysyn, joten pidetään keskustelu asiallisena.

Kommentit (8)

Karike
Seuraa 
Viestejä33

Yksi syy on varmaan siinä että ennenaikaan ulkotöitä ei tehty nahka paljaana. Heinäpellollakin oli ranteisiin saakka napitetut paidat ja lierihattu päässä. Auringossa ei muutenkaan lekoteltu ja paljasta pintaa oli näkyvissä vain saunassa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31631

Samppa919 kirjoitti:
Se mikä mietityttään on, että miten ennen vanhaan esimerkiksi 50-luvulla ja sitä ennen kun suurin osa elätti itsensä maataloudella ja kaikki työt tehtiin ulkona auringossa ilman vaatteita mutta ei ollut mitään aurinkorasvoja. En tiedä ketään isovanhempieni ikäistä jolla olisi ollut ihosyöpä. Kaikki ovat eläneet pitkän elämän ja ne isovanhempien ikäiset jotka tiedän kuolleen syöpään ovat kuolleet ihan muihin syöpiin. Pappanikin aina tapasi sanoa, että "älä noita aurinkovoiteta laita, niissä se syöpä tulee".

Kuinka monen isovanhempiesi ikäisen kuolinsyyn tiedät ja kuinka paljon siinä joukossa pitäisi olla tilastollisesti ihosyöpään kuolleita?

Äkkiä mieleen tulee seruaavia asioita.

1. Nykyään eletään vanhemmaksi ja ihmiset ehtivät saada syöpiä. 50-vuotta sitten kuolleisuus sydän- ja verisuonisairauksiin oli paljon suurempi ja keski-ikä alempi.

2. Silloin tehtiin työtä auringonpaisteessa. Suora porotus on helteellä epämiellyttävää ja ihmiset ovat käyttäneet hattuja ja vaatteita suojautuakseen säteilyltä. Tauot on myös osuneet pahimpin hetkiin. 60- ja 70- luvuilla muotiin tuli rusketus ja ihmiset alkoivat altistaa itseään varta vasten säteilylle. Säteilyannokset ovat luultavasti kasvaneet silloin reippaasti.

Lainaus:
Miten se viikon aurinko lomalla voi aiheuttaa nykyään syöpää, jos ennen ei saanut syöpää koko kesän ja koko aurinkoisen päivän ajan suojaamattomana auringossa työskennellyt ihminen?

Rusketus on ihon luonnollinne suojareaktio säteilyä vastaan. Ruskettunut iho kestää palamatta moninkertaisia annoksia. Ennen rusketus kehittyi vähitellen alkukesällä, mutta matkoilla on tyypillistä polttaa ruskettumaton iho kunnolla äärimmäisillä säteilytasoilla, jollaisia ei Suomessa koskaan ole, mikä lisää syöpäriskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Minijehova
Seuraa 
Viestejä11477

Kuka helvetti tekee peltotöitä paisteessa alasti?

Sinun käsityksesi alastomista viljelijöistä on erikoinen.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

Mollusca
Seuraa 
Viestejä37

Niin tämähän on mielenkiintoinen aihe, josta voi argumentoida helposti molempiin suuntiin pelkällä mutulla. Pitää myös muistaa prioriteetit. Aurinko voi toki aiheuttaa jonkin verran ihosyövän lisääntymistä, mutta jos se samalla ehkäiseekin 10x enemmän kuolemia muilla tavoin mitä ihosyövän kautta aiheuttaa.. kannattaako sitä silloin hysteerisesti vältellä? Sellainen tutkimus nimittäin löytyy. En toki ole perehtynyt aiheeseen paljon sen kummemmin. Halusin vain sanoa, että joskus ehkä keskitytään vähän liikaa yhteen kapeaan näkymään, eikä tarkastella kokonaiskuvaa. Auringonvalo tuottaa iholla D-vitamiinia ja typpioksidia, joka on kehon merkittävimpiä "antikoagulantteja", rentouttaa verenkiertoelimistöä ja laskee verenpainetta, ja ennen kaikkea edistää verisuonten endoteelin terveyttä (se sisäpinta). Erään hypoteesin mukaan nimenomaan tuon endoteelin jatkuva vaurioituminen moninaisten tekijöiden seurauksena johtaisi ateroskleroosiin. Auringonotolla on muistaakseni osoitettu olevan monia muita syöpiä ehkäisevä vaikutus. Ihosyöpä on usein helposti hoidettavissa. Pahimpia niistä lienee melanooma, jonka yhteys auringonottoon ei kuitenkaan ole selvä. 

Mollusca
Seuraa 
Viestejä37

Sekään ei varmaan ole optimaalisinta ihon terveyden kannalta, että ensin istutaan pimeässä sisällä 24/7 koko vuoden, ja yhtäkkiä kesällä painellaan rannalle korventumaan keskipäivällä ilman minkäänlaista asteittaista totuttelua. Tai keskellä talvea käydään etelässä ottamassa arskaa sellaisissa UV-indekseissä, joihin emme kertakaikkiaan ole enää evolutiivisesta näkökulmasta sopeutuneita. Ihommehan on vaalentunut vitivalkoiseksi pohjoisen sijaintimme seurauksena. 

Mutta juuri tuon ihon vaalenemisen kautta voi yhtälailla päätellä, kuinka tärkeää se auringonvalo meille on. Niin tärkeää, että se on aiheuttanut valintapaineen. Vaaleaihoisimmat ovat selviytyneet täällä paremmin kuin tummaihoiset. Itse en käyttäisi aurinkorasvaa ellei ole pakko. Tuskin nekään kovin terveellisiä ovat. Turvallisinta lienee käyttää maalaisjärkeä ja suojata itseään ensisijaisesti vaatetuksella pahimman poltteen aikana, mutta antaa ihon myös sopivassa määrin altistua sille auringolle sen terveellisten vaikutusten vuoksi. Tämä on niitä asioita, joissa ei kannata olla mustavalkoinen. Ihon polttaminen on ihan varmasti huono asia, tuskin kukaan sitä kiistää. Mutta auringon totaalivälttelykin aiheuttaa tupakointia vastaavan terveysriskin. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat