Prosessoitu ruoka yllyttää syömään liikaa

klo 8:02 | 18.5.2019
Muroja ja muuta pitkälle käsiteltyä ruokaa syöneet lihoivat selvästi jo kahdessa viikossa.Lue koko juttu
Muroja ja muuta pitkälle käsiteltyä ruokaa syöneet lihoivat selvästi jo kahdessa viikossa.Lue koko juttu
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Tässä vielä kaksi mahdollista perustetta miksi ultraprosessoitu ruoka lihotti enemmän:
Lisättyä sokeria oli näissä ∼54% versus 1%, respectively ja
ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids (∼11:1 versus 5:1)
Tuo lisätty sokeri nostaa nopeammin sekä verensokeria että insuliinitasoja, jolloin vähäinenkin energiaylijäämä muuntuu heti varastorasvaksi ja verensokerin nopea lasku taas luo painetta syödä heti jotain korvaavaa.
Sitten tiedetään, että omega-6 rasvahapot eivät anna solutasolla kylläisyyssignaalia ja houkuttavat sitä kautta syömään enemmän.
En jaksa lukea artikkelia nyt kun on vähän rapula, eikä kiinnosta, mutta hedelmäsokeri, jota ruokiin lisätään sokerikoktailisiirappina, saa ahmimaan.
Vähärasvainen juusto reissumiehen tai muun ruisleivän kanssa poistaa nälän tehokkaasti. Jos syö makaronia tai perunoita, hetken päästä on uusi nälkä, eli syömisestä ei ole mitään hyötyä, joten se kannattaisi lopettaa kokonaan.
Eipä ole juurikaan tullut syötyä prosessoimattomia ruokia - ehkä marjoja tai joitain hedelmiä on tullut syötyä prosessoimattomana. Kaipa se appelsiinin kuoriminenkin on jonkinlainen prosessi. Vihannesten keittäminen muuttaa jo itse ruuan solu- ja molekyylirakenteita niin paljon sulavampaan suuntaan että kyse lienee jo pitkälle menevästä prosessoinnista - saati jos niitä vielä pilkkoo tai maustaa jotenkin. Prosessoimatonta lihaa, kalaa, kanaa tai sientä en ole kai maistanut koskaan. Ei tässä ylipaino kuitenkaan ole vielä vaivannut reilun viidenkymmenen vuoden aikana.