Sivut

Kommentit (1287)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä48267

"...Toinen vastaavanlainen avaruuskivi tömähti myöhemmin samana vuonna Marokon vuoristoon.

Vasta tällä vuosituhannella tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet niin, että tutkijat pääsivät todella kurkistamaan näiden kivien sisään. He raportoivat Science Advances -tiedelehdessä, että meteoriitit sisältävät yksinkertaisia orgaanisia molekyylejä ja suolakiteitä, jotka ovat mahdollisesti peräisin kääpiöplaneetta Cerekseltä.

Kivet sisältävät mikroskooppisia jäämiä vedestä 4,5 miljardin vuoden takaa. Niissä on pienen pieniä suolakiteitä, joissa on hiileen, happeen ja typpeen perustuvia orgaanisia yhdisteitä ja aminohappojen rakennuspalikoita. Proteiinit muodostuvat aminohapoista.

”Tämä on kuin löytäisi hyönteisen meripihkasta”, kommentoi meteoriitin rakennetta analysoinut David Kilcoyne Berkeleyn yliopiston synkrotronilaboratoriosta tiedotteessa.

Kivi ei sisällä elämää, mutta se sisältää niitä kemiallisia aineksia, joista elämän uskotaan maapallollakin muinoin kehittyneen.

”Nämä ovat elämän rakennusaineita. Tämä on ensimmäinen kerta, kun avaruudesta on löydetty viljalti orgaanisia aineksia yhdessä nestemäisen veden kanssa”, sanoo puolestaan tutkimusta johtanut Queenie Chan Lontoon avoimesta yliopistosta.

Yhden teorian mukaan elämään tarvittavat ainekset ovat alun perin sataneet maapallolle meteoriittien mukana. Tämä tutkimus ei voi sitä todistaa, mutta se osoittaa, että muinaisessa avaruudessa elämän aineksia on hyvinkin voinut siirtyä kiveltä toiselle.

Suolakiteet ja vesijäämät ovat mahdollisesti peräisin kääpiöplaneetta Cerekseltä. Se on asteroidivyöhykkeen isoin kohde ja kiertää Aurinkoa Marsin ja Jupiterin välissä.

Cereksen jäisen pinnan alla uskotaan olevan vettä ja suolayhdisteitä, joita tulivuoret ovat ehkä muinoin syösseet avaruuteen. Nyt tutkitut meteoriitit ovat miljardeja vuosia avaruudessa kierrettyään tulleet kosketuksiin tämän aineksen kanssa.

Kivet eivät siis ole irronneet Cereksestä, vaan niihin on voinut tarttunut avaruudessa näitä yhdisteitä."

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/meteoriitti-toi-elaman-aineksia-a... .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä48267

Ranskalaiset ja italialaiset geologit ovat löytäneet merkkejä ulkoavaruudesta tulleista orgaanisista molekyyleistä 3,3 miljardia vuotta vanhoista kivistä Etelä-Afrikassa.

Tutkijat ovat tienneet jo pitkään, että avaruudessa on orgaanisia molekyylejä, esimerkiksi metaania tai aminohappoja. Pitkään on pidetty myös mahdollisena, että näitä elämän rakennuspalikoita olisi aikoinaan tullut myös Maahan esimerkiksi asteroidien mukana, mikä olisi mahdollistanut elämän synnyn tai ainakin edesauttanut sitä.

Nyt Geochimica et Cosmochimica Acta -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa ilmenneet merkit ovat vanhimpia tunnettuja esimerkkejä Maan ulkopuolisista orgaanisista molekyyleistä."

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-loysivat-merkkeja-33-miljardia-vuot... .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä48267

"Pluton meren arvoitus saattoi ratketa – tulos voi vaikuttaa arvioihin elämän yleisyydestä

Jäähän sitoutunut kaasu on todennäköisesti eristänyt Pluton sisuksen hyvin. Siksi kääpiöplaneetan jääkuoren alla saattaa velloa meri.

Useat havainnot viittaavat, että Pluton pinnan alla olisi nestemäinen meri. On kuitenkin pysynyt mysteerinä, miksi meri ei ole jäätynyt kokonaan."

https://www.avaruus.fi/uutiset/aurinkokunnan-pienkappaleet/pluton-meren-... .

offmind
Seuraa 
Viestejä17567

Planeettoja joilla on nykyisen Maapallon kaltaiset olosuhteet, on luultavasti hyvin vähän.

https://www.aanda.org/articles/aa/abs/2019/04/aa35279-19/aa35279-19.html .

Extreme hydrodynamic losses of Earth-like atmospheres in the habitable zones of very active stars

...Conclusions. This extreme mass loss rate suggests that an Earth-like atmosphere cannot form when the planet is orbiting within the habitable zone of a very active star. Instead, such an atmosphere can only form after the activity of the star has decreased to a much lower level.

Ylle linkitetun paperin selitys Anton Petrovon (seuraamisen arvoiselta) youtubekanavalla:

https://www.youtube.com/watch?v=af4yCiI-Sjs .

Turns Out, Earth's Atmosphere Would Evaporate Around Most Other Stars

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat