Sivut

Kommentit (1293)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

"...Toinen vastaavanlainen avaruuskivi tömähti myöhemmin samana vuonna Marokon vuoristoon.

Vasta tällä vuosituhannella tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet niin, että tutkijat pääsivät todella kurkistamaan näiden kivien sisään. He raportoivat Science Advances -tiedelehdessä, että meteoriitit sisältävät yksinkertaisia orgaanisia molekyylejä ja suolakiteitä, jotka ovat mahdollisesti peräisin kääpiöplaneetta Cerekseltä.

Kivet sisältävät mikroskooppisia jäämiä vedestä 4,5 miljardin vuoden takaa. Niissä on pienen pieniä suolakiteitä, joissa on hiileen, happeen ja typpeen perustuvia orgaanisia yhdisteitä ja aminohappojen rakennuspalikoita. Proteiinit muodostuvat aminohapoista.

”Tämä on kuin löytäisi hyönteisen meripihkasta”, kommentoi meteoriitin rakennetta analysoinut David Kilcoyne Berkeleyn yliopiston synkrotronilaboratoriosta tiedotteessa.

Kivi ei sisällä elämää, mutta se sisältää niitä kemiallisia aineksia, joista elämän uskotaan maapallollakin muinoin kehittyneen.

”Nämä ovat elämän rakennusaineita. Tämä on ensimmäinen kerta, kun avaruudesta on löydetty viljalti orgaanisia aineksia yhdessä nestemäisen veden kanssa”, sanoo puolestaan tutkimusta johtanut Queenie Chan Lontoon avoimesta yliopistosta.

Yhden teorian mukaan elämään tarvittavat ainekset ovat alun perin sataneet maapallolle meteoriittien mukana. Tämä tutkimus ei voi sitä todistaa, mutta se osoittaa, että muinaisessa avaruudessa elämän aineksia on hyvinkin voinut siirtyä kiveltä toiselle.

Suolakiteet ja vesijäämät ovat mahdollisesti peräisin kääpiöplaneetta Cerekseltä. Se on asteroidivyöhykkeen isoin kohde ja kiertää Aurinkoa Marsin ja Jupiterin välissä.

Cereksen jäisen pinnan alla uskotaan olevan vettä ja suolayhdisteitä, joita tulivuoret ovat ehkä muinoin syösseet avaruuteen. Nyt tutkitut meteoriitit ovat miljardeja vuosia avaruudessa kierrettyään tulleet kosketuksiin tämän aineksen kanssa.

Kivet eivät siis ole irronneet Cereksestä, vaan niihin on voinut tarttunut avaruudessa näitä yhdisteitä."

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/meteoriitti-toi-elaman-aineksia-a... .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

Ranskalaiset ja italialaiset geologit ovat löytäneet merkkejä ulkoavaruudesta tulleista orgaanisista molekyyleistä 3,3 miljardia vuotta vanhoista kivistä Etelä-Afrikassa.

Tutkijat ovat tienneet jo pitkään, että avaruudessa on orgaanisia molekyylejä, esimerkiksi metaania tai aminohappoja. Pitkään on pidetty myös mahdollisena, että näitä elämän rakennuspalikoita olisi aikoinaan tullut myös Maahan esimerkiksi asteroidien mukana, mikä olisi mahdollistanut elämän synnyn tai ainakin edesauttanut sitä.

Nyt Geochimica et Cosmochimica Acta -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa ilmenneet merkit ovat vanhimpia tunnettuja esimerkkejä Maan ulkopuolisista orgaanisista molekyyleistä."

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-loysivat-merkkeja-33-miljardia-vuot... .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

"Pluton meren arvoitus saattoi ratketa – tulos voi vaikuttaa arvioihin elämän yleisyydestä

Jäähän sitoutunut kaasu on todennäköisesti eristänyt Pluton sisuksen hyvin. Siksi kääpiöplaneetan jääkuoren alla saattaa velloa meri.

Useat havainnot viittaavat, että Pluton pinnan alla olisi nestemäinen meri. On kuitenkin pysynyt mysteerinä, miksi meri ei ole jäätynyt kokonaan."

https://www.avaruus.fi/uutiset/aurinkokunnan-pienkappaleet/pluton-meren-... .

offmind
Seuraa 
Viestejä18074

Planeettoja joilla on nykyisen Maapallon kaltaiset olosuhteet, on luultavasti hyvin vähän.

https://www.aanda.org/articles/aa/abs/2019/04/aa35279-19/aa35279-19.html .

Extreme hydrodynamic losses of Earth-like atmospheres in the habitable zones of very active stars

...Conclusions. This extreme mass loss rate suggests that an Earth-like atmosphere cannot form when the planet is orbiting within the habitable zone of a very active star. Instead, such an atmosphere can only form after the activity of the star has decreased to a much lower level.

Ylle linkitetun paperin selitys Anton Petrovon (seuraamisen arvoiselta) youtubekanavalla:

https://www.youtube.com/watch?v=af4yCiI-Sjs .

Turns Out, Earth's Atmosphere Would Evaporate Around Most Other Stars

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

"Harvard study suggests asteroids are likely seeding life throughout the galaxy

..In the end, the team found that panspermia is quite likely happening on a galactic scale, with potentially trillions of life-bearing objects whizzing around out there. The highest chances for being captured by stars, according to the researchers, were objects traveling between 10 and 100 km (6.2 to 62 mi) per second, but it could still happen at speeds of over 1,000 km/s (621 mi/s).

Of course, this is purely hypothetical at the moment, but it's compelling research. The ultimate goal would be to observe panspermia in action, but with current technology that seems like it might be a long way off. For now, astronomers could start by finding evidence of microbes in Martian soil samples or asteroids."

https://newatlas.com/harvard-panspermia-asteroid-spread-life-galaxy/60487/ .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

Lentotaidoton kirjoitti:
jussipussi: On kuitenkin pysynyt mysteerinä, miksi meri ei ole jäätynyt kokonaan."

Tässä ehkä vastaus: Ammoniakki on loistava jäätymisen estäjä, joten se saattaa osaltaan selittää, miksi hyisellä Plutolla voi edelleen olla nestemäinen meri sisällään.

https://www.avaruus.fi/uutiset/aurinkokunnan-pienkappaleet/meresta-pursu...

OK. Muistanet TV.stä vanhan mainoksen "ammoniakki räjäyttää lian pois"?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

"Tähtitieteilijät kertoivat keskiviikkona löytäneensä mahdollisesti elinkelpoisen eksoplaneetan vain 31 valovuoden päästä Maasta.

Nasan TESS-satelliitin löytämä ”supermaa” on saanut nimekseen GJ 357 d, ja kiertää GJ 357 -nimistä tähteä Vesikäärmeen tähdistössä. Tähtitieteilijöiden havaintojen mukaan GJ 357 d kiertää tähteään niin sanotulla elinkelpoisella vyöhykkeellä, mikä tarkoittaa, että planeetta pystyisi ylläpitämään elämän edellytyksenä pidettävää nestemäisessä muodossa olevaa vettä.

”Tämä on jännittävää, koska tämä on ihmiskunnan ensimmäinen läheltä löydetty supermaa, joka voi ylläpitää elämää”, sanoo tiedotteessa Cornellin yliopiston tähtitieteen apulaisprofessori Lisa Kaltenegger.

Planeetasta kerrotaan Astrophysical Journal Letters -lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa.

GJ 357 D on kooltaan korkeintaan noin kaksi kertaa Maan kokoinen. Massaltaan se on noin kuusinkertainen Maahan verrattuna. Se kiertää kääpiötähteä, joka on kooltaan noin kolmasosa Auringosta. Yhden kierroksen tähtensä ympäri se teke 55,7 päivässä.

”Jos sillä on paksu kaasukehä, GJ 357 d voisi ylläpitää nestemäistä vettä pinnallaan Maan tavoin”, sanoo Lisa Kaltenegger tiedotteessa.

”Me voimme etsiä merkkejä elämästä teleskoopeilla, jotka tulevat pian käyttöön.”"

https://tekniikanmaailma.fi/tahtitieteilijat-loysivat-31-valovuoden-paas... .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

"AURINKOKUNTAMME ulkopuoliselta planeetalta on ensi kertaa löydetty vettä. Vettä löytyi K2-18b-nimiseltä eksoplaneetalta, kerrotaan tähtitieteilijöiden julkaisemassa artikkelissa Nature Astronomy -lehdessä.

Vesi on elämän kannalta elinehto, sillä se sisältää happea. Siksi K2-18b voi teoriassa olla elinkelpoinen.

K2-18B on kaksi kertaa maapallon kokoinen supermaa ja painaa kahdeksan kertaa Maata enemmän. Supermaalla tarkoitetaan maapalloa suurempaa kiinteää planeettaa, joka on kuitenkin pienempi kuin esimerkiksi aurinkokuntamme kaasuplaneetat, kuten Neptunus.

K2-18b kiertää noin 110 valovuoden päässä punaista kääpiötähteä sopivalla etäisyydellä, joten sen lämpötila vastaa Maan lämpötilaa.

”Tämä planeetta on paras kandidaattimme [etsittäessä elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta]”, sanoo Giovanna Tetti, University College Londonin tutkija uutistoimisto AFP:lle.

”Emme voi silti olettaa, että pinnalla on valtameriä, mutta se on hyvinkin mahdollista.”

YLI 4 000:n aurinkokuntamme ulkopuolelta löydetyn planeetan joukossa K2-18b on tutkijoiden mukaan toistaiseksi ainoa, jolta on löytynyt sekä vettä, kaasukehä että kallioinen pinta. Suurin osa eksoplaneetoista on kaasupalloja, eikä useimmilla kiinteillä planeetoillakaan ole kaasukehää.

”K2-18b ei silti ole Maa 2.0”, sanoo Angelos Tsiaras, yksi tutkimuksen tekijöistä, uutistoimisto AFP:lle.

”Se kuitenkin tuo meidät lähemmäs vastausta kysymykseen: onko Maa ainutlaatuinen.”

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006235598.html .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51422

jussipussi kirjoitti:
"Linnunradassa lienee yli sata miljardia planeettaa, ja niistä osa on elinkelpoisia – Maan ulkopuolinen elämä saattaa olla yleisempää kuin arvasimme, sanoo professori

Kertaa tämä.

"Maailmankaikkeudessa on arvioitu olevan 100 - 200 miljardia galaksia. Se on valtava määrä. Uusi tutkimus pistää kuitenkin vieläkin paremmaksi. Sen mukaan galakseja on vähintään kaksi biljoonaa eli jopa kymmenkertainen määrä."

https://www.aamulehti.fi/a/24208965 .

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat