Sivut

Kommentit (1318)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

"...Toinen vastaavanlainen avaruuskivi tömähti myöhemmin samana vuonna Marokon vuoristoon.

Vasta tällä vuosituhannella tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet niin, että tutkijat pääsivät todella kurkistamaan näiden kivien sisään. He raportoivat Science Advances -tiedelehdessä, että meteoriitit sisältävät yksinkertaisia orgaanisia molekyylejä ja suolakiteitä, jotka ovat mahdollisesti peräisin kääpiöplaneetta Cerekseltä.

Kivet sisältävät mikroskooppisia jäämiä vedestä 4,5 miljardin vuoden takaa. Niissä on pienen pieniä suolakiteitä, joissa on hiileen, happeen ja typpeen perustuvia orgaanisia yhdisteitä ja aminohappojen rakennuspalikoita. Proteiinit muodostuvat aminohapoista.

”Tämä on kuin löytäisi hyönteisen meripihkasta”, kommentoi meteoriitin rakennetta analysoinut David Kilcoyne Berkeleyn yliopiston synkrotronilaboratoriosta tiedotteessa.

Kivi ei sisällä elämää, mutta se sisältää niitä kemiallisia aineksia, joista elämän uskotaan maapallollakin muinoin kehittyneen.

”Nämä ovat elämän rakennusaineita. Tämä on ensimmäinen kerta, kun avaruudesta on löydetty viljalti orgaanisia aineksia yhdessä nestemäisen veden kanssa”, sanoo puolestaan tutkimusta johtanut Queenie Chan Lontoon avoimesta yliopistosta.

Yhden teorian mukaan elämään tarvittavat ainekset ovat alun perin sataneet maapallolle meteoriittien mukana. Tämä tutkimus ei voi sitä todistaa, mutta se osoittaa, että muinaisessa avaruudessa elämän aineksia on hyvinkin voinut siirtyä kiveltä toiselle.

Suolakiteet ja vesijäämät ovat mahdollisesti peräisin kääpiöplaneetta Cerekseltä. Se on asteroidivyöhykkeen isoin kohde ja kiertää Aurinkoa Marsin ja Jupiterin välissä.

Cereksen jäisen pinnan alla uskotaan olevan vettä ja suolayhdisteitä, joita tulivuoret ovat ehkä muinoin syösseet avaruuteen. Nyt tutkitut meteoriitit ovat miljardeja vuosia avaruudessa kierrettyään tulleet kosketuksiin tämän aineksen kanssa.

Kivet eivät siis ole irronneet Cereksestä, vaan niihin on voinut tarttunut avaruudessa näitä yhdisteitä."

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/meteoriitti-toi-elaman-aineksia-a... .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

Ranskalaiset ja italialaiset geologit ovat löytäneet merkkejä ulkoavaruudesta tulleista orgaanisista molekyyleistä 3,3 miljardia vuotta vanhoista kivistä Etelä-Afrikassa.

Tutkijat ovat tienneet jo pitkään, että avaruudessa on orgaanisia molekyylejä, esimerkiksi metaania tai aminohappoja. Pitkään on pidetty myös mahdollisena, että näitä elämän rakennuspalikoita olisi aikoinaan tullut myös Maahan esimerkiksi asteroidien mukana, mikä olisi mahdollistanut elämän synnyn tai ainakin edesauttanut sitä.

Nyt Geochimica et Cosmochimica Acta -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa ilmenneet merkit ovat vanhimpia tunnettuja esimerkkejä Maan ulkopuolisista orgaanisista molekyyleistä."

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-loysivat-merkkeja-33-miljardia-vuot... .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

"Pluton meren arvoitus saattoi ratketa – tulos voi vaikuttaa arvioihin elämän yleisyydestä

Jäähän sitoutunut kaasu on todennäköisesti eristänyt Pluton sisuksen hyvin. Siksi kääpiöplaneetan jääkuoren alla saattaa velloa meri.

Useat havainnot viittaavat, että Pluton pinnan alla olisi nestemäinen meri. On kuitenkin pysynyt mysteerinä, miksi meri ei ole jäätynyt kokonaan."

https://www.avaruus.fi/uutiset/aurinkokunnan-pienkappaleet/pluton-meren-... .

offmind
Seuraa 
Viestejä18782

Planeettoja joilla on nykyisen Maapallon kaltaiset olosuhteet, on luultavasti hyvin vähän.

https://www.aanda.org/articles/aa/abs/2019/04/aa35279-19/aa35279-19.html .

Extreme hydrodynamic losses of Earth-like atmospheres in the habitable zones of very active stars

...Conclusions. This extreme mass loss rate suggests that an Earth-like atmosphere cannot form when the planet is orbiting within the habitable zone of a very active star. Instead, such an atmosphere can only form after the activity of the star has decreased to a much lower level.

Ylle linkitetun paperin selitys Anton Petrovon (seuraamisen arvoiselta) youtubekanavalla:

https://www.youtube.com/watch?v=af4yCiI-Sjs .

Turns Out, Earth's Atmosphere Would Evaporate Around Most Other Stars

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

"Harvard study suggests asteroids are likely seeding life throughout the galaxy

..In the end, the team found that panspermia is quite likely happening on a galactic scale, with potentially trillions of life-bearing objects whizzing around out there. The highest chances for being captured by stars, according to the researchers, were objects traveling between 10 and 100 km (6.2 to 62 mi) per second, but it could still happen at speeds of over 1,000 km/s (621 mi/s).

Of course, this is purely hypothetical at the moment, but it's compelling research. The ultimate goal would be to observe panspermia in action, but with current technology that seems like it might be a long way off. For now, astronomers could start by finding evidence of microbes in Martian soil samples or asteroids."

https://newatlas.com/harvard-panspermia-asteroid-spread-life-galaxy/60487/ .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

Lentotaidoton kirjoitti:
jussipussi: On kuitenkin pysynyt mysteerinä, miksi meri ei ole jäätynyt kokonaan."

Tässä ehkä vastaus: Ammoniakki on loistava jäätymisen estäjä, joten se saattaa osaltaan selittää, miksi hyisellä Plutolla voi edelleen olla nestemäinen meri sisällään.

https://www.avaruus.fi/uutiset/aurinkokunnan-pienkappaleet/meresta-pursu...

OK. Muistanet TV.stä vanhan mainoksen "ammoniakki räjäyttää lian pois"?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

"Tähtitieteilijät kertoivat keskiviikkona löytäneensä mahdollisesti elinkelpoisen eksoplaneetan vain 31 valovuoden päästä Maasta.

Nasan TESS-satelliitin löytämä ”supermaa” on saanut nimekseen GJ 357 d, ja kiertää GJ 357 -nimistä tähteä Vesikäärmeen tähdistössä. Tähtitieteilijöiden havaintojen mukaan GJ 357 d kiertää tähteään niin sanotulla elinkelpoisella vyöhykkeellä, mikä tarkoittaa, että planeetta pystyisi ylläpitämään elämän edellytyksenä pidettävää nestemäisessä muodossa olevaa vettä.

”Tämä on jännittävää, koska tämä on ihmiskunnan ensimmäinen läheltä löydetty supermaa, joka voi ylläpitää elämää”, sanoo tiedotteessa Cornellin yliopiston tähtitieteen apulaisprofessori Lisa Kaltenegger.

Planeetasta kerrotaan Astrophysical Journal Letters -lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa.

GJ 357 D on kooltaan korkeintaan noin kaksi kertaa Maan kokoinen. Massaltaan se on noin kuusinkertainen Maahan verrattuna. Se kiertää kääpiötähteä, joka on kooltaan noin kolmasosa Auringosta. Yhden kierroksen tähtensä ympäri se teke 55,7 päivässä.

”Jos sillä on paksu kaasukehä, GJ 357 d voisi ylläpitää nestemäistä vettä pinnallaan Maan tavoin”, sanoo Lisa Kaltenegger tiedotteessa.

”Me voimme etsiä merkkejä elämästä teleskoopeilla, jotka tulevat pian käyttöön.”"

https://tekniikanmaailma.fi/tahtitieteilijat-loysivat-31-valovuoden-paas... .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

"AURINKOKUNTAMME ulkopuoliselta planeetalta on ensi kertaa löydetty vettä. Vettä löytyi K2-18b-nimiseltä eksoplaneetalta, kerrotaan tähtitieteilijöiden julkaisemassa artikkelissa Nature Astronomy -lehdessä.

Vesi on elämän kannalta elinehto, sillä se sisältää happea. Siksi K2-18b voi teoriassa olla elinkelpoinen.

K2-18B on kaksi kertaa maapallon kokoinen supermaa ja painaa kahdeksan kertaa Maata enemmän. Supermaalla tarkoitetaan maapalloa suurempaa kiinteää planeettaa, joka on kuitenkin pienempi kuin esimerkiksi aurinkokuntamme kaasuplaneetat, kuten Neptunus.

K2-18b kiertää noin 110 valovuoden päässä punaista kääpiötähteä sopivalla etäisyydellä, joten sen lämpötila vastaa Maan lämpötilaa.

”Tämä planeetta on paras kandidaattimme [etsittäessä elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta]”, sanoo Giovanna Tetti, University College Londonin tutkija uutistoimisto AFP:lle.

”Emme voi silti olettaa, että pinnalla on valtameriä, mutta se on hyvinkin mahdollista.”

YLI 4 000:n aurinkokuntamme ulkopuolelta löydetyn planeetan joukossa K2-18b on tutkijoiden mukaan toistaiseksi ainoa, jolta on löytynyt sekä vettä, kaasukehä että kallioinen pinta. Suurin osa eksoplaneetoista on kaasupalloja, eikä useimmilla kiinteillä planeetoillakaan ole kaasukehää.

”K2-18b ei silti ole Maa 2.0”, sanoo Angelos Tsiaras, yksi tutkimuksen tekijöistä, uutistoimisto AFP:lle.

”Se kuitenkin tuo meidät lähemmäs vastausta kysymykseen: onko Maa ainutlaatuinen.”

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006235598.html .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

jussipussi kirjoitti:
"Linnunradassa lienee yli sata miljardia planeettaa, ja niistä osa on elinkelpoisia – Maan ulkopuolinen elämä saattaa olla yleisempää kuin arvasimme, sanoo professori

Kertaa tämä.

"Maailmankaikkeudessa on arvioitu olevan 100 - 200 miljardia galaksia. Se on valtava määrä. Uusi tutkimus pistää kuitenkin vieläkin paremmaksi. Sen mukaan galakseja on vähintään kaksi biljoonaa eli jopa kymmenkertainen määrä."

https://www.aamulehti.fi/a/24208965 .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

"Life's building blocks may have formed in interstellar clouds

An experiment shows that one of the basic units of life -- nucleobases -- could have originated within giant gas clouds interspersed between the stars.

Essential building blocks of DNA -- compounds called nucleobases -- have been detected for the first time in a simulated environment mimicking gaseous clouds that are found interspersed between stars. The finding, published in the journal Nature Communications, brings us closer to understanding the origins of life on Earth.

"This result could be key to unravelling fundamental questions for humankind, such as what organic compounds existed during the formation of the solar system and how they contributed to the birth of life on Earth" says Yasuhiro Oba of Hokkaido University's Institute of Low Temperature Science."

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-09/hu-lbb092619.php .,

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

"Avaruusjärjestö Nasa kertoi maanantaina vahvistaneensa, että Jupiterin Europa-kuun kaasukehästä on havaittu vesihöyryä.

Löytö viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että Europan kilometrien paksuisen jääkuoren alla on jättimäinen nestemäisestä vedestä koostuva meri, joka on jopa kaksi kertaa niin suuri kuin Maan valtameret.

Jo 40 vuotta sitten Nasan Voyager-luotaimen ottamissa kuvissa näkyy, että Europan jäiden kuoren pinnalla näkyy halkeamia. Siitä lähtien Europaa on pidetty yhtenä vahvana ehdokkaana Maan ulkopuolisen elämän löytymiselle.

TUTKIJAT OVAT jo pitkään tienneet, että Europan jääkuoren alla oleva vesi purkautuu silloin tällöin avaruuteen valtavina geysireinä. Näissä geysireissä olevaa vettä ei ole kuitenkaan aiemmin pystytty suoraan havaitsemaan tätä ennen. Havainto tehtiin Havaijilla sijaitsevalla jättimäisellä teleskoopilla.

Elämän muita rakennusaineita (hiiltä, vetyä, happea, typpejä ja niin edelleen sekä energiaa) löytyy kaikkialta Aurinkokunnasta, mutta nestemäistä vettä ei löydy helposti muualta kuin Maasta. Vaikka uusikaan tutkimus ei vielä varmista suoraan nestemäisen veden olemassaoloa Europalla, vesihöyryn havaitseminen on hyvin vahva vihje nestemäisen veden olemassaolosta."

https://tekniikanmaailma.fi/nasa-havaitsi-ensimmaista-kertaa-vesihoyrya-...  .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

Saturnuksen Titan-kuun kartoitus on valmistunut.

Kartoitus perustuu Cassini-luotaimen tutka- ja infrapunakartoituksiin vuosina 2004-2017. Titan on aurinkokunnan toiseksi suurin kuu ja suurempi kuin Merkurius-planeetta.

Kartoituksen mukaan elämälle keskeiset hiiliyhdisteet ovat yleisiä Titanissa.

Tutkijat arvelevat, että Titanin jäisen kuoren alla lymyää nestemäisen veden meri. Titanin pinnalla puolestaan on aktiivinen metaaniin perustuva kierto. Vaikka Titanin olosuhteet poikkeavat monin tavoin Maasta, sen pinnan piirteet muistuttavat Maata.

”Monet meistä uskovat, että orgaaninen aines on syntynyt Titanin jääkuoren alla. Orgaaninen aines kykenee tunkeutumaan läpi juoksevan veden mereen ja tarjoamaan elämälle tärkeitä ravintoaineita”, NASA:n geologi Rosaly Lopes sanoo Reutersille.

Saturnuksen suurimmalla kuulla saatta olla oma "Kuollutmeri" -179 °C lämpötilassa

Cassini vahvisti lopullisesti Titanin tasangot hiilivetyjärviksi

Kaikkialla Titanissa sataa säännöllisesti, mutta päiväntasaajalla sijaitsevat alueet ovat kuivimpia. Titanissa sateet ovat veden sijaan metaania ja etaania.

Titanin maastosta 65 prosenttia on tasankoa ja noin 17 prosenttia dyynejä. Vuoristoa on 14 prosenttia Titanin pinta-alasta.

Kyseessä on Maan lisäksi Aurinkokunnan ainoa tunnettu kappale, jolla esiintyy nesteitä juoksevassa muodossa. Titanin napa-alueilla metaanimeret ovat yleinen näky.

Tutkijoiden mielikuvitusta kutittelee ajatus, jään alla esiintyvästä elämästä. Esimerkiksi Maassa esiintyy bakteeri, joka elää vain etyyni-hiilivedyssä.

”Voisiko Titanin elämä olla tämän kaltaista ja esiintyä Titanin jäisessä kuoressa tai syvemmällä jäänalaisessa vedessä, jossa lämpötila on hieman lämpimämpi”, NASA:n tutkija Michael Malaska pohtii.

Nasa kehittää muotoa muuttavaa robottia Saturnuksen Titan-kuun tutkijaksi – 3d-printattu vierivä pallo jakautuu ja lentää kuin drone

NASA aikoo lähettää Dragonfly-nimeä kantavan dronen tutkimaan Titania ja kuun edellytyksiä elämälle. Mission on määrä saavuttaa Titan vuonna 2034."

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/saturnuksen-titan-kuu-kartoitetti... .

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54505

jussipussi kirjoitti:
"Nasan entinen tutkija yllättää: löysimme jälkiä elämästä Marsista jo 1970-luvulla, ihmiskunta ei ollut valmis siihen

Selvät merkit elämästä löytyivät Viking-luotaimilla vuonna 1976."

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/def73e86-b3f0-45e0-a254-0184cba27caa .

"Nasa paikansi lupaavimman alueen elämän etsimiselle Marsissa – ensi vuonna laukaistavan mönkijän huippulaitteiston tavoitteena on löytää fossiileja"

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/nasa-paikansi-lupaavimman-alueen-... .

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat