Sivut

Kommentit (41)

Käyttäjä4369
Seuraa 
Viestejä1454

Ei ihmiset niin vähällä luovu uskonnostaan. Onko se jäätikkö hupenemassa vai kasvamassa. Riippuu tutkijasta ja hänen ennakkoasenteistaan. 

Älkää huolestuko, kyllä se on ruvennut kasvamaan      (:-)

Ilmasto on  viilenemässä nopeasti.

Hankkikaa kunnon pilkkihaalarit ja muut talvivarusteet. Niiden hinta nousee pian

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/kutistuva-jaatikko-alkoi-kasvaa-g...

Kutistuva jäätikkö alkoi kasvaa Grönlannissa

Jakobshavnin  jääkatoa on tarkkailtu jo kaksikymmentä vuotta. Nyt kutistuminen on keskeytynyt.

Grönlannin nopeimmin hupeneva jäätikkö on tehnyt odottamattoman täyskäännöksen.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Jakobshavnin jäätikön vetäytymistä on seurattu yhtenä ilmaston lämpenemisen silmin nähtävänä merkkinä.

Tuona aikana jäätikön mureneminen mereen on jatkuvasti nopeutunut ja sen jäät ohentuneet.

Vuonna 2016 tapahtui kuitenkin käänne, osoittavat uudet satelliittimittaukset. Jäätikön virtaus on hidastunut, jää paksuuntunut ja jäätikön ala suurentunut.

Tutkijat olivat ällistyneitä löydöksestä.

”Ensin emme uskoneet sitä. Olimme olettaneet, että Jakobshavn olisi jatkanut samaa menoa kuin se oli tehnyt 20 viime vuoden aikana”, sanoo tutkija Ala Khazendar Yhdysvaltain avaruushallinnon Jet Propulsion Laboratorysta.

Jään hupenemista ei silti ole peruttu. Jäätikkö menettää yhä jäätä nopeammin kuin uutta syntyy. Kutistumisen tahti vain on hidastunut.

Tutkijoiden mukaan yllättävän käänteen syy on merivedessä, johon jäätikkö virtaa. Tässä Diskolahdessa vesi on ollut poikkeuksellisen kylmää jo kolmen vuoden ajan.

Kylmä merivesi on peräisin Pohjois-Atlantilta tuhat kilometriä etelämpää. Viilenemiseen tutkijat näkevät kaksi päällekkäistä syytä.

Ensinnäkin tutkijat arvelevat, että merivettä on viilentänyt niin sanottu Pohjois-Atlantin oskillaatio eli nao. Se tarkoittaa ilmanpaineen vaihtelua Islannin ja Azorien välisellä merialueella.

Tämän vaihtelun vuoksi pohjoinen Atlantti lämpenee tai kylmenee 5–20 vuoden välein. Uusi vaihe alkoi hiljattain, ja se on viilentänyt koko merta Grönlannin lähettyvillä asteen verran.

Yleisesti kylmempää vaihetta täydentää paikallisempi meren viileneminen, joka alkoi vuonna 2016.

esko

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat